Mainos

Yleisurheiluvuosi 2015

  • 154 851
  • 774

TKH

Jäsen
Miesten heittolajeissa ainakin seula tulee nyt olemaan tiukempi kuin esimerkiksi Lontoon olympialaisissa. Tuolloin osallistujia oli näissä 40-45 per laji. Toisaalta miesten pituudessa ja kolmiloikassa osallistujia oli Lontoossa alle 30, joten näissä kisoihin pääsy helpottuu.

Minusta lyhyimmillä pikamatkoillakin olisi voitu siirtyä 32 juoksijan systeemiin, jolloin tulisi selvä systeemi, että aina puolet karsittaisiin ja aikavertailuista voitaisiin luopua. Nykyisellään tasoerot alkuerissä ovat järjettömän suuret ja osa voi hölkkäillä viimeiset kymmenet metrit. Laji on vielä luonteeltaan sellainen, että mitään suuryllättäjiä positiivisessa mielessä ei pääse nousemaan puskista kärkisijoille.

Kenttälajeihin 32 on hyvä määrä ja osuu hyvin pitkän ajan keskiarvoon. Perusteet näille sääntöuudistuksille on olemassa, koska muistan, että joskus esimerkiksi pituudessa on ollut yli 50 hyppääjää karsinnassa ja se on aivan liikaa. Seipäässä jo 40 urheilijaa on liikaa. Melkein lajissa kuin lajissa on kausi kohtaista vaihtelua, mutta yleensähän karsijoiden määrät ovat olleet reilusta 20 reiluun 40, joten 32 on oikein sopiva määrä. Jos olisin ollut tätä kohtaa määrittämässä, niin olisin varmaan päätynyt juuri samaan.

Satasen karsintakierros säilyy jatkossakin, joten ei tuo suoraan toimisi. Suosikit menee alkueristä tietysti helposti jatkoon, mutta siitä huolimatta niiden perusteella pystyy jo sanomaan suosikkien välisistä voimasuhteista. Lisäksi matka kerää niin paljon mediahuomiota koko yleisurheilulle, että hyvä vaan, että tulee pari lähtöä ennen finaalia.
 

TKH

Jäsen
Mikäli vähän vakavammin ajattelisi uusia lajeja yleisurheiluun, niin joku uusi viesti voisi tuodakin sopivast lisämielenkiintoa lajiin. Esim. joku sekaviesti voisi olla aika mielenkiintoinen kokeilla.

Totesin tuon 17.8.2008. Yli 6 vuotta siihen meni, mutta 26.11.2014 myös IAAF tuli samaan tulokseen ja päätti sisällyttää tulevan kesän 17-vuotiaiden MM-kisoihin 4x400 metrin sekaviestin. Jää nähtäväksi nouseeko sekaviesti koskaan mukaan aikuisten arvokisojen ohjelmistoon, mutta olen aina ollut sitä mieltä, että sekaviestit sopisi hyvin yleisurheiluun. SUL:n kannattaisi myös sisällyttää sekaviestit SM-viesteihin junnujen osalta, mutta mikäli vanhat merkit pitää paikkansa, niin SUL kuulee tästä IAAF:n uudistuksesta korkeintaan vasta vuonna 2020.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
Satasen karsintakierros säilyy jatkossakin, joten ei tuo suoraan toimisi. Suosikit menee alkueristä tietysti helposti jatkoon, mutta siitä huolimatta niiden perusteella pystyy jo sanomaan suosikkien välisistä voimasuhteista. Lisäksi matka kerää niin paljon mediahuomiota koko yleisurheilulle, että hyvä vaan, että tulee pari lähtöä ennen finaalia.

Jos karsintakisa halutaan säilyttää, voitaisiin siitä ottaa vaikka neljä juoksijaa alkuriin jossa olisi kaikkiaan 32 juoksijaa, jolloin paikan saisi 28 muuta kipailijaa tuloslistojen kärjestä miinus tietysti se ettei yksikään joukkue saa kuin maksimissaan kolme plus sitten vanha mestari tms perusteella valittuja joka tietysti tiputtaisi lukemaa tosta 28:sta. Joku tilasto-osaaja voisi katsella tapahtuisiko vahinkoa eli onko viime vuosien arvokisoissa podiumille tai edes finaaliin selvinnyt juoksijoita jotka ei ole olleet kisoja edeltävässä TOP-tilastossa 26-27 parhaan joukossa, mutulla arvelen että ei ole.

Laji toki kerää paljon mediahuomiota koko yleisurheilulle mutta keräisi ihan yhtä lailla vaikka alkuerävaiheita olisi yksi vähemmän. Pikemminkin tuo ensimmäinen alkueräkierros jopa kiusaa tv-katsojaa kun yksi noin 10 sekuntia kestävä alkuerä vie tv:n huomion aika pitkäksi aikaa, olisiko jopa viiden minuutin ajaksi jona aikana ei näytetä muita tapahtumia kuin vasta jälkikäteen, jos edes silloin. Ja noita eriä on tuskattuttavan monta. Tämän vaiheen perustelu sanoilla "jo siitä vaiheesta pystyy sanomaan suosikkien välisistä voimasuhteista" on omituinen koska seuraavan vaiheen erien perusteella pystyy päättelemään vielä enemmän. Ja noilla päättelyillä ei sinänsä ole arvoa itse finaalissa jossa urheilijoiden on tehtävä se hyvä tulos, aiempia hyviä juoksuja ei sinne voi siirtää.
 

TKH

Jäsen
Laitetaan vaihteeksi pari tuoretta linkkiä. Mainitaan myös ohimennen, että Yleisurheilun kuvalehti lakkaa ilmestymästä keväällä ja nettisivuja ei ilmeisesti enää päivitetä ollenkaan, tai jos päivitetään, niin ei ainakaan enää kovin pitkään. Harmin paikka.

- Yleisurheilun näkökulmasta perusparannushankkeesta saatiin kaikki olennaiset asiat toteutettua. Tällä tarkoitan ensisijaisesti juoksuratojen profiilin korjausta sekä paranevia sisäharjoittelutiloja. Stadionin alle rakennetaan huoltotunneli ja sitä kautta sinne saadaan juoksuharjoittelutilaa, sanoo Suomen Urheiluliiton toimitusjohtaja ja Stadion-säätiön hallituksen jäsen Jarmo Mäkelä.
Olympiastadionin juoksuratojen profiili muuttuu

Suomalaisten kehittämä ja One Way -yhtiön toteuttama keihäsmalli on piakkoin lähdössä Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hyväksyttäväksi. Jos keihäs saa IAAF:n asiantuntijalta vihreää valoa, se liitää jo ensi kesän kisoissa.
Suomalainen superkeihäs menossa IAAF:n hyväksyttäväksi
 

TKH

Jäsen
Word from the backrooms of Sopot is that more than one IAAF administrator is working to eliminate the hammer and walks from all IAAF meets, including the World Championships and Olympics.

Huhuhan tuo siis vain on, mutta tiedä vaikka taustalta jotain löytyisikin.

Five key events, remarkably including the 200-metre sprint, and the shot put, are in jeopardy after the IOC pushed for the athletics program to be tightened to allow other sports to be added to the Olympics schedule.

"The IOC clearly has a view to reduce the number of those competing in athletics events and options were raised for how to do that and clearly there was a strong view that the 10,000, 200, one race walk and shot put were the most at risk. The triple jump was the least of those five," Roe said.
Bolt from the blue: 200 metres, 10,000 metres and shot put under threat at Olympics

Lähinnä huhu, mutta kyllähän tältä saralta sattaa jotain virallistakin kuulua muutamien vuosien sisällä. Jännä, että moukaria eivät maininneet ollenkaan, vaikka sen luulisi olevan ensimmäinen laji, joka lähtee silloin kun joku laji on ohjelmasta karsittava.
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Onhan tämä nyt aivan höpöä. Yleisurheilu on kuitenkin melkein urheilun ainoa laji jossa ei jatkuvasti vatkata lajien ja sääntöjen kanssa, miesten lajit ovat kai palttialarraa 100 vuotta olleet samat ja muutokset ovat lähinnä liittyneet siihen että naisille tulisi samat lajit. Nyt sitten pitää klassisia lajeja kuten 10.000m tai 200m tai kuulu poistaa kun on niin pirun kiire viedä kisat läpi. Jos nyt jotain karsittaisiin niin 20km kävely olisi pienin paha koska on kuitenkin 50km kävely olemassa joka on selävästi kuningaslaji kävelyssä ja 20km enemmän tai vähemmän sivulaji.

Enkä oikein ymmärrä että miksi yleisurheilun lajeja pitää karsia jotta saadaa jotain muuta mukaan, tuleeko sinne yleisurheilukentälle jotain muita lajeja tekemään suorituksia vai mistä on kysymys?

IAAF voisi kyllä jotain asiaa sanoa, yleisurheilu on kuitenkin se kisojen merkittävin lajia joten jotain sanavaltaa luulisi IAAF:lle olevan asiassa. Vetäytyvät sitten vaikka kokonaan kisoista pois.
 
Viimeksi muokattu:

Fordél

Jäsen
Nyt sitten pitää klassisia lajeja kuten 10.000m tai 200m tai kuulu poistaa kun on niin pirun kiire viedä kisat läpi. Jos nyt jotain karsittaisiin niin 20km kävely olisi pienin paha koska on kuitenkin 50km kävely olemassa joka on selävästi kuningaslaji kävelyssä ja 20km enemmän tai vähemmän sivulaji.

Samalla tavallahan se 200m on sitten sivulaji kuin 20km kävely. No toivotaan, että mitään näistä hienoista lajeista ei lähdetä karsimaan. Jos jostain erityisesti karsisin olympialaisissa, olisi se eri uintimatkat. En oikein ymmärrä, että miksi esim. vaparissa pitää vetää 50m, 100m, 200m, 400m ja 1500m sekä muissa tyyleissä aina 100m ja 200m. Luulisi, että vaikka vaparissa 50 m, 100m ja 1500 m sekä muissa tyyleissä pelkkä 100m riittäisi. No tämä menee ohi ketjun aiheesta, joten se siitä. Jäädään seuraamaan mahdollisia muutoksia.
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Samalla tavallahan se 200m on sitten sivulaji kuin 20km kävely.

No voi 200m olla joillekin päälajikin, mutta toki yleensä 200m juoksijat juoksevat joko 100m tai 400m kisoja myös, siinä mielessä se onkin hieno matka että se mahdollistaa aika erityyppisten srintterien kilpailemisen. En ole mikään kävelyniillo, mutta mitä itsellä on kävelystä muistoja niin melkein ne liittyvät 50km kävelyyn kun taas 200m matkalta esim. olympialaisista muistuu mieleen Usein Boltin, Michael Johnsonin tai Florence Griffit-Joynerin klassikkojuoksut, siis 200m historia juuri olympialaisissa on melkein hienompi (jos ajatellaan ikimuistoisia juoksuja) kuin 100m tai 400m.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Yleisurheilu on niitä harvoja yksiölajiryhmiä, joissa olympialaisissa kisataan samat lajit kuin MM-kisoissa. Esimerkiksi ammunnassa, uinnissa, painissa, judossa, taekwondossa, melonnassa ja soudussa on olympiaohjelma suppeampi. Tässä mielessä ymmärrän sen, että jos halutaan tuoda uusia lajeja mukaan, olympialaisten urheilijamäärää kuitenkaan kasvattamatta, kohdistuu vähentämisen tarve sellaisiin lajeihin, joissa tätä karsimista ei vielä ole harjoitettu.
 

Fordél

Jäsen
No voi 200m olla joillekin päälajikin, mutta toki yleensä 200m juoksijat juoksevat joko 100m tai 400m kisoja myös, siinä mielessä se onkin hieno matka että se mahdollistaa aika erityyppisten srintterien kilpailemisen. En ole mikään kävelyniillo, mutta mitä itsellä on kävelystä muistoja niin melkein ne liittyvät 50km kävelyyn kun taas 200m matkalta esim. olympialaisista muistuu mieleen Usein Boltin, Michael Johnsonin tai Florence Griffit-Joynerin klassikkojuoksut, siis 200m historia juuri olympialaisissa on melkein hienompi (jos ajatellaan ikimuistoisia juoksuja) kuin 100m tai 400m.

Jep ja samalla tavalla 20 km kävely on osalle porukasta päälaji. Jos kävelyssä on kaksi matkaa olympialaisissa niin se suotakoot, siinä missä esimerkiksi juoksussa ja uinnissa on matkoja vaikka muille jakaa.
 

TKH

Jäsen
SUL uudistaa sivujaan ja ohesta voi vilkaista millaiselta uudet sivut näyttävät. Tosin ulkoasu saattaa kai vielä muuttua tammikuun aikana.

SUL:n uudistuneet sivut

Mainitaan vielä Tilastopajan ilmoitus.

Muuttuneiden sopimusehtojen takia urheilijasivut (omat sivut, ”etsi urheilijaa”) siirtyvät maksulliselle puolelle 1.1.2015 alkaen. Miesten ja naisten kuluvan kauden kunkin hetken 20 parhaan urheilijasivut ovat edelleen kaikkien ilmaiseksi käytettävänä.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Tää melkeen osuu otsikon alle ja on suomalaisen yleisurheilun sykähdyttävin hetki tähän mennessä. Noora Toivo vs Arto Bryggare ja jatkoa seurannee blogin muodossa. http://nyt.fi/a1305915260916
 

TKH

Jäsen
Viikonloppuna kisataan seiväshypyn talvikarnevaalit Nastolassa, mm. Nikkanen ja Bergius sekä Eugenen (MM-19) kävijät löytyy listoilta. Mainitaan Nikkasesta vielä sen verran, että Minna hyppää ensi viikolla (17.1) Sveitsissä.

Seiväshypyn talvikarnevaalit - Ilmoittautuneet

Mainitaan vielä pari kohtuu tuoretta tulosta maailmalta.

Shawn Barber (-94, CAN) 587
Adam Hague (-97, GBR) 546. Tapahtui jo viime vuoden puolella, 17-vuotiaiden halli-ME.
Danil Lysenko (-97, RUS) 224. Viime vuoden puolelta, jakaa 17-vuotiaiden halli-ME:n.
 

TKH

Jäsen
Naisten seiväshyppy oli tasoltaan loistava.
Nikkanen hakee vielä terävyyttä juoksuun

Yllä olevasta SUL:n linkistä löytyy siis vähän juttua eilisestä kisasta. "Loistavaksi" en tasoa ehkä kuvailisi, mutta naiset tekivät mukavasti uusia ennätyksiä ja rikkoivat myös tulosrajoja 22-vuotiaiden ja 19-vuotiaiden EM-kisoihin. Lampela (405) rikkoi myös Nikkasen SE17 lukemat. Myös Andersson teki eilen uuden ikäluokkansa SE:n (376), tosin eri kisassa. Oli viime kesänä oman ikäistensä tilastoykkönen maailmassa ja mikäli kehittyy hyvin tänä vuonna, niin rikkoo kyllä 4 metrin rajan.

Seiväshypystä puheenollen mainitaan myös pari kuukautta sitten perustettu seivästalli ry. Toimintaa on vetämässä mm. Antti Kalliomäki, joka tunnetusti 1976 hävisi seipään olympiakullan vasta uusintahyppyjen jälkeen.

Seivästalli ry

Ohesta voi lukaista vielä Mörön tuoreita kuulumisia.

Terveiset Afrikasta
 

TKH

Jäsen
Mainitaan Nikkasesta vielä sen verran, että Minna hyppää ensi viikolla (17.1) Sveitsissä.

Jää nähtäväksi että hyppääkö tänään. Minna on kyllä Sveitsissä, mutta tiettävästi seipäät ei taida olla. Kisa näkyy olevan Sveitsin ennätysnaisen Nicole Büchlerin jonkinlainen kutsukisa, joka liittyy sen lopputyöhön. Kisassa mitataan hyppääjien vauhdinotto nopeuksia sekä joitain hyppyvaiheen arvoja. Huomenna tekevät sitten vielä jotain muita nopeus- ja voimatestejä. Edellä mainittujen lisäksi kisassa hyppäävät mm. EM-finaalissa kesällä ollut Kira Grünberg sekä potentiaalinen lähitulevaisuuden huippu Angelica Moser.

Mainitaan tuoreista kotimaan tuloksista sen verran, että Kirsi Pekkanen kellotti eilen kotimaisittain mukavasti 56.41 nelosella. Juoksi ensimmäiset nelosen kisat vasta viime vuonna, jolloin kellotti parhaimmillaan 57.60.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
16-vuotias Wilma Murto on hypännyt Sveitsissä seivästä 415, joka on 17-vuotiaiden uusi SE. Minna Nikkasen tulos tänään oli 435.
 

TKH

Jäsen
16-vuotias Wilma Murto on hypännyt Sveitsissä seivästä 415, joka on 17-vuotiaiden uusi SE.

Ja vielä lainaseipäillä, kun omat eivät olleet saapuneet ajoissa. 425 yritykset nousivat kuulemma korkealle, joka lupaa hyvää tulevia kisoja ajatellen. Murto ja Lampela rupeavat olemaan kohta potentiaalisia mitalisteja kesän nuorten EM-kisoissa. Kesän kisoilla spekulointi tässä vaiheessa kautta on tietysti turhaa, mutta todetaan ohimennen sen verran, että kaksissa edellisissä 19-vuotiaiden EM-kisoissa pronssi on lähtenyt tuloksella 420. Lutkovskaya on tietysti ylivoimainen suosikki kisaan jos sitä nuorten EM-kisat vielä kiinnostaa, mutta muuten kaikki on auki. Moser tosin hyppäsi viime kesänä hyvin, mutta ihan hyppäämällä voitettavissa se kuitenkin on, toisin kuin Lutkovskaya. Suomalaisten mahdollisuuksia parantaa vielä sekin, että viime kesänä 420 hypännyt Werner kisaa samaan aikaa Calissa 17-vuotiaiden MM-kisoissa, joihin Suomi ei tunnetusti lähetä joukkuetta.
 

TKH

Jäsen
Naisten seipäässä muutamat vähemmän tunnetut eurooppalaiset hyppääjät ovat nousemassa jo ihan kohtuu tasolle.

Katharina Bauer (GER) 460. Hyppäsi tosin viime kesänä jo 455.
Victoria von Eynatten (GER) 450. Ennätys ulkona vain 430 ja vuodelta 2011.
Natalia Demidenko (RUS) 450. Hyppäsi 440 jo vuonna 2011, mutta sen jälkeen on ollut hiljaista. Mielenkiintoinen hyppääjä senkin takia, että taustalta löytyy Isinbajevan valmentaja Yevgeny Trofimov.

Jää nähtäväksi nähdäänkö noista joku tai jotkut EM-halleissa. Spekuloidaan nyt vielä sen verran, että saksalaiset ovat liian vanhoja alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin, mutta Demidenko saattaisi hyvinkin olla bengtssonin suurin haastaja kesällä. Tosin onhan siellä tietysti muutamia muitakin 445-450 hyppääjiä kuten Grünberg ja Bruni.
 

TKH

Jäsen
Tilastopajan muuttuminen aikaisempaa enemmän maksulliseksi tuli jo aikaisemmin mainittua, mutta nyt hallikauden tehdessä tuloaan asiasta pitää purnata vielä erikseen, koska hyvä paikka meni pilalle niiden osalta, joita ei kiinnosta ostaa sinne tunnuksia. Nyt siis kotimaisella puolellakaan haku ei enää toimi ja kaiken lisäksi enää edes TOP-listojen urheilijoiden sivuilta ei pysty katsomaan edellisten kausien tuloksia. Kausikohtaiset parhaat tulokset tietysti näkyy, mutta ei siis kisojen tuloksia. Aikaisemmin kansainväliseltä puoleltakin pystyi katsomaan TOP-listoilla olevien urheilijoiden kaikkien aikaisempien kausien kisojen tulokset, mutta nyt sekin on muuttunut ja enää siellä ei näe mitään muuta kuin TOP-listat, mitkä nyt näkee muualtakin. Urheilijoiden sivuja ei enää näe ilmaiseksi ollenkaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös