Se, että päättäjät ovat vallanhaluisia ja haluavat miellyttää äänestijiä tyhmillä päätöksillä, ei poista sitä tosiasiaa, että maahanmuuttotilanteeseen on ratkaisuja, mitkä eivät vaadi armeijaa tai poliisia kyynelkaasun kanssa kaduille. Suomen kannattaa vastaanottaa sen verran maahanmuuttajia kuin se pystyy asiallisesti hoitamaan. Oikeilla poliittisilla päätöksillä yhteiskuntamme pystyy integroimaan maahanmuuttajat yhteiskuntaan ja parantamaan kansainvälistä kilpailukykyämme, ilman että kantasuomalaisten elintaso suuremmin järkkyy.
Kyse on poliittisista päätöksistä, joihin suomalaiset eivät itsekkyydessään ole valmiita. Nyt kun pitäisi jättää vuoden toinen etelänmatka väliin ja ajaa vuosi pidempään autolla, ollaan ryntäämässä kaduille. Tilanne on yht´'äkkiä mahdoton ja hallitsematon. Ei ole, kyse on vain poliittisista päätöksistä
Tällainen ajattelu ei ole pelkästään naiivia ja sitä kautta typerää vaan se on myös todella edesvastuutonta.
On ihan itsestään selvä asia, että moni ongelma olisi ratkaistavissa, jos vaan löytyisi "poliittista tahtoa" ja tietenkin resursseja. On kuitenkin totaalisen idioottimaista tietoisesti ajaa yhteiskuntaan tilannetta, jonka jokainen edes muutaman aivosolun omaava tietää olevan poliittisesti melko mahdotonta korjata.
Toisaalta minusta tuntuu, että osalla porukalla on tärkeämpää päästä moraaliposeeraamaan ja -onanoimaan kuin miettiä oikeasti järkeviä ja ennen kaikkea vastuullisia ratkaisuita. Mielestäni on täydellisen edesvastuutonta olla reagoimatta tähän mahdollisesti todella moninkertaiseen tulijamäärään, jos todellisuudessa tiedetään, että mahdollisuuksia sen aiheuttamien ongelmien korjaamiseen ei ole. Tietyille tyypeille se toki tarjoaa taas lisää mahdollisuuksia huutaa rasismista ja suvaitsemattomuudesta sekä syytellä siitä, että ongelmat ovat seurausta siitä, että riittävää taloudellista panostusta ei olla tehty. Ja tämä moraaliposeeraaja voi olla vieläpä täysin oikeassa. Siitä huolimatta se on erittäin typerää ja edesvastuutonta.
Kukaan täysjärkinen ei voi ajatella, että tässä tilanteessa Suomessa tultaisiin niin paljoa nostamaan resursseja integroinnissa, että saataisiin tämä nykykehitys kääntymään (ei siinä olla taidettu onnistua muuallakaan, mutta vielä vähemmän Suomessa, jos resursseja ei nosteta ja tarve kasvaa jopa moninkertaisesti) tai tulijamäärien noustessa edes pidettyä samassa.
Suomi tarvitsee edelleen maahanmuuttajia, meiltä loppuu kädet vanhusten hoidossa seuraavan kymmenen vuoden kuluessa. Huoltosuhde huononee, työssä käyviä tarvitaan lisää. Valitettavasti osa suomalaisista ei tätä tajua ja vaatii sellaisia päätöksiä, joiden seurauksena maahanmuuttajat integroituvat entistä huonommin tähän yhteiskuntaan. Valmistava opetus on yksi tällainen kohta, jos siihen panostettaisiin edes osa turhista yritystuista, raha tulisi vähintäänkin takaisin, luultavasti moninkertaisena.
Kuten todettua, me tarvitsemme huoltosuhdetta parantavia henkilöitä, emme kroonisesti heikommassa sosioekonomisessa asemassa olevaa ryhmittymää, joka kärsii hyvin monisyisistä ongelmista.
Niin, budjetti jaettuna turvapaikanhakijoiden määrällä tuottaisi yhden hakijan ylläpitokustannukseksi 29 000 euroa, joka on kaksinkertainen turvapaikanhakijan pitoon Suomessa.
Täytyy nyt muistaa, että tälläkin hetkellä turvapaikanhakija majailee täällä ilman pikaprosessia sen n. 1,5 vuotta, jos ei saa heti oleskelulupaa. Hakijamäärien kasvaessa, aika venynee hyvinkin helposti jopa yli kahteen vuoteen. Tällöin kustannukset ovat helposti suuremmatkin - kun tähän lasketaan kaikki välillisetkin kulut. Toki kaikki eivät valita, koska saavat luvan, mutta se n. 60% valittaa kategorisesti. Se ei ole ihan halpaa pyörittää sitä prosessia aina maahanmuuttovirastosta hallinto-oikeuteen ja lopulta KHO:oon asti.
Enkä muutenkaan oikein tiedä, mikä järki on miettiä Australian mallin kustannuksia. Australia operoi ihan jo maantieteellisesti eri tilanteessa, joten tuskin nuo kulut ovat kovinkaan verrannollisia.
EU:n tasolla on joka tapauksessa pakko ruveta toimiin mielummin nyt eikä heti.
***
Minua ei myöskään kovinkaan paljoa yllätä se, että osalle on täällä vaikea ymmärtää, kuinka tärkeätä keskustelun selkeyttämiseksi olisi edes pyrkiä käytttämään mahdollisimman täsmällistä käsitteistöä käsitteistöä.
Miten niin sotken? Australiaan nyt menee sekä pakolaisia että turvapaikanhakijoita ja käsittääkseni jos menevät pakolaisstatuksella tai ilman viisumia niin joutuvat telkien taa, huolimatta siitä että Australia on luvannut vuonna 1973, että se ei rankaise tai rajoita sellaisen matkustusasiakirjoitta saapuneen henkilön vapautta jonka kotimaassa hänen henkeään tai vapauttaan uhataan rodun, uskonnon, kansalaisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen vuoksi.
Toisin sanoen Australia on sitoutunut olemaan rankaisematta Geneven pakolaissopimuksen kriteerit täyttäviä henkilöitä. Kuinka moni näistä Australiaan saapuvista täyttää nämä kriteerit?
Turvapaikanhakijoiden säilöminenhän ei itsessään ole rankaisemista, vaikka nyt ilmeisesti niin luulet. Toki on kokonaan toinen asia, että onko se kannattava tai moraalisesti oikea tapa, mutta tuon "lupauksen" kanssa sillä ei ole tekemistä.