Yleinen maahanmuutto- ja pakolaispolitiikkakeskustelu sekä lieveilmiöt

  • 3 261 519
  • 28 700

Geezer

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK. Sympatiat Kuopioon ja Lappeenrantaan.
Minä en takertunut kisapuiston termien käyttöön. Kisapuisto oli päätynyt syyttelemään toista kirjoittajaa virheestä, jota ei ollut tapahtunut. Syynä tähän oli se, että kisapuisto oli sotkenut asioita ja termejä. Ystävällisenä ihmisenä kerroin kisikselle, että se on väärässä ja mistä virhe johtuu. Vähän niinkuin silloin, jos joku pyytää päänsärkylääkettä närästykseen, niin on oiken hyvä varmistaa, että tarkoitatko närästyslääkettä. Kyse ei ole väärän termin käyttöön tarttumisesta. Se vain piti käydä läpi, jotta kisapuisto ymmärtäisi, mistä asiassa oli kyse. Ymmärsitkö nyt?

Ymmärsin. Virheeni oli siis, että en ystävällisesti selittänyt sinulle miksei ole oikein kutsua viranomaisten tutkasta kadonneita laittomasti maassamme oleskelevia pakolaisiksi. Tämä puute tosin korjautui pian, kun tulit selittäneeksi pakolais- sanan käyttöäsi varsin kehnoin perustein. Nyt olemme ilmeisesti saaneet tämän asian onnellisesti päätökseen, kisiksellä ei särje päätä ja sinua ei närästä - puhumattakaan, että sinulla olisi zalmonella.
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
MTV3 jatkaa kadonneiden turvapaikanhakijoiden tilanteen selvitystä: Missä ovat vastaanottokeskuksista kadonneet turvapaikanhakijat? Tällaista on arki Suomessa ilman oleskeluoikeutta - Kotimaa - Uutiset - MTV.fi

Lainauksia jutusta:
Pakolaisneuvonta ry:n Paperittomat-hankkeen projektikoordinaattori Meri Korniloffin mukaan lisääntyneet turvapaikanhakijamärät Suomessa eivät ainakaan vielä ole näkyneet heidän asiakasmäärissään.

Korniloff sanoo, että arkielämän eläminen Suomessa on vaikeaa, jos ihmisellä ei ole oleskeluoikeutta maassa. Tuolloin peruselämisen edellytykset kuten toimeentulo, asunto ja lääkäripalvelut ovat usein ihmisen ulottumattomissa.
Korniloffin mukaan Suomessa on kuitenkin verrattain vähän paperittomia. Suomessa ei ole suuria paperittomien yhteisöjä, vaan paperiton saattaa asua perheenjäsenen, ystävän tai yksittäisen auttajan kotona.
Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repon mielestä ei ole yllättävää, että vastaanottokeskuksista on niin sanotusti kadonnut turvapaikanhakijoita.

– Eihän tämä mikään yllätys ole, että meille tulee ja on tullut turvapaikkaprosessiin henkilöitä, joille Suomi ei ole kohdevaltio. He ovat vain halunneet hengähtää ja laittaa prosessin vireille ja jatkavat myöhemmin matkaa. Osa taas ajattelee jäävänsä Suomeen, mutta hetken oltuaan päättävätkin jatkaa muualle, Repo luonnehtii.

Repo arvioi, että suurin osa kadonneista turvapaikanhakijoista on siirtynyt muualle Eurooppaan, mutta lukumäärää on mahdoton arvioida. Viime syksynä turvapaikanhakijoiden määrä Suomessa oli todella suuri.
Loppuvuonna ja alkutalvesta pohjoisrajan ja itärajan yli Suomeen saapui runsaasti turvapaikanhakijoita. Revon mukaan etenkin heistä monen tarkoituksena oli jatkaa matkaa muualle kuin Suomeen.

– Näistä oli kohtalaisen isokin osa näitä kadonneita, Repo tarkentaa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Minä taas en usko, että luku olisi noin pieni. Suomessa kun ei ihan oikeasti tällä hetkellä tiedetä varmuudella edes sitä, että kuinka monta turvista tänne viime syksynä oikein lopulta tuli. Joten mistä helvetistä viranomaiset voisivat edes tietää, että kuinka monta niitä kadoksissa olevaa oikein on, kun tulijoiden määrääkään ei tiedetä? Ruotsin rajan yli sai tulla ihan kävelemällä tai auton kyydissä, ilman että kukaan kysyi yhtään mitään. Joo, ei se virallinen luku nyt kymmeniä tuhansia ole pielessä, mutta ainakin satoja, todennäköisesti pari-kolmetuhatta se on liian vähän.

Nyt on heikosti aikaa muiden kiireiden vuoksi, mutta luin eilistä keskusteluanne. Olen samaa mieltä siitä, että viranomaisluvut ovat pikemminkin ala- kuin yläkanttiin tässä asiassa. Kukaan ei tiedä oikeaa lukua siitä yksinkertaisesta syystä, että luku ei ole laskettavissa. Kun Supon mukaan Suomessa oli satoja terrorismiyhteyksistä epäiltyjä henkilöitä jo vuonna 2014, tilanne on todennäköisesti pahentunut vuoden 2015 ja 2016 aikana. Osa näistä henkilöistä elää olettaakseni täysin maan alla ja Supon mukaan Suomea pyritään käyttämään terroristien kauttakulku-, lepo- ja tukialueena.

Viime vuoden joulukuussa paperittomien terveydenhoitoon Suomessa erikoistunut Global Clinic antoi arvion, jonka mukaan vuonna 2016 Suomessa saattaa olla jopa 20 000 paperitonta. Vuonna 2015 GC:n mukaan Suomessa arvioitiin olevan joitakin tuhansia paperittomia henkilöitä

Vuonna 2011 YLE teki Silminnäkijä-ohjelmassaan mm. yhdessä avustustyöntekijöiden kanssa arvion, jonka mukaan Suomessa elää karkean arvion mukaan noin 4 000 paperitonta siirtolaista. Ohjelman mukaan paperittomien määrä on suurempi, mitä esimerkiksi poliisi on tähän mennessä arvioinut. Tarkkaa määrää on lopulta vaikea sanoa – kysehän on juuri ihmisistä, joita ei ole virallisesti olemassa. Vasta viime aikoina on ylipäätään havahduttu siihen, että laiton siirtolaisuus koskee myös Suomea. Vuonna 2011 julkaistussa pamflettikirjassa Asiaton oleskelu kielletty sosiologi Mervi Leppäkorpi esittää myös eurooppalaisen Clandestino-projektin arvion, jonka mukaan Suomessa voisi olla jopa 10 000 paperitonta.

Kun turvapaikanhakija määritellään turvapaikanhakijaksi koko sen ajan mitä hän on kirjoilla Vokissa riippumatta siitä, onko hän kadonnut sieltä tai onko hän pakolainen ja odottaa myönnettyä kuntapaikkaa, suhtaudun varauksin siihen, että Suomen rajojen sisäpuolella olisi edelleen esimerkiksi tuo 1 500 turvapaikanhakijaa kadoksissa. Pitäisi tietää tarkemmin mm. se, onko Suomessa kadonnut vaikkapa vuosina 2009-2014 turvapaikanhakijoita, jotka ovat edelleen kirjoilla muodollisesti jossain (esimerkiksi jossain Vokissa) ja kuuluuko heistä osa vaikkapa tuohon YLE:n vuonna 2011 esittämään arvioon 4 000 paperittomasta Suomessa elävästä.

Huolimatta siitä, että viranomaisilla on kaikissa maissa näissä kysymyksissä tapana antaa liian alhaisia lukuja, en toistaiseksi usko tuhansiin tai mahdollisesti edes yli tuhanteen kadoksissa olevaan turvapaikanhakijaan, jotka elävät Suomessa edelleen. Maassa on kuitenkin - kuten kirjoitatkin - henkilöitä, joiden Suomessa olemisesta kukaan ei tiedä ja osa heistä liittyy mahdollisesti kansainväliseen terrorismiin ja turvapaikka- sekä muuhun rikollisuuteen. Heitä tulee Suomeen jatkuvasti väärällä henkilöllisyydellä ja osa kenties tuli syksyllä 2015 Ruotsin kautta, kun meillä oli avoimet ovet. Mutta kun puhutaan turvapaikanhakijoista, määrä taitaa olla todennäköisesti - ainakin vielä - joitakin satoja ja korkeintaan tuo noin tuhat tai hitusen yli.

