Ei edes riitä 95... Itse muistan Tamin olleen kommentaattorina ainakin jo kotikisoissa 91.
Tamminen on toiminut kommentaattorina YLE:llä vuodesta 1983 lähtien (lähde: Tammisen omat sivut). Väliin mahtuu muutama välivuosi tv-studiosta. Ainakin 2003 ja 2004 Tamminen ei ollut studiossa, vaan toimi FST:n puolella asiantuntijana selostajan rinnalla. Tami palasi tv-studioon takaisin 2005.
Sitten omat mielipiteeni tästä tiimistä. Tamminen on legenda, 25 vuotta kommentointihommissa ja vieläkään ei naama kyllästytä. Samat maneerit pienellä päivityksellä ovat sen verran värikkäitä, että niitä jaksaa kuunnella.
Suhosella on muutamat MM-kisat takana kommentaattorina ennen tätä. Apen kommentit ikään kuin kaikuvat kuuroille korville. Vaikka tekstiä tulee, hitaasti mutta varmasti, niin asian ydin jää turhan usein sanomatta katsojalle. Suhonen on minusta neutraali ratkaisu - ei hyvä, ei huono, menettelee.
Jarmo Kekäläinen oli erinomainen viime vuonna. Pääsi näyttävään rautaista Pohjois-Amerikan tietotaitoaan. Erityisosaaminen nuorissa pelaajissa, joka kuuluu St. Louisin vara-GM:n työnkuvaan. Tänäkin vuonna Kekäläiseltä odotetaan vahvaa panosta suorine kravatteineen ja viimeisen päälle viritettyine pikkutakkeineen.
Tapio Suominen jatkaa itseoikeutetusti studioisäntänä (jos nyt ei ihmeitä tapahdu). Kun YLE panosti MM-kisoihin taas kunnolla 1995, niin Suomisen rooli kisalähetyksissä oli 1995-1999 haastattelijana. Suomisen studioisäntäaika alkoi 2000. En ole varma, mutta ainakin 2003 studiota hoiti Laura Ruohola. 2003-kisoissa Suominen oli Raimo Helmisen kanssa ns. Raipe's Cornerissa. Varmuudella Tapsa oli isäntänä 2005 ja toiminut siitä lähtien joka vuosi tuossa toimessa.
YLE:n päähaastattelijaksi on noussut Teemu Niikko, josta on parin vuoden aikana kehittynyt varsin hyvä toimittaja. Niikon ulosanti on selkeää ja miellyttävää sekä haastattelut luontevia. Tuuraa Suomista studiossa yhtenä tai kahtena päivänä. Niikolla on vielä kehitettävää jääkiekon tietämyksessä, sillä hänen kommentaattoreille esittämät kysymykset ovat "liian haastattelijamaisia".
Selostuksesta vastaavat kaiken järjen mukaan jälleen Antero Mertaranta ja Niki Juusela. Mertsiä nyt ei tavitse esitellä hirveästi. Homma vaan menee niin, että YLE:ltä ei löydy parempaakaan kaveria selostamaan Leijonien peliejä ja kaiken lisäksi miehellä alkaa olla jo lähes kulttiasema kiekkokansan silmissä. Virheet ovat kuitenkin lisääntyneet Mertarannan lähetyksissä kymmenen vuoden aikoihin merkittävästi ja ehkä ikäkin alkaa jo vähän painaa (reilusti yli 50 vuotta). Selostanut YLE:lle jääkiekossa neljät olympialaiset (94,98,02,06) ja nyt alkavat MM-kisat ovat 15:nnet (95-09). Katsojille mielenvirkistämiseksi: 'kuuluisa', 'ohjaa' (=hiljainen matala laukaus maalille), 'ja näin tällä tavalla sitten', 'kaveri'.
Juusela oli ensimmäisen kerran jääkiekkolähetyksesä äänessä jossain nuorten MM-kisoissa 2003-2004 paikkeilla (peräti Petteri Sihvosen kanssa?). Muistaakseni korvasi tämän surkimus-Lievemaa-ilmiön, jota YLE yritti epätoivoisesti ajaa sisään. Juuselassa oli havaittavissa jopa kohtalaista potentiaalia kasvaa huipputason selostajaksi, mutta jotenkin meno on tyssännyt jääkiekon suhteen. 'saa tuta' ja 'kova kova' ovat jo legendoja. Näitä sanoja kuullaan MM-kisoissa lisää. Keskittynyt enemmän jalkapalloon, jossa onkin nykyisin YLE:n ykkösmies. Canalin Jalo, Innanen, Taivainen ja UK:n Virkkunen ovat kuitenkin vielä valovuoden Niki-poikaa edellä.
Radio Suomessa selostusääni on ilmeisesti Kimmo Porttila. Varsin kyvykäs kaveri, jonka puhenopeudelle vain Mertaranta vetää vertoja. En muista miten Porttilan kommentaattoriasiat menivät viime vuonna. Oliko niin, että Sakari Lindfors oli pääasiantuntija ja sitten välillä Porttilan rinnalla kuultiin yhtä kolmesta tv-kommentaattorista.
Hyvään toimittajakaartiin pitää lisätä myös Timo Uusitalo, jonka jutut YLE:n nettisivuille ovat olleet piristävää ja asiantuntevaa luettavaa. Uusitalo on keskittynyt kirjoittamaan NHL:stä. Hän on tominut vuosikaudet YLE:n internet-toimittajana MM-kisoissa. Toinen jääkiekkokirjoituksia YLE:n sivuille kirjoittanut (ja vielä ihan ok-tasoisia) Ilkka Palomäki ehkä myös MM-kirjoittajana.
Usein sanotaan, että Pentti Lindegrenin juna meni jo 10 vuotta sitten, mutta nyt tähän kliseeseen voidaan liittää myös Jussi "Wiener Stadthalle" Saarinen. Kysymkset ovat epäluontevia ja ne rakentuvat mitä ihmeellisimmin sanoin. Eipä ihme, että breaking pointit naurattivat Martin St. Louisia viime vuonna ja Moskovassa 2007 hermonsa menetti Sveitsi-luotsi Ralph Grueger, kun Jussi oli hukassa tekniikan kanssa.
Muista toimittajista varmaan Inka Henelius pääsee taas kirjoittamaan huikean suosittua Neitikiekko-blogiaan. Turhat kaupunki- ja pelaajaesittelyt varmasti taas tämän turhuuden hommaa.