Formula 1 – kausi 2009

  • 325 190
  • 2 061

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Kilpainsinööri tuntee Kimin kyvyt: http://www.ts.fi/f1/sahkeet/78249.html

Loihe lausumaan jotain sellaista, mitä todella moni ei varmasti tule koskaan sulattamaan saati uskomaan:

"Siinä suhteessa Kimi on parempi kuin Michael Schumacher. Kun toimin Michaelin datainsinöörinä, hänelle piti aina tarkasti kertoa, miten tietokoneen mukaan eri mutkissa hän voisi ajaa nopeammin. Kimin kohdalla tällaisia neuvoja ei tarvita. Hän löytää ne ratkaisut itse, Stella ylisti."


Lainaus siis artikkelista, johon Tommiin linkki johtaa. Toisaalta tuon voi tulkita myös siten, ettei Räikkönen osaa kuunnella kisainsinöörien neuvoja, vaan joutuu opettelemaan eri mutkien parhaat ajolinjat itse...

Lupaavasti alkaa näyttää siltä, että vaikka kilpailullisesti ensi kausi olisi tylsä, tarjoaa Ferrari viihdettä yleisölle roppakaupalla. Espanjalainen kuski vastaan brasilialainen kuski, taustaorkesterina italialainen tiimi. Tarvitseeko tuo kaava muka vielä jotain?
 

sannifan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saimaan Pallo
Toisaalta tuon voi tulkita myös siten, ettei Räikkönen osaa kuunnella kisainsinöörien neuvoja, vaan joutuu opettelemaan eri mutkien parhaat ajolinjat itse...

Aika moneen mutkaan saa rautalangan vääntää, ennen päätymistä moiseen lopputulokseen. Vaikka miten yritän tulkita, niin mainitsemaasi tapaan en kyllä pysty. Tulkitsen mielummin niin, että Ferrari hankki Räikkösen keräämään tietoa, joka olisi sitten syötetty tietokoneelle, edelleen insinöörit olisivat kertoneet Schumacherille, miten sitä autoa oikein ajetaan. Harmi kun Schumacher ennätti lopettamaan, eikä Räikkösestä saatu täyttä hyötyä irti.
 

HemmoP

Jäsen
Loihe lausumaan jotain sellaista, mitä todella moni ei varmasti tule koskaan sulattamaan saati uskomaan


Tuo on juuri se "kyky" minkä olen uskonut Kimillä olevan se joka tekee hänestä kaikkein nopeimman kuljettajan. Nyky testaamisen määrällä Ferrarin raakile jolla pitäisi lähteä repimään voittoja on vain ollut niin vaiheessa ja "teoreettisesti toimiva", ettei tule mitään. Ja tuollainen ajotyyli saattaa sopia mcladan puikkoihin erittäin hyvin. Scumacherhan oli testausnarkkari ja silloiset säännöt sallivat loputtoman yksityiskohtien hinkkaamisen. Mikä mielestäni pitäisi edelleen sallia, silloin autoihin saataisiin niitä eroja ja äärimmäistä nopeutta.

Mutta on mielenkiintoista todeta myös, että Massa on ollut ihan Kimin veroinen nopeudessa. Olisi todellakin hienoa jos Kimi menisi mcladalle ja kyykyttäisi Massan lailla tallikaveriaan. Mestaruuden toivoisin menevän Felippelle, yhdellä tai puolikkaalla pisteellä ennen tallikaveria...
 
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger
Tulipas paljon kolareita aika-ajoissa. Glockilla näistä pahin, saa nähdä onko huomenna mukana. Myös Toro Rossot ja Kovalainen vetivät seinään.
 

Koirapoika

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jutta Grahnin mies, Else-Maj Pontoppidan.
Tulipas paljon kolareita aika-ajoissa. Glockilla näistä pahin, saa nähdä onko huomenna mukana. Myös Toro Rossot ja Kovalainen vetivät seinään.

Glock ei taida ajella, tuli kolarissa jonkinmoinen haava jalkaan ja sairaalaan kuskattiin. Buemin ajellessa seiniä pitkin, muut ei hidastanut keltaisten lippujen aikana paitsi Mr. Rehti. Kuinka käy, muuttuuko tuloslista? Alonso ja aika-ajojen rike.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Hienoa että ykkösissä on edes yksi tuollainen todellinen rehtiyden perikuva joka puuttuu tuollaisiin oksettaviin sääntörikkomuksiin! Kyllä olisi Ykköset tänä päivänä hyvin erilainen laji jos kaikki olisivat yhtä rehtejä ja suoraselkäisiä kuin Teflonso.

Mutta joo, kuusi kuljettajaa on joutunut tuomariston eteen tuosta ja mukana on ainakin molemmat Brawn-kuljettajat. Saapa nähdä mitä tapahtuu.
 

HemmoP

Jäsen
Ai mitä tapahtuu, noh, nyt kun reilufernando on Ison Pahan Ferrarin leivissä, niin tottakai kaikki rikkeen tekijät pudotetaan lähtöruudukon hännille. Ferrari suhmurointi alkaa heti !
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Eipä siinä, kyllähän se sääntöjen mukaan menee ihan oikein mikäli nuo kuljettajat eivät tosiaan ole hidastaneet keltaisten lippujen vaikutusalueella, että heitä rangaistaan siitä. Jotenkin vaan ärsyttää taas tuo Reilu-Fernandon tapa mennä välittömästi poraamaan kilpailunjohdolle asiasta.
 

trap

Jäsen
Aika moni noista teki Q2:n ainoat aikansa sillä kierroksella millä vetivät täysiä keltaisten läpi, joten ihan asiallista olisi tiputtaa lähtöruudut sinne sijoille 10. - 13.
 

Tep

Jäsen
Eipä siinä, kyllähän se sääntöjen mukaan menee ihan oikein mikäli nuo kuljettajat eivät tosiaan ole hidastaneet keltaisten lippujen vaikutusalueella, että heitä rangaistaan siitä. Jotenkin vaan ärsyttää taas tuo Reilu-Fernandon tapa mennä välittömästi poraamaan kilpailunjohdolle asiasta.

Tätä meinasin itsekin aiemmin kirjoittaa. Kyllä sääntöjä pitää noudattaa ja jos kuljettajat niitä ovat rikkoneet, niin ihan oikein että siitä rangaistaan. Lähinnä vaan huvittaa tuo Oviedon reilukerhon pokeri - itse jos olisin ollut kytköksissä vielä hetki sitten puhuttaneessa epäilyttävässä huijauskeississä, en kehtaisi alkaa syyttelemään muita sääntörikkomuksista.
 

HemmoP

Jäsen
Sääntöjen mukaan menee jos ei ole hidastanut ja saa rangaistuksen. Tosin yksikään media ei ole vielä kertonut, että myös Kimin lähtöruudukko paranisi.

Toyotan data ei näytä, että Glockin autossa olisi ollut vikaa ulosajossa, vissiin niiltä puuttuu tunnistin joka vertaa ratin ja renkaiden asentoa ? Kuvassa ainakin näytti, että Glock ohjaa oikealle, mutta renkaat pysyvät suorassa...

Näyttää siltä kuin eturenkaan ohjaustanko menisi poikki ?
http://www.youtube.com/watch?v=5GfsF123HOI


Brawnin twitterin mukaan ainakin Button&Barrichello saavat 5 sijaa penaltya

FIA decision 5 place grid drop for Alonso, Barr, Button, Sutil, Reprimand and 5 place drop for Buemi
 
Viimeksi muokattu:

trap

Jäsen
Joo eli Buttonille, Rubensille, Alonsolle, Sutilille ja Buemille viiden lähtöruudun rangaistukset. Näin siis Kimi starttaa 5. ruudusta radan puhtaalta puolelta.
 

Koirapoika

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jutta Grahnin mies, Else-Maj Pontoppidan.
Ähhäähääh, poraa fernando poraa!
Eipä Teflonso hiljentänyt tarpeeksi, turkasen tulimmainen, harmillista!

Glock taitaakin olla ajokunnossa, hyvä niin. Tosin lähteenä on Maikkari joka ilmoittaa Glockin aloittavan kisan varikon portilta, kritiikki suotavaa.
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Kyllähän nuo penaltit oli ihan odotettavia ja Alonson purnaus siinä mielessä perusteltua. Tosin kolahti vielä omaan nilkkaan. Siinä vaiheessa kun Buemin etusiipeä ja muuta "pleksiä" oli takasuora täynnä, nopean kierroksen oli kerennyt ajamaan joku 3-4 kuskia, muut olivat vielä nopealla kierroksella.

Saas nähdä mitä kisassa tapahtuu. Todella tasaista ollut pitkin viikonlopun ja melko samanlaisia taktiikoita näyttää olevan. McLarenit ajavat varmaan muita pienemmällä siivellä, ainakin nopeuksissa olivat ihan omilla luvuillaan. Tarkoittanee siis kisaan esim. Kovalaiselle mahdollisuutta ohituksiin. Kimi sai vähän helpotusta lähtöruutuun rangaistusten myötä ja voi siitä kersillä napsia pari pykälää. Säätiedotukset lupailevat aurinkoista keliä. Turva-autoa saatetaan käyttää jos noita kolareita tulee aika-ajon malliin.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
No voi harmi kun pääsi noin käymään että kopsahti Reilu-Fernandon itku omaan nilkkaan... No, eiköhän nuo rangaistukset tuttuun FIA-tyyliin taas aamulla viimeistään peruta.

Vaan jos ei peruta niin Kimihän tuosta saattaa jonkin verran hyötyä. Pääsi kolme ruutua eteenpäin ja starttaamaan paremmalta puolelta rataa. Sen lisäksi Kimillä on eniten bensaa kärkiviisikosta ja Hamiltonin ohella ainoa KERS-auto.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Toyota lähtee huomiseen kisaan sitten vain yhdellä autolla kun aika-ajossa ulos ajanut Glock ei pysty ajamaan huomenna. Toyota oli kysynyt tuomaristolta lupaa ajattaa Kamui Kobayashia kisassa mutta ei suostunut tuomaristo tähän. Varmaan aikamoinen pettymys Toyotalle kotikisassa kun toinen auto on pelistä pois jo ennen kisaa.
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Vettel oli lopulta selkeästi omalla tasollaan. Trullilta hieno nousu Hamiltonin ohi. Kyllähän ne mäkillä sitä jo pelkäsi kun ilmoittivat jo ajoissa, että tuo ero ei riitä Trulliin eikä Lewis saanut revittyä isompaa eroa. Toyotalle varmasti tärkeä tulos sikariportaan edessä.

Kimin kisa oli aika hyvä. Lähdössä jäi vähän pussiin eikä päässyt hyödyntämään hyvää starttia. Alussa kärsi kovilla renkailla, mutta sitten keskistintillä oli nopein mies radalla ja jätätti Rubensia sekunnin kierroksella. Alussahan Barrichello valitti radioon kuinka hidas Kimi on. Safety carin jälkeen Kimillä oli iskun paikka, mutta ilmeisesti ei saanut renkaita toimimaan kunnolla. Kierrosajat normalisoituivat vasta n. kierros-puolitoista muiden jälkeen. Toki siinä muillakin oli vauhti kateissa kun jäivät 1,5-2sek normaalista vauhdista.

Kimillä meinasi kyllä käydä kylmästi Nicon kanssa. Kun Alguersuari ajoi seinään, Nicolla oli toinen stoppi tekemättä ja oli täten vielä Kimin edellä. Siinä kun muut hidastelivat safety car tiedon jälkeen niin Nico kerkesi käymään varikolla ja pääsi mm. Heidfeldin edelle eikä Kiminkään ohittaminen ollut kaukana.

Heikiltä aika normaali kisa taas. Takkiin tuli. Onneksi kuitenkin näytti Fisicolle kuinka varikolta lähdetään. Olipahan ihme linja Fisicolla, lähes badoermainen. Olisi pysynyt vaan keskellä niin Heikillä ei olisi tilaa mennä ohi kummaltakaan puolelta ilman ulostuloviivan ylittämistä. Heikki varmaankin kersin avulla täräytti siitä sitten rinnalle ja ohi.
 

Pascal Lemoix

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Vähän oli eri fokukset TV-ohjauksessa ja Suomen selostamossa: Ohjaus keskittyi MM-taisteluun ja selostamo höpötti milloin mistäkin. Sitten kuunneltiin jonkun aikaan Jyrki Järvilehdon itkua, kun Button muka vääryydellä sai pisteitä. Lähinnä sillä vääryydellä, että eräs Hopeanuolella ajava tulppa poistui edestä.

Kovalainen oli uskomattoman hidas alussa ja onhan ero Lewis Hamilton viikonlopusta toiseen aika raastava. Niin kuin taas vaihteeksi.

MM-taistossa Button on juuri siinä ikävässä puristuksessa, missä on ennen häntäkin oltu juuri näissä Suzukan ja Interlagosin taisteluissa. Mestaruudessa vaikeinta on sen varmistaminen. Nytkin 14 pistettä Barrichelloon ja 16 Vetteliin pitäisi käytännön järjen mukaan riittää helposti, mutta ei se vain niin mene. Nyt Buttonilla oli täysi työ kaikkien lähtöruutuarvontojen jälkeen ottaa edes yksi piste. Pääsi kuitenkin Barrichellon kantaan lopussa, mitä voi pitää lähtökohtiin nähden onnistumisena.

Vastaavasti Barrichellon kisa kulki huonompaan suuntaan, kun jäi aluksi jumiin Räikkösen taakse ja renkaanvaihtojen jälkeen ei pystynyt enää edes vastaamaan hänen vauhtiinsa. Lopulta väliin tunki vielä Rosberg hienoisen onnen avulla. Toisaalta Barrichellolle voi osoittautua hyödylliseksi se, että Vettelkin on vielä mukana taistossa, koska muuten Buttonin olisi helpompi vain ajaa Barrichelloa seuraten sijoituksista välittämättä.
 

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
IL kertoo: Emme odota Kimiä. On hyvä mahdollisuus, että Heikki ajaa tiimissä taas ensi kaudella, Whitmarsh kommentoi Japanin GP:n yhteydessä F1-live.comille.
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Hamiltonin perheellä huhujen mukaan käytännön Veto-oikeus kuskiasioissa. Isä-Hamilton ei kuulemma ole innostunut Kimin tulosta talliin...

Jos pitää paikkaansa niin on aika käsittämätöntä, että yksi "sivullinen" mies voisi noin totaalisesti hallita yhtä sarjan legendaarisimmasta tallista. Niin ja voisihan siinä olla niin, että Isä-Hamiltoni pelkäisi että mykkämies kylmästä pohjolasta tulisi ja veisi pikku-Hamiltonia mennen tullen ja palatessa.
Mikäli Kimi ei mene mäkille niin taitaa käydä niin, että hän lyö hanskat tiskiin ja lopettaa Formuloissa aivan liian nuorena. Mäkki on oikeastaan ainoa varteen otettava talli Brawnin ja RedBullin ohella jolla Kimi voisi taistella Ferraria vastaan mestaruudesta ensi kaudella. Lisäksi Mäkki on ainoa talli joka pystyisi maksaan Kimille kunnon palkkaa. Tosin jos pitää paikkaansa että Kimi saa Ferrarilta/Santanderilta sen n. 30 millii joka tapauksessa niin voisi sitä varmaan ajaa vähän pienemmälläkin palkalla. Eli silloin Brawn ja RedBull voisi olla hyvät vaihtoehdot, ehkä Brawn paras....
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Mikäli Kimi ei mene mäkille niin taitaa käydä niin, että hän lyö hanskat tiskiin ja lopettaa Formuloissa aivan liian nuorena.

Toisaalta Räikkönen on niin nuori, että suurella todennäköisyydellä palaa F1:sen rattiin myöhemmin, jos ei ensi kaudella aja.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös