Minusta loogista on ajatella, että tänne tulee x-määrä ihmisiä, joista y-määrä saa turvapaikan. Eikö tämä ole kaikkein informatiivisin tarkastelutapa etenkin kun hakemuksista raukeaa erittäin huomattava osa ja kun ihmiset ovat huolissaan turvapaikan saaneiden määristä? Olisi harhaanjohtavaa puhua jostakin 85%:sta jos samalla kuitenkin puhutaan kokonaistulijamääristä. Jos haluamme saada tiedon kuinka suuri osuus tulijoista saa turvapaikan niin tämä on tietenkin laskettava kokonaistulijamäärästä.
Tarkastelussa on myös syytä muistaa se, että kielteinen päätös ei automaattisesti merkitse sitä, että henkilö saadaan pois maasta, eli oikeastaan relevanttia on tarkastella vasta sitä lukua, josta nähdään ne maasta todella poistuneet alkuperämaihinsa.
Jos kielteisen päätöksen saa n+ turvapaikanhakijaa, mutta näistä suurinta osaa ei voida palauttaa mihinkään, niin tuolloin ne - ymmärrykseni mukaan - jäävät Suomen kontolle (tai mahdollisesti EU:n taakanjaon kautta). Suomella taitavat palautussopimusneuvottelut olla edelleen kesken sellaisten merkittävien maiden kanssa kuin Irak, Somalia ja Afganistan.
Tähän mennessä on nähty, että osa EU:n alueelle saapuneiden turvapaikanhakijoiden kotimaista suhtautuu hyvin nuivasti tai jopa kielteisesti palautettaviin. Saksaa ja Ruotsia on ainakin kiristetty useamman maan taholta, on vaadittu suoraan taloudellisia korvauksia siitä, että suostuvat ottamaan kansalaisensa takaisin. Eli on syytä varautua siihen, että eteen voi tulla hyvinkin yllättäviä ongelmia eivätkä palautukset suju ongelmitta. Onko sitten yksinkertaisesti maksettava kielteisen päätöksen saaneille, että he keinolla millä hyvänsä poistuvat Suomesta?
Syytä on myös varmistua siitä ettei Suomelle käy kuten Saksalle, Ruotsille ja useammalle muulle maalle eli osa turvapaikanhakijoista yksinkertaisesti katoaa. (Tosin en usko, että Suomen kohdalla määrät nousisivat merkittäviksi).
Toistaiseksi Suomesta on poistunut - vapaaehtoisesti - kiitettävä määrä turvapaikanhakijoita, mutta ongelmia voi tulla siinä vaiheessa kun aletaan jakaa niitä kielteisiä päätöksiä ja on ryhdyttävä palauttamaan hakijoita ja tässä kuviossa on varauduttava erinäisiin ongelmiin, yllä vain jokunen lueteltuna. Ehkäpä on syytä pohtia myös sitä kuinka suhtautua mahin jotka ryhtyvät kiristämään taloudellista hyötyä siitä, että ottavat kansalaisiaan takaisin - kenties olisi syytä EU:n tasolla laatia yhtenevä toimintalinja.
Toistaiseksi suhtaudun hyvin skeptisesti esitettyihin lukuihin, todellinen tilanne nähdään vasta sitten kun palautukset konkretisoituvat.
vlad