Yleinen maahanmuutto- ja pakolaispolitiikkakeskustelu sekä lieveilmiöt

  • 3 289 660
  • 28 700
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
YLE:llä just uutisissa. turvapaikanhakoijoita tällä hetkellä 9125, vastaanottokeskuksia tjsp 23 nyt suunnitteilla 18 lisää, tarvitsemme paikkoja tuhansille uusille henkilöille.
9125 henk x 40 €/päivä/henk x esim. 10 päivää = paljon rahaa ja summa vaan kasvaa ja kasvaa. Mistä meille riittää oikeasti rahaa ?
Erinomaisen hyvä kysymys.

180 000 vuosittaisen "turvapaikanhakijan" kustannukset ovat

15 000 eur x 180 000 = 2 700 000 000 euroa (2,7 miljardia)
, mikä vastaa esim. koko puolustusvoimien käyttöön ensi vuodelle varattua rahallista resurssia.

On selvää, että Suomen kokoisen valtion talous ei yksinkertaisesti kestä kyseistä tilannetta, kun valtion talousarvio on esim. ensi vuodelle kokonaisuudessaan 53,9 miljardia euroa.

Mitä vaihtoehtoja Suomen valtiontaloudella on, jos/kun invaasiota ei aiotakaan hillitä tai pysäyttää, vaan sen annetaan kontrolloimatta jatkua, kuten nyt näyttää, jolloin se aiheuttaa jatkossa vuosittain vähintään 2,7 miljardin euron lisäkustannukset talousarvioon pelkästään vastaanottokeskustoiminnan osalta? Ja tämäkin arvio siis sillä autuaan naiivilla oletuksella, että satojen tuhansien paperittomien siirtolaisten oleskelu maassa ei aiheuttaisi automaattista vakavaa uhkatilannetta valtion sisäiselle turvallisuudelle ja lainkaan lisäresurssitarvetta eri viranomaistahoille. Käytännössä ainoa keino on valtionvelan (Velkakello.fi) holtiton kasvattaminen lisää rahaa lainaamalla.

Kun mietitään, kuka invaasiota masinoi, on pohdittava, kuka siitä hyötyy.
 
Viimeksi muokattu:

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Onhan se selvää, että taloutemme ei kestä. Se on fakta. Tämä peli pitää saada poikki. Ja talouden päälle on sitten vielä jopa surkeampia seurauksia. Tämä ei vaali sitä mitä olemme täällä rakentaneet.
 

MAKE #89

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kuten tässä ketjussa jo aikaisemmin mainittiin, Belgia on jäädyttänyt Irakista tulevien turvapaikanhakijoiden hakemuksien käsittelyn päätöksien osalta. Ei tuosta ilmeisesti minkäänlaista paskamyrskyä ole syntynyt. Suomi voisi hyvin kopioida tämän Belgian päätöksen ja ilmoittaa ettei Irakista, Somaliasta ja Afganistanista tulevien turvapaikanhakijoiden hakemuksia käsitellä päätökseen asti ennen kuin kyseisten valtioiden turvallisuustilanne on arvioitu uudelleen. Tähän uudelleen arviointiin voitaisiin varata esimerkiksi 5 vuotta. Tällöin puskaradio hoitaisi lopun ja Suomeen kohdistuva paine hellittäisi huomattavasti muutamassa kuukaudessa. Osa jo maahan tulleista elintasopakolaisistakin saattaisi hyvin pakata tavaransa ja palata kotiin, kun selviäisi että homeisessa pakolaiskeskuksessa joutuisi muuten punkkaamaan vuosikausia.

Tuo olisi tietysti yksi keino. Sekään ei heti poistaisi pakolaistulvaa Suomeen, mutta varmasti se saisi ainakin osan hakijoista jäämään Ruotsiin. Mikään hetken mielijohde tuo Suomeen tuleminen tuskin on: kuka näkisi vaivaa siirtyä Ruotsista Suomeen jos matka ei olisi ennalta harkittu ja suunniteltu, todennäköisesti jo kotimaassa? Ruotsissa on kuitenkin n. 130 000 irakilaisen yhteisö jo ennalta, joten sinnehän heidän kuuluisi ns. maineen ja puskaradion perusteella jäädä. Suomi on niin pieni tekijä turvapaikkamarkkinoilla käytännössä kaikkiin muihin Länsi-Euroopan maihin verrattuna. Meidän pakolaismäärät ovat olleet mitättömiä 3000-5000 vuodessa, joten mikään ykköskohde Suomi ei ole historiallisesti ollut oikeastaan kenellekään.

Toki tuo turvapaikkahakemusten jäädyttäminen olisi aika poikkeuksellinen toimi Suomelta. Tietysti täytyy ensin kuunnella näiden hakijoiden tarinat kuten ennenkin. Niinhän Belgiakin teki kunnes huomasi että tarinoissa oli toistuvia stereotypisia piirteitä eivätkä hakijat osanneet vakuuttavasti selittää heihin kohdistuvaa uhkaa Irakissa. Nythän Facebookissa sun muissa leviää näitä "oikeita vastauksia" sun muita ohjeita haastattelutilanteeseen, mikä on kyllä vastaanottajamaan kannalta todella vastenmielistä kusettamista. Taitaa tuo turvapaikan tarpeen varmistaminen olla todella hikistä hommaa näille virkailijoillekin. Toivottavasti ei nyt hätäilemällä heitetä lasta pesuveden mukana, vaan pidetään mahdollisimman tiukka linja ruuhkasta huolimatta. Tämä on taas yksi syy lisää miksi turvapaikkaprosessi pitäisi alkaa sieltä pakolaisleireiltä. Sinne tuskin kukaan menee pitkäksi aikaa asumaan pelkän elintasopakolaisuuden vuoksi.

Edit: Ilta-Sanomat on tarttunut tähän irakilaisten tuloon juuri Suomeen mm. Ruotsin sijasta. Ei siinä mitään yllättävää ole, vain vahvistus sille että kyse on pitkälti turvallisuusmääritelmien erosta erityisesti Bagdadin alueella. Mielenkiintoista että Belgian päätöksissä mainittiin myös tuo Bagdadin alue sellaisena josta näitä epäselviä hakemuksia tuli.

Miksi Ruotsi palauttaa Irakista tulleen turvapaikanhakijan, mutta Suomi ei? Molempien maiden maahanmuuttovirastot vastaavat - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vaikuttaa siltä että ratkaisu olisi siis ihan Suomen omissa käsissä.
 
Viimeksi muokattu:

pakki3000

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Hemmetin tyhmä kysymys yllä olevaan linkkiin liittyen, mutta tullut jo monta viikkoa ihmeteltyä, että miksei joltain turvattomalta alueelta saapunutta voida palauttaa kyseisen maan turvalliselle alueelle?!

Jos kyseiset "sotalapset" osaavan matkata tänne tukien perässä, niin olisiko kenties perusteltua opastaa heitä muuttamaan sen rakkaan perheen kanssa turvallisemmalle alueelle omassa maassaan ja ratkaisemaan ongelmansa siellä.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Hyvä kysymys yllä. Syyria on kai hyvin sekasortoisessa tilassa, mutta Irakissa ja Somaliassa on rauhallisia alueita. Tavalla tai toisella tämä pitää saada kontrolliin tai no stoppiin sanotaan se ihan suoraan.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Jossain vaiheessa minulle perusteltiin Somalien kykenämättömyyttä siirtyä maan sisällä klaaneilla, jotka eivät tule toimeen keskenään. Suomessa ei vaikuta olevan somaliyhteisön sisällä juurikaan vihanpitoa, vaikka kuvittelisi, että eri kalaaneista tänne turvapaikkaa on lähdetty hakemaan. Irakista ei mitään hajua, mutta todennäköisesti sitä selitellään shiia/sunni syyllä.
 
Yleisradion Kioski-ohjelma kertoo tällä kertaa animaation muodossa meille, miksi irakilaiset lähtevät Syyriasta Suomeen:
Miksi talvisotaa ja Syyrian sotaa ei voi verrata - YouTube
Huoh. Ja Taas käytetään tuossakin videossa esimerkkinä syyrialaisia joita tänne tulee pari hassua. Suurin osa on irakilaisia ja somppuja. Just ne kaksi heikoiten työllistyvää kansallisuutta. Varmaan sattumaa että muissa pohjoismaissa noita ei hyväksytä pakolaisiksi. Pyydä vielä Anssia selittään kuinka hyvin noi integroituu ja sopeutuu. Kerro vielä se maa jossa somput ovat sopeutuneet.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Täällä kun on ehdotettu "oikeiden" rajatarkastusten palauttamista pohjoiseen, niin mitä käytännön hyötyä siitä lopulta olisi? Eihän Suomi kuitenkaan voi kieltäytyä turvapaikanhakijoiden asian käsittelystä, jos he tänne haluavat. Vai kannattaako joku täydellistä rajojen sulkemista näiltä turvapaikanhakijoilta? Toki Suomella on suvereenina valtiona siihen oikeus, mutta aikamoinen paskamyrsky siitäkin seuraisi. Saksan päätöksestä on toki puhuttu paljon, mutta käännyttääkö Saksakin näitä hakijoita tylysti rajallaan? En oikein usko. Kumma ettei Suomen media ole saanut mitään raporttia tuolta Saksasta, että mitä siellä oikein todellisuudessa tapahtuu rajoilla.

Unkari ainakin käännyttää noita turvapaikanhakijoita takaisin Serbiaan. Samoin tarpeen vaatiessa pidättää laittomasti maahan tulleet. En ole kovin kovaa paskamyrskyä nähnyt missään sen asian suhteen.
 
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1442296071057.html

Tämä ei lupaa hyvää. Itse kävin kesällä Kroatiassa ja Montenegrossa ja siellä on edelleen aikamoiset kaunat Jugoslavian sodasta johtuen Kroaattien sekä Serbien/Montenegrolaisten välillä. Tällaisia "kipinöitä" kun tulee lisää niin siellä saattaa äkkiä tilanne tulehtua. Linkki vie siis uutiseen, jossa kerrotaan Serbian alkaneen ohjata pakolaisbusseja Kroatian rajalle kun Unkari on "kiinni".
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
YLE:llä just uutisissa. turvapaikanhakoijoita tällä hetkellä 9125, vastaanottokeskuksia tjsp 23 nyt suunnitteilla 18 lisää, tarvitsemme paikkoja tuhansille uusille henkilöille.

Niin, tällä hetkellä tarvitsemme noin paljon lisää. Ja samaan aikaan noita tulee joka päivä lisää 500+ kappaletta. Jos jokaiseen vastaanottokeskukseen mahtuu keskimäärin n. 250 ihmistä, niin me tarvitaan joka päivä 2 uutta vastaanottokeskusta. Siis joka päivä.

Jossakin näin uutisen, en nyt muista että missä, jossa sanottiin että tällä hetkellä vastaanottokeskusten täyttöaste on 140 % eikä tuohon lukuun ole otettu mukaan telttamajoituksia tai muita hätämajoituksia.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ja tämäkin arvio siis sillä autuaan naiivilla oletuksella, että satojen tuhansien paperittomien siirtolaisten oleskelu maassa ei aiheuttaisi automaattista vakavaa uhkatilannetta valtion sisäiselle turvallisuudelle ja lainkaan lisäresurssitarvetta eri viranomaistahoille. Käytännössä ainoa keino on valtionvelan (Velkakello.fi) holtiton kasvattaminen lisää rahaa lainaamalla.

Mä en vielä vähän aika sitten ollut kovin huolissani valtion sisäisestä turvallisuudesta, mutta nyt olen. Tänne lappaa vapaasti ihmisiä, joiden taustoja me emme voi millään tietää koska heillä ei ole papereita mukana. Joten noin periaatteessa heidän nimensä on juuri se, minkä itse ilmoittavat ja syntymäaika samoin, kun ainoastaan lasten ikiä tutkitaan. Siten kun he näillä tiedoin saavat uudet paperit joskus, niin heillä on puhdas rikosrekisteri ja puhtaat luottotiedot. Toimiikohan esim. Suomen ja Irakin välinen viranomaisyhteistyö sen suhteen, että kun joku tyyppi ilmoittaa iäkseen ja nimekseen jotain, niin se yritettäisiin tarkistaa että onko teidän maassane tällainen ihminen ollut olemassa ja onko teillä mahdollisesti tietoa että missä se on nyt? Epäilen vahvasti, että ei toimi.

Poliiseja pitäisi alkaa välittömästi kouluttaa paljon enemmän, samoin kuin tullimiehiä ja rajavartijoita. Jos niitä on työttöminä, niin kaikki välittömästi töihin.

Kun mietitään, kuka invaasiota masinoi, on pohdittava, kuka siitä hyötyy.

Viime aikaisten uutisten valossa on ihan selvää, että tästä invaasiosta hyötyvät SPR ja heidän lähellään olevat yritykset esim. bussifirmat. Samoin ne yksityiset ihmiset/yritykset, joilla on tyhjiä rakennuksia keskuksiksi, hyötyvät myös isolla kädellä. Yksityiset terveyskeskukset tekevät tällä ison rahan ja kehtaavat vielä pyytää enemmän, että heidän hoitoonsa pitäisi valtion laskuun laittaa myös paperittomat ihmiset (siis ne, jotka jäävät Suomeen kielteisen päätöksen saatuaan) kun kerran turvapaikanhakijatkin saavat hoitoa.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
On kyllä todella mielenkiintoista nähdä, mitä seuraavaksi tapahtuu, kun Unkari on nyt sitten sulkenut rajansa. Uutisten mukaan rajalla yönsä vietti jo noin 500 pakolaista.

Mihin suuntaan virta mahtaa kääntyä? Nythän on spekuloitu pakolaisten suuntaamisella suurin joukoin Kroatiaan ja sitä kautta eteenpäin, mutta noinkohan tuo toimii. Kroatiassa taitaa olla aika erilainen suhtautuminen pakolaisiin, kuin meillä suopeassa Pohjolassa.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR muuten toteaa, ettei Serbia ole turvallinen maa pakolaisille, sillä heidän ei voi olettaa saavan tarvitsemaansa apua ja huolenpitoa siellä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ilkka - Kauhavan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki A Hakala kommentoi vastaanottokeskuspäätöstä

Pohojalaaset hurjat pukevat kansan syvien rivien tunnot sanoiksi (tai tanssiksi tjsp.) Kauhavalla... Kyllähän näitä mieluummin elättää kuin jotain "vitun pakolaisia", eiku.

Valtamedian sensuuri iski ja Ilkka oli poistanut tuon legendaarisen videon - onneksi se oli jo ehditty pelastamaan Youtubeen, katsokaa vielä kun voitte:

Kauhavan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki A Hakala kommentoi vastaanottokeskuspäätöstä - YouTube

Kauhavallehan sijoittuu Pohjanmaa-romaanin ja -elokuvan tapahtumat, joten sanoisin että ihan normi-menoa tämä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ja hyvien veljien sekä globaalin suurpääoman omistuksessa olevien yksityisten terveyskeskusten voitot siirtyvät veroparatiiseihin. Tämän maksaa lähinnä suomalainen duunari ja keskiluokka. Hyvät veljet sen sijaan voivat verosuunnitella tai poistua maasta halutessaan kokonaan, jos ei huvita osallistua taakanjakoon. Yksi maasta poistunut veli tulikin jo paljastaneeksi invaasion yhden pääagendan, eli tarpeen halpatyövoimalle. Tarkentavana kysymyksenä pitäisikin esittää, mitä nuo "joustavat ehdot" noin niinkuin suurinpiirtein tarkoittaa palkkana? 6€/h, 4€/h, 2€/h vai 1€/h?

"Wahlroos korostaa, että muuttajien - pakolaisten ja muiden - työllistäminen on kaikkein tärkeintä. Tässä pahin jarru on Wahlroosin mielestä AY-liike ja yleissitovuus. Työntekijöitä ei voida ottaa töihin joustavin ehdoin."

Myös tarkennusta vaatisi, mitä tarkoittaa "mahdollisuus päästä vaativampiin työtehtäviin" ja millä liksalla näissä keskiluokan duuneissa? 8€/h, 6€/h, 4€/h vai 2€/h?

Björn Wahlroos: "Suomen otettava pakolaiset työelämään"

Tämähän on siinä mielessä huvittava tilanne, että kerrankin Nalle ja Suomen vasemmisto ovat löytäneet yhteisen sävelen: pakolaisia pitää ottaa Suomeen.

Epäilemättä siihen yhtenäiset ajatukset jäävätkin, sillä tuskin vasemmisto on valmis Nallen ehdotukseen siitä, että pakolaiset siirretään laajasti suomalaiseen työelämään duunipaikkoja viemään, hymiö.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tämähän on siinä mielessä huvittava tilanne, että kerrankin Nalle ja Suomen vasemmisto ovat löytäneet yhteisen sävelen: pakolaisia pitää ottaa Suomeen.

Epäilemättä siihen yhtenäiset ajatukset jäävätkin, sillä tuskin vasemmisto on valmis Nallen ehdotukseen siitä, että pakolaiset siirretään laajasti suomalaiseen työelämään duunipaikkoja viemään, hymiö.

No, jos tosiaan olemme rajoituksia purkamalla siirtymässä saksalaistyyppiseen halpatyö-yhteiskuntaan (pahempiakin on) niin silloin kyllä pitää vähän äkkiä myös purkaa maahanmuuttajien työrajoituksia. Eli kaikki passivoivat tuet ja rajoitukset pois ja suurin piirtein rajalla verokortti kouraan. Somalien kohdalla sössittiin lähes täydellisesti, joten nyt tämän uuden ja paljon suuremman aallon kohdalla olisi aika tärkeä olla sössimättä. En jää pidättämään henkeäni.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Huoli pois! Parin vuoden päästä voidaan yksissä tuumin todeta, ettei nykyisiin tulonsiirtoihin ole enää varaa, koska satojatuhansia maahanmuuttajia. Yleissitovuutta romutetaan juuri par'aikaa ja seuraava tuottavuushyppy tehdään hieman radikaalimmin sinne OL3 palkkatasolle. Tämä taso neuvotellaan myös vanhoille suomalaisduunareille "paikallisesti" sopien. Tämä tarkoittaa, että esimies ehdottaa muutosta 25 vuotta duunia tehneen suomalaisen työsopimuksen siihen kohtaan jossa palkka mainitaan. Muutoksen jälkeen vanha 13,5€/h palkka on 4€/h ja jollei vanha, ikänsä työnantajalleen lojaali ja tuottava tekijä siihen suostu, häntä odottaa työttömyys ilman toimeentulemisen minimitason takaavia sosiaalisia tulonsiirtoja. Uusi toimeentulon taso työttömälle tulee olemaan luokkaa kämppä kainuusta, ruokakuponki ja 50€/kk rahaa muihin menoihin valtion piikkiin. Voi myös hyvinkin olla, että tämä ei koske maahanmuuttajia, koska positiivinen syrjintä ja "oikeus valita asuinpaikka Suomessa". Eli vuokratalojen rakentamista pk-seudulla meren rantaan voidaan hyvällä omallatunnolla jatkaa.

Mielestäni kärjistät tuossa liikaa, Euroopan rajat ovat jo nyt ruvenneet tiivistymään. Sitä voitaneen pitää aika varmana, että Saksassa tulee kyllä olemaan satoja tuhansia, jopa yli miljoona syyrialaista.

Mutta en usko, että Suomeen loppupeleissä mitään satoja tuhansia ihmisiä tulee. Muutamia kymmeniä tuhansia tulee varmasti. Satoja tuhansia ei tule siksi, että tuollainen lisäys toisi kestämättömän paineen Suomen julkistaloudelle ja uskon poliitikkojemme tämän kuitenkin tajuavan.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Turha edes puhua tänne virtaavien Irakilaisten työllistymisestä, faktahan on se että ovat tulleet tänne nauttimaan meidän soisaaliturvasta/työttömyysturvasta, se on riittävä raha heille, ei heitä kiinnosta työt kun "palkkaa" maksetaan siitä ettei tee mitään. Tämän ovat myöntäneet ja tiedossa on Irakissa leviävät listat maista joissa paras "palkka".

Ennen kuin tämä järjestelmä ajetaan alas, tai vähintään muutetaan radikaalisti näiden maahantulijoiden kohdalla niin voidaan unohtaa työllistymispuheet.

_
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
On kyllä todella mielenkiintoista nähdä, mitä seuraavaksi tapahtuu, kun Unkari on nyt sitten sulkenut rajansa. Uutisten mukaan rajalla yönsä vietti jo noin 500 pakolaista.

Mihin suuntaan virta mahtaa kääntyä? Nythän on spekuloitu pakolaisten suuntaamisella suurin joukoin Kroatiaan ja sitä kautta eteenpäin, mutta noinkohan tuo toimii. Kroatiassa taitaa olla aika erilainen suhtautuminen pakolaisiin, kuin meillä suopeassa Pohjolassa.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR muuten toteaa, ettei Serbia ole turvallinen maa pakolaisille, sillä heidän ei voi olettaa saavan tarvitsemaansa apua ja huolenpitoa siellä.

Jostain luin, että noilla huudeilla jossain on vielä Balkkanin sodan ( 90luku ) aikaisia miinakenttiä raivaamatta. No eiköhän nekin tule sieltä raivattua jos väki suuntaa paikkaan johon ei saisi mennä. Kovin valitettavaa, mutta "elämä on". Niin ja en toivo että yksikään astuu miinaan ja vammautuu/kuolee !
Serbiassa en ole käynyt, mutta kyllä se varmaan turvallisempi on kuin Syyria ?

Muuten tuli vaan mieleen, että jos sinulla (turvapaikanhakija) on esim. 7000 euroa rahaa jonka voi maksaa ihmissalakuljettajalle, niin miksi et hankkisi ihan laillisesti papereita, oikeat tai sitten väärät. Sen jälkeen johonkin lentokentälle esim. kun on eurooppaan päässyt. Suora lento johonkin vaikka Hki ja reippaasti sitten hakemaan sitä turvapaikkaa. Ei tarvitsisi kävellä 4000 km läpi euroopan ?
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...
Serbiassa en ole käynyt, mutta kyllä se varmaan turvallisempi on kuin Syyria ?...

Kyse lienee siitä, että UNHCR arvioi maan vakautta kokonaisuutena. Paitsi, ettei Serbialla maana ole taloudellisia edellytyksiä maksella etuisuuksia, lienee ilmapiiri maassa myös avoimen rasistinen pakolaisia kohtaan. Kuten se on myös Bulgariassa, Romaniassa ja varauksin Baltian maissa, Tshekissä, Unkarissa, Kroatiassa jne.

...
Muuten tuli vaan mieleen, että jos sinulla (turvapaikanhakija) on esim. 7000 euroa rahaa jonka voi maksaa ihmissalakuljettajalle, niin miksi et hankkisi ihan laillisesti papereita, oikeat tai sitten väärät. Sen jälkeen johonkin lentokentälle esim. kun on eurooppaan päässyt. Suora lento johonkin vaikka Hki ja reippaasti sitten hakemaan sitä turvapaikkaa. Ei tarvitsisi kävellä 4000 km läpi euroopan ?

HS julkaisi Kuukausiliitteessään taannoin mielenkiintoisen jutun Eritreasta paenneesta nuoresta miehestä, joka samaten oli onnistunut keräämään ison potin rahaa matkansa aikana ja osin sen aluksi. Mietin tuolloin, että onko Eurooppa ainoa mahdollinen suunta tällaiselle kielitaitoiselle kaverille. Pohdin tuolloin teoreettisesti sitä, että miksei suunnata Afrikan rauhallisempiin maihin, joita niitäkin löytyy runsaasti, kuten vaikkapa Botswana.

Nythän on niin, että mikäli pakolaisella on tuhansien eurojen pääoma, niin tuo on aivan loistava pesämuna vaikkapa liikeyritykselle. Katsoin aikanaan ohjelman, jossa esiteltiin sivumennen eräiden afrikkalaisten maiden yrittäjiä ja yrityksiä. Muutaman sadan euron pesämuna oli riittänyt varsin mukavasti pyörivään kalabisnekseen + Afrikassa suosittuun "mobiiliraha"bisnekseen. Toki tuo vaatii paljon työtä.

Jos minä olisin pakolainen, jolla on useampi tonni rahaa, niin harkitsisin kyllä, että tulenko Eurooppaan ja asemoidun kantaväestön silmissä pohjasakkaan vai suuntaisinko jonnekin Afrikan sisällä. Huom! En toki tiedä, josko tällaista tapahtuukin ja missä määrin.
 

Sinner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin I.F.K (Rikollislauma) , NP#10 DEFC#16
Suosikkijoukkue
Kalpa
Suosikkijoukkue
HIFK
En tiedä ehkä olen taas ennakkoluuloinen rasisti, mutta olen nyt todella huolissani.

Nurmijärvellä Röykän pieneen kylään avataan perjantaina käsittääkseni vanhaan sairaalarakennukseen usean sadan henkilön vastaanottokeskus.
Perinteinen maalaiskylä, jossa maaseutu pääosassa ja noin 2000 asukasta levittyneinä suhteellisen laajasti. Lapsiperheiden erityisessä suosiossa.
Kylässä on muistaakseni yksi lähikauppa ja jotain muita pieniä putiikkeja. Aktiviteetteja ei juurikaan löydy.

En näe ollenkaan järkevänä laittaa useaa sataa pakolaista, todennäköisesti parikymppisiä miehiä tuollaiseen yhteisöön.
Arki tuolla on sellaista perinteista omalotitaloalueiden arkea. Päivät töissä pääkaupunkiseudulla, illat sitten tuulipuvut päälle ja ulkoilemaan.
Kylä on myös varsin sisäsiittoinen ja riittää jo kun olet ulkopaikkakuntalainen, niin tunnet sellaisen pienen painostavan ja syrjivän asenteen ihmisissä.
Serkkuperhe asuu tuolla ja 16-vuotias serkkutyttöni tykkää juuri paljon käydä yksin iltalenkeillä. On vielä tälläinen perinteinen Elovena-tyttö. Hoikka, nätti ja pitkät blondit hiukset.

Ehkä pelko on väärä, mutta ei vain vaikuta lupaavalta tämä ratkaisu. Miesjoukot pyörimässä tyhjillä kaduilla syysiltoina ilman mitään tekemistä. Ennakkoluuloinen mieleni näkee paljon uhkatekijöitä.

Enää ei edes naurata tämä paisuva pakolaisongelma.
 

Ahar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Pelicans, Suomi, Ruotsi, Columbus
No, jos tosiaan olemme rajoituksia purkamalla siirtymässä saksalaistyyppiseen halpatyö-yhteiskuntaan (pahempiakin on) niin silloin kyllä pitää vähän äkkiä myös purkaa maahanmuuttajien työrajoituksia. Eli kaikki passivoivat tuet ja rajoitukset pois ja suurin piirtein rajalla verokortti kouraan. Somalien kohdalla sössittiin lähes täydellisesti, joten nyt tämän uuden ja paljon suuremman aallon kohdalla olisi aika tärkeä olla sössimättä. En jää pidättämään henkeäni.

Itse näkisin kyllä, että somalit sössivät. Tulivat sotaa ja väkivaltaa pakoon Suomeen ja mitä tapahtui? Alkoivat toimimaan täällä samalla tavalla kuin he, joita karkuun olivat somaliasta lähteneet.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Itse näkisin kyllä, että somalit sössivät. Tulivat sotaa ja väkivaltaa pakoon Suomeen ja mitä tapahtui? Alkoivat toimimaan täällä samalla tavalla kuin he, joita karkuun olivat somaliasta lähteneet.

Itse asiassa minulle on jäänyt se käsitys, että nämä Moskovan kautta tulijat eivät juuri olleet kokeneet kuin vasta konfliktin alun ja edustivat silloista eliittiä, joka oli ollut vallassa. Mutta he tulivat lähes täysin maahanmuuton suhteen kokemattomaan maahan, joka oli sodanjälkeisen historian syvimmässä lamassa, jolloin lähinnä jäivät täysin passivoivien tukien varaan ja omaan yhteisöönsä hautumaan. Suomella ei ollut juuri mitään käsitystä tarvittavista toimista, eikä juuri mitään resursseja niihin, joten lähes kaikki asiat sössittiin tuossa maahanmuutossa, mitä ei olisi pitänyt sallia alunperinkään. (Itse epäilen että se oli viimeisiä suomettumisen aiheuttamia toimia eli että Kreml epävirallisesti pyysi tätä Suomelta ja oltiin totuttu sanomaan, että, joo, totta kai...)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös