Juu, olisi Detroitissakin ollut salaa ihan samaa mieltä heti 2009 jälkeen, kun palkankorotukset menestyksestä iskivät silmille.
Babcock tietää, että palkkakaton poistamisesta alkava politikointi pitää aloittaa nyt, jos aikoo saada pidettyä corensa koossa 5-6 vuoden päästä, kun menestys alkaa ja hintalaput joukkueen sisäisesti alkavat karata käsistä.
Vielähän Maple Leafsillä ei ole mitään ongelmia, mutta jokaisella huipulle nousevalla ne tulee olemaan.
Voisin yhtä hyvin lainata
@Kirjoittelija tai
@king of the jungle tekstin, mutta lähdetään nyt tästä. Uskon että yksi pääsyy näille Babcockin kommenteille oli kääntää huomio pois tankkaus keskustelusta. Asia josta Babcockilta kysyttiin useampaan kertaan kauden lopussa ja se oli selvästi asia, josta Babcock ei ollut kiinnostunut keskustelemaan. Hyvä keino kääntää huomio muualle, kun nostaa pöydälle uuden puheenaiheen.
Itse olen jossain määrin Babcockin linjalla. Toronto fanit maksavat käytännössä osan myös heikompien joukkueiden menoista. Palkinnoksi siitä he saavat katsoa, kun omalta alueelta tulevat huiput valuvat näihin etelän joukkueisiin, jotka eivät ole edes palkkakaton kanssa elinkelpoisia ilman tulonsiirtoja. Yksi syy siihen miksi Torontossa ei ole koskaan tehty kunnon rebuildia on playoff rahat, joita omistajat ovat halunneet tavoitella viimeiseen asti ja toinen syy tietysti se, että ei ole uskottu fanien kestävän kunnon jälleenrakennusta. Suomeksi sekä seuran arvo, että voitot laskevat.
Toronto on jäänyt yhdenlaiseen limboon. Yksi asia mikä unohdetaan Toronton kohdalla ja mikä on unohdettu omistajien toimesta on se, että jos Toronto voittaa mestaruuden tai on edes jatkuva contender, niin käytännössä seuran arvo nousee raketin lailla. Sitä ei nyky NHL:ssä saavuta kuin yhdellä tavalla. Oma mielipide on se, että tämä pätee myös pelaajiin. Sormuksen arvo Torontossa on moninkertainen, kun ajatellaan esim. uran jälkeisiä mahdollisuuksia. Jos Torontossa halutaan se 10 vuoden jakso, jossa tavoitellaan mestaruutta tosissaan, niin se vaatii pitkäjänteisyyttä. Aika näyttäisi olevan käsillä.
Siinä vähän taustoja ja nyt itse pihviin. Toronto tai varsinkaan fanit eivät hyödy millään tavalla siitä, että Floridan joukkuetta on pidetty pinnalla vuosikaudet. Reiluinta olisi lopettaa kaikki tulonsiirrot tai jollain tavalla kompensoida nettomaksajia. Yksi tällainen keino olisi luxury tax, jolloin joukkue voisi ylittää katon tiettyyn sovittuun rajaan asti. Itse ehdottaisin sitä, että jokaista yhteistä pottia kohti maksettua miljoonaa kohtaa saisi cap credittiä. Esimerkiksi 5 miljoonaan asti. Ensimmäiset 10 miljoonaa liigan kassaan ja joukkue saisi ylittää capin 2 miljoonalla. Seuraavat 10 miljoonaa toisivat 1 miljoonan lisää ja cap credittiä saisi tosiaan maksimissaan esim. tuon 5 miljoonaa.
Tässähän on myös riskinsä, eli joukkue voisi vältellä jälleenrakennusta ja koittaa ostaa mestaruuden, mutta tuo 5 miljoonaa ei vielä mahdotonta kilpailuetua tuo. Toisekseen pelaajille on sovittu tietty prosentti liigan tuloista. Vastaavasti lattiaa voisi ehkä laskea tuon myötä esim. parilla miljoonalla, joka voisi helpottaa joukkueiden kuten Arizonan asemaa, silloin kuin tilanne on heikoimmillaan. Tasaisuus ei vielä mahdottomasti kärsisi, mutta nettomaksajat hyötyisivät edes jollain tavalla.
Ontarion alue tuottaa valtavasti NHL pelaajia, jotka valuvat näihin heikompiin joukkueisiin ja jossain vaiheessa sieltä nousee taas contender. Viimeinen esimerkki tietysti Florida. Arizona nousee parin vuoden päästä ja Tampa Bay on yksi esimerkki. Toronto fanit saavat katsella näitä naapureitaan sitten joukkueiden paidassa ja maksavat samalla näiden palkkoja. Floridalla on vielä aivan valtava veroetu esim. Edmontoniin verrattuna, joka tekee kilpailusta epäreilun, koska maksamalla isompaa palkkaa tätä ei voi kompensoida. Katossa ei huomioida nettopalkkaa ja sehän se loppuen lopuksi merkitsee eniten pelaajalle.
Toronto on toki näyttänyt hauistaan ja palkannut kalleimman mahdollisen valmentajan. Hankkinut oman osaston auttamaan pelaajia, eli lääketieteeseen ja taitovalmentajiin on panostettu. Tämän mm. Tobias Lindberg mainitsi, että Torontossa on näitä taustahenkilöitä kehittämässä pelaajia. Tunnetuimpana tietysti Barb Underhill. Nathan Hortonin tapaus on yksi esimerkki siitä miten resursseja voi käyttää. Tuo cap credit auttaisi Torontoa esim. Stamkosin kanssa. Oman kylän pojalle voisi antaa hieman paremman sopimuksen.
Tämähän on todennäköisesti täyttä utopiaa ja eipä se keskustelu ole virinnyt kuin fanien keskuudessa. Babcock ei näihin päätöksiin vaikuta, mutta hyvä liike kun halutaan kääntää huomio pois oman joukkueen loppukauden rosteri kikkailusta.
Tästä palkkakaton vaikutuksesta NHL:n ja tasaisuuteen voisi keskustella enemmänkin. Se ei ole mielestäni pelkästään positiivinen asia. Siitä kuitenkin joskus muulloin.