Yliarvostettuja:
Suomalaiset jouluruoat. Kaikuja pula-ajasta ja nälkävuosilta, kun ruoanlaittomahdollisuudet olivat mitä olivat ja edes jotain piti saada säilymään vuoden pimeimpään aikaan. Miksi näitä laatikoita, rosolleja ja kinkun jöötejä ei syödä useammin, jos ovat niin herkullisia? Jouluruoat ovat tylsiä, usein hyvin pliisun makuisia ja ylipäätään mitäänsanomattomia. Graavatut ja kylmäsavustetut kalat tekevät tässä kohtaa poikkeuksen sääntöön.
Hampurilaiset. Ok, nykyisin löytyy jo vähän laadukkaampiakin burgereita, mutta näissäkään aika harvoin hinta ja laatu toisiaan kohtaavat. Lähinnä kuitenkin köyhä kansamme tunkee kitusiinsa palkkapäivänä tonneittain aivan kamalia kuralättyjä ympäri Suomen Mäkkäreitä, Hesejä ja BK:oita.
Avocado: Trendikasvis. Mauton itsessään, koostumus ei kovin miellyttävä ja varsin epäekologinen kasvattaa. Avocadopastassa menee tekstuurin tuojana, kun juustot, valkosipuli, chili ja suola ajavat ylitse ja peruuttavat vielä päälle.
Aliarvostettuja:
Juurekset. Usein halpoja kuin saippua, monikäyttöisiä ja erittäin maukkaita.
Monet halvemmat lihat. Esim. häränhännät. Ihan natsikultaa pitkään haudutettuna.
Järvikala. Esim. haukipullat ovat ihan gourmetherkku oikein valmistettuna ja melkoinen juntti saa olla, jos eivät ahvenfileet tipahda.
Lisäksi
@sampio lta hyvä pointti tuossa kiinalainen ruoka vs. eurooppalainen ruoka-huomiossa. Samahan se on intialaisen ruoan kanssa. Suomessa olevat inkkarimestat ovat 95% punjabilaista keittiötä, samoin kuin aikalailla maamme "nepalilaiset". Juuri juttelin viime viikonloppuna eteläisemmästä Intiasta olevan tutun kanssa ja kovin vieraalta hänestä tuntuivat Suomessa tarjoiltavat intilaiset safkat. Iso maa tuokin.
Itsekään en aliarvosta fine diningia ja
@Leon toi hyvin esille vaikkapa Olon. Tuolla varmaan viitisen kertaa vierailleena en luonnollisesti mene sinne vain sen takia, että olisi nälkä. Se on kuitenkin kokonaisvaltainen juttu ja vaikka jopa aika ison osan noista mauista pystyisinkin periaatteessa kotona tekemään, ovat ne liian työläitä tai sitten itse annosten tekniikat vain sellaisia, joita ei tasalakki vain hallitse. Esim. juuri Olo on mielestäni statuksestaan huolimatta Suomessa jopa osin aliarvostettu.
Sitten vaikka jotkut Björkin ravintolat ovat vähän sinnepäin olevaa fine diningia, alansa mäkkäreitä, oman kokemuksen mukaan. Maut ihan ok, selkeitä huteja tulee annoksissa ja tekniikat eivät ole mitään ihmeellisiä. Yliarvostettuja.