Mainos

Yleisurheiluvuosi 2015

  • 155 141
  • 774

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Team Finland -valmennusryhmä julki, Alisa Vainio EM-ryhmässä | Yle Urheilu | yle.fi

Yleisurheilun valmennusryhmät valittu. Melko käsittämättömänä voi pitää Sanni Utriaisen sivuuttamista Team Finlandista. Kriteeristön mukaan ryhmään tuli valituksi ne, jotka ovat ns. riisutussa maailmantilastossa kenttälajeissa 30 parhaan joukossa ja juoksulajeissa 35 parhaan joukossa. Utriainen oli kuluvana kesänä tuossa tilastossa sijalla 20 eli täyttää kriteeristön mainiosti.
 

Katto

Jäsen
Joo näköjään ei Utriainen päässyt listoille. Jarkko Kinnunen sensijaan pääsi. Kinnusen kesän parhaaksi saavutukseksi jäi se, kun veti Pekingin mm-kisoissa kuset ja ripulit housuun kesken kisan, sijoitus oli 32.
 

Turha Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, RM, Hyvinkään Tahko, Leijonat
Toi oli Utriaiselle täyttä vittuilua. Suomessa on varaa olla satsaamatta tulevaisuuteen. Mitä tulee tähän Kinnuseen niin hän ei tule milloinkaan olemaan arvokisoissa mitaleilla, mihin Utriainen voi ihan hyvin yltää. Tulee mieleen Ruuskasen kohtelu takavuosina. Kaveri olisi lopettanut, ellei urheilijoiden oikeusturvalautakunta vai mikä se on olisi muuttanut valitsijoiden naurettavaa päätöstä. Niitä vähiäkin mahdollisia menestyjiä yritetään suistaa raiteiltaan, jos pärstä ei kelpaa.
 

Salama44

Jäsen
Mutta ei hän vaikuta sellaiselta lahjakkuudelta, joka hampaat irveessä harjoittelee liikaa kun on pakko voittaa olympiakultaa 2020.

Olen samaa mieltä. Ihan ilosta ja nautinnosta sekä tuntemuksien mukaan tuntuu nuori lahjakas nainen harjoittelevan ja kilpailevan.

Ei 140 km kovalla harjoitusviikolla ole liian paljon vielä tuossa iässä. Silloin normaali viikko voi olla vaikka 105-120 kilometriä ja palauttava reilusti alle 100 km.

Aikuiset huippu naismatatoonarit harjoittelevatkin sitten jo lähes 200 km viikossa kovilla viikoilla. 180-190 kilometriä on ihan tavallinen määrä.

Aikuiset mieshuiput rääkkäsivät 1970 luvulla itseään kovilla viikoilla jopa 250-300 km viikossa ja 10 000 km vuodessa. Nykyään lisääntyneen tehoharjoittelun vuoksi määrät ovat todennäköisesti kohtuullisempia, koska huippumaratoonareiden täytyy olla myös entistä parempia myös vauhtikestävyyden osalta.

Tehoharjoitteluakin tehdään vielä Alisan kohdalla harkitusti. Turha siinä on omassa tehoharjoittelussaan itse liiallisuuksiin menneiden Sandellin ja Paunosen jeesustella pekkiä kilometrejä. Kyllä tuollaiseen lähelle 2.30 aikaan pitääkin harjoitella tuon verran.

Muistan itsekkin että alle 20 vuotiaana harrastettiin myös paljon muita lajeja. Kesällä jalkapalloa ja talvella jääkiekkoa ja hiihdettiin vähintään 1000 kilometriä vuodessa. Jollakin se voi olla sitten myös pyöräilyä tai rullaluistelua.

Jukka Härkösen kommentti että Alisa Vainion parhaat suoritukset on ehkä jo nähty on suorastaan loukkaava. Hän saisi itse pitää suutaan pienemällä yhdestä lahjakkaimmasta suomalaisista kestävyysjuoksijasta kautta aikain.

Ei ole Jukka Härkönen ja kumppanit jeesustelleet Toni Niemisen hyppäämisistä ylisuurista mäistä jopa hengenvaarallisissa tuulissa 15 vuotiaana tai Jani Sievisen pyrkiessä huipulle muutama vuoden ikäisestä ja siitä että hän ui Alisan ikäisenä päivässä täyden työpäivän ja jopa 100 kilometria viikossa. Mitalit kyllä kelpasivat ja Sievisen kohdalla taisi hopea olla pettymyskin.

Mikä muu saa nämä aloittamaan rajun aikuismaisen harjoittelun niin nuorina kuin se että he savat osallistua kisoihin miten nuorina tahansa.

Kiinalaset ja muut voimistelijat sekä uimarit aloittava harjoittelun muutaman vuoden ikäisenä ja jo 10 vuotiaana harjoittelevat kuin aikuiset. Kaikkein vaarallisin urhelulaji olympialaissa on nyrkkeily joka pitäisi kieltää kokonaan.
Kauan ei ole siitä kun edellinen nyrkkeilijä kuoli päähän hakkaamisen seurauksena.

Jotain Alisan lahjakkudesta kertoo myös palautumiskyky joka nuorempana on vielä parempi. Hän ei ollut juoksun jälkeen täysin sippi ja pari päivää kisan jälkeen vain reidet olivat vähän kipeät. Vanhemmalla iällä vähän joka paikka on ainakin 5 päivää kipeä kovan maratonin jälkeen ja olo on pitkään väsynyt. Henkinen palautuminen voi kestää pari kolme viikkoa.

Alisa juoksi viikon päästä maratonista 10 km pääkaupunkijuosussa 36.20 mikä on maratonvauhtia ja kahden viikon päästä Punkaharjun halkijuoksussa 33.45 joten palautuminen on sujunut hyvin.

Aika rajoilla tuolla tahdilla ollaan, mutta se voi onnistua jos malttaa otta tuon ensimmäisen kisan viikon päästä tarpeeksi rauhallisesti. Sellainen ensimmäinen tasavauhtinen lenkki. Vasta parin viikon päästä maratonista pystyy juokemaan reippaampaa kilpailuvauhtia.

Ehkä nyt kannattaa kehittää vielä radalla vauhtikestävyyttä muutama vuosi niin siloin maraton nälkä kasvaa ja seuraavalla kerralla voi tapahtua mitä tahansa kun on tuollaiset kestävyysominaisuudet.
 
Viimeksi muokattu:

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Jaa'a, oliskohan sitä nyt media voinut jättää nämä Alisan hehkuttamiset vähän vähemmälle. Tyttö on ihan lapsen iässä vielä ja ruvetaan jo hehkutuksissa viittaamaan vähän siihen suuntaan että näinkö tästä tulee meille mitaleja?

Hyvä jos hänellä on tukiverkot kunnossa, niin välttyy kaikenmaailman Härkösien jutuilta.
 
Eilen kun osallistuin samaan juoksuun Vainion kanssa, niin tuli mieleen miten erilaista on juosta 43-kiloisena kuin vaikka 60 tai 80kg painavana. No, eihän ne muutkaan naisten sarjan huiput paina paljoa, mutta on siinäkin iso ero jos paino on 43 tai 48kg. Tai siis onhan se nyt valtava ero, kun puhutaan kv. tason juoksijoista ja sekunnit ratkaisee
Mutta kuten Annemari Sandell sanoi, "jokainen on yksilö".
 

Salama44

Jäsen
Eilen kun osallistuin samaan juoksuun Vainion kanssa, niin tuli mieleen miten erilaista on juosta 43-kiloisena kuin vaikka 60 tai 80kg

Täytyy antaa ministeri Sanni Grahn-Laasoselle täydet pisteet ja kiitokset että puuttui urheiluherrojen puheisiin ja Alisa Vainion kohteluun.

Alisan mitat ovat pituus 163 ja paino 43 kiloa. Pekingin maailmanmestarin Mare Dibababan mitat ovat 25 vuotiaanakin 151 ja 38 kiloa. Dibaba teki myös jo nuorena kovia tuloksia mm. puolimaratonilla 20 vuotiaana 1.10 alkuisen ajan.

Alisa ehtii parissa vuodessa hyvin lähelle noita aikoja ja uskon että hän myös järkevänä harjoittelijana hakee huippumartoorin vaudin vähitellen puolikkaan kautta. Ensimmäinen maraton oli vasta fiilistelypohjalta tehty kokeilu.

Alisa ei ole fyysisiltä mitoiltaan eikä henkisiltä ominaisuuksiltaan mikään tyttönen vaan täydelliset fyysiset mitat omaava nuori aloitteleva naismaratoonari.

Ero on suuri esim. ensimmäisen suomalaisen huippumaratoonarin Tuija Toivosen raskasrakenteiseen olemukseen ja hänkin juoksi 2.28 alkuisen ajan. Aloitti tosin n. 2.45 ajalla joka oli naisten ensimmäinen SE.

Elettiin aikaa jolloin Suomessakin tunnustettiin että nainen voi juosta täyden maratonin ilman terveydellistä riskiä ja että matkalla voidaan noteerata virallinen SE.

Nyt naiset juoksevat vuorokauden juoksuja ja muita ultramaratoneja äärimmäisen rankoissa oloissa kuten Kreikan Spratathlonissa. Nuoret myös kehittyvät nykyään paljon nopeammin kun murrosikä on aikaistunut.

Herrat eivät ole tainneet edes koskaan nähdä Mare Dibabaa luonnossa jos sanovat Alisan fyysisen ja henkisen kehityksen olvan 13-14 vuotiaan tasolla.
 
Viimeksi muokattu:
Alisan mitat ovat pituus 163 ja paino 43 kiloa. Pekingin maailmanmestarin Mare Dibababan mitat ovat 25 vuotiaanakin 151 ja 38 kiloa. Dibaba teki myös jo nuorena kovia tuloksia mm. puolimaratonilla 20 vuotiaana 1.10 alkuisen ajan.

Herrat eivät ole tainneet edes koskaan nähdä Mare Dibabaa luonnossa jos sanovat Alisan fyysisen ja henkisen kehityksen olvan 13-14 vuotiaan tasolla.
Niin, vähän erikoista kun Jarmo Mäkelä sanoi poikkeusluvan hakemisen olevan "nuoren tytön illuusiota" ja MTV:llä yleisurheilublogia pitävä valmentaja Lauri Hollo puolestaan kirjoitti Vainion olevan "fyysisesti 14-15 -vuotiaan tasolla".
Että näin.

Eihän ne afrikkalaisetkaan tosiaan mitään kookkaita ole.
Tuli mieleen katsoa miesten sarjastakin noita juoksijoiden mittoja.
Kenenisa Bekele 167-56
Haile Gebreselassie 165-56
Mo Farah 165-58 (näyttää kyllä selvästi pitemmältä TV-kuvan perusteella).
Aika jännästi kenialaiset taas on pitempiä ja ohuempia, mutta molemmat juoksee yhtä kovaa.

Positiivinen uutinen tuo Annemari Sandellin paluu, ei olisi arvannut että vielä kerran tulee kisoihin. Onhan tässä puoli vuotta huhtikuun maratonkisoihin, silloinhan sitä rajaa pitää yrittää. Jos ei tule loukkaantumisia niin onhan tuo mahdollista. Olisi sitten 20 vuoden välein olympialaisissa mukana.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Usain Bolt on valmentajineen asettanut aika kovan tavoitteen ensi kaudelle ja Rioon. Eli tarkoituksena olisi juosta kaksisatanen alle 19 sekunnin. Boltin omistakin parhaista 200m juoksuista on jo useampi vuosi, joten nähtäväksi jää, onko kyseessä vain puhetta ja markkinahumua. Toki jos maailmassa joku tuohon pystyy, niin eiköhän se ole juurikin Bolt.
 
Usain Bolt on valmentajineen asettanut aika kovan tavoitteen ensi kaudelle ja Rioon. Eli tarkoituksena olisi juosta kaksisatanen alle 19 sekunnin. Boltin omistakin parhaista 200m juoksuista on jo useampi vuosi, joten nähtäväksi jää, onko kyseessä vain puhetta ja markkinahumua.
Viime kesänä olisi jäänyt aika kauas. Jos siis olisi viitsinyt täysillä juosta.
Mutta onhan sekin ihan ok kun tulee kolme olympiakultaa, vaikkei maailmanennätykseen yltäisikään.
 

TKH

Jäsen
Gymnastics and Golf are to join the prestigious line up of leading sports who will stage their European Championships together in 2018 for the first time in their history, it was announced today. The two new additions complete the roster alongside Athletics, Aquatics, Cycling, Rowing and Triathlon, who have decided to come together for the first time for the European Sports Championships which will be staged in the Host Cities of Glasgow and Berlin.

The dates of the inaugural Championships were confirmed today as the 1st to 12th August 2018. Berlin will host the 2018 European Athletics Championships from the 7th to 12th August, with Glasgow hosting the six other European Championships over the 12 days.
European Athletics - Gymnastics and golf join prestigious line up as European Sports Championships set the date for summer 2018
 

Salama44

Jäsen
Tässä Jarmo Mäkelälle lisää "nuoren naisen illuusiota".

Noora Mäkelä juoksi viime vuonna kaikkien aikojen nuorimpana naisena 22 vuotiaana Spartathlonin 246 km:n ultramaratonin äärimmäisen rankoissa olosuhteissa runsaassa 35 tunnissa. Lämpötila voi olla hellelukemissa ja nousuakin on useampi kilometri.

Tänä vuonna hän paransi ajan 34.02.23 ja sijoitus oli naisissa 10. Sää oli hieman armollisempi sateen vuoksi, mutta omat haasteensa sekin tuo.Lisäksi hän omistaa 23 vuotiaiden 24 tunnin juoksun sisäratojen ME:n n. 193 km.

Hän käsittääkseni myös aloitti ultrajuoksijan uransa 20 vuotiaana. Lyhimmästä päästä lienee 100 km:n kisa.

Vaikka arvokisamaratonilla juostaankin ihan eri vauhtia niin ei yksi maratoni sen vaarallisempaa ole kuin melkein 6 maratonia peräkkäin joskus yhtä rankoissa olosuhteissa.

Rio on kyllä paha paikka maratonin kannalta koska lämpö voi olla kisojen aikaan jopa 30 astetta, mutta aikaisin aamulla jäänee 25 asteeseen.

Mäkelän perustelu poikkeusluvan hakematta jättämiselle on erikoinen että silloin kaikki muutkin hakisivat sitä. Ei taatusti hae koska ei Etiopian ja Kenian lisäksi ei löydy mistään maasta yhtäkään alaikäistä rajan alittajaa.
Näillä mailla taas on asettaa kovempia edustajia kisoihin jos joku rajan alittaisikin.

Ei Alisa Rioon mielestäni lähtisi vielä menestystä hakemaan vaan samanlaisen kisakokemuksen jonka Pekka Vasala haki 20 vuotiaana Mexico Citystä 1968.

Alisan 10 000 metrin aika on vielä tilastollisesti parempi kuin maratonaika joten kaikki mahdollisuudet silläkin matkalla on kisoihin vaikka se vaatii 43 sekunnin parannuksen ennätykseen.
 
Viimeksi muokattu:

TKH

Jäsen
Parin vuoden takaisten junioreiden MM-kisojen esityksellään Youtube-sensaatioksi noussut aussi kellotti tänään lähelle MM-rajaa - 13.04. Tähän liittyen heitetään kehiin pieni trivia. Kenen suomalaisen pika-aiturin junioreiden MM-kisojen alkueräjuoksua on katsottu youtubessa useita kymmeniä miljoonia kertoja?

Koska asiaa tavallaan sivuttiin myös MM-kisojen lähetyksessä, tosin ymmärtämättä suomalaisnäkökulmaa asiaan, niin palataanpa tähän helmikuussa heittämääni triviaan. Kyseessä on siis Jatta-Juulia Hanski.
 

TKH

Jäsen
Aika kova jätkä - kolmonen 8:25.90, tonnivitonen 3:50.57 ja kasi 1:53.83. Näistä tonnivitosen aika on epävirallinen tämän ikäisten maailmanennätys sekä epävirallinen euroopan ennätys paitsi tietysti kaverin ikäisissä niin myös vuotta vanhemmissa. Myös kolmosen aika on epävirallinen ikäisten Euroopan ennätys eikä jää maailmanennätyksestä kuin 1,5 sekunttia. Kasin aika ei jää Euroopan ennätyksestä kuin pari kymmenystä ja 8 kymmenystä ME:stä.

Suunnistuksen kesän triplamaailmanmestari testaa vauhtiaan maastojuoksun PM-kisoissa

Kuten linkistä voi huomioida, niin lainauksessa mainittu junnu, joka muuten parenteli pariakin lainauksessa mainittua ennätystään myöhemmin kesällä ja syksyllä, juoksee viikonloppuna PM-maastoissa.

Joku saattaa asiaa hieman ihmetellä, koska ko. junnuhan ei ikänsä puolesta voi normaaleissa junioreiden kisoissa kisata, mutta PM-maastot ei olekaan normaaleja junioreiden kisoja, vaan niihin voi osallistua myös ali-ikäisiä.

Mainitaan nyt tuokin. Ei muuta kuin kokeilemaan minkälaisia aikoja syntyy.

Ilta-Sanomien lanseeraama Malminkartanon porrasjuoksuhaaste on innoittanut monet kestävyysurheilijat kokeilemaan vauhtiaan portaissa. Nyt Youtubeen on ilmestynyt video, jossa Jouko Juntunen tuuppaa samaiset portaat aikaan noin 54,1 sekuntiin. Porrasjuoksu ei ollut yksittäinen kokeilu, vaan Juntunen on kellottanut Tampereen kuuluisissa Pispalan portaissa 51,9 sekuntia. Juntusen pitkän tähtäimen tavoite on alittaa 50 sekuntia Pispalassa.
Malminkartanon portaat noustiin hieman päälle 54 sekuntiin
 

TKH

Jäsen
Suunnistuksen kesän triplamaailmanmestari testaa vauhtiaan maastojuoksun PM-kisoissa

Kuten linkistä voi huomioida, niin lainauksessa mainittu junnu, joka muuten parenteli pariakin lainauksessa mainittua ennätystään myöhemmin kesällä ja syksyllä, juoksee viikonloppuna PM-maastoissa.

Joku saattaa asiaa hieman ihmetellä, koska ko. junnuhan ei ikänsä puolesta voi normaaleissa junioreiden kisoissa kisata, mutta PM-maastot ei olekaan normaaleja junioreiden kisoja, vaan niihin voi osallistua myös ali-ikäisiä.

On Jakob vaan jo aika kova - votti tänään U20 PM-maastokultaa, eikä tehnyt edes tiukkaa. PM-maastot nyt on vaan PM-maastot, mutta ottaen huomioon että junnu kisasi kisoissa ali-ikäisenä, niin onhan tuo nyt aika hyvin. EM-maastot olisi ensi kuussa, mutta niihin ei luonnollisesti ali-ikäisiä oteta, joten kaveria ei niissä kisoissa näy. Tomi Lehto oli tänään paras suomalainen - 15. Ryynänen oli pitkään kärkiporukassa mutta keskeytti jossain puolimatkan jälkeen.
 

TKH

Jäsen
Peiposelle PM-maastokultaa aika tarkalleen minuutin erolla kisan kakkoseen. Sandell taisteli pitkään mitalista, mutta jäi viimeisillä kahdella kilometrillä mitalistien kyydistä - oli 5 häviten puolitoista minuuttia Peiposelle.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös