Enpä uskonut liittyväni tämän ketjun keskusteluun, mutta näin kävi :)
Oletetaan, että tulisi tilanne, että tällainen valvonta saataisiin toimimaan, niin hankalahan paenneita ihmisiä on takaisinkaan laittaa. Ei taida oikein eurooppalaisiin arvoihin sopia, että heitetään ihmiset takaisin kumiveneellä Välimereen tai lennätetään tykinruuaksi Syyriaan. Niin kuin ei tietysti kuulukaan. Kuten sanoit, niin mikäli esimerkiksi Suomi aloittaisi nämä rajatarkastukset, niin olet ihan oikessa, että pakolaisten määrä varmasti vähenisi täällä, mutta samat ihmiset päätyisivät johonkin toiseen EU-maahaan. Ja EU:ssa kun ollaan ja näin ollen muiden jäsenmaiden kanssa tehdään yhteistyötä, niin ei ole tietenkään kenenkään etu, että pakolaisongelma eskaloituu vain harvojen maiden niskaan, vaan kaikkien olisi hyvä kantaa osansa vastuusta.
Suomi kyllä kantaa vastuunsa tai oikeammin vastuuta, mutta itse Suomen rajojen tilanne on marginaalinen euroopan mittakaavalla. Mikäli Suomi kieltäytyisi päästämästä rajojensa sisälle turvapaikanhakijoita turvallisista maista, se ei hetkauttaisi euroopan tilannetta mihinkään. Se hetkellisesti vaikeuttaisi kovasti ruotsalaisten asioita, mutta sekin tasaantuisi ajan kanssa, kun halukkaat eivät enää pohjoiseen haluaisikaan. Suomi pystyy sen jälkeen edelleen jatkamaan pakolaisleireillä olevien ihmisten noutamista. Hallitsematon pakolaisvirta ja pakolaisleireillä rekisteröityvien ongelma on kyllä minusta kaksi eri asiaa, mutta vastunkannon suhteen sama asia.
Eurooppalaisiin arvoihin (eikä australialaisiinkaan) kuulu laittaa merikelvotomilla ylipakatuilla veneillä ketään takaisin merelle. Ei kuulu laittaakaan. Eurooppalaisten kannalta olisi kestävin ratkaisu perustaa pakolaisleirejä, järjestää sinne kaikki mahdoolliset ja mahdottomat palvelut sekä ottaa näiltä hallitusti pakolaisia kantokyvyn mukaan. Optimaalinen ratkaisu tuo ei kyllä ole pakolaisille varmastikaan, mutta yksinään kylmän rationaalinen toiminta vähentää monien maiden turvapaikanhakijoiden luomia paineita,mahdollistaa infran mukana pysymisen (esim. ruotsi haluaa lisää pakolaisia, mutta ei ole enää puitteita) ja todennäköisesti hillitsee myös kaikkien kammoksumia elintasopakolaisia.
Tietysti tilanne olisi toinen, mikäli kontrolli pelaisi paremmin jo ulkorajoilla, mutta nyt kun ne vuotavat eikä vuoto luultavasti kovin huumaanein keinoin ole mahdollista tukkia, niin EU:n sisäiset rajatarkastukset eivät mielestäni ole välttämättä kovin toimivia. Niiden avulla vain siirrellään tulijoita unioinin sisällä maasta toiseen. Jos ja kun tilanne joskus rauhoittuu, voisi tietysti olla mielekästä pohtia, että tulisiko EU:n rajavalvontaa tiukentaa ihan lähtökohtaisesti.
EU:n sisäiset tarkistukset voisivat toimia. Ei tarvitse kuin alkaa harjoittamaan samankaltaista toimintaa kuin ennen vanhaan. Samalla jokainen kyllä ymmärtää, ettei maiden rajoja pysty 100% valvomaan eikä tarvitsekaan. EU maat voivat tyytyä tekemään parhaimpansa.
Olemme siitä harvinaisessa tilanteessa, että voisimme tässä tapauksessa ulkorajojen suhteen kantaa kortemme kekoon. Suomi voisi edes näennäisesti valvoa EU:n ulkorajaa omalta osaltaan ja toimia sovituilla tavoilla. Tämä tarkoittaisi juurikin eri matkustusasiakirjojen olemassa oloa ennen alueelle tuloa. Venäjä on myös turvallinen (huh huh) maa, josta ei sinällään ole perustetta ottaa pakolaisia vastaan.
Humanitäärisesti viisasta ratkaisua ei tähän pakolaisongelmaan minun nähdäkseni ole. Ei ole kenenkään etu vaelluttaa ihmisiä mielikuvien perusteella maista toisiin. Tämän vuoksi omasta mielestäni tulisi koettaa ratkaista tätä kriisiä monelta kantilta, mutta enemmän kaikkien etua ajatellen, ei pelkästään pakolaisten. Ensisijainen velvollisuus ja vastuu meillä on koettaa pitää huolta siitä, ettei kukaan jää sodan jalkoihin kenen ei ole pakko.