Ylioppilaskirjoitukset

  • 290 676
  • 1 533

bicek

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Huomenna olisi englannin kirjallinenosa edessä. Valmistautuminen mennyt vähän niin ja näin, leffoja olen katsellut englanniksi, uutisia lukenut ja kielioppia vähän kertaillut. Millä tekniikoilla muut ovat valmistautuneet?

Sitä samaa, leffoja aika paljon. Lisäksi muutamia vanhoja englannin YO-vihkoja tullut tehtyä. Kielioppia kertaillut tietenkin, lähinnä niitä itselle heikkoja aiheita.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
aikamoinen bigbrother-sukupolven tehtävä
Toisaalta bigbrother-sukupolvi osaa ja tietää varmasti aika monta "tärkeää" asiaa joissa valtaosalla vanhemmista on sormi suussa. Kyllähän tuosta itsekin kymmenen vuotta sitten kirjoittaneena olisi kahta tai kolmea vajaat täydet pisteet (riippuen siitä onko horsma hyväksyttävä vastaus maitohorsmaan) tullut. Perhosta ja viimeistä rehua en olisi osannut nimetä.

Aika turhaa tietoahan noista suurin osa on, kyy nyt on tietysti hyvä erottaa kastemadosta. Mitään ihan oikeaa väliähän sillä ei ole missään vaiheessa elämää, tunnistaako joku västäräkin vai ei. Ei västäräkki ketään syö, karkuun noista elukoista kaikki pinkovat jos liian lähelle eksyy. Korkeintaan miljonäärivisassa voi tulla nolo tilanne.
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
D Kalasääski

Oma kompastuskiveni olisi ollut kohta L, joka osoiteriviltä luntattuna paljastui siis siankärsämöksi.
Yllättävän helppo ja samalla vaikea tehtävä. Tulokseksi muodostui 10-12/12, siis riippuen siitä olisiko vastauksiksi hyväksytty kalasääksi ja kärsämö.

Itse asiassa luulin tähän hetkeen asti, että ko. linnun nimi olisi kalasääksi eikä kalasääski.
 
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Voisi olettaa, että ritariperhonen ja joku noista kasveista jäisi monilta tunnistamatta, ja kalasääski mahdollisesti sekoitettaisiin johonkin kotkaan. Näennäisesti helppo tehtävä, mutta jos ei sen enempää luonnosta ole kiinnostunut, aika vaikea tuosta voisi olla täysiä saada. Itselleni luonnosta kiinnostuneena tuo ei vaikeuksia tuottanut, mutta ymmärrän hyvin, että tuohon on kirjoituksissa yleisesti jätetty vastaamatta, jos ja kun kerran täydet pojot on tavoitteena.

Itse asiassa luulin tähän hetkeen asti, että ko. linnun nimi olisi kalasääksi eikä kalasääski.

Käsittääkseni kumpikin vastaus on yhtä oikein, ja kala-etuliitettäkään ei välttämättä tarvita. Vai oliko niin, että ilman kala-etuliitettä sen pitää olla sääksi...
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Maitohorsman nimesin pelkästään horsmaksi kun noita kokeilin ja siankärsämöä en tunnistanut. Muuten helppoa kuin heinänteko. Ja ihan amispohjalta. Ei siellä kyllä biologiaa opiskeltu, nuohan on opetettu jo peruskoulussa. Pitää olla melkoinen nuija, siis ylioppilaaksi, mikäli noista alle kymmenen tunnistaa.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Oletko muka tosissasi? Väittäisin, että hirvi, ahven, kurki, metso, kyy ja voikukka menee alle kouluikäiseltä. Ei tuollaista tietoa ole pakko arvostaa, itsekin olen aika keskiverto kasvien ja lintujen tunnistamisessa, mutta kyllä tuollaiset peruskarvapallerot kuuluvat nimenomaan yleissivistykseen.
Olen samaa mieltä, kyllä nämä kuuluvat yleissivistykseen. Surullista, että ihmiset eivät ole enää kiinnostuneita ympäröivästä luonnosta eivätkä tunnista edes helpoimpia lajeja.

Kunpa silloin aikoinaan kirjoittaessani tehtävät olisivat olleet näin helppoja. 12/12
 

Kolokettu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KoU, HJK, AS Roma, Chelsea
Millä tekniikoilla muut ovat valmistautuneet?

No hiljaista on ollut. Valmistautuminen jäänyt melko lailla nolliin, turhan paljon tuli hamstrattua aineita syksylle. Kuuntelustakin legendaariset 52 pistettä alustavasti joten eipä tässä nyt enää kuuta taivaalta tavoitella.

Nyt pitäis vähän sanastosta ja kieliopista muutamia knoppeja haeskella, tässä viimeisenä iltana nyt ei enää voi paljoa tehdä asian hyväksi...
 

Hirmumyrsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei Mitään Käyttöä Jätkät ja Märkä Uni Rosterit
Toisaalta bigbrother-sukupolvi osaa ja tietää varmasti aika monta "tärkeää" asiaa joissa valtaosalla vanhemmista on sormi suussa....

...Korkeintaan miljonäärivisassa voi tulla nolo tilanne.

Tästä tuli mieleen tilanne jossa en myöskään tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa. Juurikin tässä Haluatko miljonääri visassa haettiin seuraavaa kisaajaa niistä kuudesta vai kahdeksasta ehdokkaasta. Ensimmäinen kysymykseen olisin (minäkin) osannut vastata. Kukaan kisaajista ei saanut tehtävää oikein, joten siirrytiin toiseen kysymykseen. Matti Nykäsen vaimot piti laittaa järjestyseen aloittaen ensimmäisestä.

Tämän kaikki kilpailijat toki osasivat. Häpeäkseni täytyy myöntää että tätä en olisi osannut.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Tästä tuli mieleen tilanne jossa en myöskään tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa. Juurikin tässä Haluatko miljonääri visassa haettiin seuraavaa kisaajaa niistä kuudesta vai kahdeksasta ehdokkaasta. Ensimmäinen kysymykseen olisin (minäkin) osannut vastata. Kukaan kisaajista ei saanut tehtävää oikein, joten siirrytiin toiseen kysymykseen. Matti Nykäsen vaimot piti laittaa järjestyseen aloittaen ensimmäisestä.

Tämän kaikki kilpailijat toki osasivat. Häpeäkseni täytyy myöntää että tätä en olisi osannut.
Itse en osaisi nimetä yhtäkään paitsi Mervin tietysti, kuvastakin tunnistaisin. Kaiken maailman kuninkaalliset ovat myös sian saksaa samoin kuin kaikki keinojulkkikset joistain televisio-ohjelmista tai jollekin rikkaalle/kuuluisalle miehelle pesää antaneet naiset.

Toisaalta osaan nimetä aika hyvin Sharks-pelaajat vuosien varrelta pärstäkuvien perusteella, mikä on aivan yhtä elintärkeää tietoa kuin eliölajien nimet. Osaan kuitenkin vieläkin ulkoa västäräkin latinankielisen nimen, vaikka neljännellä luokalla tekemästäni västäräkkiesitelmästä on aikaa jo pian 20 vuotta. Se on Motacilla Alba.

Mutta joo, kyllähän ne ensimmäiset kysymykset aihepiiristä kuin aihepiiristä ovat reaalissa usein hieman helpompia. Omassa reaalissani ensimmäinen fysiikan tehtävä ei vaatinut yhtään laskusuoritusta, piti osata piirtää parit vaikuttavien voimien viivat ja ymmärtää joitain Newtonilaisia perustotuuksia. Oliko se sitten vaikeampi tehtävä saada pisteitä kuin tuo lajitunnistaminen, en usko. Samalla lailla siitä olisi maalaisjärjellä ainakin sen kuusi pistettä saanut kuin tuostakin monet saisivat.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Motacilla Alba.

Itse en varmaankaan koskaan tule unohtamaan Tavin latinankielistä nimeä Anas crecca. Tosin tuohon on olemassa hyvä muistisääntö. Täältä päin kun löytyy suosittu saaristokunta nimeltään Kustavi. Sen latinankielinen nimihän on luonnollisesti Urea anas crecca.

Äsken koirapuistossa en oikein tiennyt, että olisiko pitänyt itkeä vai nauraa, kun kuusissakymmenissä ollut rouvashenkilö pakkasi pikkupuudelinsa uudenkarheaan Skoodafarmariinsa ja lähti liikkeelle. Olisi voinut kääntää autonsa ihan eteen päin ajamalla, siinä edessä kun on linja-autojen kääntöpaikka, joten siinä olisi huonompikin kuski saanut homman suoritettua. Rouva päätti kuitenkin peruuttaa. Kytkimen, kaasun tai kummankaan käyttö ei ilmeisesti ollut kovin tuttua. Kierrokset sinne neljään tonniin, noin korvakuulolta päätellen, kytkin ylös, renkaat ruopivat hiekkaa ja rouva peruutti skeidansa kiveen kohtalaisen pamauksen saattelemana. Ei siinä mennyt kuin puskuri halki ja VK vinoon, sattuuhan näitä.

Niin. Päätin nauraa.
 

Chambza

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Flyers
Helpoltahan tuo haiskahti ollakseen YO-tehtävä (tosin FM-tutkintoni antamalla kokemuksella olisin saanut ehkä 8/12 tarkalleen oikein), mutta meidän hieman varttuneempien pitäisi kaiketi muistaa, että eikös nykyään reaali ole jaettu ainekohtaisiin tentteihin. Jotta ko. kysymykseen pääsi vastaamaan, piti siis olla valinnut biologia reaaliin ja olla valmis vastaamaan kahdeksaan kysymykseen kahdestatoista. Aiemmin taas sai vapaasti valkata helpot sieltä sun täältä.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Itseasiassa pisteytys meni hieman erilailla kuin huhut kertoivat eli:

YTL kirjoitti:
Pisteytys: 2-3 oikein = 1 p, 4-5 oikein = 2 p, 6-7 oikein = 3 p, 8-9 oikein = 4 p, 10-11 oikein = 5 p ja 12 oikein = 6 p

Valitettavasti ainakin nyt alustavasti vaikuttaa siltä, että tuohon tehtävään on tartuttu juurikin sen, sitten kuitenkin ilmeisesti näennäisen, helppouden takia ja odotettu niitä helppoja pisteitä. Toisaalta parhaita arvosanoja tavoittelevat ovat sitten toisaalta ilmeisesti pelanneet moni varman päälle ja jättäneet tehtävän välistä, koska eihän tuo lajituntemus välttämättä tule esiin tuossa lukion oppimäärässä (no BI3-kurssilla voi periaatteessa), joka lienee päntätty ainakin toivottavasti suhteellisen hyvin. T. nimimerkki "En tiennytkään, että kalkkarokäärme kuuluu Suomen luonnonvaraisiin eläimiin"

Aika turhaa tietoahan noista suurin osa on

Eihän tuollainen tieto enää henkiinjäämisen tms. muun selviytymisen kannalta välttämätöntä tänäpäivänä ole, mutta toisaalta surullista huomata miten paljon ympäristöstä ollaan vieraannuttu. Sitä mitä ei tunne on vaikea arvostaa.

Korkeintaan miljonäärivisassa voi tulla nolo tilanne.

Nimenomaan. Itselleni oli ainakin hyötyä, että osasi poimia kalan nisäkkäiden joukosta.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Vielä tuohon edeltävään keskusteluun palaten: Varsinainen koe, sekä nuo nelostehtävän kuvat, on siis nähtävissä täällä.
 

Blue J

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Kyllä noista 9 tunnisti tuosta vaan, mutta täytyy tunnustaa, että kasveja en oikein kunnolla tunne, kun voikukan jälkeen meni vituiksi. Ja kalasääskeä ei ole tullut pahemmin nähtyä. Mutta tälläkin suorituksella olisi jo saanut siis 4 pistettä, mikä on aika huvittavan paljon.
 

Dick Slasher

Jäsen
Suosikkijoukkue
ÄSSÄT ♠
Tunnistus oli todella helppo. Tosin niistä muista en oikeastaan tajunnut edes kysymystä. Toisaalta, en kyllä biologiaa olisi kirjoittanutkaan.
 

Suomi-Salama

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Toisaalta bigbrother-sukupolvi osaa ja tietää varmasti aika monta "tärkeää" asiaa joissa valtaosalla vanhemmista on sormi suussa. Kyllähän tuosta itsekin kymmenen vuotta sitten kirjoittaneena olisi kahta tai kolmea vajaat täydet pisteet (riippuen siitä onko horsma hyväksyttävä vastaus maitohorsmaan) tullut. Perhosta ja viimeistä rehua en olisi osannut nimetä.

Kysymyshän ei ole siitä, milloin on kirjoittanut ylioppilaaksi vaan siitä, omaako ylipäätään yleissivistystä biologian saralla. Yleissivistystä kun voi omata ilman, että on ylioppilas tai ylioppilaskokelas.

Jos taas yleinen taso nuorison keskuudessa ko. aihealueen yleissivistyksessä on tuo, että tuollainen helppo kuvatehtävä on yo-kokeessa, joka nyt mielletään kuitenkin kohtuullisen haastavaksi kokeeksi eikä mukavaksi ajanvietepuuhaksi, täytyy ihmetellä. Vaikea sanoa, itkettääkö vai naurattaako.

Se on totta, että nuoriso hallitsee paljon sellaisia asioita, mistä vanhemmilla ei ole mitään tietoa. Toisaalta voi kysyä, onko sekään läheskään kaikilta osin välttämätöntä tietoa vai pärjättäisiinkö ilmankin elossa pysymisen kannalta. Yleissivistystä ehkä.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Chambzan pointti on oleellinen tässä yhteydessä, eli aineet kirjoitetan yksitellen. Eli jos tyytyy ainekohtaisessa reaalissa johonkin neljään pisteeseen, on tuo helppo, mutta kuka biologian kirjoituksiinsa valinnut lähtee riskeeraamaan pisteitään, jos ei varmasti tunnista 10-12 noista ötököistä.

Kuten on jo mainittu, vanha reaali oli armeliaampi, että jos pääaineesta ei oikein kysymykset natsanneet, saattoi aina napata palettiin jonkin ekstran muista aineista. Itse pelastin tällä tapaa eximiani, kun raapustin kahden pisteen arvoisen vastauksen psykologiaan. Yksi kurssi oli takana.
 

jokerit67

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Millä tekniikoilla muut ovat valmistautuneet?
En lukenut ollenkaan, koska loppujen lopuksi siitä ei ainakaan minulle ole muuta kuin haittaa. Enkun kursseista jätin 7 ja 8 kurssit käymättä ja sen huomasi ainakin kuuntelussa, jossa olin aika jäässä. 74/90 tuli, vaikka paljon enemmän odotin...

No nyt on enkut kirjoitettu ja kirjallinen osa meni aika hyvin. Suht helppo koe ja esim. se dialogi britin kanssa oli erittäin helppo. Kunhan osasi edes vähän kirjoittaa niin sai helpot pisteet. Monivalintoihin tulee varmaan aika pian vastaukset nettiin, mutta lopullisia tuloksia saa sitten odottaa hetken:D Tähtäsin L, mutta heikon kuuntelun takia jää varmaan jonkin verran alle. Menen varmaan keväällä sitten uusimaan
 

Kolokettu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KoU, HJK, AS Roma, Chelsea
Mitäs vastasitte siihen 1.1a tehtävän 3.kohtaan? Kysymys oli: "What is said about the old lock?"

Itsehän käsitin että se olisi b) "one of a kind", jos kerta muita ei ole enää olemassa. Saa nyt sitten nähdä miten arvon sensorit ovat asian päätelleet. Hienoa kun saa jo arvailla, että millä logiikalla pitää vastata.

Itse kanssa arvoin pitkään A) ja B) -kohtien välillä, mutta lopulta päädyin kanssa beehen. A kiehtoi perimis-verbin takia, mutta B oli minusta parempi.
Nyt tosin vastaisin mieluummin A:n, kyllähän se haiskahtaa oikealta vaihtoehdolta, koska niitä tosiaan oli ollut se 3 kpl ja veikkaan että sensorit hakivat tuota perimistä.
 
Viimeksi muokattu:

jokerit67

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mitäs vastasitte siihen 1.1a tehtävän 3.kohtaan? Kysymys oli: "What is said about the old lock?"

Itsehän käsitin että se olisi b) "one of a kind", jos kerta muita ei ole enää olemassa. Saa nyt sitten nähdä miten arvon sensorit ovat asian päätelleet. Hienoa kun saa jo arvailla, että millä logiikalla pitää vastata.

Itse pistin A, mutta B se on. Aika lähellä toisiaan vaihtoehdot kuitenkin olivat, mutta eihän siinä sanottu, että olisi perinyt mitään. "The lock had been in the Fenton family for 150 years." eli ei mitään perimisestä :D Turhan veikkailuksi kuitenkin menee..
 

Unchained

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Perhana, 5 vuotta sitten itsekin näihin aikoihin olin kirjoittamassa Englantia. Itselläni meni silloin syksyn kirjoitukset penkin alle, keväällä kävin korottamassa E:hen. Kaverin pikkuveljelle oli tänään mennyt kuulemma hermot kokeen kanssa, ja oli kirjoittanut esseen omasta jointti-pitoisesta illastaan. Mitäköhän sensorit tykkäävät?:)
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Kuten on jo mainittu, vanha reaali oli armeliaampi, että jos pääaineesta ei oikein kysymykset natsanneet, saattoi aina napata palettiin jonkin ekstran muista aineista. Itse pelastin tällä tapaa eximiani, kun raapustin kahden pisteen arvoisen vastauksen psykologiaan. Yksi kurssi oli takana.

Juurikin näin. Täältä voi vielä jokainen viime vuosikymmeninä kirjoittanut tarkastella oman reaalikokeensa tehtäviä, siis ennen erillistä ainereaalia. Itsekin hyödyin juurikin sampion tavoin omissa kirjoituksissani tuosta valinnan vapaudesta hakemalla 6p fysiikan ykköstehtävästä, vaikka en ainetta lukenut kirjoituksiin sivuakaan.
 

GeneRation

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Täältä löytyy jotain vastauksia Englannin YO-kokeen kysymyksiin.

(Linkki vie Yle Areenan sivulle, jossa käsitellään tämän päivän YO-koetta.)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös