Tässä ollaan nyt ajauduttu vähän vaikeaan tilanteeseen, kun jotain pitäisi tehdä, mutta hirveästi vaihtoehtoja ei ole. Ne kaikista loogisimmat muutokset on nekin taloudellisesti huonoja:
- Pudotetaan lippujen hintoja -> vaikka yleisömäärät kasvavatkin, niin ottelutapahtumien tuotto ei välttämättä kasva yhtään (mm. halvan lipun katsojat eivät käytä kioskipalveluita)
- Otteluiden määrän vähentäminen -> vähentää auttamatta seurojen tuloja
Mielestäni se suurin ongelma piilee siinä, että kaikki halukkaat pääsevät playoffeihin. Sarjassa on 15 joukkuetta, joista 10 pääsee jatkopeleihin. Joka kausi löytyy 1-2 joukkuetta, jotka luovuttavat jo ennen joulua ja joiden tavoitteena ei ole edes säälipoffit. Keväällä 60 ottelun jälkeen ollaan tilanteessa, että 13-14 joukkueesta 10 pääsee jatkoon ja vain 3-4 lopettaa kautensa taistellen.
Jos jostain pitäisi säästää, niin minä aloittaisin sääleistä. Silloin aikoinaan kun JYP hallitsi runkosarjaa, niin koin runkosarjavoiton vähän "rangaistuksena", kun vittumaisten säälipoffien vuoksi joutui odottamaan todella pitkään, ennen kuin tiesi kenet kohdataan ensimmäisellä kierroksella (versus sijat 3-6 tietävät heti runkosarjan pääteeksi oman vastustajansa).
Liigan päättäjät voisivat seurata tarkalla silmällä pesäpalloa, jossa tuntuu olevan nyt hype päällä. Tilanne muistuttaa monelta osalta jääkiekkoa, eli nykyään kaikki pesäpallopelit voi katsoa maksua vastaan Ruudusta (Ruudun hinta 6,95e/kk ja kauden pituus 4kk). Siitä huolimatta myös otteluissa riittää katsojia. Vaikka ottelutapahtuma on kotikutoinen Liigaan verrattuna, tunnelma monilla paikkakunnilla on todella hyvä. Pesäpallossa on juuri sellaista provosoimista ja yleisön haltuunottoa, joka lätkäpeleistä on jäänyt vähän paitsioon viime vuosina. Takavuosina Hippoksen hornankattilassa buuattiin ja vihellettiin aina, kun vastustaja tai tuomari luisteli jäälle. Nyt viime vuodet on ollut hiljaista kuin kirkossa. Pesäpallossa sen sijaan annetaan yleisöstä painetta, kun vastustajan pelaaja astelee syöttölautaselle ja pallo irtoaa.
Pesäpallossa on muuten myös sellainen hauska speksi, että huippujoukkueiden välillä todella iso osa kohtaamisista on "panoksekkaita" playoff-pelejä. Runkosarja on pesäpallossa ohut, kaikkia vastaan 2 ottelua (1 kotona + 1 vieraissa) ja sitten playoffit, joissa kolmella voitolla jatkoon. Lopputulemana on se, että kestomenestyjät kohtaavat huomattavasti enemmän playoffseissa kuin runkosarjassa. Esimerkiksi naisten puolella Jyväskylä ja Lapua ovat tahkonneet ihan järkyttävän määrän playoff-otteluita keskenään, koska nämä tuntuvat kohtaavan joka syksy tosipeleissä ja silloin pelataan tasainen sarja pitkän kaavan kautta.
Liigassa homma taas on lähes päinvastoin. En tiedä löytyisikö jotain näppärää tilastoa ketä vastaan mikäkin seura on pelannut ja minkälaisia pelejä, mutta perstuntumalta heitän, että siellä on joitakin seuroja vastaan pelattu järkyttävä määrä runkosarjapelejä ja playoffseissa ei kohdata ikinä. Tai jos kohdataan, niin se on luokkaa lyhyt säälipoffi tai pronssipeli. Jos muistellaan muutaman vuoden takaisia "tammikuun tasauksia" tai ylimääräisiä paikallisvääntöjä, niin olikohan parhaimmillaan jopa 6 ottelua samaa joukkuetta vastaan runkosarjassa? Sitten jos joukkueet eivät kohtaa koskaan playoffseissa, niin lopputulemana on se, että joukkueet tahkoavat aivan järkyttävän määrän niitä puuduttavia ja panoksettomia runkkaripelejä, mutta tosipelit puuttuvat kokonaan.