Hallitus julkaisee muuten tänään sisäisen turvallisuuden selonteon. Yritän ehtiä katsomaan, onko siinä jotain tästä asiasta.

Lähteitä:

Yhä useammat paperittomat tarvitsevat hoitoa ensi vuonna – paperittomien klinikka voi natista liitoksistaan | Yle Uutiset | yle.fi
Supo epäilee: Suomessa terrorismikytköksiä lähes 300 ihmisellä - Kotimaa - Uutiset - MTV.fi
Paperittomia Suomessa oletettua enemmän | Yle Uutiset | yle.fi
Myös turvallisin maa huolestuu | Pääkirjoitukset | HS
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
@Cobol mielellään meuhkaa mahdollisimman suuresta paperittomien määrästä myös täällä pakolaisketjussa. Jotenkin siltä unohtuu aina mainita, että paperittomista valtaosa on ihan muuta, kuin pakolaisuuteen tms liittyvää. Paperittomien määristä esitetyt arviot vaihtelee parin sadan ja parinkymmenen tuhannen välillä. Tämä johtuu tietysti siitä, että ei ole edes yksimielisyyttä siitä, kuka on paperiton sekä siitä, että eri tahot arvioivat ja tilastoivat porukkaa täysin eri lähtökohdista ja eri tavoilla. Yleisimmin arviot paperittomien määrästä pyörivät jossain parin tuhannen tai muutaman tuhannen paikkeilla. Kaikkien viranomaisarvioiden mukaan paperittomien määrässä ei ole tapahtunut merkittävää nousua pakolaiskriisin aikana.

Jos turvapaikanhakijamäärä kymmenkertaistui viime vuonna, niin miten paperittomien määrä ei sitten moninkertaistunut? No tietysti siksi, että paperittomien kokonaismäärästä turvapaikanhakijoiden ja sen sellaisten osuus on niin pieni, että tuon joukon moninkertaistuminenkaan ei nosta merkittävästi paperittomien kokonaismäärää.

Global Clinicin puoli vuotta vanhat pelottelut 20 000 paperittomasta tulevaisuudessa voidaan huoletta laittaa sen piikkiin, että lausunnon antoaikana paperittomien oikeuksista ja rahoituksesta käytiin tiukkaa poliittista vääntöä. Oikeasti nyt kun ollaan puolivälissä vuotta 2016 järjestö arvioi määräksi edelleen sen tutun joitakin tuhansia.

Paperiton muuten tarkoittaa henkilöä, jolla ei ole oleskeluoikeutta Suomessa. Se ei tarkoita sitä, että henkilöllä ei ole henkkaria tai passia. Tästäkin taisi jollain kirjoittajalla olla epäselvyyttä.

Poliisi ei tilastoi paperittomia, vaan laittomasti Suomessa olevia. Poliisin tilastoissa näkyy esim turvapaikanhakijoita, jotka hakevat turvapaikkaa myöhemmin. Turvapaikanhakijat eivät ole tietenkään paperittomia turvapaikanhaun ollessa käynnissä. Tästä syystä vuonna 2015 poliisin mukaan Suomessa oli yli 10 000 laittomasti maassa. Poliisin tilastoihin päätyy vuosittain myös esim maahantulokiellossa olevia EU-kansalaisia, joita poliisi löytää Suomesta. Enimmäkseen virolaisia, joita ei muiden tilastoissa ja arvioissa näy.

Tyypillisiä paperittomia tai paperittomaksi jonkun tahon tilastoimia:

-Opiskelun takia saatu oleskelulupa vanhentunut.
-Aasialaisen vaimon sukulaisen turistiviisumi vanhenee, mutta jatkaa lomailua.
-Muu oleskelulupa tai viisumi vanhenee.
-Sukulaisen tms firmaan töihin tullut, joka ei saa tai ei edes hae lupia.
-Maahantulokiellossa olevat EU-alueen asukkaat, yleensä virolaisia.
-EU:n ulkopuolelta tulleet, joiden oleskeluluvan tai viisumin edellytyksenä on ollut yksityinen sairausvakuutus, mutta vakuutusturva on päättynyt tai se ei ole kattava.
- EU-kansalaiset, joiden tilapäinen maassa oleskelu on laillista, mutta jolla ei ole vakuutusturvaa sairauden tai sairaanhoidon varalle. Esim romanikerjäläiset.
-Venäläisiä prostituoituja yms. rikollista tai harmaalla alueella pyörijää.
-Henkilöt joilla on oleskelulupa, mutta ei työlupaa ja tekevät siitä huolimatta töitä.
-Maahan ilman lupaa tulleet ja siellä oleskelevat.
-Käännytetyt, ilman jatkolupaa jääneet, kielteisen päätöksen saaneet yms, jotka jäävät kuitenkin.
-Paljon muita joka puolelta maailmaa.

Romanikerjäläiset eivät varsinaisesti ole paperittomia, koska EU-kansalaisina saavat olla täällä, mutta koska eivät ole kotimaissaan vakuutusturvan piirissä, eivät ole sitä täälläkään. Tästä syystä työllistävät paperittomien klinikoita siinä missä oikeat paperittomat. Tyypillinen esimerkki porukasta, joka jossain tilatoidaan paperittomiksi ja jossain ei.

Edit. yliviivattu virheellinen väite.
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
@Cobol mielellään meuhkaa mahdollisimman suuresta paperittomien määrästä myös täällä pakolaisketjussa. Jotenkin siltä unohtuu aina mainita, että paperittomista valtaosa on ihan muuta, kuin pakolaisuuteen tms liittyvää

Oisko vika kuitenkin sinun lukutaidossa kun viestisi yläpuolelta löytyy jälleen kerran jotain muuta mitä kuvittelet:
'
Mutta kun puhutaan turvapaikanhakijoista, määrä taitaa olla todennäköisesti - ainakin vielä - joitakin satoja ja korkeintaan tuo noin tuhat tai hitusen yli.
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Oisko vika kuitenkin sinun lukutaidossa kun viestisi yläpuolelta löytyy jälleen kerran jotain muuta mitä kuvittelet:
'
Pahoittelen. Tuo meni ohi ekalla lukemisella. Joitakin satoja on jo kohtuullinen arvio. Tuhat selvästi ylimitoitettu.

Edit.
Puppuahan se mun väite oli jokatapauksessa. Olethan aiemminkin useaan otteeseen esittänyt arvion siitä määrästä.
 
Viimeksi muokattu:

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Turvapaikanhakijat ovat eläimiä. Ei siitä mihinkään pääse. Onko elukka eläimestä käytettävä rasistinen ilmaisu ja siksi sitä ei saa käyttää? Saanko kutsua koiraani elukaksi? Entä kaveriani?

Sä voit kysyä islamistilta mitä mieltä ovat koirista, kissoista ja kristityistä. Eiköhän siitä saa hieman käsitystä tästä eläinmaailmasta.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Ei minustakaan, mutta näiden kohdalla, siis jotka kutsuvat toisia ihmisiä eläimiksi, oppivelvollisuutta pitäisi pidentää.

Meeppä kuule sinne lahkolaistesi kanssa duunaamaan näitä juttuja ja opeta samalla tämän maan tavoille. Olisi jotakin hyötyä asialla. Muutakin kuin täällä keskustelupalstalla tapella meitä rassisteja vastaan.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Meeppä kuule sinne lahkolaistesi kanssa duunaamaan näitä juttuja ja opeta samalla tämän maan tavoille. Olisi jotakin hyötyä asialla. Muutakin kuin täällä keskustelupalstalla tapella meitä rassisteja vastaan.

Oletko siis sitä mieltä, että kaikkia turvapaikanhakijoita saa kutsua elukoiksi ja Mika Ranta on sankari hyökätessään viattoman kimppuun takaa päin?
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Meeppä kuule sinne lahkolaistesi kanssa duunaamaan näitä juttuja ja opeta samalla tämän maan tavoille. Olisi jotakin hyötyä asialla. Muutakin kuin täällä keskustelupalstalla tapella meitä rassisteja vastaan.

Ei minun tarvitse kuulua mihinkään lahkoon, koska koen äänestämisen ja muut vaikuttamiskanavat sopivimmaksi tällaiseen toimintaan. Ehkä sinäkin ymmärtäisit tämän, jos olisit aikoinaan käynyt koulut loppuun. Silloin ei ehkä tarvitsisi viettää öisin aikaa keskustelupalstalla.
 
Ei minun tarvitse kuulua mihinkään lahkoon, koska koen äänestämisen ja muut vaikuttamiskanavat sopivimmaksi tällaiseen toimintaan. Ehkä sinäkin ymmärtäisit tämän, jos olisit aikoinaan käynyt koulut loppuun. Silloin ei ehkä tarvitsisi viettää öisin aikaa keskustelupalstalla.
Teidät suvakit luokitellaan samaan luokkaan, näitten pedofiilien ja raiskareitten kans kun takaisin maksun aika koittaa. Jos haluatte sisällis sodan, niin sitten annamme sisällis sodan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Pahoittelen. Tuo meni ohi ekalla lukemisella. Joitakin satoja on jo kohtuullinen arvio. Tuhat selvästi ylimitoitettu.

Edit.
Puppuahan se mun väite oli jokatapauksessa. Olethan aiemminkin useaan otteeseen esittänyt arvion siitä määrästä.

Virheitä tulee myös minulle, joten näillä mennään.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Hyvä raportti, jonka @Tadu linkitti. Kannattaa lukea uutisen sijaan itse raportti. Euroopassa Sveitsi ja Itävalta työllistävät erittäin hyvin pakolaiset (ja maahanmuuttajat). Maailmalla USA, Kanada ja Australia ovat onnistuneet myös todella hyvin. Käsi ylös, joille tämä tulee yllätyksenä.

En tiedä, että onko tähän jo joku vastannut, kun ei oikein löydy intoa kaikkia viestejä lukea. Mutta kuitenkin, nuo mainitsemasi maat eroaa rankasti esim. Pohjoismaista ja varsinkin Suomesta siinä, että noissa maissa vastikkeetonta rahaa ei ns. ole olemassakaan, sitä pientä alkuuntyöntämistä lukuunottamatta. Sen jälkeen ihminen on omillaan. Toinen mikä noita yhdistää, on se että kuka tahansa ei voi kävellä ovista sisään. Kanada työllistää mamut hyvin, samoin Australia, mutta kun ne ei ota sinne ketään, ketä ei huvita tehdä töitä. Ne seulovat tulijat todella tarkkaan etukäteen. USA antaa kyllä tulla vapaammin, mutta ei USA niille rupea rahaa jakamaan, vaan töitä pitää tehdä jos elää meinaa. Täällä meillä sanotaan, että se sellainen seulonta on väärin ja vastoin ihmisoikeuksia ja se varmasti näkyisi kauppasuhteissa ja mitä ne meistä sitten oikein ajattelisivat. Jännästi vaan muut maat sitä voivat tehdä eikä tunnu missään eikä "kiinnosta" ketään.

Suomessa taas annetaan rahaa kouraan/ruokaa/asunto (jotain noista tai jopa kaikki) vastikkeetta alkuun se kolme vuotta, kunhan vain viitsii rajan yli raahautua. Ja sen jälkeen lisää, jos työnteko tai yrittäminen ei huvita. Kun tänne tulee, pakko ei ole mitään tehdä ja silti pystyy elämään katto pään päällä nälkää näkemättä.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kun Supon mukaan Suomessa oli satoja terrorismiyhteyksistä epäiltyjä henkilöitä jo vuonna 2014, tilanne on todennäköisesti pahentunut vuoden 2015 ja 2016 aikana.

Iltalehdessä oli vähän aikaa sitten jonkun Supon päällikön (en nyt muista nimeä) haastattelu, jossa hän sanoi että Supo seuraa 300 henkilöä, joilla on kytköksiä terrorismijärjestöihin ja että nuo seuratut 300 levittävät Suomessa aatteitaan, rekrytoivat ja radikalisoivat muita. Eihän tuossa vielä mitään, mutta kun siinä samassa jutussa sanottiin, että tuohon lukuun 300 EI SISÄLLY viime vuonna tulleet matut, vaan luku on ns. vuoden vanha.

Huolimatta siitä, että viranomaisilla on kaikissa maissa näissä kysymyksissä tapana antaa liian alhaisia lukuja, en toistaiseksi usko tuhansiin tai mahdollisesti edes yli tuhanteen kadoksissa olevaan turvapaikanhakijaan, jotka elävät Suomessa edelleen. Maassa on kuitenkin - kuten kirjoitatkin - henkilöitä, joiden Suomessa olemisesta kukaan ei tiedä ja osa heistä liittyy mahdollisesti kansainväliseen terrorismiin ja turvapaikka- sekä muuhun rikollisuuteen. Heitä tulee Suomeen jatkuvasti väärällä henkilöllisyydellä ja osa kenties tuli syksyllä 2015 Ruotsin kautta, kun meillä oli avoimet ovet. Mutta kun puhutaan turvapaikanhakijoista, määrä taitaa olla todennäköisesti - ainakin vielä - joitakin satoja ja korkeintaan tuo noin tuhat tai hitusen yli.

No eihän ne toki silloin ole faktisesti turvapaikanhakojoita enää, jos maan alle painuvat. Olet siinä oikeassa, mutta kun ei nyt jaksa viilata kaikkia termejä pilkulleen oikein. En usko, että kukaan tässä ketjussa ei ymmärtäisi mitä tarkoitan, vaikka varmaan sellainenkin pässi jostain löytyy. Turvapaikanhakijoiden kanssa samaan aikaan Suomeen tulleet ihmiset ovat minun mielestäni kaikki turviksia, riippumatta siitä huikkasivatko ne sen taikasanan rajan yli kävellessään vai eivät. Ilman tätä turvapaikanhakijoiden härdelliä heitä kun ei olisi tänne tullut juuri yhtään.

Sellaisia, jotka ovat huikanneet "asylum" tänne tullessaan ja sen jälkeen ovat kadonneet, on Suomessa varmaan sellainen tuhat tai vähän alle niistä 2500 ilmoitetusta. Kotiinsa niistä kadoksissa olleista ei suoraan Suomesta ole kuitenkaan mennyt yksikään, koska se on käytännön tasolla täysin mahdotonta. Silloin he eivät nimittäin olisi enää kadoksissa, kun olisi jäänyt merkintä aika moneenkin rekisteriin. Niistä sitten, ketkä eivät virallisesti ole koskaan turviksia olleetkaan, niin varmasti on muutama tuhat Suomessa jossain. En usko, että kukaan voi väittää että Suomessa ei olisi jokunen tuhat paperitonta ihmistä.
 
Viimeksi muokattu:

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Oletko siis sitä mieltä, että kaikkia turvapaikanhakijoita saa kutsua elukoiksi ja Mika Ranta on sankari hyökätessään viattoman kimppuun takaa päin?

Miten nämä kaksi asiaa liittyvät toisiinsa? Kun sinä ne noin selkeästi rinnastat toisiinsa.

Ei minustakaan, mutta näiden kohdalla, siis jotka kutsuvat toisia ihmisiä eläimiksi, oppivelvollisuutta pitäisi pidentää.

Siis ihminenkö ei ole eläin? Kaikkea sitä kuulee. Ja kun sinä kerran itse otit tuon kouluasia esille, niin missä päin sinä olet peruskoulusi käynyt ts. missä päin Suomea opetetaan että ihminen ei ole eläin?
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Siis ihminenkö ei ole eläin? Kaikkea sitä kuulee. Ja kun sinä kerran itse otit tuon kouluasia esille, niin missä päin sinä olet peruskoulusi käynyt ts. missä päin Suomea opetetaan että ihminen ei ole eläin?

En ole missään kirjoittanut, etteikö ihminen olisi eläin. Viestissäni oli kysymys retoriikasta, ei biologiasta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös