Nyt kun Ranska, Venäjä, USA ja mahdollisesti joukko arabimaita ns. syväpommittaa Syyriassa Isisin asemia, hieman pommitusuutisten varjoon on jäänyt se mahdollisuus, että uusia pakolaisia tulee satoja tuhansia ellei enemmänkin. Ennen Pariisin iskua YK kertoi, että jopa 600 000 pakolaista olisi tulossa Eurooppaan seuraavien neljän kuukauden aikana. Syyrian tilanteen edelleen eskaloituminen voi johtaa siihen, että pakolaismäärä nousee jopa merkittävästi aiemmin oletetusta. Ehkä 1 200 000 voisi olla nykytilanteessa parempi arvio?
Kysymys joka on pakko jälleen esittää: saako EU aikaan minkäänlaista yhtenäistä päätöstä, jonka takana jäsenmaat myös seisovat? Aiempi Soininkin tukema ja aika voimakkaasti ajama päätös oli se, että pakolaisia otetaan vain Turkkiin perustetuilta leireiltä ja tavoite on luokkaa 160 000 pakolaista eri EU-maihin. Tästä määrästä noin 500 on toteutunut ja siitä määrästä yksin Suomi ison osan.
Saksan esityksiä odotellessa. Näin siksi, että EU näyttää olevan täysin halvaantunut ilman Saksan näkemystä ja kun se saadaan, sitä toteutetaan ryhdikkäänä kuin varpusparvi kissan hyökätessä ruokapaikalle. Ilkeästi sanottu, mutta mitään ei ole käteen jäänyt EU:n toimista. Pahalta näyttää että ei jääkään. Tällöin syntyy erittäin vaikea tilanne jopa miljoonan uuden pakolaisen hakiessa turvapaikkaa EU:n jäsenmaista. Osa jäsenmaista on rakentamassa aitaa, osa kieltäytynyt ottamasta lisää pakolaisia. Silti esimerkiksi EU:n johto ja UNHCR lähtevät siitä, että Eurooppaan mahtuu ja lisää otetaan. UNHCR:n Pohjoismaiden tiedottaja kertookin, että monilla Ruotsiin tai Suomeen jo tulleista on sukulaisia pakolaisleireillä tai heidän kotimaissaan. He haluavat tietenkin perheensä taas yhteen, Axelsson sanoo.
Samaan aikaan kun Axelsson ja moni muu haikailee lisää pakolaisia entisten lisäksi, EU:n jäsenmaista mm. Itävalta rakentaa aitaa eikä ole ainoa maa, joka ei enää luota poliitikkoihin. Pikanttina yksityiskohtana Suomen ulkoministeri Timo Soini vaatii EU:n jäsenmaita sulkemaan ulkorajansa, jotta EU:n sisällä ei aitoja tarvita ja Schengen sopimus saadaan pysymään voimassa. Tässä Saksan nuoleskelussa Soinilta on unohtunut se, että Suomi on pitänyt koko ajan EU:n ulkorajan auki Venäjälle. Silloinkin kun Venäjä informoi Suomea siitä, että Venäjän kautta tulee mahdollisesti terroristeja EU:n sisälle. Ihan ensimmäinen tehtävä olisi toki ollut se, että Suomen ja Venäjän välinen EU:n ulkoraja olisi suljettu ja otettu tosissaan Venäjän varoitus. Sen jälkeen olisi todettu, että hyvin venäjää osaavat eivät ole turvapaikanhakijoita, koska ovat työskennelleet vuosia turvallisessa maassa nimeltä Venäjä.
Eikö Suomi voisi kerrankin näyttää mallia, miten EU:n linja pidetään ja päätöksiä noudatetaan?