Jos päiväkodissa käy vierailijoita, ei heidän taustojaan yleensä selvitetä mitenkään. Lapset eivät tietenkään jää hetkeksikään vierailijoiden valvontaan. Tilanne on aina henkilökunnan valvonnassa.
Päiväkodin tiloissa pyörii milloin mitäkin ilmastoinnin huoltajaa, trubaduuria, urheiluseuran edustajia, toimittajia, varahakijoita (eräs työkaveri kertoi joskus yhden lapsen hoitosopimuksessa määritellyn lapsen luvallisiksi noutajiksi äiti ja kuka vaan jolla oli Hells Angelsin liivit), opiskelijaryhmiä, kielen opiskelijoita (maahanmuuttajia) etc... Pieninä hetkinä kiinteistön alueella voi olla yhtäaikaisesti päiväkodin omaa ja iltakäyttäjien toimintaa. Tämä kaikki lueteltu on tosiasiallisesti tapahtunutta kahden viimeisen vuoden aikana. Lisäksi kerran päiväkodilla kävi hyvin epämääräinen tekniikan ihminen (oli ilmeisesti väärennetty henkilökortti). En muista minkä asiakseen esitti, ja ketä kyseli, mutta toimeksiantajakseen ilmoittama taho ei häntä tuntenut. Asiaa selvitettiin videonauhojen yms. perusteella jälkikäteen. Oma oletukseni on, että (kantasuomalainen, keski-ikäinen) mies etsi todennäköisemmin jotain aikuista kuin lasta.
Kuvaaminen sinällään ihmetyttää. Sitä rajoitetaan yleensä hyvin paljon, ja hoitosopimuksissa julkaistavuutta rajataan. Minun tulkintani mukaan yksityishenkilöiden somejulkaisut ovat täysin kiellettyjä. Esimerkiksi työntekijän tekemänä se olisi työsuhteen purkamisperuste.
Mutta on hyvä, jos tämä tapaus nostaa päiväkotien turvallisuuskysymyksiä agendalle. Kuitenkin, jottei totuus unohtuisi, todennäköisin uhka lapselle on hänen oma vanhempansa. Ja päiväkodeissa tiedostetaan kyllä se, että tietyissä huoltajuuskiistatilanteissa se uhka saattaa ulottua myös aitojen sisäpuolelle. Lapsikaappausten mahdollisuus on korostuneesti läsnä monikulttuurisissa eroperheissä, joissa isä on ulkomailta, itäisestä rosvovaltiosta tai islamilaisesta maasta kotoisin.