Joulukinkku

  • 198 265
  • 888
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
Annas kun arvaan jotain: Olet kotoisin tai ainakin viettänyt lapsuuttasi Pohjanmaalla? Itse en, mutta tuntuu olevan siellä yleinen tapa hoitaa kinkuttelut...

Minä olen Pohjanmaalta syntyjäni myös kotoisin. Muistan lapsuuden ja nuoruuden jouluista kun perheellämme oli tapana aina joulun alla ostaa vaarin ja muorin kanssa kokonainen sika puoliksi. Vaarilla oli taito teurastaa ja hän myös paloitteli aina tuon sian. Siitä tuli kahteen talouteen heittämällä vuoden lihat: paistia, kylkeä, selkämystä, potkaa, kinkkuja. Pää käytettiin myös hyödyksi, siitä tehtiin kunnon vanhanajan sianpääsylttyä. Joulukinkut suolattiin suolavedessä valtavassa saavissa, palttiarallaa viikon liotus upotettuna suolaveteen riitti peittosuolauksessa. Tönkkösuolattua jos haluaa, niin operaatioon menee vähän enempi suolaa ja aikaa noin pari kuukautta.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Puolikkaasta siasta ei meidän nelihenkinen perhe saanut kuin muutaman kuukauden lihat, vaikka välillä syötiin muutakin kuin possua. Tosin sisäelimet ja pää meni kyllä teurastajalle, mutta silti. Tai sitten teillä oli suursuomalainen sika.

Sorry, oli pakko.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
No niin, nyt on noin kolme kiloinen koekinkku uunissa, uuden lämpömittarin testausta, 75 astetta tavoitteena.

Uuni oli 100 astetta, kiertoilma ja paistoaika viisi tuntia, loistavaa tuli. Perheen pikkujoulut vietetty, graavia, mätiä, himosilakkaa, sienisalaattia, maksapatee, lanttulaatikkoa ja tietysti kinkku sekä hyvät ruokajuomat. Uusi lämpömittari toimii hyvin.
 
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
@sampio :n perheessä varmaan oli sitten puolikas porsas. Suuri oli sika joo ja kyllähän ne siatkin aina lahtaria tarvittoo, totes eräski Pohjanmaan miäs aikoinaan Tamperelaases kuppilas..
 

greatLeo

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Spurs
Tänä vuonna keski-iän kunniaksi ensimmäistä kertaa kinkun paistaminen ohjelmassa. Mitään kovin isoa könttiä ei tarvita koska muonavahvuus on 3,5 henkeä ja lyhyet pyhät. Suunnitelmissa on n. 3 kilon luuton juhlakinkku, todennäköisesti luomua. Paistopussia ajattelin myös käyttää.

Kun jouluateria on aattona 16-17 aikaan niin kannattaako pikkukinkku paistaa vasta aattoaamuna? Uunilla on kyllä muutakin käyttöä aattona, joten koko ajaksi sitä ei voi varata. Lisäksi myös kinkunvalvojaiset puoltavat 23. päivä paistamista.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tänä vuonna keski-iän kunniaksi ensimmäistä kertaa kinkun paistaminen ohjelmassa. Mitään kovin isoa könttiä ei tarvita koska muonavahvuus on 3,5 henkeä ja lyhyet pyhät. Suunnitelmissa on n. 3 kilon luuton juhlakinkku, todennäköisesti luomua. Paistopussia ajattelin myös käyttää.

Kun jouluateria on aattona 16-17 aikaan niin kannattaako pikkukinkku paistaa vasta aattoaamuna? Uunilla on kyllä muutakin käyttöä aattona, joten koko ajaksi sitä ei voi varata. Lisäksi myös kinkunvalvojaiset puoltavat 23. päivä paistamista.

Kannatan edellisenä iltana paistamista. Mukava ohjelmanumero, saa aattoaamuna kinkkuvoikkaria ja ehtii hunnuttamaan kinkun aattona.
 

Masentaja

Jäsen
Kenelläkään kokemuksia höyryuunin hyödyntämisestä kinkunpaistossa? Olen kerran tehnyt puhtaalla höyryllä, vei aikaa paljon ja olisi saanut olla kuivempikin. Eli oisko joku intervallihöyry kova jätkä.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Kun jouluateria on aattona 16-17 aikaan niin kannattaako pikkukinkku paistaa vasta aattoaamuna? Uunilla on kyllä muutakin käyttöä aattona, joten koko ajaksi sitä ei voi varata. Lisäksi myös kinkunvalvojaiset puoltavat 23. päivä paistamista.
Mulla on ollut tuollainen vähän rontti 3 kiloinen nyt muutamana jouluna. 23. päivä vaan uuniin.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Kun jouluateria on aattona 16-17 aikaan niin kannattaako pikkukinkku paistaa vasta aattoaamuna? Uunilla on kyllä muutakin käyttöä aattona, joten koko ajaksi sitä ei voi varata. Lisäksi myös kinkunvalvojaiset puoltavat 23. päivä paistamista.

Tämä jouluaterian ajankohta on muuten myös mielenkiintoinen kysymys - omassa lapsuudessani se oli aina heti joulurauhanjulistuksen jälkeen, jota ennen oli jo käyty aamulla joulusaunassa. Omassa perheessä traditiot ovat sitten muuttuneet vähän vähemmän aamupainotteisiksi, jouluateria on siinä klo 14 tienoilla.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tämä jouluaterian ajankohta on muuten myös mielenkiintoinen kysymys - omassa lapsuudessani se oli aina heti joulurauhanjulistuksen jälkeen, jota ennen oli jo käyty aamulla joulusaunassa. Omassa perheessä traditiot ovat sitten muuttuneet vähän vähemmän aamupainotteisiksi, jouluateria on siinä klo 14 tienoilla.

Meidän suvulle on muotoutunut perinteeksi joulurauhanjulistuksen yhteydessä nautittava joulupuuro. Alkunsa tämä sai äitini tavasta kutsua perhe aattona kuuntelemaan joulurauhan julistusta ja syömään riisipuuroa. Olemme jatkaneet perinnettä veljeni kanssa, joten tänä joulunakin menemme perheeni kanssa veljeni luokse katsomaan Lumiukon, joulurauhanjulistuksen ja syömään uunissa tehtyä riisipuuroa. Tämän jälkeen kotiin ja iltapäivällä joulusauna, jonka jälkeen jouluateria eli jouluateria ajoittuu sinne viiden pintaan.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
GKS Tychy #92, Savinainen ja Ässien sylkykupit
Kannatan edellisenä iltana paistamista. Mukava ohjelmanumero, saa aattoaamuna kinkkuvoikkaria ja ehtii hunnuttamaan kinkun aattona.

Tänä vuonna joutuu tinkimään tästä periaatteesta, koska työt sotkevat aika pahasti tuota aatonaattoa ja joulun alkua. Pakko paistaa kinkku jo 22. - 23. välisenä yönä. Tuttu ja turvallinen HK:n viljaporsaan luuton juhlakinkku on haettuna. Pakastuspäivämäärä oli kyllä melko aikainen. 4.7. Aikaisin alkaa possun joulu... Luulisi tuossa ajassa jo vaikuttavan makuun. Viime vuonna taisi olla marraskussa pakastettu. Katsotaan nyt, pitääkö hakea varakinkku. :)
 

Joukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tänä vuonna joutuu tinkimään tästä periaatteesta, koska työt sotkevat aika pahasti tuota aatonaattoa ja joulun alkua. Pakko paistaa kinkku jo 22. - 23. välisenä yönä. Tuttu ja turvallinen HK:n viljaporsaan luuton juhlakinkku on haettuna. Pakastuspäivämäärä oli kyllä melko aikainen. 4.7. Aikaisin alkaa possun joulu... Luulisi tuossa ajassa jo vaikuttavan makuun. Viime vuonna taisi olla marraskussa pakastettu. Katsotaan nyt, pitääkö hakea varakinkku. :)
Kyllähän tuo jouluruokien teko on todella aikaista. Olen ajanut joululaatikoita pakastukseen ympäri Suomea heinä- elokuussa. Sieltä ne on sitten helppo jakaa kauppoihin vähin erin. Pääasiahan on noissa se, että ne tehdään tuoreista raaka-aineista. Possuillekkin on tullut rehua kuskattua ja se kierto noissa sikaloissa on aika nopeaa, kaikki niistäkään ei mene suoraan käyttöön, vaan osa jää pakasteeseen pidemmäksi ajaksi.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jouduin ajanpuutteen vuoksi poikkeamaan perinteestä ja ostamaan tuoreen kinkun. Se on nyt vielä kylmässä (+4), mutta milloin se pitää ottaa lämpimään, että on kohdallaan kun lyön sen uuniin huomenna siinä klo. 22:00? Myyjä sanoi "muutaman tunnin, jotain 3-4", mutta en mä tuohon usko.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
GKS Tychy #92, Savinainen ja Ässien sylkykupit
Jouduin ajanpuutteen vuoksi poikkeamaan perinteestä ja ostamaan tuoreen kinkun. Se on nyt vielä kylmässä (+4), mutta milloin se pitää ottaa lämpimään, että on kohdallaan kun lyön sen uuniin huomenna siinä klo. 22:00? Myyjä sanoi "muutaman tunnin, jotain 3-4", mutta en mä tuohon usko.

Kuinka iso kinkku? Onko sinulla digitaalista paistolämpötilamittaria, jos on niin lyö kylkeen ja katso sisälämpötila. Jos ei ole niin osta. Sisälämpö nousee varsinkin isolla kinkulla yllättävän hitaasti, tuoreella kinkulla silti hivenen nopeammin. 10 asteen korvilla on ihan hyvä lyödä masuuniin. Kyllä se useamman tunnin voi siinä pöydällä olla ja sitten vain uuniin 22.00, ei se niin tarkkaa ole sen sisälämmön suhteen tuoreella kinkulla.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Se on jotain karvan alle 8 kiloa. On mulla mittari, digitaalinen, kännykkään yhdistettävä tietenkin, mutta ajattelin pitää vakuumin ehjänä niin pitkään kuin mahdollista. Onkohan tuo muuten edes vakuumi vai vaan muovi päällä?
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Se on jotain karvan alle 8 kiloa. On mulla mittari, digitaalinen, kännykkään yhdistettävä tietenkin, mutta ajattelin pitää vakuumin ehjänä niin pitkään kuin mahdollista. Onkohan tuo muuten edes vakuumi vai vaan muovi päällä?

Nostin juuri n. 8 kilon kinkun huoneenlämpöön, uuniin menee n. 12 tunnin kuluttua. Näin olen toiminut jo useamman vuoden ajan ja hyvää on tullut.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
GKS Tychy #92, Savinainen ja Ässien sylkykupit
Se on jotain karvan alle 8 kiloa. On mulla mittari, digitaalinen, kännykkään yhdistettävä tietenkin, mutta ajattelin pitää vakuumin ehjänä niin pitkään kuin mahdollista. Onkohan tuo muuten edes vakuumi vai vaan muovi päällä?

Yleensä muovi päällä. Esim. pakastekinkuissa lähes aina rikki ja sulattaessa nesteet valuu pussista ulos. Ei kunnolla suolattu kinkku miksikään mene vaikka pussissa reikä olisikin. Tuore kinkku on periaatteessa uunikelpoinen suoraan jääkaapistakin, mutta uskoisin että tuo 3-4 tuntia riittää varmasti.
 

Lomppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Otin tänään päivällä joskus 14 maissa 3,5kg kinkun pakkasesta huoneenlämpöön sulamaan. Huomenna uuniin iltasella. Perus 100 astetta uuniin jos ehtii sulata. Jos ei ehdi niin sitten varmaan 80.
 
Yleensä muovi päällä. Esim. pakastekinkuissa lähes aina rikki ja sulattaessa nesteet valuu pussista ulos. Ei kunnolla suolattu kinkku miksikään mene vaikka pussissa reikä olisikin. Tuore kinkku on periaatteessa uunikelpoinen suoraan jääkaapistakin, mutta uskoisin että tuo 3-4 tuntia riittää varmasti.

Myös pakastetun kinkun voi laittaa sellaisenaan uuniin jääpaistin lailla.
 
Kilon lämppäri otettu uunista ja 78 asteeseen asettui. Nyt teetä ja kinkkuvoileipää, huomenna kahvia ja kinkkuvoileipää, kinkkuvoileipää, ja teetä ja kinkkuvoileipää, ja ehkä pitää vähän rosollin ja bataattilaatikon kanssa päivälliseksi maistella. Päätähti sitten huomenna illalla areenalle ja ennen joulupukin kuumalinjaa ulos. Se saa olla perinteiden tähden jokusen asteen ylikypsempi. Meneehän se jos mustamakkarakin menee.
 

Dirac

Jäsen
Täällä painellaan 72 asteessa kuuden tunnin jälkeen. Kahdeksan asteisena tuo reilu 7kg mötkö meni kuumaan uuniin puoleksi tunniksi, jonka jälkeen uuni ajamaan sataa. Näyttää hyvästi siltä, että taitaa tulla poika ajoissa ulos. Toki viimeiset asteet on ne hitaimmat, ja maukkaimmat, mutta mikäs kiire tässä on - olutta on ja saunakin on lämmin. Tavoitteena murea 83-asteinen, joten 81-82 asteessa uuni pois päältä ja reilu pari tuntia huilia uunissa. Yöksi (aamuksi) kylmään ja huomenna huntu sinapista ja fariinisokerista päälle. Onhan tämä nyt parasta mitä mies voi ilman vaatteita tehdä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
No niin, n. 8 kilon potka meni 10.30 uuniin. Perinteet menee uusiksi, koska pesin saunan jo viikolla, kuusi on haettu ja kävin kaupassa aamulla, nyt jäälle kirmaamaan!
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Myös pakastetun kinkun voi laittaa sellaisenaan uuniin jääpaistin lailla.
Aikoinaan tuli kokeiltua jäisen kinkun paistaminen. Voitin erään kuppilan kinkkukisat biljardissa ja yön pimeinä tunteina jäinen kinkku kuumaan uuniin. Pitkä ja kostea ilta uuvutti kinkun paistajan ja uuni jäi 250 asteeseen. Päivällä heräsin melkoiseen käryyn ja keittiössä odotti uunin edessä melkoinen lätäkkö ja uunissa rutikuiva rusinaksi kuivunut kinkku. Loppupäivä menikin uunia ja lattiaa putsatessa. Siivouseväinä joutui tyytymään pizzaan mehevän kinkun sijaan.

Juuri meni savupönttöön kolmekiloinen kinkku. Saa muhia rauhassa pienillä lämmöillä ja reiluun kahdeksaan kymppiin olisi tarkoitus paistaa.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
No niin, n. 8 kilon potka meni 10.30 uuniin. Perinteet menee uusiksi, koska pesin saunan jo viikolla, kuusi on haettu ja kävin kaupassa aamulla, nyt jäälle kirmaamaan!
Minkä verran siellä jäätä? Verkoille tekisi mieli, mutta täällä tuntuu noi syvänteiden päällystät jäätyvän heikonlaisesti. Kotivesillä melkoiset syvyysvaihtelut ja niistä tuntuu tulevan melkoisia pystyvirtauksia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös