Mainos

Yli-/aliarvostetut ruoat

  • 18 286
  • 122

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kouluruoka vaihtelee paikkakunnittain, mutta Hämeenlinnassa kahden erinomaisen arkiruoan maine pilattiin koulussa totaalisesti. Nämä ovat goulash ja stroganoff. Koulun versioilla ei ollut mitään tekemistä näiden ruokien kanssa, mutta yhä edelleen 80-90 -luvuilla Hämeenlinnassa koulunsa käyneet kavahtavat molempia.

Jos saan Suomesta vieraita ja käyn lounaalla heidän kanssaan, yritän suostutella heitä tilaamaan goulashin, mikäli lihansyöjiä ovat. Näin pyrin nostamaan mainion ruoan arvostuksen sille kuuluvalle tasolle. Suostuttelu ei kylläkään ole helppoa.

Eli aliarvostettuja: goulash ja stroganoff.

Goulash kuulosti oudolta, mutta sitten valkeni että tarkoitat varmaan gulassia. Goulash lie englanninkielisten väännös nimestä.

Niin, en ole varmaan aitoa asiaa koskaan maistanutkaan, koulu-gulassia kylläkin. Nettiä selailemalla valkeni myös, että Suomessa gulassina tarjottava ruoka onkin useimmiten ihan toinen unkarilainen herkku, pörkölt.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Goulash kuulosti oudolta, mutta sitten valkeni että tarkoitat varmaan gulassia. Goulash lie englanninkielisten väännös nimestä.

Niin, en ole varmaan aitoa asiaa koskaan maistanutkaan, koulu-gulassia kylläkin. Nettiä selailemalla valkeni myös, että Suomessa gulassina tarjottava ruoka onkin useimmiten ihan toinen unkarilainen herkku, pörkölt.

Joo, väärinkäänsin itävaltalaisen "Gulasch" -sanan. Itävaltalaiset harrastavat jonkinlaista kulttuuriomimista gulassin suhteen, mutta toisaalta kokkaavatkin sen hieman eri tavalla, kuin unkarilaiset. Molemmissa maissa kuitenkin suositeltavaa ruokaa, jos lihaa syö.

Edit: googlasin pörköltin ja hakutuloksilla tulee gulassia. Selvisi kuitenkin jollakin tavalla, että Unkarissa herkku kokataan sianlihasta, kun taas Itävallassa naudasta. Toisaalta, Unkarissa gulyás on sitä keittoa ja pörkölt pataa. Itävallassa gulasch pataa ja gulaschsuppe keittoa. Ei ihme, ettei taannoinen Habsburgien valtioliitto muutenkaan ollut ihan match made in heaven.

 
Viimeksi muokattu:

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Haukihan nimenomaan ON hyvä kala. Ja se oikeaoppinen valmistus on hyvin yksinkertainen: voita pannuun, kala paistumaan ja lopuksi suolat ja pippurit päälle. Toki kuhasta ja kampelasta saa samalla reseptillä hyvää, mutta kalastustaidoton ostaa hauen ”hieman” halvemmalla kuin nuo jalommat kalatoverinsa.
Ahven on myös erinomaisen makuista, mutta siinä se saatanallinen määrä ruotoja tekee syömisestä epämukavaa. Ovat juuri sopivan kokoisia, että nyppimiseen menisi viikko mutta jäävät silti ikeniin pystyyn ja kurkkuun poikittain. Kyllä, olen juntti enkä osaa syödä ahventa oikein.

Mahdatko sekoittaa ahvenen ja hauen noiden ruotojen suhteen? Ahvenessa on kylkiruodot, jotka on helppo poistaa fileoidessa tai savukalasta kypsänä yhtellä veitsen vedolla. Hauen y-ruotojen poisto fileointi vaiheessa vaatii hieman enemmän osaamista ja perehtymistä. Jos taas muutaman millin pituset pystyruodot haittaavat ruokailua, kannattaa siirtyä eineksiin. Nykyään pilataan kirjolohifileetkin tekemällä niistä ruodottomia kylkiviillolla.

Hauen valmistuksessa tehdään ensimmäinen virhe siinä vaiheessa, kun se valmistetaan tuoreena. Haukifileet vaativat pari päivää jääkaapissa lepäämistä, tuoreesta hauesta tulee puista ruokaa. Hauessa on eniten näistä kaloista omaa makua, kuha on miedoin. Ahvenfile taas on hyvän kokoinen ja makuinen sekä käytännössä täysin ruodoton, siitä syystä oma suosikki.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Unkarissa gulyás on sitä keittoa ja pörkölt pataa. Itävallassa gulasch pataa ja gulaschsuppe keittoa.
Itävallan tavoin tehdään ruokalista Tsekissäkin, gulášová polévka on gulassikeittoa ja pelkkä guláš on pataa/kastiketta. Se voi olla valmistettu naudanlihasta (hovězí guláš) tai sianlihasta (vepřový guláš). Toki niitä ja niiden nimityksiä tuunaillaan paljon; on myös mm. "wieniläinen" (videňský) tai "unkarilainen" (maďarský) guláš. Jälkimmäinen on yleensä maustetumpi, paprikajauheella.
Gulassikeittoon lykätään täällä liikaa perunaa - minun mielestäni.
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mahdatko sekoittaa ahvenen ja hauen noiden ruotojen suhteen? Ahvenessa on kylkiruodot, jotka on helppo poistaa fileoidessa tai savukalasta kypsänä yhtellä veitsen vedolla. Hauen y-ruotojen poisto fileointi vaiheessa vaatii hieman enemmän osaamista ja perehtymistä. Jos taas muutaman millin pituset pystyruodot haittaavat ruokailua, kannattaa siirtyä eineksiin. Nykyään pilataan kirjolohifileetkin tekemällä niistä ruodottomia kylkiviillolla.
Niin siis kyllähän ahvenkaloissa on yhtälailla Y-ruodot kuin hauessakin, joskin niiden poistoon kuluu yksi viilto vähemmän kuin hauen tapauksessa. Joka tapauksessa kummatkin ovat ruodottomiksi leikattaessa ns. "housufileitä" eli ruotorivi poistetaan keskeltä leikkaamalla pään puolelta fileen keskiosa pois 2/3 -kohtaan asti.
 
4

444

Mahdatko sekoittaa ahvenen ja hauen noiden ruotojen suhteen? Ahvenessa on kylkiruodot, jotka on helppo poistaa fileoidessa tai savukalasta kypsänä yhtellä veitsen vedolla. Hauen y-ruotojen poisto fileointi vaiheessa vaatii hieman enemmän osaamista ja perehtymistä. Jos taas muutaman millin pituset pystyruodot haittaavat ruokailua, kannattaa siirtyä eineksiin. Nykyään pilataan kirjolohifileetkin tekemällä niistä ruodottomia kylkiviillolla.

Hauen valmistuksessa tehdään ensimmäinen virhe siinä vaiheessa, kun se valmistetaan tuoreena. Haukifileet vaativat pari päivää jääkaapissa lepäämistä, tuoreesta hauesta tulee puista ruokaa. Hauessa on eniten näistä kaloista omaa makua, kuha on miedoin. Ahvenfile taas on hyvän kokoinen ja makuinen sekä käytännössä täysin ruodoton, siitä syystä oma suosikki.
Joo, nehän näyttääkin ihan samalta ja ovat aivan saman kokoisia, niin tietenkin sekoitin ne keskenään. Viimeksi kun ostin ahventa (vai mikä lie pangasius / valas / valkohai olikaan) niin se oli kokonaisena savustettu, joskin ilman sisälmyksiä. En lähtenyt harjoittelemaan kylkiviiltoja. Tarkkanäköinen huomasikin viestistäni, että en harrasta kalastusta enkä näin ollen ole sen suuremmin perehtynyt perkaustekniikoihin. Muiden kalojen kohdalla tähän ei ole ollut myöskään tarvetta.

Arvostan suuresti myös vittuilevaa asennettasi. Pyydän mitä nöyrimmiten sinulta, kuninkaiden kuningas, että saisin vielä jatkossakin häiriintyä ruodoista silloin, kun ne jäävät ikeniin pystyyn. Tiedän, etten ole lähimainkaan sinun veroisesi ihmisenä, mutta toivoisin sinun sallivan minulle tämän vaatimattoman ilon.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Niin siis kyllähän ahvenkaloissa on yhtälailla Y-ruodot kuin hauessakin, joskin niiden poistoon kuluu yksi viilto vähemmän kuin hauen tapauksessa. Joka tapauksessa kummatkin ovat ruodottomiksi leikattaessa ns. "housufileitä" eli ruotorivi poistetaan keskeltä leikkaamalla pään puolelta fileen keskiosa pois 2/3 -kohtaan asti.

Ensimmäistä kertaa kuulen y-ruoto ilmaisun ahvenen kohdalla. Tiedän, että ahvenen kylkiruodosta jää pieni pala fileeseen, puhun pystyruodoista. Minua nuo muutaman millin ruodot eivät haittaa, en tykkää housufileistä minkään kalan kohdalla.

Joo, nehän näyttääkin ihan samalta ja ovat aivan saman kokoisia, niin tietenkin sekoitin ne keskenään. Viimeksi kun ostin ahventa (vai mikä lie pangasius / valas / valkohai olikaan) niin se oli kokonaisena savustettu, joskin ilman sisälmyksiä. En lähtenyt harjoittelemaan kylkiviiltoja. Tarkkanäköinen huomasikin viestistäni, että en harrasta kalastusta enkä näin ollen ole sen suuremmin perehtynyt perkaustekniikoihin. Muiden kalojen kohdalla tähän ei ole ollut myöskään tarvetta.

Arvostan suuresti myös vittuilevaa asennettasi. Pyydän mitä nöyrimmiten sinulta, kuninkaiden kuningas, että saisin vielä jatkossakin häiriintyä ruodoista silloin, kun ne jäävät ikeniin pystyyn. Tiedän, etten ole lähimainkaan sinun veroisesi ihmisenä, mutta toivoisin sinun sallivan minulle tämän vaatimattoman ilon.

Ei ollut tarkoitus missään nimessä vittuilla. Kuulin vaan ensimmäistä kertaa kun ahventa pidetään ruotojen takia ongelma kalana. Hauen y-ruodot vaativat osaamista, mikä tekee hauesta usein epäsuositun.

Kokemukseni mukaan savustetun ahvenen kylkiruodot lähtevät kohtuu helposti irti tavallisen ruokaveitsen avulla. Levitä kala keskiruodosta, työnnä veitsi kylkiruotojen alle ja nosta rivi pois peukalon avulla.
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ensimmäistä kertaa kuulen y-ruoto ilmaisun ahvenen kohdalla. Tiedän, että ahvenen kylkiruodosta jää pieni pala fileeseen, puhun pystyruodoista. Minua nuo muutaman millin ruodot eivät haittaa, en tykkää housufileistä minkään kalan kohdalla.
Ota tuosta toinen kerta: Ruodotonta kalafileetä

Itsekään en leikkaa housufilettä, vaan halkaisen seläkkeen irti mahapuolesta kokonaan. Tämä siksi, että seläke on ahvenkaloissa merkittävästi paksumpi kuin maha, jolloin kypsennysaika on eri. Kuha on niin upea kala, että ylikypsennys olisi väärin.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Kalojen syönnissä ruotoineen, (jos ruodot eivät ole pehmeitä, tyyliin muikut) on minusta jotain nälkävuosien kaikuja. No, mulla on lapsena muutamaan kertaan jäänyt ruoto kurkkuun, niin ruoto on syödessä aina vähän repulsiivinen kokemus.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Lapsena kävin isäni kanssa mato-ongella Aurajoen rannalla, siinä Turun linnan lähellä. Usein saatiin paljon särkiä, mutta ne kaikki otettiin mukaan. Sitten kotona pönttöuunissa halstrattiin niitä hiilloksessa. Älkää puhuko ruodoista tai piikeistä mitään. Voi helkkari, joka kerran oli piikki kurkussa poikittain ja nieleminen sattui kivasti. Aamulla kuitenkin aina ongelma oli poistunut. Särki on hyvä kala.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Oma vahva mielipiteeni kaloista on se, että ahven ja kuha ovat helvetillisen hyviä runsaassa voissa paistettuina. Savustettuina en niistä erityisemmin nauti, koska ovat vähärasvaisia. Hauki ei maistu oikein minkäänlaisena, sen ominaismaku ei natsaa. No, pullissa ja pihveissä käy, mutta sitten ei puhuta enää erityisemmin hauesta vaan mausteista, kermasta, jauhoista jne.

Siika, muikku ja lohi menevät vähän kaikkeen rasvaisina kaloina - hyvää savustettuna, hyvää uunissa, hyvää paistettuna, hyvää graavattuna. Särkeä olen satunnaisesti yrittänyt saada alas eri muodoissaan, samoin lahnaa, mutta ei. Roskakaloja ne ovat kuten jo pappani opetti ja isäni tätä opetusta jatkoi.

Edit. Hauki on vähärasvaisuudestaan huolimatta aivan mahtavaa kylmäsavustettuna! Jos tulee vastaan jossain, suosittelen maistamaan. Ei häivähdystäkään ominaismausta, vaan hyvin miellyttävä suolainen maku ja kuivalihamainen koostumus.
 
Viimeksi muokattu:

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Aliarvostetuimmat kalat top 3:
1. Made, etenkin keitoissa. Ihana rakenne ja hienostunut, runsas maku. Pohjaelijänä kannattaa välttää mutaisten järvien mateita.
2. Lahna. Toimii monessa, mutta vaatii vähän preppailua. Suomalainen tyyli, eli suolaa ja uuniin sätkimään, ei ole ehkä kaikkein ideaaleinta. Itse olen saanut optimituloksen marinoimalla voimakkaassa sokeri-etikka-suola-yrtti-liemessä yön yli ja grillaamalla. Top notch!
3. Silakka. Savusilakoista valmistettu majo-fraiche tillillä, timjamilla, sitruunalla ja fenkolilla paahdetun hapanleivän päällä on melkeinpä parasta mitä tiedän.

Yliarvostetuimmat kalat top 3:
1. Lohi. Etenkin se norjalainen kasvatettu tapaus. VITTU PLAAH! Sellainen suoraan fileenä uuniin liian vähillä mausteilla kolmeksi vartiksi on jotenkin niin tyypillisen kamalaa. Hampaissa narskuvaa turhuuksien turhuutta. Hyvin valmistettuna kerran vuodessa.
2. Pakasteseiti. Miksi tätä myydään? Kaikki ominaisuutensa menettänyt kalikka on suomen myydyin kala. Tähän joku Tami-sadattelu, esim. "Mä häpeän!".
3. Hauki. Yllätyitkö? Hyvä! Nykyään on Tosi Kalajorman merkki kertoa kaikille kuinka hieno kala hauki on ja kuinka on junttia olla pitämättä siitä. Väärin. Hauki on ihan äärimmäinen vittumainen kala. Sen ominaismaku on sama kuin vanhentuneessa turskassa, se on ärsyttävän ruotoinen ja täysin kuiva eli rasvaton. Jossain pateessa menee joo, mutta kuten yllä mainittiin, lähinnä muiden ainesosien takia.
 

Captain Slow

Jäsen
Suosikkijoukkue
KR69, K11ng Perrin, Bratislavan mm-miehistö 2019
Yliarvostettuja:

Suomalaiset jouluruoat. Kaikuja pula-ajasta ja nälkävuosilta, kun ruoanlaittomahdollisuudet olivat mitä olivat ja edes jotain piti saada säilymään vuoden pimeimpään aikaan. Miksi näitä laatikoita, rosolleja ja kinkun jöötejä ei syödä useammin, jos ovat niin herkullisia? Jouluruoat ovat tylsiä, usein hyvin pliisun makuisia ja ylipäätään mitäänsanomattomia. Graavatut ja kylmäsavustetut kalat tekevät tässä kohtaa poikkeuksen sääntöön.
Tuli mieleen ihan Radio Rockilta tuttu jouluavautuja

Muuten oon joistain eri mieltä. Esim. porkkanalaatikko on yllättävän hyvää laatikkoruuaksi, samaten maksalaatikko (melkeinpä viikottain on rasiallinen eväänä, on kuitenkin aika rautapitoista ruokaa, ja oon huomannut et paremmin tollainen 400g leverlooda pitää nälkää kuin joku perkeleen einesperunamuusi ja köttbullarit...)

Aliarvostettuja muonia omasta mielestä on pinaattikeitto (munalla tai ilman) tai pinaatti ylipäänsä. Ja oikea hernekeitto (teurastajan einesversiota en laske). Kuitenkin suht terveellisiä muonia nuo... eikä valmistukseen tarvitse olla mikään einstein.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Aliarvostetuimmat kalat top 3:
1. Made, etenkin keitoissa. Ihana rakenne ja hienostunut, runsas maku. Pohjaelijänä kannattaa välttää mutaisten järvien mateita.
2. Lahna. Toimii monessa, mutta vaatii vähän preppailua. Suomalainen tyyli, eli suolaa ja uuniin sätkimään, ei ole ehkä kaikkein ideaaleinta. Itse olen saanut optimituloksen marinoimalla voimakkaassa sokeri-etikka-suola-yrtti-liemessä yön yli ja grillaamalla. Top notch!
3. Silakka. Savusilakoista valmistettu majo-fraiche tillillä, timjamilla, sitruunalla ja fenkolilla paahdetun hapanleivän päällä on melkeinpä parasta mitä tiedän.
Siellä tuntumassa kuplii/muhii kiiski. Sitä tosin harvoin tulee saaliiksi suuria määriä (muikkuverkosta vahingossa tai pilkillä ehkä). Siitä ei oikein muuta pysty valmistamaan kuin keittoa, mutta kiiskikeitto on hieno makuelämys ja ilman muuta suolistetut kiisket kannattaa heittää kalakeiton sekaan, vaikka pääraaka-aine olisikin jotain muuta vedenelävää.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Siellä tuntumassa kuplii/muhii kiiski. Sitä tosin harvoin tulee saaliiksi suuria määriä (muikkuverkosta vahingossa tai pilkillä ehkä). Siitä ei oikein muuta pysty valmistamaan kuin keittoa, mutta kiiskikeitto on hieno makuelämys ja ilman muuta suolistetut kiisket kannattaa heittää kalakeiton sekaan, vaikka pääraaka-aine olisikin jotain muuta vedenelävää.
Kuulemma kiisken mätiä roudattiin venäjälle, itse tsaarille, koska siinä on niin hieno maku. Härkäsimpun pyrstöstä tulee myös kalakeittoon syvä maku.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
3. Hauki. Yllätyitkö? Hyvä! Nykyään on Tosi Kalajorman merkki kertoa kaikille kuinka hieno kala hauki on ja kuinka on junttia olla pitämättä siitä. Väärin. Hauki on ihan äärimmäinen vittumainen kala. Sen ominaismaku on sama kuin vanhentuneessa turskassa, se on ärsyttävän ruotoinen ja täysin kuiva eli rasvaton. Jossain pateessa menee joo, mutta kuten yllä mainittiin, lähinnä muiden ainesosien takia.
Tosin kannattaa oikeasti antaa mahkut tuolle kylmäsavustetulle versiolle, on edukseen vaikka vähärasvainen onkin.
---

Lohi, siis ihan se markettilohi muovissa, alkaa olla mieluumminkin aliarvostettua nykyään, koska pidetään niin junttina. Kuitenkin äärettömän helppo valmistaa, ellei paahda aivan rutikuivaksi, ja rasvaisena sopii vähän kaikkeen. Nahan kanssa paistettuna rapeaksi ja hyvillä mausteilla, ai että! Savustettuna! Uunissa! Grillissä! Keitossa! Kylmäsavuna ihan mun kiihkoni kohde!

Kokeilkaapa joskus lohikeittoa siten, että jatkatte lientä reiluhkolla määrällä palternakkapyrettä (40 pinnaa voita, 60 palsternakkaa). Sitten lopuksi kylmäsavusiivuja sekaan ja sekoitus, tekeytymään. Jos tykkää laittaa kermaa lohikeittoon, niin sinne vain ennen pyrettä tai sitten annoksien päälle vaahtona ja tilliä pintaan. Ei kovin fiiniä mutta vitun hyvää!
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Itävallan tavoin tehdään ruokalista Tsekissäkin, gulášová polévka on gulassikeittoa ja pelkkä guláš on pataa/kastiketta. Se voi olla valmistettu naudanlihasta (hovězí guláš) tai sianlihasta (vepřový guláš). Toki niitä ja niiden nimityksiä tuunaillaan paljon; on myös mm. "wieniläinen" (videňský) tai "unkarilainen" (maďarský) guláš. Jälkimmäinen on yleensä maustetumpi, paprikajauheella.
Gulassikeittoon lykätään täällä liikaa perunaa - minun mielestäni.

Itävallassa myös tykätään laittaa paljon perunaa gulassikeittoon ja Unkarissa tosiaan on paprikaisempaa.

Mielenkiintoisia eroja ja yhtäläisyyksiä.

Itävaltahan laitetaan ruokakulttuurin osalta helposti samaan koriin Saksan kanssa, vaikka todellisuudessa itävaltalainen keittiö on läheistä sukua muiden alueiden kanssa, jotka kuuluivat Itävalta-Unkarin kaksoismonarkiaan. Vaikutuksia paljon myös Balkanilta. Toki alueellisia eroja on ja esim Tirolissa on paljon vaikutteita myös Baijerista.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Aliarvostettu ja ehkä huonosti löydettykin elintarvike on kalkkunapekoni. Jos pekonista tykkää, niin suosittelen maistamaan. Siinä on 92% lihaa, ja maku/koostumus on paljon parempi, kun noin puolet läskiä sisältävässä possupekonissa.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Läski on juuri se pekonin osa, mikä on aliarvostettua. Antaa sen sulaa pannulla ja heti tulee soosista parempaa. Joo, käytän pekonia lähinnä sooseihin. Jonkun salaatin höysteenä voisinkin kuvitella käyttäväni vähäläskisempää tavaraa.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Aliarvostettu ja ehkä huonosti löydettykin elintarvike on kalkkunapekoni. Jos pekonista tykkää, niin suosittelen maistamaan. Siinä on 92% lihaa, ja maku/koostumus on paljon parempi, kun noin puolet läskiä sisältävässä possupekonissa.
Hmm. Tää kuulostaa hyvältä. Täytyypä ostaa ja testata esimerkiksi munakkaassa.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Hmm. Tää kuulostaa hyvältä. Täytyypä ostaa ja testata esimerkiksi munakkaassa.

Kyllä, suosittelen. Punanen paketti ja ainakin prismoissa ylähyllyllä (esim. Sello tai Viikki) on yleensä ollu.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös