Päivän Helsingin Sanomat (7.8. 2016) arvostelee Migrin ja Suomen linjaa palauttaa turvapaikanhakijoita mm. Irakiin, vaikka olot Irakissa eivät kummoiset ole ja siellä on aito mahdollisuus tulla tapetuksi. Avukseen Helsingin Sanomat on värvännyt asiantuntijoita:
”MILLÄÄN mittarilla ei voi sanoa, että Irakin turvallisuustilanne on parantunut”, sanoo tutkija Ranj Alaaldin, Irakiin erikoistunut tutkija Lontoon yliopistosta.
Saad Al-Khalidy vastaa puhelimeen Bagdadista. Hän johtaa irakilaista konfliktinratkaisuun keskittyvää kansalaisjärjestöä nimeltä Iraqi Center for Negotiation Skills and Conflict Management.
”Olen yllättynyt, jos joku katsoo turvallisuustilanteen täällä parantuneen. Ihmiset yrittävät päinvastoin päästä pois Bagdadista”, Al-Khalidy sanoo.
YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n Irak-edustaja Bruno Geddo ei pidä ajatusta kaupunginosaturvallisuudesta realistisena:
Ei ole mitenkään toteuttamiskelpoinen ajatus, että ihminen voisi Bagdadissa elää vain jossain tietyssä kaupunginosassa”, Geddo sanoo puhelimitse Bagdadista.
Helsingin Sanomat löysi siis kolme asiantuntijaa, jotka tuomitsevat ja syyllistävät Suomen menettelyn. Mutta eipä tuossa vielä mitään, otetaan yksittäinen ihminen kohteeksi ja laitetaan hänetkin vastuuseen:
Pääministeri Juha Sipilän lupausta antaa kotinsa pakolaisten käyttöön esiteltiin viime syksynä Irakissa televisiossa. Se vaikutti monien mukaan osaltaan siihen, että irakilaisia vaelsi juuri Suomeen.
”Miksi hän sanoi niin?”, kysyy eräs Bagdadista kotoisin oleva, päätöstään yhä odottava nuori mies.
Hän ajatteli silloin, että Suomessa on enemmän tilaa turvapaikanhakijoille kuin vaikkapa Saksassa.
”Me olisimme voineet mennä muualle. Nyt olemme jumissa täällä.”
Suomi käännyttää jopa Isisin alueilta tulevia irakilaisia – Asiantuntijat ihmettelevät: ”Kukaan ei tunne oloaan turvalliseksi täällä” | Irak | HS
Seuraavaksi ammutaan Helsingin Sanomien näkemykset seulaksi.
1) Suomi antaa edelleen turvapaikkoja henkilöille, joihin vaino kohdistuu henkilökohtaisista syistä. Tämä on kestävä linja. Jos Suomi ryhtyisi antamaan turvapaikkoja henkilöille, joiden kotimaassa on sotia ja vainoa, teoriassa hakemuksia tulisi miljardeja. Käytännössä toki jäätäisiin ehkä vain useisiin satoihin tuhansiin hakijoihin vuodessa, mutta arvallako heistä valittaisiin ne, jotka saavat turvapaikan ja miten kohdeltaisiin heitä, jotka tällaisesta valittaisivat? Eihän tällaisessa ole yksinkertaisesti mitään tolkkua. Migrin linja on varsin kestävä ja ainoa oikea, jos tarkoitus on myös kotouttaa jatkossa pakolaisuuden saavat hakijat eikä vain sulloa heitä virikkeettömiin vokkeihin kuin kanoja häkkiin. Viime vuoden turvapaikanhakijoiden määrä oli aivan liikaa kunnille ja viranomaisille, joten 3 000 - 5 000 pakolaista vuodessa alkaa olla maksimäärä sen osalta, että kotouttaminen myös onnistuu
2) Suomea ja suomalaisia ei voi todellakaan syyllistää siitä, että teemme parhaamme ja annamme turvaa sitä kaipaaville resurssiemme mukaan. Sen sijaan, että alati syyllistetään suomalaisia viranomaisia, olisi vihdoin aika kysyä yksi olennaisimmista kysymyksistä. Kun Irakissa ISIS on joutumassa alakynteen ja kurdien sekä arabien yhteiset ja erilliset joukot vapauttavat maata, miten Suomessa voi olla edelleen toistakymmentä tuhatta nuorta irakilaismiestä, joita ei oman maan vapauttaminen kiinnosta pätkääkään? Eikö juuri heidän tulisi olla mukana vapauttamassa maataan sen sijaan, että he ovat täällä vokeissa suomalaisten veronmaksajien elätettävänä?
3) Sipilän syyllistäminen laupeudestaan on erityisen halventavaa niin Helsingin Sanomilta kuin nimettömänä esiintyvältä turvapaikanhakijalta. On totta, että Sipilä teki virheen luvatessaan yhtään mitään. Mutta se, että Suomi on jo antanut tuhansia turvapaikkoja irakilaisille, tekee Sipilän syyttämisestä hyvin moraalitonta ja kertoo enemmän erityisesti Helsingin Sanomien halusta jakaa Suomea voimallisesti kahtia. Helsingin Sanomat syyllistää artikkelissaan niin viranomaiset kuin kaikki nekin, jotka eivät tue satojen tuhansien (vuositaso) uusien turvapaikanhakijoiden ottamista Suomeen.
Onneksi Suomesta löytyy vielä tahoja, jotka eivät allekirjoita Helsingin Sanomien äärilinjaa. Mutta härskiksi on mennyt Helsingin Sanomien propaganda.