Yleisurheilu | Pariisin olympialaisten yleisurheilussa otetaan käyttöön keräilyerät
Yleisurheilu | Pariisin olympialaisten yleisurheilussa otetaan käyttöön keräilyerät
Mitä mieltä tästä muutoksesta? Ainakin esim. suomalaiset juoksijat saavat juosta kahdesti, eikä urakka lopu heti. Perusteluna on siis, että tuo selkeyttä katsojille. Ei tarvitse katsoa aikoja, vaan pelkät sijoitukset.
Tämä on jatkoa niille uudistuksille, joissa yleisurheilu on oikeastaan itsensä pahin vihollinen. Yritetään kosiskella kuluttajia muutoksilla, jotka eivät tuo lajille uusia uusia seuraajia, mutta ärsyttävät nykyisiä seuraajia. Otetaan esimerkiksi vaikka kävelymatkojen lyhentämiset, timanttiliigan kenttälajien tulosten nollaukset ennen viimeistä kierrosta ja muutenkin suuntaus sille, että kenttälajeissa pitäisi olla vähemmän kierroksia/yrityksiä.
Muut jo mainitsivat näihin keräilyeriin liittyvän taktikointipotentiaalin. Päinvastainen ongelma on se, että jos vetää alkuerän täysillä, mutta ei pääse jatkoon, niin siinäpä on sitten hienoa lähteä hakemaan jatkopaikkaa vaikkapa 800 metrin keräilyerästä verrattuna kilpakumppaniin, joka meni suoraan alkuerästä jatkoon. Eihän tällä ole tasapuolisuuden kanssa mitään tekemistä, jos osalla on ennen välieriä jaloissa kahden juoksun rasitukset ja osalla vain yhden juoksun. Välillä tuntuu, että näitä päätöksiä tekevät ihmiset, jotka eivät itse ymmärrä yleisurheilua.
Otetaan vielä samaan syssyyn pari muuta ongelmaa. Kehittyvä kengät ja radat tuovat tulosten arviointiin epävarmuutta. Naisten 100 metrin aitojen kolmessa välierässä taisi tulla ME:n lisäksi neljä maan ennätystä ja seitsemän PB:tä. Jos 24 juoksijan otannassa puolet juoksijoista tekee uransa parhaan suorituksen, niin kyse ei ole normaalista ilmiöstä, vaikka kuinka olisi kauden päätähtäin ja optimaaliset tuuli- ja lämpötilaolot. Ennätysten arvostus kärsii, kun pitää epäillä, että kuinka paljon niihin vaikuttavat muut tekijät kuin urheilijan suorituskyky. Toivottavasti ei olla matkalla kohti uinnissa käynyttä tilannetta, että joudutaan jonkin ajan päästä tarkentamaan välineisiin liittyviä sääntöjä ja mitätöimään ennätyksiä.
Viimeiseksi, yleisurheilussa tv-tuotteena olisi ainesta niin paljon parempaan kuin mitä nyt nähtiin. Nyt en edes puhu Ylen selostuksesta, vaan siitä mitä ruuduissa oli. Vaikka MM-tapahtuma oli venytetty liian pitkälle ajalle, niin silti kisojen ratkaisuhetkiä onnistuttiin sössimään päällekkäin ja joistakin lajeista poistuttiin pitkäksi aikaa ihan väärään aikaan. Seitsemän päivän mittainen tiivis tapahtuma osaavalla TV-ohjauksella, paremmalla tapahtumien rytmityksellä ja asiantuntevalla selostuksella toimisi edelleen hyvin. Näillä keinoilla yleisurheilu voi edelleen olla vetovoimainen tv-tuotekin. Jotkut keräilyerät ja kultaiset kierrokset ja muu päälleliimattu korjailu ei auta siihen yhtään mitään.