Joulukinkku

  • 198 556
  • 888

Kyynhakkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikki Seinäjokelaaset "palloolu" joukkueet ;o)
Ai ai, pian pääsee taas viettämään aatonaattoyötä ja valvomaan Jallu-putelin kanssa Veli Pontevan valmistumista...

Kyllä mä repesin..... Kippis Dee !
Ja kinkkua täällä mutustetaan, perinteiseen malliin, välillä kylmäsavulohta leivälle myös...
 

Jopetus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Ei kuulkaas miähet, pakkohan tätä on kokeilla.

Kinkkua en siis omin neuvoin ole koskaan ole paistanut, mutta amatöörit harjoittelee Stanley Cupin finaalissa. Eli hankinpa kinkun nyt jo hyvissä ajoin ja paistan sen pahoilta pois.

Nyt vielä sattui sellainen tilaisuus että paistolle on mitä parhaimmat mahdollisuudet. Olen ahne ja koitan sitä heti puu-uunissa. Eli uuni tuonne sadan asteen paremmalle puolelle reilusti, ja sit sika uuniin. Yöhän siinä menee valvoessa mut kai muutenkin?

Lähinnä mietin tässä nyt tuon perinteisen ja ruiskuoren välillä. Kovasti hyvältä kuulostavat molemmat. Ehkäpä annan kolikon päättää tänä vuonna. Ja ens vuonna sitten toisin päin. Kaverit tulee pikkujoulun viettoon, ja kaikki mikä ei niihin uppoo niin menee sitten myöskin hyvään tarkoitukseen, joten tällainenkin harjoituskinkku ennen joulua on ihan ok, jos vaan käyttöä löytyy.

Tuskinpa ihan kaikkea itse vedän kuitenkaan, vaan kinkunhimoa jäänee vielä aatollekin. Ja kalkkunamiehille terveisiä, että morjens! Kalkkuna on ok jenkeissä kiitospäivänä, mutta eihän sitä nyt jouluna SUOMESSA syödä. Ja kaikki tofut voitte työntää takaisin sinne pesukoneeseen, sitäkin on kerran siskon toiveesta kokeiltu, ja ei edes viimeisen päälle kasvissyöjäsisko ole sen perään sen koommin itkenyt.

Että hyvää sikaa vaan kaikille yhteisesti...
 

Tykki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Olenpa törmännyt sellaisiin kinkunpaisto-ohjeisiin, joissa ihan vakavissaan neuvotaan paistamaan sian kankku rasvapuoli alaspäin. Voiko joku alan asiantuntija selvittää miksi näin kannattaisi tehdä?

Melkein tekisi mieleni kokeilla tuota, mutta kinkku on sentään sen verran arvokas juttu monessakin mielessä, ettei sen kanssa ruveta pelleilemään. Ainakaan jouluaattona.
 

ditrim

Jäsen
Tuli toissa päivänä ostettua ja paistettua sellainen 1,5 kilon picnickinkku ensihätään. Kolme pitkää tuntia uunissa ennen kuin pääsin petona sen kimppuun. Ihan jees ensiapua siihen, etten tule jouluna paljoa kinkkua nauttimaan, koska en itselleni sellaista rupea valmistamaan. Jouluaattona ja -päivänä tulee syötyä perheen parissa kinkkua ei muuten.

Tosin noin pari viikkoa sitten kun Citymarketissa ja Prismassa myytiin kinkkuja parin euron kilohintaan, niin pieni pirullinen ajatus oleili aivoissa, että pitäisikö sittenkin ruveta oikeaksi kinkunpaistajaksi.

Ja tosiaan kinkku sellaisena suolaisen kosteana eikä kuivana känttynä, kiitos.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
No niin, no!

Piti jättää joulukinkku tänä vuonna väliin ja nauttia vain aattona vanhempien luona. Kuten ketjusta ilmenee, olen harrastanut pikkujoulukinkkuja aiemmin. Tänä vuonna meinasi siis ulkomaanmatkan takia jäädä pikkujoulukinkku tekemättä, mutta kun tuossa alkuviikosta maanantaina kävelin ruokakaupassa kinkkutiskin ohitse, siellä sellainen pikkuinen "poika" katseli anovasti ja enhän minä siitä ohi päässyt sitä kantoon ottamatta. Tuossa sitten viikon sulattelun jälkeen kinkku löysi tiensä uuniin tunti sitten. Sellainen vajaa 7kg "pikkujoulukinkku" tuosta tulee ja kuten Tykki edellä oli kysellyt, minäkin paistan tänä vuonna ns. nahka alaspäin eli käsittääkseni se jää mehukkaammaksi kun se hiukan estää nesteiden valumista. Näin ne isot pojat ainakin väittää. Jätin myös paistopussin tänä vuonna pois. Kohta kauppaan hakemaan kaljaa ja loppuilta meneekin sitten lootusasennossa uunin edessä kinkkua tuijotellessa ja kaljaa ryystäessä.
 

M10

Jäsen
Itse voitin loppukesästä jonkun kinkkugolfskaban ja toissapäivänä viimein kävin lahjakortilla lunastamassa sittarista sen muutaman kilon juhlakinkun.

Mitä helvettiä mä teen sillä? Mä pistän sen Gagsille UPS Expressillä. Eipähän sitten taivu ensi vuonna lootusasentoon, kun on vetänyt pari kinkun persettä naamariin.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Yleensä meillä saa heräillä kinkun tuoksuun siinä aattoaamuna.. Se on kyllä ihana tunne. Ja tuoksu.

Se on kyllä mahtava tuoksu, muistaa kun vielä asui kotona ja jouluaamuna heräsi aina siihen kinkun tuoksuun... Sittemmin kinkku on yleensä paistettu ihan eri osoitteessa kuin missä minä sijaitsen, aiemmin ole se kiikuttanut äidille ja äidin kuoleman jälkeen siskolle. Työnantaja tuon sian on joka vuosi tarjonnut joten viimeiseen kahdeksaan vuoteen ei ole tarvinnut sikaa ostaa itse. Ja on ollut joka vuosi sen kokoinen jööti että siitä on riittänyt myös vanhemmille ja siskon porukalle. Kinkku kun on sellainen eväs että siihen yleensä kyllästyy melko nopeasti joten vaatisi jo melkoista luonteenlujuutta tuhota tuollainen iso kinkku ihan yksin.
 

Ässät #12

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Joulu, lihallisten ilojen juhlaa

Omassa joulupöyssä on tarjolla kunnon harmaasuolattua kinkkua, hirven paistia, kauriin paistia sekä palvattua peuraa. Kinkku paistuu aatonaatto iltana, muut paistit sitten yön aikana. Siinä on sitten joulupöydässä mukavaa muistella mennyttä jahtisyksyä ja nauttia hyvästä ruuasta sekä seurasta.

PS.
OFFTOPIC: Minua on aina askarruttanut, että löytyykö jatkoajasta miten paljon metsästäjiä?
 

Jyty

Jäsen
Suosikkijoukkue
käyttää lehväslukkoa logonaan.
Kinkku tuli taas tilattua samasta paikasta, kuin jo monta vuotta aiemminkin. Sen verran taattua tavaraa sieltä saa, etten uskaltanut ottaa mitään riskiä asian suhteen, ja lähteä kokeilemaan jostain muualta ostettua sikaa.

Muijan kanssa tuossa joulukuun alussa hieman keskusteltiin, että mikähän se juttu olisi tänä vuonna tuon kinkun suhteen. Lähinnä oli kysymys siitä, pitäisikö vanhoja perinteitä muuttaa, ja ostaa esimerkiksi kalkkuuna joulupöytään. Mutta kun sitä asiaa hetken pohdimme, tulimme siihen tulokseen, ettei mikään voita kunnolla valmistettua joulukinkkua hyvän sinapin kera joulupöydän kunkkuna.

Aatonaattona se kinkku sitten haetaan kaupasta, ja pistetään illalla uuniin. Heti kun kinkku on valmis, niin pari pientä siivua on pakko maistaa, kun se on niin suussa sulavaa, ettei paremmasta väliä.
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tuoresuolattu 7 kilon juhlakinkku odottelee jääkaapissa. Aatonaattona laitan sen töiden jälkeen uuniin, maltillisessa 115 asteessa. Kun mittari näyttää 77-78 astetta, otetaan kinkku jäähtymään. Kun se on tarpeeksi jäähtynyt viritellään paksu sinappikerros korppujauhoineen kinkun päälle ja takaisin uuniin 10 minuutiksi 250 asteessa. Siinä kuola pöllyten koiran kanssa sitten odotellaan, että olisi jo valmis!

Ja sitten ne ensimmäiet viipaaleet lämpimänä, siitä se joulu alkaa! Seuraavan kerran sitten aaton juhlaillallisella.
 

kamik

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Aatonaattona laitan sen töiden jälkeen uuniin, maltillisessa 115 asteessa. Kun mittari näyttää 77-78 astetta, otetaan kinkku jäähtymään. Kun se on tarpeeksi jäähtynyt viritellään paksu sinappikerros korppujauhoineen kinkun päälle ja takaisin uuniin 10 minuutiksi 250 asteessa.

Sama tuttu menetelmä käytössä mullakin, tosin yön yli kinkkua paistelen. Kinkkuna on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta aina ollut kotimainen harmaasuolattu kinkku potkalla, kuten nytkin. Rouva osti kaupasta suurimman minkä löysi, joten painoa kinkulla on juhlavat 12 kg. Toivottavasti tuo möhkäle sopii uuniin ilman pilkkomista. Ensimmäiset maistiaiset tulee aina otettua lämpimästä kinkusta, mutta pääosa sitä syödään kylmänä. Herkullista joka tapauksessa.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Hassua lukea, että osa jengistä on kyllästynyt joulukinkkuun. Eihän sitä syödä kun muutaman kerran vuodessa ja kertakaikkiaan se on perinne! Ei perinteisiin kosketa, jumankauta! Se on eri asia, jos joku ei kinkkua syö ylipäänsä, tai mitä kautta nyt syökään, mutta että kyllästyy. Häh?!
 

Ruutiveijari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kovasti teki mieli luomukinkkua saada pöytään, mutta hintaa noin 7 kilon kinkulle näyttäisi tulevan yli 100 euroa.

Onko ehdotuksia muista vähän laadukkaammista kinkuista joihin ei kuitenkaan joutoisi säästötiliä tyhjentämään?
 

12961

Jäsen
Jouluruoka on pyhä asia.

Aiai, kinkku on haettu jo lokakuussa tutulta tilalta maustamattomana ja tälläkin hetkellä se on (reilusti toista kuukautta) kylmiössä ämpärissä tönkkösuolauksessa. Isoisä opetti. Näin siitä saa juuri sellaisen kun itse haluaa.

Sitten aattoaamuyöstä aikaisin pystyyn ja kinkku uuniin. Valmista on 10 aikaan aamulla ja lämpöistä kinkkua pääsee syömään ennen puoltapäivää. Tänä vuonna sitä tulee noin 12 kiloa.

Laatikot teen myös itse, edelleen isoisän reseptien mukaan, ja perunalaatikosta tulee kunnollista makeaa tahnaa. Yhtä hyvää ei saa mistään kaupasta. Samoin lanttulaatikko on aivan eri planeetalta kuin kaupan valmistuotteet, kun sen tekee vanhojen maalaisreseptien mukaan. Maksalaatikkokin maistuu maksalle. Kinkulle valmistuu myös väkevä majoneesisinappi.

Joulumakkaran tekee ukko itse aitoon suoleen, ainoaan oikeaan makkarankuoreen. Tänä vuonna kuulemma tiedossa rusinamakkaraa. Pakastetaan, jotta riittää myös joulun jälkeen. Nam.

Kalaa/mätejä smetanan ja sipulin kera on myös pöydässä vähän tilanteen ja fiiliksen mukaan, haen hallista aattoaamuna.
 

archieG

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Slavia Praha
Ensimmäisen kerran moneen vuoteen tulee laitettua joulukinkku. Paikallisesta lihakaupasta lähdettiin kysymään, että kuinkas tälläisen kinkun saaminen onnistuu, sillä kinkku ei tosiaankaan kuulu tshekkiläiseen joulupöytään. Yllätys olikin iloinen, kun lihakauppias ilmoitti, että ei ongelmaa ja suolaus onnistuu myös. Tarjosi vielä muitakin mausteita, jos haluamme, mutta sen verran konservatiivi pitää olla joulukinkun suhteen, että muuta kuin suolaa ei sinne tungeta. Nyt aamupäivällä kinkku menee uuniin ja illalla sitten aloitellaan valvojaiset, toivottavasti valmistuminen ei mene ihan aamuun asti, sillä kinkulla pitäisi olla painoa 12kg!
 

Kaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Jets, Green Bay, ENCE, Tazen ARTA-viha
Kohta lähtee kinkku uuniin. Resepti tuli emännän siskonmieheltä: kaksi tuntia 150 asteessa, nämä kaksi tuntia ovat kinkun ensimmäiselle kilolle ja sen jälkeen 100 asteessa tunti per kilo. Kinkkuhan on 5,7kg, joten tuolla ohjeella noin 7-8 tuntia aikaa vierähtää.

Katsellaan mitä hommasta tulee, ekaa kertaa ollaan liikenteessä. Ainakin joka jouluna kylässä ollessa on heidän kinkkua tullut kehuttua, joten pitäisi reseptin toimia. Olutta on, joten kohta joutuu ensimmäisen korkkaamaan.

Syy näin aikaiseen paistamiseen on se, että aattona ja pyhinä ollaan emännän kanssa töissä.
 
Viimeksi muokattu:

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Kinkku on vielä hankkimatta, täytyy tuossa alkuillasta noutaa. Pakko niitä on olla jäljellä jossain.

Vaimo jo varoitteli, että ei ole tarkoituksenmukaista paistaa kinkkua aamuun asti ja juoda olutta. Minusta on. Eihän se tietenkään vielä ensi yönä uuniin sentään mene.
 

Jazerman19

Jäsen
Suosikkijoukkue
Masan Massiivinen, sympatiat Leafs
Tänään kaupasta kävin ostamassa 0,5 kg valmista kinkkua ja siihen päälle isot lanttu,porkkana sekä perunavalmislaatikot ja minun puolestani se saa riittää. Joku tolkku se siinä syömisessäkin pitää olla.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Viisikiloinen MTK-Ruokatalon luuton juhlakinkku tuli tänään paistettua ja ylikypsäksi tietenkin.
Ja ensimaistamisen perusteessa oikein mainoita tuli. Huomenna pitäisi sitten tehdä pottulootaa.
 

Jarzki

Jäsen
Tänään tuli sitten kinkku tähänkin taloon, suoraan lihaa välittävästä liikkeestä. Tuoresuolattu potkaton juhlakinkku mallina, painoa on 7,5kg. Tämä siis perheellemme, johon kuuluu neljä kinkkua syövää henkilöä. Se pitänee huolen siitä, että joulun jälkeen ei paljoa enää kinkkua mieli tee. Huomenna kinkku huoneenlämpöön ja loppuillasta leivinuunin perukoille. Siitä se joulu taas alkaa.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Tuoresuolattu potkaton juhlakinkku mallina, painoa on 7,5kg.

Samanlaisen sain napattua. Kassalla hieman ihmettelin, kun hintaa tuli jotain 70e. Se pakasteessa ollut olisi ollut puoleen hintaan tuosta. Ei näitä voi muistaa kun vain kerran vuodessa tapahtuu. Samapa tuo ei ainakaan ole jäinen. Nyt se odottaa parvekkeella ja vajaan vuorokauden päästä uuniin.

Hyvä kinkku tästä tulee, aina ne on onnistuttu hoitelemaan.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
HK:n potkallinen kinkku meni juuri uuniin. Saa muhia yön omassa rauhassaan. Itse en jaksa päivystää kaljakopan kanssa moista operaatiota. Mielenkiinnolla odottelen heräänkö aamuyöstä paistomittarin hälytykseen vai kiukkuisen tytön itkuun. Todennäköisyydet on aikalailla fifty-sixty.
 

Kaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Jets, Green Bay, ENCE, Tazen ARTA-viha
Nyt on valmis ja hyvää on.. Hieman kauemmin ensivuonna niin tulee täydellinen. Nyt oli kokonaisuudessa 7,5h uunissa. Kaljaa meni sopivasti. Tässä on tasaisesti tullut käytyä jo maistelemassa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös