Yleisurheiluvuosi 2014

  • 145 153
  • 718

TKH

Jäsen
Nuorten SM-hallien annista voi kiinnostuneet käydä lukaisemassa ohesta.

Eetu Rantala rikkoi kahdesti Visa Hongiston ennätyksen
Henrika käveli mestariksi Suomen halliennätyksellä

Ensi viikonloppuna on sitten edessä SM-hallit. Ohesta voi käydä vilkaisemassa ketkä kisoihin ovat ilmoittautuneet.

22.02. klo 10:30 SM-hallit - Ilmoittautuneet

Maailmalta voisi tällä kertaa mainita sen verran, että viime kesänä 19-vuotiaiden EM-kultaa ja 17-vuotiaiden MM-hopeaa saavuttanut Alayna Lutkovskaya rikkoi tänään Isinbajevan 19-vuotiaiden Venäjän ennätyksen. Lutkovskaya hyppäsi 450, Jelenan ennätys oli 447. Lutkovskaya on -96 syntynyt, joten voi hyvinkin rikkoa tänä tai ensi vuonna Bengtssonin nimissä olevat junioreiden ME:t, jotka ovat 458 ulkona ja 463 hallissa.
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Sandells antaa liikaa tilaa, eikä vedä tarpeeksi röyhkeästi. Tuolloin em-finaalissa jo ennen kaatumista Sandells oli muutaman kerran huojunut ja horjahdellut.
Siirsin tämän tuolta Sotshi-ketjusta tänne.

Sandellsin askel on pitkä, joten iso syy on siinä, että hänen päälle juostaan. No eihän suurin osa ole juossut hänen päälleen, mutta sillä samaisella turkkilaisella on ollut päällejuoksemistaipumusta noin muutoinkin. Tuo turkkilainen juoksee normaalia lyhyemmällä askeleella, joten osasyy on siinä, että ei käsitä, että ei voi olla niin lähellä, kuin mitä hän on. Pääsyy on tietenkin sen turkkilaisen tyhmyys.

Väitit kuitenkin alun perin, että Sandells olisi ollut sumpussa ja kaatui siksi. Ei ollut sumpussa, se typerys päällejuoksija oli sumpussa ja juoksi päälle. Sitä paitsi, siellä jälkijoukoissa säästää energiaa, muuan Borzakovski on tästä ollut ääripään esimerkki. Olen huomannut, että jopa melkoiset asiantuntijatkin sanovat, että aina on hyvä olla kärkipäässä. Lehtimäki on lyhyen matkan mies, hän tietää paljosta paljon, mutta näissä keskimatkojen taktiikka-asioissa hän juttelee vailla syvintä tietoa ja käsitystä ja juttelee näistä liian teoreettisesti. Olisihan se kiva olla siinä johtajan takana toisena, mutta kun siinä kohtaa haluaa olla moni muukin. Ja kun siihen pääsee, niin kohta ei ehkä enää olekaan siinä, kun kärki vaihtuu. Sandellsin vahvuus on kiri, kun alussa säästelee, niin vahvuus säilyy paremmin. Ja tuossa kohtaahan oli 500 metriä matkaa maallin, kun Sandells aloitti nousunsa kohti kärkeä. Se oli fiksu taktinen veto, ainoastaan se takana tullut urpo pilasi kaiken.
 

TKH

Jäsen
Rovaniemi ja Kaustinen kutsuvat

Ohesta voi käydä vilkaisemassa SM-hallien ennakot. Kisat käydään siis tulevana viikonloppuna. Tänä vuonna kisoja ei näy TV:stä eikä myöskään Areenassa ole tarjolla streamia. Joku järjestäjän oma streami saattaa ehkä olla tarjolla, samantapainen kuin tammikuun Salon hallikisaan.

Ulkomailta voisi mainita sen verran, että Ukhov ja Dmitrik hyppäsivät molemmat Arnstadt:ssa 240. Ukhov oli myös lähellä tehdä uuden halli-ME 244.

Mainitaan tähän liittyen, että Ukhov kävi jälleen koittamassa ME-lukemia, mutta ei mennyt vieläkään. Pari viikkoa sitten 240 hypännyt Dmitrik puolestaan putosi Venäjän Sopotin-joukkueesta kun jäi vasta neljänneksi maan hallimestaruuskisoissa. Dmitrik ei hypännyt kisoissa mitenkään huonosti (232), mutta ei vaan riittänyt parempaan sijoitukseen. Tsyplakov hyppäsi kisoissa 234 ja otti toisen paikan.
 

TKH

Jäsen

TKH

Jäsen
Mainitaanpa ohi mennen muutamia tuoreita bahrainilaisia.

Koodi:
Name 	 		DOB 	  	  	From 	 To 	Eligibility
Regasa Zelalem Bacha 	10 January 1988 	ETH 	BRN 	12 February 2014
Aweke Ayalew Yimer 	23 February 1993 	ETH 	BRN 	12 February 2014
Cherutich Kipkosgei 	9 March 1993 	 	KEN 	BRN 	12 February 2014
Habti Marouane 	  	15 January 1994 	MAR 	BRN 	22 April 2014
Kalekem Julius Poisho 	1 February 1986 	KEN 	BRN 	12 February 2014
Abraham Rotich 	  	26 September 1993 	KEN 	BRN 	1 April 2014
Korir Isaac 	  	26 August 1990 	  	KEN 	BRN 	13 February 2014
Kiplagat Linus 	  	23 December 1994 	KEN 	BRN 	12 February 2014
Seurei Benson Kiplagat 	27 March 1984 	  	KEN 	BRN 	1 April 2014

Ohessa siis listaa Bahrainin ostoksista, jotka ovat siis juuri saaneet tai saamassa edustuskelpoisuuden. Kovin kaveri listalla on Abraham Rotich, joka juoksi toissavuonna kasilla Kenian junioreiden ennätyksen 1:43 pintaan. Muitakin kovia luonnollisesti löytyy - Aweke Ayalew 13:05 vitosella, -94 syntyneet ovat puolestaan lupaavia tonnivitosen menijöitä jne.
 

TKH

Jäsen
N 60 m aj fin - YouTube

Ohessa vähän kuvaa SM-hallien naisten aitafinaalista. Muutamia muitakin videoita SM-halleista löytyy Youtubesta.

MM-halleihin liittyen voisi mainita sen verran, että erikoisesti Suomella on MM-halleissa suurempi naisten joukkue kuin Ranskalla.

France to send small but strong team to Sopot | iaaf.org
21 athletes to represent Germany in Sopot | iaaf.org

Mainitaan vielä loppuun, että Prahassa alkaa kohta hallikisat ja ainakin periaatteessa korkeuden halli-ME on jälleen vaarassa, koska Ukhov on mukana kisassa. Huipputuloksia voisi odotella myös kolmiloikasta, jossa mukana ovat mm. Pichardo ja Reve. Maslak puolestaan yrittää rikkoa epävirallista 500m halli-EE:tä. Blankakin kisaa Prahassa.
 

TKH

Jäsen
Oli hyvät kisat Prahassa. Ukhovin 242 tietysti illan kohokohtana. Harmi ettei 244 mennyt vieläkään. 2.42 hypyllä ME:kin olisi mennyt. Kuvaa ohessa.

Ivan Ukhov 2.42 - YouTube

Laitetaan nyt vielä Ukhovin lisäksi joitakin muitakin mieleen jääneitä hyviä suorituksia Prahan kisasta.

- Kim Collins 6.49. Juoksi uuden ennätyksen. Ei huonosti piahkoin 38 vuotta täyttävältä.
- Robles 7.51
- Dmitrik 233, yritti tämän jälkeen kaksi kertaa 242:sta ja kerran 244:stä.
- Blanka 200
- Maslakin (epävirallinen) EE (500m)
- Pichardo 17,32
 

TKH

Jäsen
Turun Urheiluliiton Ville Wendelin juoksi Helsingin Liikuntamyllyssä 300 metriä 34,22, joka on Suomen kaikkien aikojen nopein tulos hallissa.
Ville Wendelin juoksi uuden halliennätyksen

Mainitaan viikonlopun kisoista sen verran, että Neziri kisaa tänään Saksassa. Uusi halli-SE pitäisi hyvinkin olla mahdollinen. Neziri juoksee kisoissa samassa alkuerässä Sally Pearsonin kanssa. Lisäksi viikonloppuna kisataan tietysti keihään ja kiekon talvimestaruuksista sekä hallimoniottelun mestaruuksista.
 
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger
On se kumma, kun tähän ei saada järkeä ollenkaan. Edustusoikeus pitäisi olla vain alkuperämaahan, jotta tästä vääristelystä päästäisiin eroon.

Tietyissä tapauksissa edustusmaan vaihtaminen on hyvä olla sallittua, mutta Bahrainin ja Qatarin värväys ei kuulu niihin.
 

TKH

Jäsen
Mainitaan maailmalta tuloksia sen verran, että Perkovic heitti kovimman tuloksen pitkään aikaan.
Discus star Sandra Perkovic throws massive 70.51m!

Mainitaan nyt tähän liittyen ohi mennen, että Perkovic näkyy maininneen seuraavaksi tavoitteekseen 77 metriä. Tiedä sitten kuinka leikillään tai tosissaan on noiden juttujen kanssa ollut, mutta joku 73 metrinen voisi varmaan hyvinkin olla mahdollisuuksien rajoissa tulevaisuudessa.
 

TKH

Jäsen
"Seurapiiritoimittaja" Lehtimäki tai muutkaan selostajat eivät maininneet mitään Aregawin nykyisistä järjestelyistä, mutta joidenkin juttujen mukaan Aregawi olisi muuttanut heti Ruotsin kansalaisuuden saatuaan takaisin Etiopiaan. Joissakin jutuissa on jopa spekuloitu, että "oikea aviomies" asustaa Etiopiassa ei Ruotsissa.

Viime elokuussa Ruotsille ainoan kultamitalin Moskovan MM-yleisurheilukisoissa voittaneen Abeba Aregawin epäiltiin solmineen kulissiavioliiton päästäkseen kilpailemaan Ruotsin väreissä.
Ruotsalaiset myöntävät: MM-kultamitalisti valehteli avioliitostaan - "Ostourheilija"
 

TKH

Jäsen
Niclas Sandells ei osallistu ensi kesän EM-kilpailuihin

MM-hallien iltapäivän kisat käynnistyvät kello 19 ja yksi iltapäivän ensimmäisistä lajeista on naisten pika-aidat. Neziri juoksee ensimmäisessä erässä, Bogdanoff kolmannessa. Nezirin tämän talven aika on vasta erän viidenneksi paras, mutta hyvällä juoksulla välieräpaikka pitäisi kyllä irrota. Ei välttämättä suoraan, mutta toivottavasti viimeistään ajan perusteella. Eristä kolme menee suoraan välieriin ja lisäksi 4 aikojen perusteella.
 

TKH

Jäsen
Bogdanoff jäi eilen vain 2 sadasosaa välieräpaikasta. Ensimmäisestä aidasta eteenpäin meno näytti oikein hyvältä, mutta Matilda on kyllä hidas menemään ensimmäiselle aidalle. Hieno ennätys joka tapauksessa ja mennyt hallikausi lupaa oikein hyvää kesää ja EM-kisoja ajatellen.

Hantta juoksee tänään toisessa alkuerässä vähän ennen puolta päivää. Hantalla on erän kolmanneksi paras ennätys, joten hyvällä juoksulla suora jatkopaikka on täysin mahdollinen. Hallikauden osalta Hantan aika on neljänneksi paras. Ajallakin menee jatkoon kuusi, joten Hantan pitäisi kyllä välieriin selvitä. Mainitaan vielä, että SAFP lähtee Hantan vierestä.
 

MrMacmanaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Siis mitä? Yle lopetti mm-kisalähetyksen ennen viimeistä miesten viestiä, jossa USA sitten juoksi maailmanennätyksen. Täydellistä perseilyä jälleen. Viestit muutenkin ehdottomasti kiinnostavimpia lajeja päivän lajeista.
 

TKH

Jäsen
Jacko Gill underlined his potential for the 2016 Rio de Janeiro Olympics with a new world junior shot put record at the Millennium Track on Auckland's North Shore. The Aucklander demolished David Storl's previous mark of 22.73m with the 6kg shot with a massive 23.00m effort on Sunday. Gill, 18, has won the last two under-20 world junior titles as a 15-year-old in 2010 and two years later as a 17-year-old.

Mm. nilkkavamma vähän pidätellyt nuoren miehen rakettimaista nousua maailman huipulle, mutta tänään Gill teki siis uuden junioreiden ME:n. Tämän hetkisten suunnitelmien mukaan Gillin ensimmäiset aikuisten kisat ovat ensi kesän Kansainyhteisön kisat.

Ohessa Jackon treenivideo.

The Chilliman - YouTube

Mainitaan kaverista vielä sen verran, että näillä näkymin Jacko avaa kauden parin viikon päästä maan mestaruuskisoissa.

Mainitaan vielä pari linkkiä.

Åstrand tähtää EM-finaaliin
Neziri sai helpottavia uutisia - takareisi kunnossa
 

TKH

Jäsen
Word from the backrooms of Sopot is that more than one IAAF administrator is working to eliminate the hammer and walks from all IAAF meets, including the World Championships and Olympics.

Huhuhan tuo siis vain on, mutta tiedä vaikka taustalta jotain löytyisikin.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Word from the backrooms of Sopot is that more than one IAAF administrator is working to eliminate the hammer and walks from all IAAF meets, including the World Championships and Olympics.

Huhuhan tuo siis vain on, mutta tiedä vaikka taustalta jotain löytyisikin.

Koskas muuten viimeksi yleisurheilun arvokisoista on poistettu joku laji? Entäs kenttälaji?
edit: vastaan itse itselleni olympialaisten osalta sen verran, että 10 kilometrin kävely poistui miesten ohjelmasta 1952 kisojen jälkeen, naisilta taas 1996 kisojen jälkeen. Kenttälajeista painonheitto käväisi ohjelmassa (yhdessä moukarinheiton kanssa, lajien kehityksestä johtuvat muutokset jätin huomiotta) 1920.
 
Viimeksi muokattu:

TKH

Jäsen
Koskas muuten viimeksi yleisurheilun arvokisoista on poistettu joku laji? Entäs kenttälaji?

Naisten kolme tonnia oli viimeisen kerran MM-kisojen ohjelmassa 1993. 1995 kisoista lähtien naiset juoksivat samat pitkät matkat kuin miehet, esteitä lukuunottamatta, joka tuli ohjelmaan vasta 2005. Kenttälajeissa painonheitto oli joskus arvokisoissa mukana, mutta kovin tuoreita lajipoistoja ei tule mieleen. Joskus miehillä ohjelmissa oli myös toinen moniottelu, mutta sekin poistui ohjelmistosta aika nopeasti.
 

Glove

Jäsen
Eihän tää nyt mikään iso asia ole, mutta huomenna omat valmennettavat avaa kautensa. Ei siinä muuten mitään, mutta eka kisa mun yleisurheiluvalmentajauralla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös