Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 944 156
  • 81 126

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Eikä pysähdy sittenkään vaan jatkaa mihin jäi kun lockdown päättyy. Tässä puhutaan nyt aika helvetin helposti tarttuvasta taudista.

Lasse Lehtonen esitti tänä aamuna sen ainoan järkevän ennusteen: "En usko, että tällä rokotekattavuudella tästä on tulossa kovin merkittävä terveydenhuollon kriisi." (Jos joku haluaa tuon tarkan sanamuodon tarkistaa niin löytyy edellisestä viestistäni tähän ketjuun.

Mutta ihan tosissaan - omikron tarttuu niin helposti, että tällä aallon hidastamisella ei ole tässä tämän viikon jälkeen minkäänlaista muuta merkitystä enää kuin se, että ravintoloille joudutaan miettimään tukea ja tapahtuma-ala on aivan tuskissaan. Täällä joku heitti tämän varsin realistisen veikkauksen, että jos nyt laitetaan ravintolat syväjäähän niin tartuntoja tulee 20 000, mutta jos ne saavat olla auki niin 22 000. Kun määrät ovat tällaisia niin tuossa touhussa ei yksinkertaisesti ole jäljellä edes pätkää sitä kuuluisaa oikea-aikaisuutta, oikeasuhtaisuutta eikä välttämättömyyttä. Vaikka tilannekuva olisikin synkempi kuin asiantuntija Lehtosen niin nämä nyt valitut rajoitustoimenpiteet eivät ole tehokkaita vaan ne ovat se kuuluisa "kärpäsen kakka" tuossa kokonaisuudessa.

Kun kuitenkin esim. tapahtuma-alan ja ravintoloiden työllisyysvaikutusta mietitään niin ne eivät enää ole kansantaloudessa eivätkä ihmisinä mikään kärpäsen kakka. Vaikuttavat toimenpiteet ovat tuo laajennettu etätyö, maskit sekä erilaiset maksimikapasiteettien rajoitukset. Totaalisulkuun ei ole lainsäädäntöä eikä sellaista tulla tekemään, joten tämmönen 2/5 sulkua ei todellakaan edes hidasta. Puhumattakaan siitä, että se aalto vaan pitenee ja pitenee toisesta päästä. Nyt on päättäjät koronaviruksen kovimmassa paikassa, koska tässä todella vaaditaan lainsäädäntöä ja poliittista ohjausta, kun alueet pitää ohjata noudattamaan lakia.
 

MENTALSPORT

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Kiuru pitää ehdottomasti laskea ulos jottei koti-ikävä Poriin iske. Samoin Varhila.
Mulle käy myös se, että kiuru ja varhiala päästetään ulos mutta samalla Pori aidataan myös. Todennäköisesti koronakriisi ratkeaa näillä ratkaisulla ja kautta päästään pelaamaan yleisölle. Ässät joutuu pelaamaan vain esport sarjaa koska kiuru. Hifki kuljetetaan vieraspeleihin vr:n vankivaunuissa.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen sanoo, että maanantaiset päätökset perustuvat tartuntatautilakiin. Jauhot suuhun Varhilalle.

 

Jinsui

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Tästä puuttuu enää se, että STM valittaa kuntien toimista hallinto-oikeuteen (tiedä tosin onko mahdollista?).

Kiurun ja Varhilan aiheuttama vitutus on puskenut aikoja sitten jo katosta läpi, joten ei todellakaan mitään vetäytymisiä kasvoja menettämättä. Julkinen nöyryytys ja karkoitus siperiaan näille kahdelle kiitos.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Suomessa on ilmoitettu tänään 22 utta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, joten nyt niitä on yhteensä 1688. Ne jakautuvat ikäryhmittäin seuraavasti:

Alle 30-vuotiaat: 7
30-39-vuotiaat: 16 (+1 verrattuna 11.1.2022.)
40-49-vuotiaat: 30
50-59-vuotiaat: 74 (+1 verrattuna 11.1.2022.)
60-69-vuotiaat: 160 (+3 verrattuna 11.1.2022.)
70-79-vuotiaat: 394 (+4 verrattuna 11.1.2022.)
80-vuotiaat ja sitä vanhemmat: 1007 (+14 verrattuna 11.1.2022.)

Lähde:
Tartuntatautirekisterin COVID-19-tapaukset - THL kuutio- ja tiivistekäyttöliittymä
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Tässä nyt selkeästi isompaa sekavuutta joka tahon ulostuloissa, kun totutellaan uuteen tilanteeseen ja haetaan strategian linjoja. Toivottavasti saadaan nopeasti rivit järjestykseen ja järkipohjainen taktiikka peliin. Tiettyä pessimismiä sen suhteen toki ilmassa, mutta pitää toivoa parasta.

Tulee vahvasti mieleen tilanne eräästä entisestä firmasta, jossa olin hommissa. Oli pitkään keskitytty kasvattamaan liikevaihtoa, kunnes havahduttiin lopulta siihen, että suurin haaste on kannattavuus. Sen jälkeen haettiin uusia linjauksia useampi sekava kuukausi ja vielä yli vuoden päästä jouduttiin puuttumaan välillä tilanteisiin, joissa avainasiakaspäälliköt sopivat uusia palvelusopimuksia liikevaihtonäkökulmasta. Nyt jotenkin samalla tavalla vanhat tavat tiukassa meidän koronapäättäjien ja -asiantuntijoiden toimissa.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Rauvola on luiskahtanut täysin satuilun puolelle. Saa nähdä, pysyykö siellä. Kenties, tuosta kuopasta on vaikea kavuta ylös. Laskelmat lukuna mainiten 1 000 kuolleesta (siis Suomessa) omikroniin per päivä, eivät kestä kriittistä tarkastelua. Osa maista on luopumassa mm. karanteeneista omikronin osalta, koska tauti on niin lievä.
Ei tarvitse kuin katsoa viimepäiväisiä asiantuntijoiden ulostuloja Suomessa, niin voi päätellä, että täälläkin ollaan nyt saatu tarpeeksi omakohtaista kokemusta Omikronista ja alettu puhumaan asioista, joista ei vielä kukaan olisi uskaltanut puhua vielä muutama viikko sitten. Pietiläkin toki sinänsä tuossa aiemmin linkatussa jutussa muisti mainita, että Omikronkaan ei ole vaaraton, mutta kaikki muu tuossa jutussa paljasti paljon enemmän. Tämä variantti ei ole kaiken pelottelun ja häsläyksen arvoista.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Se alkaa olemaan noiden paikkojen tuho pikkuhiljaa, jos läpi menee. Täytyy kyllä sanoa, että olen THL:n kanssa aikas eri mieltä tollasten täyssulkujen kanssa nykyisillä potilasmäärillä, vaikka toki kuormittavatkin tiettyjä alueita kuten HUS. Pitäisin kyllä paikkoja auki ja passivaatimuksilla (2. tai 3.rokote).

 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Pohjois-Karjalassa tänään 130 uutta tartuntaa, joista 45 Joensuussa. KYS:in erva-alueella on edelleen 38 sairaalahoidossa, joista kuusi on tehohoidossa.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Hyvä osoitus siitä, että koronan kehitystä voi ennustaa vain ehkä parin viikon päähän.

Ja ennenkaikkea siitä, että tällaisia huru-ukkoja, jotka hämäävät maallikoita muka-uskottavilla mallinnoksillaan, ei pitäisi kuunnella pätkääkään.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen sanoo, että maanantaiset päätökset perustuvat tartuntatautilakiin. Jauhot suuhun Varhilalle.


Hah. Ei saatana Kirsi.

– He varmasti esittävät sen oikeudellisen arvioinnin. Sitä en ole julkisuudesta kuullut. Ministeriö tuli aika lailla yllätetyksi siinä, millä pääkaupunkiseudun kunnat tulivat aika voimallisesti ulos. Etukäteen meihin ei olla oltu yhteydessä niin, että olisimme voineet tätä asiaa yhdessä pohtia, Varhila sanoi MTV Uutisille.

Teihin on oltu asian tiimoilta yhteydessä jo lokakuun 2021 lopussa. Älä jauha paskaa.
 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jotenkin vähän epäilen, ettei tuota ravintolasulkua tule:

Ravintoloiden täyssulku vaatii erityislainsäädäntöä. Uusi lakiesitys veisi eduskunnan käsittelyineen aikaa kuitenkin lyhyimmilläänkin muutaman viikon, eikä näin ollen tarjoaisi ratkaisua akuuttiin koronatilanteeseen, IS:lle arvioitiin viikonloppuna hallituslähteestä.
No katsos, se aika mikä menetetään käsittelyn vuoksi voidaan lisätä sinne sulun loppupäähän ja varmuuden vuoksi tuplana. Tai laitetaan saman tien triplana. Kyllähän sitä ihminen hetken kestää, jos toisenkin ja vähän pidemmänkin.

Maaliskuussa voidaankin vetää taas kani hatusta ja ottaa vanha kunnon lockdown-ehdotus tulille. Jos sitä ei vuosi sitten saatu päälle, niin tänä keväänä taas uus yritys. Siitä sitten koronaturvallisesti kohti kevättä ja kesää jolloin tartunnat tulevat jokatapauksessa laskemaan. Syksyllä sitten, kun tartuntakäyrät osoittaa taas kohtisuoraan ylös onkin Krista-Messiaan paluun aika. Demareiden vaalikampanja alkaa Marinin käynnistäessä Kiuru-valonheittimen kohti pimeää taivasta, Kristan laskeutuessa hetken päästä viitassaan kansan keskuuteen luvaten lopettaa koronan koko maasta. Syvä pääty eli demarien kannattajat ulvovat kaduilla riemuissaan FFP123-maskit päässä.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Täytyy kyllä sanoa, että olen THL:n kanssa aikas eri mieltä tollasten täyssulkujen kanssa nykyisillä potilasmäärillä, vaikka toki kuormittavatkin tiettyjä alueita kuten HUS.

Tästä ravintoloiden sulusta olisi kiva nähdä ihan julkisesti noi arvioinnin taustalla olevat tekijät. Tässähän tosiaan esitetään vain tietyn tyyppisten ravintoloiden sulkua eikä suinkaan kaikkien. Sekavaahan tämä on kuten @Denverin Munasyndi tuossa aiheellisesti osoittikin. Baarit ja yökerhot siis menisivät täyssulkuun, ilmeisesti sen vanhan mallin mukaisesti, jossa rajaus koskee alkoholin myyntiä. Vastaus vielä uupuu siihen, saavatko lounasravintolat myydä alkoholia. Ilmeisesti eivät.

Näiden vaikuttavuusarvioiden julkaiseminen on mielestäni nyt tilanteessa aivan välttämätöntä. Ravintoloiden osuudesta koronaviruksen leviämiseen on monenlaista tietoa, mutta näiden vaikuttavuusarvioiden lisäksi haluan kyllä ihan aidosti kuulla, ketä tässä suojellaan ja ihan tarkasti ottaen miltä. Oletan, että baarien asiakaskunta koostuu pääsääntöisesti nuorista ihmistä ikävälillä 18-40. Enkä nyt sano, etteivätkö tätäkin vanhemmat varmasti haluaisi erityisesti vaikka istumapubissa olla, mutta pääsääntöisesti yökerhojen profiili on kyllä sellainen nuoremman ikäluokan juttu. Jos en ihan väärin katso niin omikron aiheuttaa merkittävästi pienemmän riskin tarttuessaan nuorempiin ja näidenkin osalta rokotekattavuus ikäluokissa kahdella rokotteella on n. 75 %.

Jos vaikuttavuusarvioita ei saada julkiseksi niin vähimmäisvaatimus olisi, että ketä tässä halutaan suojelta ja ihan tarkasti ottaen miltä. Pitääkö meidän suojella tätä ikäryhmää kattavasti flunssalta, koska sellainenhan omikron tässä ikäryhmässä on? Ihan ilman sarvia ja hampaita. Ja jos tämä on riittävä peruste sulkea nuo paikat (THL:n mukaan) niin miksei sitten suljeta myös influenssan kohdalla, joka on tässä ikähaitarissa haitallisempi ja vaarallisempi vs. omikron?
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Nuo ravintoloiden totaalisulut on taas malliesimerkki surkeasta rajoituspolitiikasta.

Reilu viikko sitten tuli asetus, että ravintoloiden pitää sulkea klo 20. Muutama päivä sitten tuli asetus, että klo 17. Nyt halutaan, että kokonaan kiinni. Parissa viikossa mieli on siis muuttunut moneen kertaan näissä. Miksi ylipäätään tehtiin mitään näennäisrajoituksia ensin, jos ei edes katsota, onko niillä vaikutusta. Tämä on oikein hyvä esimerkki tästä suomen tilanteesta, että päivittäin kehitetään jotain uutta tekemisen ilosta, ja minkään rajoituksen vaikutusta ei ole sekuntiakaan arvioitu.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Hah. Ei saatana Kirsi.
Millään järkiperusteella ei voi puoltaa enää laajamittausta testausta ja jäljitystä. Ainoa syy, miksi STM haluaa näitä jatkettavan on oman analyysinin mukaan se, että siitä saadaan itseaiheutettu ongelma terveydenhuollon ylikuormittumiselle ja yritetään sitä hyväksikäyttäen puskea valmiuslakia läpi.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Nyt myös EMA:n rokotestrategiakeskuksen johtaja on todennut, että omikronin myötä pandemian akuutti vaihe olisi päättymässä ja virus on siirtymässä kohti endeemistä vaihetta. Ja täten myös ei olisi enää tarvetta antaa neljättä koronarokotusta kaikille ihmisille.

 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Nuo ravintoloiden totaalisulut on taas malliesimerkki surkeasta rajoituspolitiikasta.

Reilu viikko sitten tuli asetus, että ravintoloiden pitää sulkea klo 20. Muutama päivä sitten tuli asetus, että klo 17. Nyt halutaan, että kokonaan kiinni. Parissa viikossa mieli on siis muuttunut moneen kertaan näissä. Miksi ylipäätään tehtiin mitään näennäisrajoituksia ensin, jos ei edes katsota, onko niillä vaikutusta. Tämä on oikein hyvä esimerkki tästä suomen tilanteesta, että päivittäin kehitetään jotain uutta tekemisen ilosta, ja minkään rajoituksen vaikutusta ei ole sekuntiakaan arvioitu.
Logiikka näissä on varsin yksinkertainen, mutta tietysti väärä sellainen nykytiedon valossa.

Tapausmäärät nousevat: reagointina ravintoloille rajatut aukiolot.
Tapausmäärät jatkavat nousua, mutta tehohoidettavien määrä ei: rajattuja aukioloja jatkettava.
Tapausmäärät jatkavat edelleen nousua, eikä tehohoidettavien määrä ole kääntynyt selkeään laskuun: aukiolorajoituksia kiristettävä.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Logiikka näissä on varsin yksinkertainen, mutta tietysti väärä sellainen nykytiedon valossa.

Tapausmäärät nousevat: reagointina ravintoloille rajatut aukiolot.
Tapausmäärät jatkavat nousua, mutta tehohoidettavien määrä ei: rajattuja aukioloja jatkettava.
Tapausmäärät jatkavat edelleen nousua, eikä tehohoidettavien määrä ole kääntynyt selkeään laskuun: aukiolorajoituksia kiristettävä.
Niin, mutta nuo muutokset tulevat niin nopeasti, että edes teoriassa edelliset "kiristykset" eivät olisi ehtineet vaikuttaa.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Niin, mutta nuo muutokset tulevat niin nopeasti, että edes teoriassa edelliset "kiristykset" eivät olisi ehtineet vaikuttaa.
Juuri näin. Ja tässä tulee juuri esiin se, että ollaan muutostilassa. Edetään vanhalla pelikirjalla, vaikka käytännössä tiedetään, että se on turhaa. Mutta kukaan ei ole vielä antanut lupaa viheltää peliä poikki.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Hah. Ei saatana Kirsi.



Teihin on oltu asian tiimoilta yhteydessä jo lokakuun 2021 lopussa. Älä jauha paskaa.
Kirsi tuntuu noudattavan tuossa jotain käänteistä todistustaakkaa. Jos kunnat oman tulkintansa mukaan noudattavat lakia, niin kyllä silloin Kirsin pitää näyttää, että näin ei ole. Eikä kuten Kirsi tuossa sanoo, että kuntien pitää tässä todistaa, että noudattavat lakia.

Sama kuin avien laittomat rajoitukset. He laittavat niitä eivätkä perustele millään. Valittajat sitten näyttävät laittomuuden ja hao vahvistaa sen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös