Tämäkin ketju osoittaa, kuinka suomalainen ruokakeskustelu käydään edelleen nelivuotiaiden makutottumusten ehdoilla. Vielä 40 vuotta sitten Neukku-Suomen surkean ruokakulttuurin jotenkin vielä ymmärsi, mutta vieläkin olematon ravintolakulttuuri, paskan makuiset grilli"makkarat", yliarvostettu pula-ajan perinneruoka, iljettävä einesmoska, maksuton kouluruokailu ja ravintoloiden lastenmenut hidastavat ruokakulttuurin kehittymistä. Venäjä on ollut aina ihan samanlainen nälkämaa, mutta ruokakulttuuri on ihan eri tasolla. Sisilia on täysin kehitysmaa-alue, mutta ruoka on poikkeuksetta erinomaista ja rakkaudella tehtyä. Ja tuoretta, joka keskusliike-Suomessa on ihan käsittämätön ajatus.
Demari luulee, että ruoka on hyvää koska se on hirvittävän ylihintaista ja MTK kertoo kuinka ylivertaista ja "puhdasta" suomalainen ruoka on, ja kansa uskoo, hyväuskoisia kun ovat. Kumijuustot, jämäviljasta tehdyt pussileivät ja vetiset tomaatit ovat mukava muisto Neukkuajoista, mutta jotenkin maagisesti priimaa kun ovat kotimaisia. Ruuan pitää olla suomalaiseen makuun eli mausteetonta, ylikypsää, rasvaista ja joko väärällä tavalla suolaista tai makeaa. Kaiken kruunaa käsittämätön vaaleapaahtoinen kahvi, joka kelpaa korkeintaan halvan viskin lämmittämiseen.
Kehut silti marinoimattomille kokolihalle ja siipikarjatuotteille sekä voille, marjoille ja sienille, joita harvaanasutussa erämaassa riittää hyvin. Mutta sienetkin on niin vaikeita joillekin, kun ei yhtään maistu perunalle eikä jauhelihalle.
Suomen rehevöityneissä mutavellijärvissä saattaisi puhdistettuina olla potentiaalia mittavaan ruokakulttuurin piristäjään mutta kepu-Suomi ei koskaan taivu sellaiseen urotekoon, että arvokalakannat saadaan elpymään. Tapetaan ennemmin norpat että keputollot saa kitukasvuiset ahvenensa kalavelliinsä. Karjalan Pyhäjärvestä Kiteellä voi ottaa mallia veden laadusta, ei ole maatiloja ympärilä kun on rajajärvi.
Ja tokihan kaikki tietävät, että riekkopaistia, Kitkan siikaa, poronkäristystä, Tenon lohta ja lakkasorbettiahan täällä vedetään, jos joku ulkomaalainen sattuu kysymään, että mitä siellä syödään. Ei se ihan sattumaa ole, että "Suomalainen ravintola" tarkoittaa räkäistä karaokebaaria jossain sukkasandaalilomakohteessa - koska kaikki hernekeittoa vaativampi on turhaa hifistelyä, aivan kuten kaikki halvinta Toyotaa kalliimmat autot.