Joulukinkku

  • 198 218
  • 888

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Seitsemänkiloinen kinkku meni leivinuuniin noin tunti sitten - uunissa lämpöä tuolloin n. 130 astetta.
Vähemmänkin olisi saanut lämpöä olla, mutta en enää jaksanut sinnitellä, kun tuo kivikasa luovuttaa niin hitaasti itseensä varastoitunutta lämpöä, että olisi taas mennyt yötöiksi koko paistaminen. Eilen illalla siinä kymmenen aikaan paistettiin hänessä joulutorttuja n. 230 asteessa - onnistuivat mainiosti ja aamulla sinne menivät laatikot pariksi tunniksi.

...eipä päässyt tänäkään Jouluna ainakaan laihtumaan...
 

Imagined

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jesse Puljujärvi, Jari Viuhkola, Kärpät
Tuoresuolattu luullinen 7.7 kilonen kinkku 8 tuntia leivinuunissa. alkulämpötila 200 astetta loppu vaiheessa 120 astetta. Erittäin hyvältä ja mehukkaalta näyttää.. Kuorrutus tapahtuu sähköuunissa parhaillaan. Eka kertaa leivinuunilla tein ja toistaiseksi uskon hyvään lopputulemaan! JES!
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
No niin, n. 8 kilon potka meni 10.30 uuniin. Perinteet menee uusiksi, koska pesin saunan jo viikolla, kuusi on haettu ja kävin kaupassa aamulla, nyt jäälle kirmaamaan!

Jäällä normaali suoritus, painoluokkani paras taas kerran. Kinkku valmistui alle 8 tunnin, sisälämpö 74 astetta uunista poisotettaessa. Hyvältä maistui sinapin ja punaviinin kera.
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Vajaa 3 kilon kinkku ollut 100 asteessa jotain 5 tuntia ja mittari näyttää hädintuskin 60 astetta. Hiljaa hyvä tulee, mutta ehkä kohta pitäisi nostaa vähän lämpöä. Mikäpä kiire tässä vielä.
 

Beagle Boy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Luomuteurastajat (RIP)
Vajaa 3 kilon kinkku ollut 100 asteessa jotain 5 tuntia ja mittari näyttää hädintuskin 60 astetta. Hiljaa hyvä tulee, mutta ehkä kohta pitäisi nostaa vähän lämpöä. Mikäpä kiire tässä vielä.

Meillä on myös tantra menossa possun kanssa. Kiloja neljä, tunteja 8 ja lämpö pepussa 72 ja uunissa 100.
 

greatLeo

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Spurs
3,3-kilon sarjassa mainetta niittänyt viljaporsaan juhlakinkku näyttää nyt 62 astetta uunin integroidun mittarin mukaan. Ilahduttavasti myös perinteinen mittari näyttää samaa. 35 asteen kulmilla mittareissa oli huolestuttavaa eroavaisuutta 3-5 astetta. Säädin anturien asentoa ja se tuntuu auttaneen.

Uuni osaa näyttää jopa jäljellä olevan paistoajan tavoitelämpöön 77 astetta. Tunti 15min on vielä jäljellä. Samalla muut käyvät pikkuhiljaa nukkumaan ja punaviini tuntuu paranevan joka lasillisella.
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Seitsemänkiloinen kinkku meni leivinuuniin noin tunti sitten - uunissa lämpöä tuolloin n. 130 astetta.
...
...eipä päässyt tänäkään Jouluna ainakaan laihtumaan...
Tuossa yhdeksän kieppeillä otin kinkun pois uunista, sisälämpötila pääsi jo kipuamaan lähelle 80 astetta ja ulkokuoresta oli tullut suorastaan tumman ruskea, todella herkullisen näköinen ja myös aivan huikean makuinen. Siinä kinkkua maistellessani juolahti mieleeni, että tämä oli sulana hankittu - liekö siinä tämän "onnistumisen" salaisuus, sillä normaalisti olen hankkinut kinkun pakasteena.

...vatsa täynnä on kyllä mukava olo...
 

Le Banner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK täältä ikuisuuteen! 106-105
Ikuisuudelta tuntui tuonkin 7,5kg mötikän paistaminen 100 asteessa, mut nyt alkaa olla maistiaiset enemmän kuin tosiasia. Joulun upeimpia hetkiä kiistatta.
 

Trimmer

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kinkku n. 5min sitten uuniin. 150 asteessa eka puolituntia ja sitten pudotellaan sinne 90-100 asteeseen. 6kg:n möhkäle kyseessä ja tavoite saada sinne 80-85 asteen kieppeille. Tähän on varattu aikaa 6,5h ja laatikollinen karhua.
 

greatLeo

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Spurs
Mitäs tuon kanssa tehdään sitten kun tavoitelämpö on täynnä? Oma suunnitelma on jäähdyttää hetki huonelämmössä ja poistaa kamara. Koepalat otetaan toki samalla. Sitten nopea jäähdytys ulkona kylmässä ja yöksi jääkaappiin. Paistoneste tietty talteen.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Kinkku n. 5min sitten uuniin. 150 asteessa eka puolituntia ja sitten pudotellaan sinne 90-100 asteeseen. 6kg:n möhkäle kyseessä ja tavoite saada sinne 80-85 asteen kieppeille. Tähän on varattu aikaa 6,5h ja laatikollinen karhua.
Karhu riittänee, mutta aika ei tuolla lämmöllä piisaa millään. Ei kannata kuitenkaan lämpöä nostaa vaan varata aikaa lisää.
 

#71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK, Pittsburgh Penguins
Vajaat viisi tuntia ollut about 8kg möykky uunissa, lämmöt nyt 51 asteessa, ja tuoksu jo vähintäänkin lupaava... Paistolämpötila alusta alkaen 373,15 astetta... Kelvineissä.
 

Trimmer

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Karhu riittänee, mutta aika ei tuolla lämmöllä piisaa millään. Ei kannata kuitenkaan lämpöä nostaa vaan varata aikaa lisää.

Sama taktiikka oli viime jouluna ja se toimi, uunina kiertoilma...
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
GKS Tychy #92, Savinainen ja Ässien sylkykupit
Vajaa 3 kilon kinkku ollut 100 asteessa jotain 5 tuntia ja mittari näyttää hädintuskin 60 astetta. Hiljaa hyvä tulee, mutta ehkä kohta pitäisi nostaa vähän lämpöä. Mikäpä kiire tässä vielä.

Meillä on myös tantra menossa possun kanssa. Kiloja neljä, tunteja 8 ja lämpö pepussa 72 ja uunissa 100.

Melkoisen erikoisia paistoajan ja sisälämmön suhteita palstaveljillä. 3 kilon kinkku jos on 100 asteessa 5 tuntia niin jäisenä on tarvinnut uuniin mennä jos asteet on vasta 60. Sama sanat tuolle 4 kiloiselle.

Itsellä 6.1 kiloinen kinkku otti vajaa 7 tuntia 82 sisälämpöön ja asteita oli uunissa 95 (tarkistettu/ei kiertoilma). Joulupäivänä paistan vajaa 4 kiloisen. Katsotaan mihin aikoihin päästään, kun uunin lämpötila ei ylitä 100 astetta.

Hystereesi uuneissa saattaa olla melkoinen, joka selittää paistoaikojen eriäväisyyksiä. Kaveri valitti viime jouluna, että kinkku oli tullut valmiiksi nopeasti. Kävin mittaamassa ja uunissa oli 100 asteen pyynniillä 120-130.

Onneksi menetelmiä sekä tapoja on monia ja lähes kaikilla hyvä tulee. :)
 

Beagle Boy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Luomuteurastajat (RIP)
Melkoisen erikoisia paistoajan ja sisälämmön suhteita palstaveljillä. 3 kilon kinkku jos on 100 asteessa 5 tuntia niin jäisenä on tarvinnut uuniin mennä jos asteet on vasta 60. Sama sanat tuolle 4 kiloiselle.

Tätä on tässä itsekkin ihmetelty. Mittarilla testasin ensin uunin, näyttö 114 kun valitsin oli 100. Mittari testissä näyttö 100 kun vesi kiehui kattilassa.

Niin ja tuoresuolattu on perse.
 

karhu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät,Man Utd
6,5 kg ja 11h 74 astetta. Täytyy myöntää, että hidas kypsyminen vei odotettua kaueamman tuoreelta.
Uunissa 100 c.
 

kaizu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Canucks
5.1 luullinen kinkku meni uuniin klo 2230 eka 200 astetta 30 min ja sitten 100, nyt noin 65 astetta ja nostin äsken115 asteeseen kun on aamusta menoja ja ei haluaisi yksin sitä jättää eli pitäisi saada veke uunista ennen lähtöä.

Jännää taidetta kun kaikilla tuntuu kestävän ihan eri aikoja vaikka tuntuu, että lähtötilanteet on kohtuu samat. Itsellä kestänyt aina kauan, vaikka uunikin on matkanvarrella vaihtunut useampaan kertaan.

Itselleni muuten joulumieltä tulee harvasta asiasta niin paljon kuin tästä ketjusta. Suomalaiset äijät paistaa joulukinkkua, siinä on vaan sitä jotain taikaa. Hyvää Joulua kaikille, eiköhän sitä kinkkua tänään syödä voi. Palataan taas ensi vuonna.
 

Trimmer

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kinkku n. 5min sitten uuniin. 150 asteessa eka puolituntia ja sitten pudotellaan sinne 90-100 asteeseen. 6kg:n möhkäle kyseessä ja tavoite saada sinne 80-85 asteen kieppeille. Tähän on varattu aikaa 6,5h ja laatikollinen karhua.

Valmista tuli tuossa kello 7:00, eli vei tunnin pidempään kun oma mutu oli. Kinkun sisälämpötilaksi osui 82 astetta. Kerkesin jo maistiaiset ottamaan ja hyvää on.
 

Crapbag

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, NY Rangers, Southampton, Fc Jazz, A's..
Hieno ketju tämä, asiaa:)

Oli vähän hektinen yö alkuvaiheessa ja ei tullut raportoitua, mutta lähdin vähän yhdistelemään kypsennysvinkkejä. Elikäs alkuun läski ritilälle rapsakkaan 200 asteeseen puolisen tuntia, sitten pihalle ja asennus kinkkupussiin. Ajatuksena oli että voisi vaikka nukkua hiukan ja pussukka pitää isommat suttaamiset loitolla. Tavoite oli myös luoda selvästi ylikypsä kinkku. Noh, sitten veivattiin uuniin 100 astetta ja eikun vajaa kuuskilonen takaisin sisään. Taisi olla lopulta reilut kahdeksan tuntia uunissa, mutta hyvältä vaikuttaa nyt aamutuimaan. Pussi piti kinkun mehukkaana vaikka reilusti yli 80 astetta saatiin mittariin. Sen verran tuli mureaa että koipi jäi käteen kun leikkailin verkkosukkaa veks:P

Kuorrutus on nyt vielä harkinnassa, en ole näissä omasta mielestä liiemmin onnistunut, onko jotain helppoa tipsiä heittää?

E: Heitän perus DIjon -sinappi ja korppujauhot päälle, kokonaisia neilikoitakin löytyi. Kuumaan kiertoilmaan hetkeksi ottamaan väriä, eiköhän se siittä
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös