Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 10 117 939
  • 61 853

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Jotain positiivista edistystä Mariupolin evakuoinneissa.

5.15: Zelenskyi: Mariupolista ja sen esikaupunkialueilta evakuoitiin yli 340 ihmistä
Itäukrainalaisesta Mariupolin kaupungista ja sen esikaupunkialueilta on eilen evakuoitu 344 ihmistä, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Evakuoidut on kuljetettu Ukrainan hallinnassa olevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin.
Aiemmin tällä viikolla Mariupolissa sijaitsevan Azovstalin terästehtaan alueelta oli evakuoitu 150 ihmistä, jotka oli myös kuljetettu Zaporizhzhjaan.
Zelenskyi kertoi puheessaan Ukrainan käyvän edelleen neuvotteluja, jotta Mariupolissa Azovstalin terästehtaan alueella yhä olevat siviilit saadaan pelastettua. Presidentin mukaan Azovstalin alueella on vielä myös lapsia.
 

Fordél

Jäsen
Niin minäkin, mutta mitkä ovat vaihtoehdot?
Niin, otin kantaa vain siihen, että vetäytymisen myötä Venäjälle voisi syntyä iso sisäpoliittinen kriisiä. En näe tällaisen syntyä oikein edes mahdollisena maassa, jossa ei ole oikeaa demokratiaa, kunnon oppositiota, sananvapautta, vapaata lehdistöä jne. Eli vaihtoehtona voisi olla vetäytyminen ja ei sisäpoliittista kriisiä vaan propagandan suoltaminen, että Venäjä saavutti tavoitteensa. Vetäytymiseen en kuitenkaan usko vaan Venäjä haluaa Ukrainasta vähintään osia ja hajoittaa sen pienemmäksi.
 

matti&teppo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Niin minäkin, mutta mitkä ovat vaihtoehdot?

Ilman LKP:tä mun mielestä Ukrainan sota muuttuu Venäjän kannalta asemasodaksi, ja sen heikkous on se, että Ukrainan puolelle virtaa koko ajan tukea. Koettamalla jäädyttää sota asemasodaksi Venäjä ottaa todella ison riskin siitä, että vahvistuva vastapuoli murtaa asemat ja lopulta tuhoaa kaiken sen, mitä venäläistä sotavoimaa on Ukrainan puolella.

Vetäytymällä Venäjä säästäisi kuitenkin luokkaa puolet omasta rauhan ajan vahvuudestaan. Sen verran paljon omaa aseellista voimaansa Venäjä on sitonut Ukrainaan, että antamalla niiden tuhoutua se ottaa ison riskin tulevaisuudestaan.

Jos länsi jatkaa tukemista eikä Venäjä pysty nyt muuhun kuin pitämään asemansa, niin kysehän on vain siitä, että kuinka kauan ukrainalaisilla riittää taistelutahtoa. Jos se riittää, niin kaikki, mitä Venäjä ei vedä takaisin, tulee tuhoutumaan. Sotiminen on ensisijaisesti tahtoa ja logistiikkaa.

Jos Venäjä haluaa saavuttaa voittoja, sen on mun mielestä pakko lisätä joukkojaan ja kalustoaan Ukrainassa. Sitä se ei mun mielestä voi tehdä ilman sotatilaa, ja sotatilan julistaminen retoriikasta huolimatta tullee olemaan Venäjälle iso sisäpoliittinen riski.

Sanotaan näin, että elämme todella jännittäviä aikoja.
En usko että Venäjällä on enää mitään mahdollisuuksia voittaa tätä sotaa. Se possujuna meni jo.

Länsimaat ovat odottaneet jo pitkään sitä että pääsisivät nuijimaan Venäjän. Ja nyt se on mahdollista, vieläpä niin että itse ei tarvitse edes liata käsiä. Tuon nuijinnan hoitaa Ukrainalaiset. Lännen tehtävä on syöttää sinne aseita ja muuta tukea. En usko että tuo tuki tulisi loppumaan eli Ukrainan puolella riittää sekä kalustoa että sotilaita.

Mitä taas tulee Venäjään ja sen kalustoon tai sotilaisiin. Se kalusto mikä tuolla nyt hajoaa on käytännössä melkein tarpeetonta, toinen vaihtoehto olisi ollut että ne ruostuvat puhki jonkun Persestanin pelloilla. Sillä kalustolla ei ole mitään merkitystä. Kuten ei silläkään että siellä kuolee jostain peräreikäpaikasta kotoisin olevia tyyppejä, ei kiinnosta Venäjällä ketään. Venäjän ainoa edes teoreettinen mahdollisuus on todellakin lisätä joukkoja ja kalustoa, mutta ei se kyllä todellisuudessa voi mitenkään voittaa yhtään mitään. Lopputulemana siellä on kuitenkin jostain Irkutskista tai Krasnojarskista kotoisin olevat "venäläiset" heilumassa ilman pienintäkään suunnitelmaa, ja luultavimmin vielä umpikännissä. Ja tosiaan, kalustossa komeilee todennäköisesti punatähdet joiden parasta-ennen-päiväys meni jo jotain 50 vuotta sitten. Eli lycka till vaan.

Vastassa on kuitenkin motivoitunut Ukraina jonne virtaa vähintään paria napsua laadukkaampaa aseistusta.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Noista neukkumaan kierrosten lisäämisistä jo pohtii, niin käytännössä ainoa merkittävä ja mahdollisesti ainakin jollain tasolla toimiva temppu olisi saada eversti likasanko viimein pakotettua oma armeijansa hyökkäämään. Paine kremlin suunnalta on varmasti koventunut sitä mukaa kun ehtojen iivanatsien räpiköinti muuttuu heikommaksi, mutta V-V:n sotaväellä on toistaiseksi riittänyt moraalinen voima kieltäytyä laittomaan hyökkäyssotaan lähdöstä ja kummallisena pidän jos mielihalut olisivat lisääntyneet kun siellä saisi nyt operoida yksin siinä missä pari kuukautta sitten olisi olleet ainoastaan pönkittämässä itäpaskan ylivoimaa.

LKP on tuhoon tuomittu ajatus. Neukkula ei pysty minkäänlaiseen organisoituun hyökkäyssotaan soveltuvia joukkoja nostamaan aktiiviarmeijan ulkopuolelta (ja aktiiviarmeijassa ei taida olla enää ihan hirveän montaa osastoa Ukrainaan siirrettäväksi, kun pitäähän jonkun voitonpäivässäkin marssia). Toisaalta äärimmäisen heikolla innolla hyökkäyssotaan lähtevien amatöörien asejoukko saattaa hyvinkin innostua osoittamaan pyssyllä sitä osastoa ketkä niitä yrittää perinteiseen venäjätyyliin nagaikkojen voimalla raipata kohti rintamaa. Lisäksi omalla tontilla riehuminen onnistuu isolta joukolta pienemmälläkin organisaatiokyvyllä. Toki isä vova voi tuoda ne jo aikoja sitten twitterkuvissa nähdyt 50-luvun Zhilit yms. entiset sota- nykyiset siviilintappovehkeet pitämään jöötä kutsuntakaupunkeihin, mutta nyt päästään ongelmaan että ketkä niillä operoi? Luonnollinen oletus että ne samat vähemmistökansalaiset, eli suurvenäläisen silmiin "alemmat rodut", kuin keistä suurin osa ukrainalaisten raiskaajista ja murhaajistakin koostuu. Siinäpä ollaan sitten mielenkiintoisen tilanteen äärellä kun suurvenäläinen vaikkapa Moskovassa joutuu kokemaan aseellista uhkailua ja pakotusta kaukoidästä saapuneen mongolin toimesta.

Neukkujen diplomaattisesta nerokkuudestakin jos vielä nopeaa pohdintaa. Voi tosiaan olla että iivanatsi fiksusti vittuilee Israelille ajatuksella että tällä lähennytään Iranin kanssa (kun ei nekään voi niin idiootteja olla että olettaisivat Israelin lopettaneen aiemman erittäin maltillisen Ukrainan avustamisen sen sijaan että kyrpiintyvät ja alkavat aseistaa isosti). Tuossa on yksi ainoa selkeämpi logiikka minkä pystyn näkemään, eli se, että saisivat Iranin pysymään irti Euroopan energiakaupasta. Jollain se neukkuenergia on Euroopassa korvattava ja Iranilla olisi hurjat öljy- ja kaasuvarannot odottamassa ostajaa, noiden pysyminen poissa eurokäytöstä saattaa aiheuttaa painetta pysyä neukkuenergian hirressä muutama tovi suunniteltua pidempään.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK

Janatuine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pohjoinen
Tuli vaan mieleen jotta oiskohan hyvä jos kaikki länsimaat jne. karkottais venäjän diplomaatit nauttimaan omasta äitivenäjästä länsi herkkujen sijaan. Vähän lisää tyytymättömiä takaisin kotiin
 

Minor

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Tuli vaan mieleen jotta oiskohan hyvä jos kaikki länsimaat jne. karkottais venäjän diplomaatit nauttimaan omasta äitivenäjästä länsi herkkujen sijaan. Vähän lisää tyytymättömiä takaisin kotiin

Ei olisi hyvä. Venäjä tekisi samoin, joka johtaisi todennäköisesti suurlähetystöjen sulkemiseen ja ulkomaiden kansalaisilta Venäjällä loppuisi viimeisetkin mahdollisuudet minkäänlaiseen edunvalvontaan tai apuun oman maan suurlähetystöltä.
 

Malmi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sympatiat: DIF
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
HPK
Paine kremlin suunnalta on varmasti koventunut sitä mukaa kun ehtojen iivanatsien räpiköinti muuttuu heikommaksi, mutta V-V:n sotaväellä on toistaiseksi riittänyt moraalinen voima kieltäytyä laittomaan hyökkäyssotaan lähdöstä ja kummallisena pidän jos mielihalut olisivat lisääntyneet kun siellä saisi nyt operoida yksin siinä missä pari kuukautta sitten olisi olleet ainoastaan pönkittämässä itäpaskan ylivoimaa.

Tuskin on niinkään moraalista kyse. Suurempi motivaatio taitaa olla se, että V-V:n joukut lyötäisiin heti etulinjaan, että voitaisiin säästää Venäjän joukkoja. Taitaa nuo V-V:n kenraalit olla niitä, ketkä oikeasti tuota maata pyörittävät. Likasanko ei uskalla antaa painetta kun tietää, että armeija voisi kääntyä vastaan.
 

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spåra ja K-Espoo
Mun on pakko edelleen ihmetellä tätä lännen reaktiivista suhtautumista tähän sotaan ja esim. sanktioihin missä niitä tiputellaan pikku hiljaa pakotepaketti kerrallaan. Kyllä, Venäjän tulevaisuus on menossa pikku hiljaa vessanpöntöstä alas, mutta ei näytä paljon haittaavan kääpiötä vaan siviilien teurastus jatkuu.

Ehkä paras esimerkki tästä on kysymys mikä on heitetty vaikka kuinka monta kertaa ilmoille: "Jos Venäjä käyttää ydinasetta niin kuinka länsi reagoi?" Tuohon kysymykseen on yhtenä ratkaisuna ehdotettu totaalisia energiapakotteita ja kauppasaartoa, siis vasta sen jälkeen kun Venäjä on tehnyt siirtonsa. Ongelmana tässä on tällä hetkellä se, että Venäjä saa edelleen tuloja enemmän kuin mitä sillä menee sotaan päivässä. Jos kaikki pakotteet lyötäisiinkin tiskiin proaktiivisesti nyt niin se pakottaisi Venäjän valitsemaan tiensä, koska sillä ei yksinkertaisesti olisi varaa enää sotia. Tämä tekisi myös tuosta "ydinasekortista" tehottomamman, koska se ei yksistään riitä vaan vaatii tuekseen myös toimivan armeijan.

Myös jos vallankaappaus tai vallanvaihto tulee nyt tilanteessa missä tuloja kuitenkin on ja on edes teoreettinen mahdollisuus jatkaa sotaa niin jos siellä joku "Patrushev" heiluu johdossa niin tilanne ei välttämättä muutu. Jos taas Venäjä on puilla paljailla ja rahallisia tappioita tulee päivästä toiseen niin sinne on vähän pakko järjestellä kaveri Venäjän johtoon joka lopettaa tämän hulluuden ja on valmis neuvottelemaan lännen kanssa. Erityisesti jos on onnistuttu sanktioimaan myös se "oikea" valtaapitävä Venäjän eliitti esim. Navalnyi 6000 -listan mukaisesti.

Tossa jotain omia mietteitä nyt näin kun sota on edennyt pidemmälle...
 

skode

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Mun on pakko edelleen ihmetellä tätä lännen reaktiivista suhtautumista tähän sotaan ja esim. sanktioihin missä niitä tiputellaan pikku hiljaa pakotepaketti kerrallaan. Kyllä, Venäjän tulevaisuus on menossa pikku hiljaa vessanpöntöstä alas, mutta ei näytä paljon haittaavan kääpiötä vaan siviilien teurastus jatkuu.

En nyt vieläkään ymmärrä miksi ajattelet energian ostamista vs. sota jonain nollasummapelinä että kyseiset energiaostot jollain tavalla rahoittaisivat suoraan sotaa? Venäjä ei todellakaan laskenut että esim. pakotteet kohdistuisivat valuuttavarantoihin, siellä on takavarikossa vuoden(?) energiaostojen verran ihan puhdasta rahaa, luulisi sen nyt oikeasti olevan jo aikamoinen kolaus. Lisäksi otetaan vähittäinen lasku kaikessa energiassa, jotta sitä ei ikinä enään sieltä osteta, niin kyllä itse lasken nämä pakotteet todella koviksi.
 

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spåra ja K-Espoo
En nyt vieläkään ymmärrä miksi ajattelet energian ostamista vs. sota jonain nollasummapelinä että kyseiset energiaostot jollain tavalla rahoittaisivat suoraan sotaa?
Sinäkö väität, että eivät rahoita suoraan sotaa noilla energiaostoista saamillaan tuloilla? Toki rahoittavat paljon muutakin, korruptio mukaan luettuna, mutta myös sotaa.

Tässä juttua kuukauden takaa:


Lainaus jutusta:

"EU:ta on yhä äänekkäämmin vaadittu asettamaan täysi kauppasaarto Venäjän fossiilisille polttoaineille, joilla Kreml rahoittaa sotakoneistoaan."

Kyllä Venäjän pakotteet ovat kovat, mutta eivät näköjään tarpeeksi kovat ja liian hitaat. Öljyn osalta on tulossa/tullut lisää pakotteita, mutta riittäneekö tuokaan...
 
Viimeksi muokattu:

skode

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Sinäkö väität, että eivät rahoita suoraan sotaa noilla energiaostoista saamillaan tuloilla? Toki rahoittavat paljon muutakin, mutta myös sotaa.

Venäjällä oli 200 miljardin vararahastot ja 600 miljardin valuuttavarannot puskurina. Jos otetaan toi puskuriksi, niin mitä väliä on meneekö sodassa miljardi vai kaksi päivässä. Länsi saktioi 300 miljardia, puhutaan siis noin 300 päivän energiaostoista karkeasti. Mitä väliä sillä olisi ollut jos vaikka energian ostaminen oltaisiin heti kokonaan lopetettu ja rahat jätetty tileille? Ja sota vie mitä se vie, ei Venäjä mihinkään rahan puutteeseen ole sotimista lopettamassa kyllä sieltä tekniikka ennen rahaa loppuu.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS




Tsetseeneille löydetty heidän taidoilleen sopiva tehtävä vituiksi menneessä erikoisoperaatiossa, nimittäin haavoittuneiden venäläisten lopettaminen.

Rintamalle saakka eivät nuo raukat edes pääse ja jos sinne eksyvät, niin ovat palasina Ukrainan metsissä.

Aika skeptistä oli Venäjänkieliset kommentit, niissä korostui hyvin vahvasti epäusko tuon tapahtumiseen (”satua”, ”missä lähde” jne). Toinen osa kommenteista oli tyyliin ”hakeeko ne kolmatta tsetsenian sotaa tuolla”.

Itsekin ehkä kaivaisin todisteita tai useampaa lähdettä samalle tarinalle.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös