Joulukinkku

  • 198 231
  • 888

Mauri-Antero

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Klo 16.00 meni kinkku uuniin. -13 jouluna tein jonkun nimimerkin ohjeen mukaan 175 astetta ensimmäiset 1,5 tuntia, sitten 100 astetta loput. Piti ohje kerrata läpi, mutta sitä nimimerkin viestiä en löytänyt enää kirveelläkään tästä ketjusta. No yhtäkaikki, silloin onnistui kinkku todella hyvin, ja samaan ohjeeseen luotan nytkin. Paistomittaria en käytä nytkään.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Mitä te nyt vasta kinkkua paistatte? Meillä kinkku paistui viime yönä, joku reilu tunti sitten kuorrutettiin, ja kohta menee ulos jäähylle.

Editoitu siitä tulokulmasta, jotta kahdesta sanasta puuttui viimeinen kirjai, mikä vaikutti ehkä hieman liian puhekieliselt.
 

sunnuntai

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Newcastle united
Tänä iltana kympin maissa uuniin ja aamulla poies. Aattona on hyvä herätä siihen.
 

Pawe87

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Ura, Hermes
Ensimmäisen kerran tuli paistettua kinkku. Reipas 3kg ja uunissa oli n. 6h. Lämpöä 110 astetta ja liha pois 84 asteisena, eli kypsää pitäisi olla. Levähtää tuossa pöydällä vielä, saas nähdä viitsiikö kuorruttaa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Melkein sama ohjelma, kaupassa kävin jo aamulla. Vähän yli kuuden kilon tuoresuolattu lähikinkku meni yhdeltätoista uuniin, illalla katsotaan.

7 tuntia ja 9 minuuttia ja potkan sisälämpö näytti 75 astetta. Tavallista lyhyempi aika, ehkä se että kinkku oli kohtuu pitkään huoneenlämmössä ennen uuniin laittamista (eikä jouduttu sulattamaan) vaikutti asiaan.
 
Viimeksi muokattu:

Lomppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Sika uunissa. Jotain alta 4kg (vaimo osti). Asentelin alkulämmöksi 200 astetta celsiusta (30min). Nyt se saa sadassa asteessa kunnes sisälämpö on 79. Haluan sikani kuten naiseni; ylikypsinä.

Ajattelin alkaa juomaan viiniä.
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Klo 16.00 meni kinkku uuniin. -13 jouluna tein jonkun nimimerkin ohjeen mukaan 175 astetta ensimmäiset 1,5 tuntia, sitten 100 astetta loput. Piti ohje kerrata läpi, mutta sitä nimimerkin viestiä en löytänyt enää kirveelläkään tästä ketjusta. No yhtäkaikki, silloin onnistui kinkku todella hyvin, ja samaan ohjeeseen luotan nytkin. Paistomittaria en käytä nytkään.
Olisitko mahdollisesti etsinyt tätä allaolevaa viestiä? Hakutoiminnolla löysin sen tämän ketjun viitossivulta.

Kohta lähtee kinkku uuniin. Resepti tuli emännän siskonmieheltä: kaksi tuntia 150 asteessa, nämä kaksi tuntia ovat kinkun ensimmäiselle kilolle ja sen jälkeen 100 asteessa tunti per kilo. Kinkkuhan on 5,7kg, joten tuolla ohjeella noin 7-8 tuntia aikaa vierähtää.

Katsellaan mitä hommasta tulee, ekaa kertaa ollaan liikenteessä. Ainakin joka jouluna kylässä ollessa on heidän kinkkua tullut kehuttua, joten pitäisi reseptin toimia. Olutta on, joten kohta joutuu ensimmäisen korkkaamaan.
 
Viimeksi muokattu:

Mauri-Antero

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
^ On hyvin mahdollista, että se oli tuo viesti, mutta muistin syöverit muokkasivat ohjeen toisin. No, kymmenen aikaa näkee mitä tulee. Toiveissa olisi mehukas, joskin tietty kypsyysrajan ylittänyt kinkku. Serkut ovat valmistaneet kinkun aina leivinuunissa, mutta se on oikeastaan poikkeuksetta liian kuivaa. Eihän sitä tietysti kehtaa sanoa, mutta omaan mieleen se ei ole. Olen kuullut, että vanha kansa on tavannut paistaa kinkun ylikypsäksi, että se murenee leikatessa. Ehkä heidän reseptikin on jostain kaukaisilta ajoilta. Kukaan ei vain ole kolmeenkymmeneen vuoteen maininnut, että kinkku on kuivaa :D
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
7 tuntia ja 9 minuuttia ja potkan sisälämpö näytti 75 astetta. Tavallista lyhyempi aika, ehkä se että kinkku oli kohtuu pitkään huoneenlämmössä ennen uuniin laittamista (eikä jouduttu sulattamaan) vaikutti asiaan.

No niin, sauna on pesty ja saunassa käyty, kinkku maistettu ja kalat graavattu, kaikki mallillaan. Kinkku oli hyvää, ehkä hieman pakastekinkkua "jämäkämpää":
 

Pleksi(t)

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Siellä se taas uunissa pötköttää, tällä kertaa pussissa. Kokeillaan huomaako eroa maussa, ei se ritilän hinkkaus aina kiinnosta. Ja tällä kertaa myös vähän kypsemmäksi paisto, aiemmin ollut 75-79, nyt tähtäimessä 83-85. Mittarissa 81 nyt, perinteiset muutamat hyvät oluet paistaessa. On tää hienoa!
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
GKS Tychy #92, Savinainen ja Ässien sylkykupit
No niin, sauna on pesty ja saunassa käyty, kinkku maistettu ja kalat graavattu, kaikki mallillaan. Kinkku oli hyvää, ehkä hieman pakastekinkkua "jämäkämpää":

Minulla on tullut 8.2kg laitos yllättävän nopeasti, jos vertaa viime vuoden vajaan kutosen kesytykseen. Sisälämmön ollessa +10 laitoin uuniin kellon ollessa 19.40. Uuni oli aluksi 30min 200 asteessa ja sen jälkeen 90-100. Nyt ollaan kohta kuuden tunnin krouvissa ja painellaan jo yli 70 asteessa, ihmetellä sopii, koska olin valmistautunut 10 tunnin ylitykseen ja 78-79 asteeseen. Testasin vielä digimittarin anturilla muistakin kohdista varmuuden vuoksi.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Läski otettu uunista ja kuorrutettu. Sisälämpötila uunista otettaessa 85 astetta, nousi vielä 87 asteeseen. Saa nähdä kuinka kuivaa tuli, kun ei tullut otettua kostuketta laisinkaan.

Onkos kukaan kokeillut keittää kinkkua? Ois tehnyt mieli kokeilla, kun oli sen verran pieni, että olisi mahtunut kattilaan.
 

Jeffrey

Jäsen
Täällä tuntuu porukka vetävän kinkun melkolailla yli. Oma tavoite on siihen 65-68 astetta, vähän kinkun koosta riippuen. Possun on kypsää, kun se ylittää 70 asteen rajan, ja tuohon se pääsee huiliessaan. Melko prutaalilta kuulostaa omaan korvaan nämä 85-95 sisälämpötilat, mutta mikäs siinä jos itse ja oma porukka sellaisesta tykkää. Muistan kyllä kerran kun jokilaivassa jo edesmennyt ukkini sai inttämällä inttää itselleen läpikypsää maksaa, kun sellaisesta nyt itse piti.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
12-kiloinen oli uunissa n. 12 tuntia. Yli kasikympin meni, mutta mehevää tuli. Suolauskin vaikuttaa onnistuneen ihan hyvin, vaikka lievää sähläystä meinasi ollakin. Piikki löytyi vasta kolmannesta paikasta.
 

Mauri-Antero

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Toden totta tuli hyvä kinkku, niine ohjein mitä tuossa aiemmin kirjoittelin. Ja tuntuu vain mehevöityvän luuhun kohti mentäessä. Jos haluaisi oikein alkaa hienostelemaan, niin voisi alkupaisto- lämpötilaa hieman alentaa. Dijon- kuorrutteen tein 250 asteessa 20 minuuttia. Ensi jouluna vois ottaa kymmenen minuuttia lisää, jotta kuorrute kunnolla paistuu päällä. Toki ei nytkään valittamista.
 

Sisäliitin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Täällä tuntuu porukka vetävän kinkun melkolailla yli. Oma tavoite on siihen 65-68 astetta, vähän kinkun koosta riippuen. Possun on kypsää, kun se ylittää 70 asteen rajan, ja tuohon se pääsee huiliessaan. Melko prutaalilta kuulostaa omaan korvaan nämä 85-95 sisälämpötilat, mutta mikäs siinä jos itse ja oma porukka sellaisesta tykkää. Muistan kyllä kerran kun jokilaivassa jo edesmennyt ukkini sai inttämällä inttää itselleen läpikypsää maksaa, kun sellaisesta nyt itse piti.


Jäisi kyllä itseltä syömättä tuollainen alta 75 lämmön omaava kinkku. Tuo n.70 asteinen on kyllä täysin vetinen,kuminen ja sitkeä. Nyt oli itsellä 85 sisälämmöt ja harmikseni kaikki kalvot ja läskit eivät olleet vielä sulaneet. Viime vuonna meni leivinuunissa 97-asteeseen ja oli paras kinkku vuosiin,ei tarvinnut veistä käyttää pilkkomisessa.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Itsellä oli sisälämpö 75 astetta ja se meni kyllä mielestäni yli. Ensi vuonna muutama aste vähemmän. Samalla taktiikalla paistoin, että aluksi puoli tuntia 200 ja sitten loput 100 asteisena ilman kiertoilmaa.
 

Pekkis

Jäsen
Itsellä oli sisälämpö 75 astetta ja se meni kyllä mielestäni yli. Ensi vuonna muutama aste vähemmän. Samalla taktiikalla paistoin, että aluksi puoli tuntia 200 ja sitten loput 100 asteisena ilman kiertoilmaa.

Paistoin ensimmäinen tunnin 150 asteessa ja sitten laskin sataan. Mittarin hälytys 70 asteeseen ja ei kun klöntti pöydälle. Hetken aikaa rauhoittelua, pussi, verkko ja läski roskikseen. Hetken jäähdytystä, sinappihuntu niskaan, ristikko puukolla ja 250 asteessa hetken aikaa. Aivan sika hyvää tuli!
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Päätimme tänä vuonna, että nyt alkaapi meitin omat joulunvietot aaton osalta. Samalla päätimme skipata kinkun kokonaan, koska kellekään meistä se ei ole mikään pakkojuttu joulussa, vaikka toki sitä on pari siivua ihan kiva höylätäkin aterian kylkeen. Vaan sen voi tehdä anoppilassa vieraillessa joulupäivänä. Kotona kinkun korvaa leikkelepöytä, johon tulee lähitilojen ja -savustamojen leikkelevalikoimaa ainakin naudan, possun ja hevosen osalta. Ehkä kalkkunaa ja poroakin, jos sattuu eteen, tosin poro ei ole enää kovin lähiruokaa. Mutta skinge saa jäädä tänä vuonna.
 
Tää joulu tuleekin olemaan outo siinä mielessä, että vietän sen vegemerkeissä. En siis jaksa raahautua porukoille saakka syömään kinkkua, vaan vedän lähikebulan falafelia pyhäpäivät omalla kämpillä. Tavallaan oudompi homma, koska kyllä se just valmistuneesta kinkusta höylätyt pari ekaa siivua on kuulunut jotenkin aina joulumeininkiin. Sen jälkeen se köntti muuttuukin sitten tylsän harmaaksi ja kalseaksi lihaksi siinä missä moni muukin. Tunnen traditioiden murtuvan.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Mulle tässä joulukinkussa on niin pinttynyt jotenkin että sitä syödään vaan Jouluna. Ei voisi kuvitellakkaan että mitään testikinkkuja paistelee etukäteen tai vielä pahempaa kun jotkut tekee sitä että jättää pakkaseen jonkun rullan ja paistaa sen sitten esimerkiksi juhannuksena, kuten olen kuullut yhden tuttavan joskus tehneen.

Kinkku 23. päivä uuniin ja samana iltana saa ensimmäiset maistiaiset. Muina ajankohtina se ei kyllä ole oikein suotavaa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tavallaan oudompi homma, koska kyllä se just valmistuneesta kinkusta höylätyt pari ekaa siivua on kuulunut jotenkin aina joulumeininkiin. Sen jälkeen se köntti muuttuukin sitten tylsän harmaaksi ja kalseaksi lihaksi siinä missä moni muukin. Tunnen traditioiden murtuvan.

Ehkä tämä on jotain nostalgiaa lapsuuden 10-12 -kiloisia jättikinkkuja kohtaan, joita säilytettiin kellarissa, ja joita ei vahingossakaan saanut maistaa lämpiminä - mutta siis todella pidän kylmästä kinkusta. Jos se on hyvin valmistettu niin ei se ole kuivaa ja siinä on todella hyvä maku. No, eipä näistä asioista käy kiisteleminen...
 
Ehkä tämä on jotain nostalgiaa lapsuuden 10-12 -kiloisia jättikinkkuja kohtaan, joita säilytettiin kellarissa, ja joita ei vahingossakaan saanut maistaa lämpiminä - mutta siis todella pidän kylmästä kinkusta. Jos se on hyvin valmistettu niin ei se ole kuivaa ja siinä on todella hyvä maku. No, eipä näistä asioista käy kiisteleminen...

Annas kun arvaan jotain: Olet kotoisin tai ainakin viettänyt lapsuuttasi Pohjanmaalla? Itse en, mutta tuntuu olevan siellä yleinen tapa hoitaa kinkuttelut. Eikä se väärin ole, mutta vastaavasti oman kodin joulusettiin kuului lämmin kinkku jallulle haisevan isännän valmistamana, heh.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Annas kun arvaan jotain: Olet kotoisin tai ainakin viettänyt lapsuuttasi Pohjanmaalla? Itse en, mutta tuntuu olevan siellä yleinen tapa hoitaa kinkuttelut. Eikä se väärin ole, mutta vastaavasti oman kodin joulusettiin kuului lämmin kinkku jallulle haisevan isännän valmistamana, heh.

Jep, Etelä-Pohjanmaalta olen kotoisin. Vasta aikuisiällä olen maistanut kinkkua suoraan uunista - hyväähän se on, mutta jotenkin tuo kylmä kinkku edelleen puhuttelee...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös