Meinaatko, että EU tarkalleen tietää siellä kaikkien olevan Turkista turvapaikan saaneita? Eikö tämä oikeus turvapaikkaan pitäisi ihmisoikeuksien ja kansainvälisten sopimusten nimissä selvittää jokaisen kohdalla erikseen.
Turkin ja EU:n välinen sopimus ei ole toteunut sellaisenaan. Esimerkiksi Turkista ei ole tullut Schengen-maa. Sen sijaan paremmin on onnistunut se, että kaikki syyrialaiset sijoitetaan eri leireille Turkkiin, joissa on terveydenhoito, teltat, koulutusta jne. Muita kansallisuuksia Turkki palauttaa lähtömaihinsa.
Turkissa mennään Turkin lakien mukaan. Niinpä vain Euroopasta tulevat ovat Geneven sopimuksen piirissä. Muut, eli valtava enemmistö, ovat jossain määrin, mutta eivät täysin samalla tavalla pakolaisia. EU hoitaa myös heidän ylöspidon rahoituksen. Sanoisin, että he ovat saaneet turvapaikan, vaikka eivät ole Geneven sopimuksen piirissä ja Geneven sopimuksen tarkoittamia pakolaisia.
Isossa kuvassa pakolaissopimus tulisi uudistaa muiden kansainvälisten sopimusten kanssa. Yksittäisen valtion johto (Venäjä, Turkki jne) ei voi olla asemassa, jossa muita valtioita voidaan kiristää pakolaisilla. Valitettavasti kyse ei ole edes siitä, että tehdään jokin uusi sopimus. Venäjän tapainen valtio voi pommittaa kolmannen maan tai tarvittaessa vaikka omia kansalaisiaan saadakseen pakolaisia liikkeelle.