Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 10 199 820
  • 62 111

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
Ei kai tämä pidä nyt oikein ollenkaan paikkaansa.

Yhdysvaltojen toiminta Vietnamissa oli ihan vähintäänkin samalla sivulla ja tietysti kestonsa ja laajuutensa myötä merkittävästi suurempaa.
Yhdysvallat oli Vietnamissa osallisena sisällissodassa, Ukrainassa on Venäjän kohdalla kyse hyökkäyssodasta. Pohjois-Vietnamia vastaan oli selkeämpi sotia, kuin "oman puolen" viidakoissa ja kaupungeissa pyörivää Vietkongia vastaan. Charlieta jahdatessa jenkkipoikien hermot oli tiukoilla ja juuri täällä sotarikoksia tapahtui, joista järkyttävin oli My Lain verilöyly. Kännyköitä ei ollut, mutta aivan etulinjassa mukana kulki toimittajia. Amerikkalaista mediaa kiinnosti mitä Vietnamissa tapahtuu, ne raportoivat siitä realistisesti ja lopulta median kautta myös My Lain tapahtuma nousi julkisuuteen. Se oli merkittävä tekijä koko sodan kannatuksen romahtamiseen Yhdysvalloissa. Tällaisesta ei ole tietoakaan Kremlin Z-propagandan hallitsemalla Venäjällä.

Amerikkalaisten sotarikokset olivat Vietnamissa satunnaisia, ei mikään toimintamalli, toisin kuin ovat olleet Venäjän/N-liiton armeijan operaatioissa viimeisen 100-vuoden aikana. Sodan kestoon, sekä joukkojen määrään suhteutettuna amerikkalaisten touhuja Vietnamissa ei todellakaan voida verrata Venäjän Ukrainan sotaretken rikoksiin. Seksiä amerikkalaiset saivat pääasiassa maksamalla, eivät raiskaamalla. Lisäksi amerikkalaisten vetäytyminen oli hirveä shokki suurelle osalle etelä-vietnamilaisista. Mukaan yritettiin ängetä vielä Saigonin katoilta, tai erilaisilla kelluvilla aluksilla venepakolaisina. Amerikkalaisten maine myös itse Vietnamissa on jo pitkään ollut erinomainen, yhteistyö kehittyy jopa sotilaalliseen suuntaan. Tässäkään suhteessa on aivan turha verrata amerikkalaisia ja venäläisiä, vähän karrikoiden se on kuin vertaisi koulukiusaajaa ja terroristia.

Ja lisäksi tällaiset vertailut saa Kremlin tyytyväiseksi.
 

Merovingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Blue Jackets
Yhdysvallat oli Vietnamissa osallisena sisällissodassa, Ukrainassa on Venäjän kohdalla kyse hyökkäyssodasta. Pohjois-Vietnamia vastaan oli selkeämpi sotia, kuin "oman puolen" viidakoissa ja kaupungeissa pyörivää Vietkongia vastaan. Charlieta jahdatessa jenkkipoikien hermot oli tiukoilla ja juuri täällä sotarikoksia tapahtui, joista järkyttävin oli My Lain verilöyly.

My Laista amerikkalaiset tuomitsivat myös omansa. Venäjä antaa näille siviilien raiskaajille ja tappajille historiallisten esimerkkien perusteella kunniamerkkejä ja aseman Venäjän kansan sankareina. Niin tehtiin partisaaneille, jotka tappoivat ja raiskasivat suomalaisia siviilejä. Eikä Venäjä ole tätä pyytänyt ikinä anteeksi.

Yhdysvallat lopetti Vietnamin sodassa P-Vietnamin pommitukset kotirintaman painostuksen takia, vaikka ne kohdistuivat sotilaskohteisiin ja infraan, joka sen sotatoimia tuki. Vapaa media oli tässäkin iso syy.
 

Tuamas

Jäsen
Viimeisimpien useasta suunnasta tulleiden tietojen perusteella Khersonin lähistöllä taistellaan ja Ukrainan joukot ovat noin 20 kilometrin päässä kaupungista.

Lisäksi liikkuu huhua siitä, että Khersonissa venäläisten suorittama paikallisviranomaisten lahjonta olisi poikkeuksellisesti jopa tuottanut tulosta, jonka vuoksi mm. kaupunkiin johtava silta oli jäänyt puolustajilta räjäyttämättä.

Kokonaiskuvan osalta lienee todennäköistä, että Venäjä vähintään harkitsee kaupungista vetäytymistä omien puolustusasetelmiensa parantamiseksi, vetäytynee joen yli ja todennäköisesti matkalla lyövät tuon kaupunkiin johtavan sillan poikki.

Seuraava kriittinen kohde tuossa suunnassa onkin sitten Nova Kakhovka, jossa on se toinen Dnieprin ylittävä
silta/pato.

Jos Venäjä vetäytyy ja tuhoaa molemmat sillat, tulee Krimin pohjoispuolisten alueiden puolustamisesta huomattavasti simppelimpää, kun Dniepr muodostaa melko hyvän luonnollisen suojan ja vaikeuttaa olennaisesti joukkojen siirtoa.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
My Laista amerikkalaiset tuomitsivat myös omansa. Venäjä antaa näille siviilien raiskaajille ja tappajille historiallisten esimerkkien perusteella kunniamerkkejä ja aseman Venäjän kansan sankareina.
Ilmeisesti Buchan sankarit pääsee suoraan takaisin rintamalle. Twitterissä oli. Koska tekijät on jo yksikön tasolla tiedossa, niin heistä on tullut vissiin kiusallisa todisteita, jotka pitää hävittää. Rationaalista. Taistelukyvyn kannalta olisi ollut älykästä lepuuttaa ja täydentää. Nää menee suoraan takaisin lihamyllyyn.
 

McBean

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Noutajat, Scarborough FC
(1)
  • Tykkää
Reactions: Sako
F

Flonaldo

Arvostan optimistista humaania asennettasi ja toivon olevani väärässä.

Käskyihin en ota vielä isompaa kantaa, kunhan totean, että viimeksi tänään Venäjän valtiojohdon toimesta on todettu, että Ukrainan identiteetti tulee hävittää ja eilen valtiollisen median toimesta julistettiin, että operaation tavoitteena on Ukrainan denatsifikaatio ja koko Ukrainan ja ukrainalaisuuden käsitteen hävittäminen, "Banderalaisen eliitin" ja natsien eliminointi (ei uudelleenkoulutus, vaan eliminointi) ja "Nurnbergin oikeudenkäynnit".

Toki voihan olla, että julmuudet johtuvat vain kovasta paineesta ja eivät ole käskettyjä tai edes hyväksyttyjä, jolloin Buchan tapahtumat ovat toivottavasti, jos ei yksittäistapaus, niin poikkeus.
Itse kun ajattelin edustavani yltiöpessimististä asennetta. Siis sitä että ehkä 0,1 % sodista olisi erityisistä julmuuksista vapaita ja että riittävä olosuhde tekee ihmismielelle - liki kenen tahansa - kummia.

Ei näihin nähtyihin julmuuksiin ja sotarikoksiin ole johtanut yksi yksittäinen tekijä. Ihan ensin rintamalla olevat miehet ovat kuulleet koko elinikänsä vain yhden totuuden ja koko heidän elinikänsä vallassa on ollut Putin & co. Todella suuri osa tulee sellaisesta köyhyydestä ja oloista, mitä suomalaisen on vaikea kuvitella.

Sitten pistetään päälle armeijassa hurjaa simputusta ja väkivaltaa, ripaus alkoholismia, tuhti tujaus kaikkialla ympärillä näkyvää korruptiota ja soromnoo-asennetta. Pari kuukautta telttailua Valko-Venäjällä jossain ojassa. Ja sen jälkeen ne kaikki sodan kauhut.

Putinin natsipuheet ovat tietysti johtaneet siihen, että osa niihin ihan oikeasti uskoo. Mutta Putinin denatsifikaatio oli tarkoitus suorittaa "hallittuna erikoisoperaationa". Eivät nämä teot, ainakaan minun mielestäni, ole osa sitä, koska nämä kohdistuvat täysin sattumanvaraisesti, vääriin ihmisiin ja johtavat väärään lopputulokseen.

Putin olisi halunnut putsata johdon, vastarinnan, älyköt jne. "oikeudenkäynneillä" ja katoamisilla ym. Luoda pelon ja alistumisen ilmapiirin. Nämä sotarikokset taas eivät niitä tavoitteita palvele. (Joskaan Putinia ei varmasti kiinnosta paskankaan vertaa.)

Olisin äärimmäisen (positiivisesti) yllättynyt jos Ukraina pystyisi valtaamaan esimerkiksi Hersonin ilman että perääntyvä ja tappioita kärsinyt barbaarilauma ei syyllistyisi laajamittaisiin sotarikoksiin. Nälästä, kylmästä ja toki helvetinmoisesta jatkuvasta pelkäämisestä kumpuava paine madaltaa kynnystä tehdä hirviömäisyyksiä, kynnys tippuu sitten olemattomaksi kun kohde on vielä tunnettu natsi ja saatanan ihmisreinkarnaatio, kuten jokaisen hyvän venäläisen tulisi uskoa (koska tsaari ja paskansuoltoväylänsä ovat niin kertoneet vuosikausia).
Minä taas ajattelen, että juuri Khersonissa tuo voisi tapahtua. Ne ukot eivät ole taistelleet juuri ollenkaan. Ovat nukkuneet sisällä lämpimässä ja käyneet paskalla sisävessassa. On ollut ruokaa ja lepoa. Lisäksi ovat katselleet liki päivittäin silmästä silmään näitä ukrainalaisia siviilejä.

Varmasti joukossa on niitäkin, jotka ovat ehtineet kaikkein ikävimpiä juttuja maistaa Mikolajevissa ja Voznesenskissä, mutta taitavat olla kuitenkin tuon rintamasuunnan vähemmistö.

Eihän nuo Venäläisten sotarikokset toisaalta ole mikään ihme, samalla tavalla natsisaksassakin hirmutekoja tehnyt lähes koko kansa oli käytännössä tavallisia ihmisiä, joita oli aivopesty ideologiaan jossa itse natsit/z-venäläiset ovat hyvällä asialla ali-ihmisiä juutalaiset/ukrainalaiset natsit vastaan. Onko oikea termi dehumanisaatio?
Sekä vihollisen että oma dehumanisaatio varmasti vaikuttaa merkittävästi. Se oma inhimillisyys rapisee, kun joutuu ensi kerran tappamaan, kun näkee jonkun ystävänsä aivot kadulla, kun on muutaman päivän ilman ruokaa ja unta. Vihollisen tai "vihollisen" taas sitten tuon aivopesun seurauksena sekä siten että jokainen liikkuva (omaan yksikköön kuulumaton) asia on potentiaalisesti omat aivosi kadulle pamauttava.

Jos aivopesu ja propaganda saa aikaan kyyhkyjen myrkyttämisen Venäjällä bioaseen pelon takia, niin mitä kaikkea muuta se voikaan vielä saada aikaan?
Jos olisit meidän totuuden tietävien tapaan seurannut Birds Aren't Real -liikettä, tietäisit mistä oikeasti on kyse!

Charlieta jahdatessa jenkkipoikien hermot oli tiukoilla ja juuri täällä sotarikoksia tapahtui, joista järkyttävin oli My Lain verilöyly. Kännyköitä ei ollut, mutta aivan etulinjassa mukana kulki toimittajia. Amerikkalaista mediaa kiinnosti mitä Vietnamissa tapahtuu, ne raportoivat siitä realistisesti ja lopulta median kautta myös My Lain tapahtuma nousi julkisuuteen. Se oli merkittävä tekijä koko sodan kannatuksen romahtamiseen Yhdysvalloissa.

Amerikkalaisten sotarikokset olivat Vietnamissa satunnaisia, ei mikään toimintamalli, toisin kuin ovat olleet Venäjän/N-liiton armeijan operaatioissa viimeisen 100-vuoden aikana. Seksiä amerikkalaiset saivat pääasiassa maksamalla, eivät raiskaamalla. Lisäksi amerikkalaisten vetäytyminen oli hirveä shokki suurelle osalle etelä-vietnamilaisista. Mukaan yritettiin ängetä vielä Saigonin katoilta, tai erilaisilla kelluvilla aluksilla venepakolaisina.
My Lai oli yksittäinen järkyttävä tapahtuma - mihin amerikkalaisten kannalta sopivasti tietysti löytyi Kapteeni Amerikka -henkinen sankarikin. Se oli kokonaiskuvassa pelkkä lillukanvarsi.

Yhdysvallat kylvi pommeja, napalmia ja agent orangea täysin tietoisesti koko ajan siviilipopulaatio kohteenaan. Kuolleita siviilejä oli satojatuhansia ihan jokaisen kategorian alla ja agent orangen seurauksena vielä päälle sama määrä vakavasti vammautuneita lapsia.

Se todellakin oli toimintamalli, ylimmän sotajohdon taholta. Ja kokoluokassaan ja kestossaan näihin toistaiseksi nähtyihin Venäjän sotarikoksiin nähden n. tuhatkertainen.

Yhdysvallat ei eritellyt siviili- ja sotilaskuolemia, vaan esimerkiksi kylän tuhoaminen pommituksella tai napalmilla laskettiin voitoksi, ei sotarikokseksi. Tuhat kuollutta siviiliä oli kirjanpidossa tuhat kuollutta vihollista, ja sotavoimien korkein johto sekä presidentit toistuvasti vaativat näitä "tuloksia".

Ja kyllä, eivät pelkästään raiskanneet, vaan maksoivat myös. Naisille joiden ainoa elossapysymisen mahdollisuus oli seksin myyminen jenkeille.

Eivät etelävietnamilaiset yrittäneet jenkkien mukaan sen takia, että he olisivat pitäneet heitä jotenkin hyviksinä. Vaan koska aktiivisesti häviäjän puolella sotineet tiesivät, että toisella puolen odottaa kuolema.

***

En nyt siis oikein näe järkevänä yrittää rakentaa tällaista ajatusmallia, missä venäläiset ovat maailman ainoa paha kansa ja heidän käytöksensä olisi täysin poikkeuksellista sodankäynnissä. Ei se tee siitä yhtään parempaa, hyväksyttävämpää tai mitään muutakaan. Ei sitä pidä jotenkin sympatiseerata, mutta ehkä hyvä kuitenkin ymmärtää, että lähes poikkeuksetta sodankäynti johtaa kaikkein hirveimpiin julmuuksiin.

Ehkä n. kylmän sodan päättymisen jälkeen ainakin länsimaissa (ja hiljalleen muuallakin maailmassa) ajattelumallit ovat alkaneet muuttua. Länsi on puuttunut sotiin ei omien geopoliittisten intressiensä takia, vaan pysäyttääkseen kansanmurhia ja sotarikoksia. Ja länsi on sotinut pari omaa viimeisintä sotaansa poikkeuksellisella tavalla sodankäynnin historiaan nähden.

Tältä osin kuitenkin ei taida tapahtua meidän elinaikanamme sellaista muutosta, että sodat olisivat jotenkin "kliinisiä" pelkästään armeijojen tai robottien välillä käytäviä taistoja. Ja sen vuoksi pitäisi aina tehdä kaikkensa, jotta se sodan alkaminen vältettäisiin.
 

Merovingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Blue Jackets
Ja ilmeisesti jotkut kertoo VK:ssa tekemisistään matkan jatkuessa Harkovan alueelle:




Näillä jutuilla on turha luulla saavansa mitään inhimillistä kohtelua, jos sotavangiksi joutuu. Parhain inhimillinen kohtalo mitä voit odottaa on kuula kalloon ilman suurempaa draamaa, pahimmillaan kidutus ja nöyryyttäminen kameran edessä koko maailman nähtävänä - ja sen mielestä kohtalosi on vielä täysin oikeutettu.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Itse kun ajattelin edustavani yltiöpessimististä asennetta. Siis sitä että ehkä 0,1 % sodista olisi erityisistä julmuuksista vapaita ja että riittävä olosuhde tekee ihmismielelle - liki kenen tahansa - kummia.

Ei näihin nähtyihin julmuuksiin ja sotarikoksiin ole johtanut yksi yksittäinen tekijä. Ihan ensin rintamalla olevat miehet ovat kuulleet koko elinikänsä vain yhden totuuden ja koko heidän elinikänsä vallassa on ollut Putin & co. Todella suuri osa tulee sellaisesta köyhyydestä ja oloista, mitä suomalaisen on vaikea kuvitella.
Jokaisessa isomassa sodassa tapahtuu kauheuksia kummallakin puolella. Joillakin armeijoilla ne ovat yksittäistapauksia, Ukrainassa on kyse käskytetystä toiminnassa. On jo kaapattu radioviesti, joissa käsketään ampumaan siviilejä, kun suorittaja epäröi. Siis ihan jokaista ei simputusjärjestelmä murra. Sama tieto käskystä sotavangin kertomana. Örkeille on jaettu kortsut mukaan sotavarustukseen, ainakin niitä on löydetty useilta kaatuneilta.



 

Jerry100

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vihdoin Oranssi
Ja ilmeisesti jotkut kertoo VK:ssa tekemisistään matkan jatkuessa Harkovan alueelle:




Kaikki tietää että siellä tehtiin sotarikoksia, jopa kansanmurha.
Edes tekijät ei kiistä tekoja. Jopa kaiken lisäksi luvataan lisää vastaavaa.

Kreml tottakai kiistää.

Koko maailma näkee ja tietää että he valehtelevat tiedostaen sen.

Sama tilanne kuin 2014 milloin venäläiset ampui koneen alas ja tappoi 300 siviiliä: Kone ammuttiin venäläisten ohjuksella, venäläisten hallitsemalla alueella, jopa keskustelut vahingon (?) tapahduttua saatiin julkiseksi.

Kreml kiistää, kiistää ja kiistää ja olettaa varmaan että jotkut sivistyneestä maailmasta uskoo sen mitä paskaa sieltä tuutataan.
 

J.C.S.

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tuossa käännetyssä versiossa tuo pensasvenäläinen näyttäisi siis sanovan että, "Yitzhak tulen takaisin". Minulla on käsitys, että kyseinen nimi olisi eränlainen geneerinen nimitys juutalaiselle tuollapäin maailmaa.
Tämä toveri on siis jahtaamassa juutalaisia natseja.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Putinin natsipuheet ovat tietysti johtaneet siihen, että osa niihin ihan oikeasti uskoo. Mutta Putinin denatsifikaatio oli tarkoitus suorittaa "hallittuna erikoisoperaationa". Eivät nämä teot, ainakaan minun mielestäni, ole osa sitä, koska nämä kohdistuvat täysin sattumanvaraisesti, vääriin ihmisiin ja johtavat väärään lopputulokseen.

Putin olisi halunnut putsata johdon, vastarinnan, älyköt jne. "oikeudenkäynneillä" ja katoamisilla ym. Luoda pelon ja alistumisen ilmapiirin. Nämä sotarikokset taas eivät niitä tavoitteita palvele. (Joskaan Putinia ei varmasti kiinnosta paskankaan vertaa.)
Sodasta sotaan toistuvat Venäjän hirmutyöt on suunnattu myös kotirintamalle: tällaisia ovat ukrainalaisnatsit tehneet ja tällaisia sikoja vastaan me täällä taistelemme. Olen seurannut vuosikymmeniä Venäjän ja sen edeltäjän sotia ja aina ne ovat olleet samanlaisia. Terroria siviilejä vastaan, kansanmurhaa suorastaan. Toisen maailmansodan jälkeen mm. Afganistan, Tšetšenia, Syyria, Afrikan eräät maat, Ukraina.

Kannattaa muistaa, että Venäjä (Venäjän johdon näkemys) käy sotaa Ukrainassa USA:ta ja NATO:a vastaan. Kuten aiemmissakin sodissa, kotirintaman propagandalla on suuri merkitys. Kylvetään vihaa, ja omista hirmutöistä nostetaan vastuullisiksi tällä kertaa Biden, USA tai EU tai ne kaikki.

Venäjällä on likaisen työn erikoisjoukot (mm. Wagnerin palkkasotilaat ja Ramzan Kadyrovin joukot). Wagnerit tai muut vastaavat palkkasotilaat ovat sotineet erittäin likaisesti mm. Syyriassa ja vastikään Malissa, jossa tapettiin 300 siviiliä. Ukrainassa kyseessä on monta muutakin paikkaa kuin Butsa. Venäjän poliittinen ja sotilaallinen johto tietää 100 % varmasti, mitä esimerkiksi Wagnerin ryhmät tekevät tai aikovat tehdä. Silti he tekevät sen, maasta ja sodasta toiseen.

Miksi? Koska juuri nämä sotarikokset palvelevat Putinin halua pelkoon, vihankylvöön, toimivat todennäköisesti osana palkanmaksua ja antavat vieläpä venäläisille mahdollisuuden lavastaa halutun syyllisen näihin rikoksiin. Siihen ei usko ulkopuoliset, mutta ei lavastukset ole heitä varten. Venäjällä kauhistellaan ukrainalaisnatsien verilöylyjä Butsassa ja Putinin kannatus nousee. Putin löysi konkreettisen vihollisen, ja myy omat hirmutyöt venäläisille ukrainalaisnatsien ja lännen tekeminä. Venäläisistä iso osa ostaa väitteet.

Siihen keskusteluun onko venäläiset kaikkein pahin, ei mielestäni ole osaltani vielä syytä. Ehkä joskus tämän sodan jälkeen.
 
Viimeksi muokattu:

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
En ole huomannut, että Kamil Galeevin twiittejä täällä olisi ollut usein. Twiittaa kerran pari viikossa perusteellista analyysiä. Seuraavassa viimeöinen "Why is losing this war?". Siinä lähdetään liikkeelle Neuvostoarmeijasta ja Tsekkoslovakian miehityksestä.
Muutamia pääpointteja:
-neuvostoarmeija oli suunniteltu ydinsotaa silmällä pitäen
-hyökkäys Ukrainaan kopioitu Tsekkoslovakian miehityksestä, mutta vain kolmasosan joukoilla
-Venäjän oman armeijan yliarviointi ja vastustajan aliarviointi


 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Vai että on siellä Khersonissakin nyt tilanne se, että Ukraina uhkaa jo itse kaupunkia.

Putin tietää sen, että näin ei homma voi jatkua. Venäjällä surkea sotamenestys on aina ollut yhtä kuin Tsaarin loppu. Hänen on jollain tavalla aivan välttämätöntä kaivaa tuolta Ukrainasta selkeä voitto.

Ja kun tilanne yhtä aikaa on se, että ukrainalaiset eivät suostu minkäänlaisiin alueluovutuksiin, niin saatamme valitettavasti olla vasta sodan ja niiden kaikkein pahimpien hirmutekojen alussa.

Korkeintaan jokin voima Venäjän sisältä pystyy tämän hulluuden lopettamaan, jos Putin saataisiin kammettua pois vallasta. Mutta miten todennäköistä sekään on?
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Boris Johnson tehny videon, joka osoitettu venäläisille ja, jossa tekstitykset englanniksi ja venäjäksi koko videon ajan. En nyt linkitä kyseistä videota tänne, mutta näin Johnson sanoo siinä.

venäjäksi:
The Russian people deserve the truth, you deserve the facts.
englanniksi:
The atrocities committed by russian troops in Bucha, Irpin and elsewhere in Ukraine have horrified the world
Civilians massacred - shot dead with their hands tied.
Women raped in front of their young childrens.
Bodies crudely burned, dumped in mass graves, or just left lying in the streets.
The reports are so shockin, so sickening, its no wonder your goverment is seeking to hide them from you.
Your presidents knows that if you could see what was happening, you would not support his war
He knows that these crimes betray the trust of every Russian mother who proudly waves goodbye to her son as he heads off to join the military
And he knows they are a stain on the honour of Russia itself.
A stain that will only grow larger and more indelible every day this war continues.
But dont just take my word for it:
All you need is VPN connection to access independent information from anywhere in the world
And when you find the thruth, share it.
Those responsible will be held to account
And history will remember who looked other way.
venäjäksi:
Your president stands accused of committing war crimes
but I cannot believe he is acting in your name

Trostianetsista juttua:

Jomini the Westin tuorein tilannekatsaus



 

12961

Jäsen
Khersonin menetyshän sitten johtaisi todennäköisesti Nova Kakhovkan menetykseen, joka olisi Krimin vesihuollon kannalta paha juttu. Toivotaan siis parasta!

Tämä kertoo kyllä paljon. Krimin kanava pitäisi olla yksi koko operaation tärkeimmistä kohteista. Jos tuon todella menettävät, ovat oikeasti pulassa. Tuon alueen luulisi saavan Krimin kautta huollettuakin.
 

Artturenos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, NHL, Blackhawks. sympatiat Lightning.
Venäjä todellakin on aika raakasti yliarvioinut oman armeijansa kyvyt. Oli ihan järjetön temppu Venäjältä lähteä höökimään lähes koko Ukrainan alueelle tuolla määrällä sotilaita ja tuolla kalustolla. Silloin kun hyökkäys alkoi luulin, että siellä varmaan on kuitenkin sen verran laadukasta kalustoa ettei haittaa vaikka puolustajalla on miehissä/naisissa jopa ylivoima, mutta koko sota onkin osoittautunut amatöörien puuhasteluksi jo ihan suunnittelusta lähtien. Venäjä on Venäjä ei siellä osata kunnolla edes ryöstellä, ja koko sota on myös Venäjän vinkkelistä ollut jo alkujaan aivan järjetön toimenpide.

Jos sodasta voi ikinä mitään positiivista löytää, niin tästä sellainen puoli nyt löytyy. Venäjä tullaan tuhoamaan heikoksi ja raihnaiseksi, joka tulee olemaan kaukana siitä kylmänsodan aikaisesta neukkulasta jota maailma pelolla jollain tapaa kunnioitti.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
En ole huomannut, että Kamil Galeevin twiittejä täällä olisi ollut usein. Twiittaa kerran pari viikossa perusteellista analyysiä. Seuraavassa viimeöinen "Why is losing this war?". Siinä lähdetään liikkeelle Neuvostoarmeijasta ja Tsekkoslovakian miehityksestä.
Muutamia pääpointteja:
-neuvostoarmeija oli suunniteltu ydinsotaa silmällä pitäen
-hyökkäys Ukrainaan kopioitu Tsekkoslovakian miehityksestä, mutta vain kolmasosan joukoilla
-Venäjän oman armeijan yliarviointi ja vastustajan aliarviointi



Sodanjohdollisesti on erittäin huono asia jos joukkoja komennetaan Moskovasta asti, tavoitteita ei ole jalkautettu taisteleville osastoille eikä osastot osaa toimia itsenäisesti. Vaikea toteuttaa kun tavoite on muotoa ”mene tonne ja kysy sit lisää (ja pieksävät kun kysyy).

Keskitetty sodanjohto ja tiedon pimittäminen on yhdistynyt myös joissain paikoin surkeaan kalustoon varsinkin DNR- ja LNR-sotilailla jotka on pakkovärvätty sinne.

Ps.

Vahva suositus seurata tuota tutkijaa, erittäin hienoja ja perusteltuja näkemyksiä. Mm. ne skenaariot Venäjän tulevaisuuksista oli valaisevaia (1. venäjästä tulee uusi P-Korea, 2. Venäjästä tulee uus iso Donbass eli kommunismi 2.0 tai 3. Venäjä ryöstetään eli sotilaallinen oligarkia 2.0)
 

mekabyte

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilmajoki HT, sympatiat Kärpille
Sodanjohdollisesti on erittäin huono asia jos joukkoja komennetaan Moskovasta asti, tavoitteita ei ole jalkautettu taisteleville osastoille eikä osastot osaa toimia itsenäisesti. Vaikea toteuttaa kun tavoite on muotoa ”mene tonne ja kysy sit lisää (ja pieksävät kun kysyy).

Keskitetty sodanjohto ja tiedon pimittäminen on yhdistynyt myös joissain paikoin surkeaan kalustoon varsinkin DNR- ja LNR-sotilailla jotka on pakkovärvätty sinne.
Aatu harrasti tätä WW2:n loppupuolella. Ardenneilla oli ennakkoon asetetut tavoitteet, joista ei saanut poiketa, vaikka olisi saanut etua tai välttänyt katastrofin. Kaikki komennot tuli käytännössä Hitleriltä. Sitten kun homma alkoi mennä perseelleen, niin yhdisteltiin olemattomia tai lähes tuhoutuneita yksiköitä uusiksi joukoiksi ja nimettiin ne mahtipontisesti ja taas mentiin, kartalla. Todellisuudessa joukot yritti pääsääntöisesti vain selviytyä.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Jämä-armeija (tai siis puna-armeija) saa varmaankin kannibalisoitua pohjoisesta paenneista yksiköistä ja kalustosta pönkitystä itäisen ja eteläisen Ukrainan raiskaamiseen tarkoitetuille armeijoilleen ja voi jollain viiveellä päästä ottamaan taas aloitetta käsiin. Toisaalta neukut joutuvat operoimaan paskalla kalustolla ja jo kertaalleen karanneella miehistöllä, minkä lisäksi logistiikka ja uudelleenorganisointi vaatisi kykyä logistiikkaan ja organisointiin, mitä tuntuu kroonisesti puuttuvan (vaikka etenkin ensinmainitun piti olla terroripommituskyvyn ohella maan lippulaivatuotteita sodankäynnin saralla).

Minkään nostoväen/uudelleenrekryttyjen sekä uusien asevelvollisten osallistumista touhuihin on kuitenkin aika turha odotella ihan muutamaan kuukauteen. Ne kertaalleen asepalveluksestaan vammoitta selvinneet ovat todennäköisesti suurelta osin väkeä ketkä heiluttelevat sitä natsimerkistöään (mm. yrjönviirit ja z bannerit) innoissaan, mutta lähtevät datsalle jos pitäisi siirtyä naapuriin heiluttamaan asetta. Junnuikäisiä saa varmasti varusmieskoulutukseen asti kun niillä on aatteen paloa ja aivopesu ollut aktiivista esikoulusta lähtien, mutta niillekin pitäisi ehtiä jotain muutakin opettaa kuin pyllistämään kalsarit kintussa vanhemman varusmiehen eli "vaarin" edessä kun oikeutettuja palveluksia vaaditaan. Ja vaikka niille osaisi joku opettaa sotimisen alkeita, olisi niille keksittävä jostain myös varusteita. 2MS:ssä neukut pystyi puskemaan rintamalle lopulta sen liki 30 miljoonaa nostoväkeä kun varusteita sai puskettua mistä tahansa säilykepurkkitehtaasta, minkä lisäksi USA toimitti aivan tolkuttomia määriä kalustoa ja muuta apua. Teollinen kehitys tarkoitti myös, ettei neukut olleet niin pahasti teknisesti jäljessä, etteikö tolkuttomalla miehistö- ja kalustoylivoimalla ja omista tappioista täysin välittämättä pystynyt kuilua kuromaan umpeen. Tässä sodassa on nähty itäisen suurvallan keihäänkärjet tulessa ensimmäisestä päivästä lähtien ja maa on heittänyt sinne kattilaan myös kalustoa ihan parhaasta päästä ja tuloksena täydellinen tappio ja pako Ukrainan pohjoisista osista, se vielä tuholta säilynyt ykköskalusto merkittävältä osin hyläten.

Eli neukut ei pysty uskoakseni varustamaan millään tähän sotaan liittyen merkittävällä aikataululla nykyaikaisia taisteluosastoja. Ne pystyy toki ilmoittamaan että jokainen 17-60v suuren ja mahtavan alamainen on jatkossa vapaaehtoisesti putininturvajoukoissa ja niistä varmaan suurelle osalle löytyisi jonkunlainen rihlakkokin, mahdollisesti panosten kanssa. Tuommoisilla joukoilla ei vaan hyökkäyssodassa tee mitään eikä puolustuksessakaan juuri muualla kuin omassa talossa taistellessa.

Mistä neukut voisi saada taistelukenttäkelpoista kalustoa? Uutta ei pysty kasaamaan kun lännestä ostetut kriittiset osat mm. tähtäyslaitteisiin puuttuu. Varastoja niillä on tolkuttomasti paperilla, mutta ihmeenä täytyy pitää jos edes ykkösprosentteja ko. kalustosta olisi pidetty käyttökuntoisena. Seisottaminen sateessa vuosikymmeniä ei ylläpidä kaluston kuntoa, sitä pitäisi huoltaa jatkuvasti, mikä vaatisi mekaanikkoa kellä on aikaa, viitseliäisyyttä ja taitoa sekä työkalut ja huolto- sekä varaosat. Tuommoisen kombinaation löytäminen vuosikymmenten aikajaksolla on toki mahdollista, mutta kovin epätodennäköistä merkittävässä määrin. Kiinasta? Siellä olisi neukkukopiotankkeja yms. vehkeitä varmasti hurjia määriä ja varmaan maa olisi vanhemmista paskoista sopivan korkeaan (dollari)hintaan luopumaan, vastineeksi mm. neukkulan sitoutumisesta alusmaa-asemaan Kiinalle. Toisaalta onko huollettukaan T-55, 64, 72 klooni miten käänteentekevä taistelukentällä, mihin ukrainalaiset saa nopeammin nykyaikaisia kerta- ja raskassinkoja kuin mitä maailmasta on haalittavissa kylmän sodan aikaista kalustoa? Toki voisi olla toimivalla taktiikalla, mutta sellaista ei ole vielä neukuilta nähty. Esim. Ukrainan tsekeiltä saamien T-72 versioiden hyöty on todennäköisesti roimasti suurempi kuin mitä olisi neukuille niiden saadessa sama määrä vastaavia vaunuja.

Lisäksi, haluaako Kiina ottaa näkyvästi puolta sodassa kun on nähnyt että länsimaailma on nähnyt perseilyä vihdoin riittävästi että voi ottaa hetkellisen (isossa kuvassa minimaalisen) loven omaan talouteen romahduttaakseen paskavaltion talouden? Kyllä ne voivat luukuttaa sisäisessä viestinnässä neukkulan narratiivia ja höpötellä puolueettomuutta ulkovalloillekin, mutta konkreettisiin neukkulaa tukeviin toimiin ryhtymisessä olisi sellaista riskiä mitä on hyvin vaikea nähdä kiinalaisten ottavan.
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Minä en vielä itse ole täysin varma siitä, että miten Venäjää kohdellaan jos rauha saadaan syntymään. Aletaanko taas yrittää Venäjää sopeutumaan länteen ja uskotellaan muutoksen tapahtuvan? Jos se olisi mahdollista, niin kaikillehan se olisi se paras ratkaisu. Mutta onko se edes mahdollista?

Jotta Venäjä saadaan ajettua todella alas, niin se vaatii sanktiot, jotka jatkuvat vuosia ellei kymmeniä vuosia ja onko länsi todellakin valmis tähän? Siitä mitä tulevaisuudessa todella tapahtuu, niin sitä on erittäin vaikeaa hahmottaa. Nykyinen hallinto Venäjältä pitäisi saada eliminoitua, mielellään tuoda Haagin tuomioistuimeen rangaistavaksi. Voisiko Venäjältä löytyä riittävän vahva taho hallitsemaan maata, mutta samalla muuttamaan arvoja, tuntuu mahdottomalta. Entä jos sanktiot jatkuvat ja jatkuvat, nykyinen hallinto jatkaa, kansa ei tiedä totuutta ja katkeroituu entisestään? Kuulostaa vaaralliselta yhdistelmältä.

Venäjän ajaminen niin alas kuin mahdollista kuulostaa hyvältä ja oikeudetulta, mutta siihenkin sisältyy riskinsä. Epätoivoiset tekevät epätoivoisia tekoja. Tällä hetkellä parasta on kuitenkin tukea Ukrainaa vieläkin enemmän, varustaa maa sotilaallisesti niin vahvaksi, kuin se vain on mahdollista. Lisätä sanktioita Venäjää kohtaan, jotta siellä taas varustautuminen on mahdotonta. Euroopan pitää katkaista myös kaikki riippuvaisuus Venäjää kohtaan lopullisesti. Mitä muuta onkaan sitten tehtävissä, ehkä varmistaa suhteet Kiinaan ja Intiaan.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Minä en vielä itse ole täysin varma siitä, että miten Venäjää kohdellaan jos rauha saadaan syntymään. Aletaanko taas yrittää Venäjää sopeutumaan länteen ja uskotellaan muutoksen tapahtuvan? Jos se olisi mahdollista, niin kaikillehan se olisi se paras ratkaisu. Mutta onko se edes mahdollista?
Ei se ole mahdollista. Nykyinen kansa tykkää tällaisesta johtamisesta. Ne ketkä eivät pidä ovat jo muuttaneet pois. Putlerin seuraaja tulee joka tapauksessa jatkamaan suunnilleen samoilla linjoilla. Erittäin pieni todennäköisyys, että eliitti nostaisi valtaan jonkun demokraattisen henkilön, koska tämä ei ajaisi eliitin asiaa. Pitäisi olla kansasta lähtevä vallankumous, mutta sekin voisi johtaa autoritääriseen johtoon.

Venäjä on käytännössä menetetty peli länsimaisesta demokratianäkökulmasta. Pitää hyväksyä, että on länsimaisia demokratioita, mutta myös Venäjän ja Kiinan diktatorinen blokki. Demokratia ei voittanut Venäjällä. Erittäin pieni todennäköisyys, että demokratiasta tulisi Venäjällä mitään seuraavien kymmenien vuosien aikana.
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquarta
On kyllä ihan helvetin surullista kuinka osa yrittää valkopestä tätäkin rikosta ihmisyyttä vastaan aloittamalla viestinsä "mutkuyhdysvallat..." ja tuomitsemalla vain ja ainoastaan Venäjän valtionjohdon. Nyt on jokaisen ihan hyvä muistaa, että tässä, kun tuomitaan pelkästään Venäjän valtionjohto, Putin ja/tai hänen lähipiirinsä tuskin on ollut ukrainalaisissa kaupungeissa raiskaamassa yhtään nuorta tyttöä tai ampumassa yhtään kolmevuotiasta lasta. Ne ovat ihan tavallisia venäläisiä miehiä, jotka syyllistyvät parhaillaan epäinhimillisiin rikoksiin, joihin tavalliset venäläiset miehet (asepuvuissaan) tosin ovat syyllistyneet vuosisatoja.

Surullista on myös se kuinka moderaattorit antaa näiden flonaldojen jakaa tätä Z-propagandaa palstan kurinpidon tiukassa suojeluksessa. Mutkuyhdysvallat. Ei, Yhdysvallat tai Putin ei ole tällä hetkellä vähän raiskailemassa ja murhailemassa Ukrainassa, siellä on ihan tavallisia venäläisiä miehiä asepuvuissaan. Silmät auki nyt. Tuo toiminta ei kaipaa minkäänlaista puolustelua, vaikka kyseessä olisi minkälainen organisoitu aivopesu valtiojohdon toimesta. Normaali ihminen ei minkään aivopesun takia kykene tappamaan lasta tai raiskaamaan yhtään ketään. Tuolla mutkuyhdysvallat-perustelulla annetaan hiljainen hyväksyntä venäläissotilaiden toimille. "Kyllähän Yhdysvallatkin perseili Vietnamissa, sota nyt vain on sellaista." Ei helevettiläinen, oikeasti.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Venäjä todellakin on aika raakasti yliarvioinut oman armeijansa kyvyt. Oli ihan järjetön temppu Venäjältä lähteä höökimään lähes koko Ukrainan alueelle tuolla määrällä sotilaita ja tuolla kalustolla. Silloin kun hyökkäys alkoi luulin, että siellä varmaan on kuitenkin sen verran laadukasta kalustoa ettei haittaa vaikka puolustajalla on miehissä/naisissa jopa ylivoima, mutta koko sota onkin osoittautunut amatöörien puuhasteluksi jo ihan suunnittelusta lähtien. Venäjä on Venäjä ei siellä osata kunnolla edes ryöstellä, ja koko sota on myös Venäjän vinkkelistä ollut jo alkujaan aivan järjetön toimenpide.

Jos sodasta voi ikinä mitään positiivista löytää, niin tästä sellainen puoli nyt löytyy. Venäjä tullaan tuhoamaan heikoksi ja raihnaiseksi, joka tulee olemaan kaukana siitä kylmänsodan aikaisesta neukkulasta jota maailma pelolla jollain tapaa kunnioitti.
No sitähän tässä on ihan porukalla ihmetelty (ei vain tällä palstalla, vaan ihan globaalistikin), että kun Ukraina on pinta-alaltaan kaksi Suomea ja itse asiassa Euroopan suurin maa, niin tuollainen maahyökkäyksenä tehtävä valloitussota on sotastrategisesti täysin järjetön. Mutta kun edelleen kait Puten lopullinen hyökkäyspäätös tuli siksi, jos hänelle kerran oli kenraalien toimesta suorastaan valehdeltu, että Ukraina antautuu noin 3-4 päivässä ja ukrainalaiset ottavat Venäjän sotilaat vastaan vapauttajina..

Kuten olen aiemminkin sanonut, uskon helposti asiantuntijoita joiden mielestä tilanne voi jatkua potentiaalisesti täysin määrittelemättömän ajan ("vuosia"). Ukraina ei tietysti maana sitä kestä, ja lopulta siellä taisteltaisiin ihan tasaiseksi ammutulla tantereella, kun jäljellä ei olisi mitään muuta kuin se kuuluisa aakea laakea. Nythän jo varmaan ainakin viikko sitten näin kommentin, että esimerkiksi Mariupolissa kaupungin rakennuksista 90% olisi vaurioitunut ja 40% kokonaan tuhoutunut
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös