Ei oikeastaan suoraan pakolaiskriisiin liittyen vaan yleisemmin: minä olen jo kauan epäillyt, että länsimainen kulttuuri ja sivistys on loppupeleissä varsin ulkokultaista. Norsunluutornista on aina helpointa ja mukavinta analysoida maailman menoa ja korostaa omaa erinomaisuuttaan, mutta nyt kun pintaa on raaputettu, niin varsin karun kuvan itsestään jättää myös länsimainen kulttuurin kehto.
Avasin taannoin ketjun tänne jatkoaikaan, jossa pyysin jengiä pohtimaan sitä, missä tilanteessa länsimainen kulttuuri ja meidän hegemonia-asemamme ylipäätään on. Pitänee nostaa tuota ketjua ylöspäin jossain vaiheessa. Myös pakolaiskriisin surkea ja hidas hoitaminen on oiva esimerkki siitä, että kaikki ei täällä kovin hyvin ole, vaikka olemmekin kohottaneet länsimaisen elämäntyylin muiden vastaavien yläpuolelle. Päätöksenteko tökkii, demokratia tökkii.
Nosta ketju ylös ja päivitä sitä viimeisillä näkökulmilla. Tässä ajatuksia pakolaiskriisiin ja länsimaiden horjumiseen liittyen:
Länsimaiden osuus arabikevään "unelman" lietsomisessa, oliko kenelläkään oikeasti ajatusta mihin se johtaa. Egypti olisi aivan sekaisin, jos siellä ei olisi sotilaiden johdolla palautettu kovaotteisesti järjestystä. "Kansan" kokoontuessa Kairon kaduille, naisin kohdistuva seksuaalinen väkivalta rehoitti joka ilta näiden "mielenosoittajien" toimesta. Tästä uutisoitiin silloin laajasti, huomioota sai koptien ahdistelu ja vainot saman joukon toimesta. Itse asiassa erilaiset vähemmistöt ovat voineet paljon paremmin diktatuurien alla kuin tämän arabikevään (mikä nimi, kaukana Prahan kevään toimintamalleista ja tavotteista) sekalaisten ryhmien paineessa. Assadin Syyriassa kristityt, druusit, ym vähemmistöt ovat selvinneet melko kelvollisesti alistumalla, kuten ovat selvinneet vuosisatojen ajan. Erään israelilaisen uupserin kanssa käymäni keskustelun muutaman vuoden takaa ymmärrän nyt paljon paremmin. Upseeri totesi, että onhan Assad ihan järkyttävä diktaattori, mutta hänen takanaan olisi nousussa ihan koko perkeleitä. Voikin kysyä mikä ajatus ja millä oikeudella länsimailla on omasta kuplastaan käsin tuottaa hirvittävä määrä käsrsimystä tavoitellen tai tukien jotain utopiaa, jolla ei ole poliittista, uskonnollista tai kulttuurista pohjaa.
Turkki käänttä selkäänsä Euroopalle, tai oikeammin sen edustamille arvoille ja kääntyy kohti islamia ja Lähi-Itää. Tämä kaikki lähes sadan vuoden eurooppalaistumispyrkimysten jälkeen. Eräs suuri kulminaatiopiste pakolaiskriisinkin kannalta on noin kuukauden päästä olevat Turkin uudet parlamenttivaalit. AKP pyrkii aivan varmasti kaikin keinoin turvaamaan vaalivoittonsa, todennäköisesti saamaan määräenemmistön, jotta voi muokata perustuslakinsa. Paineet pinnan alla ovat erittäin kovat, erityisesti kurdien HDP- puolue tulee olemaan liipasimella, joka lisää levottomuuksia vaalien alla ja ja heti jälkeen. Alevien asema ei ole AKP:n suunnitelmissa kovin hääppöinen, koko valtakunta tullaan islamilaistamaan vaikka kovalla kädellä. Millainen tulee olemaan pakolaisten kohtalo Turkissa ja miilainen määrä pakolaisia Turkin tilanne tulee itsessään tuottamaan lähivuosina?
Tässä tulee esiin merkittävä haaste. Meillä lännessä on nostettu tikun nokkaan ja kaikkien kumarrettavaksi yksilön oikeudet, ihmisoikeudet, demokratia, sananvapaus, vastuunkanto koko maailmasta ja määrittelemätön suvaitsevaisuus kaikkea erilaisuutta kohtaan. Meillä ei ole enää sitä dynamiikkaa, joka teki meistä tälläisen taloudellisen ja kulttuurisen maailmanmahdin. Yritämme sulauttaa sen sisään aatteita jotka eivät ole sieltä kotoisin ja eivätkä kuulu sinne. Meillä islamin filosofiaa ja kirjallista perintöä tutkivat jaakkohämeenanttilat ovat asiantuntijoita, vaikka Turkin tunnetuin yhteiskuntatieteilijä Binnaz Toprak kyseenalaistaa islamin minkäänlaisen sopeutumisen demokratiaan. Islam ei kykene, eikä voi alistua valtion alle, koska islam on valtiollisen järjestelmän yläpuolella, se määrittelee yhteiskunnan eikä päinvastoin.
Täälläkin keskustelua aiheuttanut huutelu ja seksuaalinen ahdistelu on aivan arkipäivää Lähi-Idässä. Vaimoni kokee sitä päivittäin yksin liikkuessaan. Huivi tai huppu suojaa tälläiselta lähentelyltä. Tämä on vain fakta. Se on keskeiseen kulttuuriseen eroon liittyvä asia. Islamissa syyllisyys tekoihin nousee aina ulkopuolelta, meillä länsimaissa syyllisyys nousee itsestä (syntiinlankeamus, perisynti). Tämä eron kun ymmärtää, niin hahmottaa aivan eri tavoin koko kulttuurista erilaisuutta ja käytöskoodeja. Ne eivät ole sen väärempiä tai oikeampia, vain erilaisia. Näistä asioista olisi rehellistä puhua mediassa oikeilla nimillä. On Yle:lta harhaanjohtavaa uutisointia kertoa Beirutin pakolaistilanteesta asiallisesti ja sitten todeta uutisjutun lopussa naisten pukeutuvan paljastavammin siellä kaduilla kuin Suomessa. Ensinnäkin Lähi-Idän Pariisi on vahvasti kristittyjen asuttamaa ja nekin islamialiset naiset jotka pukeutuvat näyttävästi eivät edes katso vieraita miehiä silmiin kaupungilla liikkuessaan. Kulttuuriset käytöskoodit ovat hallussa, toisin kuin keskivertokansalaisilla Suomessa.
Ihmiset ovat kuitenkin ihmisiä, halventavat nimittelyt ja järkyttävä syyllistäminen on yksiselitteisesti väärin. Tämä on osittain seurausta länsimaisen virallisen kuplan mukaisesta asioiden käsittelystä julkisuudessa. Rehellisyyttä ja rauhallisuutta puuttuu molemmin puolin. Ei se ole rikos eikä edes kovin tuomittavaa, jos lähtee paremman elämään perässä liikkeelle. Mutta sen verhoaminen yksiselittäisellä sotapakolaisuudella Syyriasta (aluksi), lasten ja naisten hädällä ja idealla kaikille avoimesta Suomesta ilman realismin reunuksia, saa mielipiteen kärjistymään jos ja kun todellisuus ei vastaa median syöttämiä mielikuvia.
Suomi tarvitsee ulkomaalaista työvoimaa, mutta työelämää on muutettava työllistymisen helpottamiseksi (halpatyö). Suomen tarvitsee osallistua kriisien ja pakolaisten tilanteen korjaamiseen, mutta ne pakolaiset olivat olemassa jo ennenkuin täällä innostuttiin pitämään piknikkejä. Ja ne surkeimmassa asemassa olevat, kerjäävät äidit, likaiset lapset ja tyhjäkatseiset syyrilaismiehet vaeltelevat edelleenkin Istanbulin ja muiden suurkaupunkien kaduilla. Heitä pitäisi noutaa humanitaarisin perustein ja olisi pitänyt noutaa jo ennen nykyistä pakolaistulvaa. Mutta vanha sanonta poissa silmistä, poissa mielestä pätee varmasti tässäkin.