Siis uskot ihan rehellisesti että Kolumbiassa ja Marokossa on parempi terveydenhoitosysteemi kuin Suomessa?
Tunnen kyllä kyseisen raportin kriteereineen, ja sen mukaan kyseiset maat ovat olleet rankingissa edellä, Suomi 31. Mieluummin toki silti Suomessa lääkäriin menisin kuin Marokossa. EU:n rankingissa Suomi oli 33 maan joukossa sijalla 12. OECD:n rankingissa vastaava sijoitus. Näissä luvuissa on mukana sekä erikoissairaanhoito että perusterveydenhuolto. Suomen järjestelmän ongelma verrattuna takavuosien menestykseen, jolloin WHO noteerasi Suomen perusterveydenhuollon mallimaaksi, on se, että ironisesti "tehostamisen" ja yksityistämisen johdosta järjestelmä on perusterveydenhuollon osalta tehoton ja eriarvoinen (joita WHO 2000-raporttikin painotti), emmekä laita siihen tarpeeksi rahaa.
Totuus on juuri päinvastainen mitä olemme terveydenhuollostamme tottuneet ajattelemaan. Alakoulusta lähtien täällä toitotetaan, kuinka Suomen julkinen terveydenhuolto on hyvinvointivaltion perusta, terveyspalvelut ovat kaikkien saatavilla, eivätkä korkeiden verojen takia maksa mitään. No todellisuudessa rahoitus on alle OECD-maiden keskitason, ja saatavuus OECD:n tutkimasta 22 maasta kaikista eriarvoisinta, tai oikeastaan riippuu tulkinnasta miten kolme viimeistä sijaa menevät Yhdysvaltojen, Meksikon ja Suomen kesken.
Ei muualla Euroopassa tunneta terveyskeskusjonoja, ja EU-maista ainoastaan Portugalissa potilaalla on suurempi omavastuu kuin Suomessa. Muualla Euroopassa potilas saa yleensä itse valita lääkärinsä. Lääkärit ovat itsenäisiä ammatinharjoittajia, jotka laskuttavat julkisesta palvelusta yhteiskuntaa. He eivät miellä itseään yksityislääkäreiksi vaan työskentelevät kollektiivisella sopimuksella osana julkista terveydenhuoltoa. Täällä siitä vähästäkin rahoituksesta iso siivu valuu monikansallisille palveluntuottajille (Mehiläiset sun muut) joiden palkkalistoilla parempi lääkäriaines on. Loput palvelut ovatkin sitten arvauskeskuksia, jotka on Suomessa ainoana EU-maana sälytetty kuolevien kuntien hoitoon, ja joissa siitä syystä työskentelee lääkäreiden pohjasakka jota sitäkin on aivan liian vähän. Onkohan esim. espoolainen piensijoittaja Daespoo koskaan sellaisessa käynyt?
Kuten sanottua, eipä eriarvoistuminen tai palveluiden heikkeneminen kokoomuslaisia tai demareita kiinnosta, heidän käyttämät palvelunsa kun edelleen ovat sitä maailman kärkeä. Katsotaan vaan, niin huolimatta voimassaolevaan hallitusohjelmaan kirjatusta tavoitteesta olla koulutuksen maailman kärkimaa vuonna 2020, tulee koulutuksen kanssa käymään sama homma mikäli näillä tahoilla ote vallankahvassa pysyy entiseen tapaan. Peruskoulut jakaantuvat hyviin ja huonoihin, ja syntyy luokka jolla ei ole varaa tai mahdollisuutta jatkokouluttautua (ellei ole jo syntynyt). Siinä sitten muistellaan kaiholla PISA-tuloksia, kun virot ja kumppanit pyyhkii ohi.