On tehty investointeja, mutta aika näyttää onko riittävästi.Mites Saksan asevoimat? Onko siellä oikeasti alettu tehdä luvattuja investointeja ja muutoksia? Ranska nyt on suuri vitsi. Italia ja Espanjakin voisivat vähän ryhdistäytyä.
On tehty investointeja, mutta aika näyttää onko riittävästi.Mites Saksan asevoimat? Onko siellä oikeasti alettu tehdä luvattuja investointeja ja muutoksia? Ranska nyt on suuri vitsi. Italia ja Espanjakin voisivat vähän ryhdistäytyä.
Saksalla olisi se teollinen perusta ja talous, jota muut eurooppalaiset teollisuusmahdit voisivat sitten tukea. Olisi muuten aika mahtava voima. Mutta ei ole Berliinissä halua eikä uskallusta. Historiasta on opittu ehkä liiankin hyvin.Mites Saksan asevoimat? Onko siellä oikeasti alettu tehdä luvattuja investointeja ja muutoksia? Ranska nyt on suuri vitsi. Italia ja Espanjakin voisivat vähän ryhdistäytyä.
Vaikka Ranskaa ja Saksaa onkin ihan aiheestakin mollattu, niin huomiona että molemmat maat käyttävät yli 50 miljardia dollaria vuosittain armeijan ylläpitoon. Jos verrataan vuoteen 2020 niin Venäjän panostus oman armeijansa ylläpitoon oli 61 miljardia dollaria. Eli Venäjä huomattavasti suuremmalla panostuksella omiin asevoimiinsa saa hädin tuskin voitettua Saksan joka ei enää panostanut armeijaansa koska naapurissa ei ollut enää vihollista ja Ranskan joka on lähinnä kiinnostunut sotkeutumaan entisten siirtomaidensa asioihin.Mites Saksan asevoimat? Onko siellä oikeasti alettu tehdä luvattuja investointeja ja muutoksia? Ranska nyt on suuri vitsi. Italia ja Espanjakin voisivat vähän ryhdistäytyä.
Voiko Venäjän lukuihin luottaa mitenkään päin? Ensinnäkin se on ilmeisesti varustautunut puoli salaa jo pitkään tähän turvallisuusjärjestyksen uusjakoon eikä varmaan kerro totuutta mistään, toisaalta vastavuoroisesti military rahaa on kulkeutunut ilmeisesti myös jahteihin ja muuhun privaattikäyttöön.Jos verrataan vuoteen 2020 niin Venäjän panostus oman armeijansa ylläpitoon oli 61 miljardia dollaria.
USA on nyttemmin epäonnistunut - tämähän tuli yllätyksenä koko maailmalle. Liikaa korruptiota ja pro-business -politiikkaa. Anglosaksinen malli ei näköjään olekaan kovin vakaa.
Todellakin. Mutta se ei tapahdu ihan yön yli - tai ollenkaan näillä nykyisillä eu-eliiteillä.No eikö sitten Euroopan olisi järkevämpää toimia ja hoitaa oma puolustuksensa kuntoon, kuin pelokkaana odottaa mitä se USA ja Trump ehkä tekee tai jättää tekemättä?
Toisaalta USA on ollut isossa osassa siinä että (länsi-)saksalaiset opetettiin pakolla pasifismiin ja itseruoskintaan (johon toki oli todella hyvät perusteet). Jos ensin ehdollistat valtion aseettomaksi, niin sitten on vähän vittumainen temppu syyllistää valtiota aseettomuudesta.Saksalla olisi se teollinen perusta ja talous, jota muut eurooppalaiset teollisuusmahdit voisivat sitten tukea. Olisi muuten aika mahtava voima. Mutta ei ole Berliinissä halua eikä uskallusta. Historiasta on opittu ehkä liiankin hyvin.
USA on toisaalta hyötynyt ihan helvetisti geopoliittisesta suojapaikastaan, mistä käsin on saanut käydä päsmäröimässä ympäri palloa ilman realistista riskiä siitä että omalla maaperällä kolisee. Toki se että on saanut poimia globaalista pullasta rusinat ei sinänsä velvoita mihinkään, mutta hieman samaa henkistä taakkaa olisi helppoa USA:lle sälyttää Euroopan suhteen, kuin mitä entisillä läntisillä siirtomaavalloilla on kehittymättömämpiin alusmaihinsa.Ehkä parasta olisikin se, jos Euroopalla ei edes olisi USA:n turvatakuita. Onhan se ihan käsittämätön tilanne, että toimiva ja loputtoman rikas EU on riippuvainen toimimattoman valtameren toisella puolella olevan USA:n turvatakuista. Jos Trump vetäytyisi NATO:sta (mitä hän tuskin tekee), niin kyseessä on meidän ongelma, ei USA:n. On oma vikamme, että olemme ulkoistaneet puolustuksemme USA:lle. Loppuviimein heillä ei ole mitään velvollisuuksia lähettää miehiä kuolemaan meidän puolestamme.
Toki USA on hyötynyt Euroopasta aivan valtavasti myös taloudellisesti, sekä henkisen pääoman tuotantoyksikkönä. Ei olisi todellakaan USA:n etu epävakauttaa pallon ainoaa pääosin demokraattisia, läntisiä arvoja ja mm. tieteellistä kehittämistyötä (vaihtoehtona esimerkiksi kiinalaiselle tieteellisten keksintöjen kopioinnille ja varastamiselle) ajavaa aluetta.
Tuo on kyllä niin totta! Olen asunut siellä pikkukaupungissa, jossa oli 1 baari, 1 ruokakauppa, 2 huoltoasemaa ja 5 kirkkoa. Kaikki vähäinen sosiaalinen elämä pyöri kirkkojen ympärillä. Sitten vielä ärsytti, kun paikalliset pitivät asuinpaikkaansa maailman parhaana paikkana, ja olivat joka välissä kyselemässä että "Howdy, kai haluaisit sinäkin muuttaa tänne pysyvästi?"Syrjäseutujen kuolema. Iso osa ihmisistä asuu kaupungeissa palvelujen ja aktiviteettien lähellä. Toinen puoli asuu pöndellä, jossa paikallinen ABC (Walmart) on syönyt kaikki pienyrittäjät tai palvelut pois. Siellä ei ole mitään. Paitsi kirkko.
Suomessakin toki vastaavaa kehitystä, mutta ei lähellekään yhtä jyrkkää kuin jenkeissä.
Ei ole sinänsä velvollisuutta, eikä kai ole mitään välittömiä merkkejäkään että miehiä pitäisi lähettää Eurooppaan kuolemaan taas.Ehkä parasta olisikin se, jos Euroopalla ei edes olisi USA:n turvatakuita. Onhan se ihan käsittämätön tilanne, että toimiva ja loputtoman rikas EU on riippuvainen toimimattoman valtameren toisella puolella olevan USA:n turvatakuista. Jos Trump vetäytyisi NATO:sta (mitä hän tuskin tekee), niin kyseessä on meidän ongelma, ei USA:n. On oma vikamme, että olemme ulkoistaneet puolustuksemme USA:lle. Loppuviimein heillä ei ole mitään velvollisuuksia lähettää miehiä kuolemaan meidän puolestamme.
Ei ole sinänsä velvollisuutta, eikä kai ole mitään välittömiä merkkejäkään että miehiä pitäisi lähettää Eurooppaan kuolemaan taas.
Mutta on se aika kumma ajatus, että USA ei tarvitse samanhenkisiä liittolaisia, ja voisi olla jonain erillisenä saarenaan omassa onnelassaan.
Kylmän sodan aikana kai USA:ssa ymmärrettiin paremmin että on yritettävä pitää liittolaiset turvassa ja vastustettava kommunistien maailmanvalloituspyrkimyksiä. Vaikka siinä sattui myös virhearvioita ja vääränlaista sekaantumista (Vietnam). Euroopassa kuitenkin onnistuneesti estettiin Neuvostoliittoa valloittamassa ja assimiloimasta myös Länsi-Saksaa niin kuin se oli jo Itä-Saksalle tehnyt.
Nythän on vähän puhuttu niin kuin uuden kylmän sodan alkamisesta. USA:n ja Euroopan läntinen vapautta ja demokratiaa puolustava liittouma vs Kiinan ja Venäjän pakkovaltaa ja yksilön oikeuksien poistamista kannattava akseli. Uuden kylmän sodan alkuvaiheissa havaitaan että Eurooppa on hajanainen ja riitelevä porukka, josta jotkut maat on jo melkein menetetty (Slovakia, Unkari) vihollisen puolelle, ja hajaannusta edistävät voimat on voittaneet vaaleja (Brexit) tai olleet lähellä (Le Pen) myös Euroopan isoimmissa maissa.
Viimeinen asia mitä tässä nyt tarvittaisiin olisi että USA vetää Cartmanit (Screw you guys, I'm going home) ja jättää muut oman onnensa nojaan. Vaikka heillä periaatteessa siihen oikeus on, niin ei se kuitenkaan oikein ole, jos vapaudelle ja demokratialle maailmassa annetaan jotain arvoa. Eikä myöskään pidemmällä tähtäimellä USA:n omissa intresseissä, jos se haluaa säilyttää asemansa maailman johtavana (ainoana) supervaltana.
Mikä ei toki tarkoita, ettei Euroopan olisi hyvä löytää yhtenäisyytensä ja parantaa varautumistaan myös ilman USA:n apua. Mutta veikkaan, että aika vaarallisia aikoja voi olla edessä Euroopassa vaikka miten varauduttaisiin, jos USA tuosta vierestä sortuisi johonkin sisäisiin ristiriitoihinsa tai muutoin merkittävästi vähentäisi tukeaan ja läsnäoloaan Euroopassa.
Niin kyllähän se olisi Yhdysvalloille ollut edullisempaa antaa Neuvostoliiton ottaa haltuun Läntinenkin Eurooppa ja Pohjois-Korean yhdistää Koreat. Mitään hyötyä maa ei ole saanut siitä. Jotkut Apollo ohjelmaan käytetyt rahatkin kun olisi käytetty vankiloiden rakentamiseen niin olisi huumeongelmat hoidettu koko Yhdysvalloista. Sitä en kyllä ymmärrä miksi joku olisi niin typerä että kannattaa tästä Venäjän naapurista kyseistä toimintaa tai pitäisi sitä yleisesti hyvänä ajatuksena mutta kaikilla meillä on harrastuksemme.Katsot nyt tätä täysin Eurooppalaisten maiden ja kansalaisten lasien läpi, että ei olisi hyvä Euroopalle jos USA tekisi noin ja näin. Totuus on kuitenkin se, että kasvava osa Yhdysvalloissa ei enää halua, että maa toimii maailmanpoliisina, käyttäen valtavat resurssit tässä roolissa toimimiseen. He haluavat, että maailmanpoliisiroolin varat suunnattaisiin maan sisäisiin ongelmiin, kuten huumeongelmaan ja etelärajalle. Ja voiko heitä syyttää tästä? USA on nykyisin hyvin velkaantunut maa, ja se on käyttänyt tähän maailmanpoliisityöhön biljoonia dollareita. Sen lisäksi kysyn, että onko tämä maailmanpoliisityö ollut maalle kovin kannattavaa? Kuinka demokraattinen maailma on näiden biljoonien dollarien jälkeen? Kyllä siellä moni ihan oikeutetusti kysyy, että olisiko ne varat voinut käyttää siellä omassa maassa oleviin ongelmiin. Se on kuitenkin veronmaksajien rahaa mitä käytetään, ja oikeutetusti moni kyseenalaistaa sen käytön maailman ongelmien ratkaisuun, kun maassa on sisäisesti niin suuria ongelmia.
Niin kyllähän se olisi Yhdysvalloille ollut edullisempaa antaa Neuvostoliiton ottaa haltuun Läntinenkin Eurooppa ja Pohjois-Korean yhdistää Koreat. Mitään hyötyä maa ei ole saanut siitä. Jotkut Apollo ohjelmaan käytetyt rahatkin kun olisi käytetty vankiloiden rakentamiseen niin olisi huumeongelmat hoidettu koko Yhdysvalloista. Sitä en kyllä ymmärrä miksi joku olisi niin typerä että kannattaa tästä Venäjän naapurista kyseistä toimintaa tai pitäisi sitä yleisesti hyvänä ajatuksena mutta kaikilla meillä on harrastuksemme.
Ei, kyllä minä katson tätä myös tavallisten amerikkalaisten hyödyn näkökulmasta.Katsot nyt tätä täysin Eurooppalaisten maiden ja kansalaisten lasien läpi, että ei olisi hyvä Euroopalle jos USA tekisi noin ja näin. Totuus on kuitenkin se, että kasvava osa Yhdysvalloissa ei enää halua, että maa toimii maailmanpoliisina, käyttäen valtavat resurssit tässä roolissa toimimiseen.
Ei, kyllä minä katson tätä myös tavallisten amerikkalaisten hyödyn näkökulmasta.
Ne syrjäseudut ei ole köyhiä ja ongelmaisia maailmanpoliisina toimimiseen menneiden varojen takia. Yhdysvalloilla olisi varaa laittaa sisäisiä ongelmiaan kuntoon tinkimättä kansainvälisestä yhteistyöstä (mutta poliittista tahtoa puuttuu). Talouskasvu on ollut jatkuvasti parasta siellä, amerikkalaiset suuryhtiöt maailmanmarkkinoiden hallitsijoita, dollari maailman vaihdetuin valuutta jne.
Nämä positiiviset talousjutut on ollut osaltaan seurausta siitä, että USA aikoinaan näki sen arvon liittolaisten tukemisessa, ja voitti kylmän sodan. Voisihan tässä olla sen sijaan olla kaksinapainen.maailma, jossa USA:n painoarvo olisi puolet siitä mitä se nyt on. Talouskasvu olisi ollut vastaavasti heikompi, ja tavallisen amerikkalaisenkin leipä olisi silloin kapeampi.
Ja sama uhka on myös tulevaisuudessa, ja toteutuessaan se vaikuttaa myös sydänsämaiden amerikkalaisten hyvinvointiin. He itse eivät välttämättä ymmärrä, mitä se heitä haittaa jos Eurooppa, Afrikka ja Aasia joutuvat USA:lle vihamielisten tahojen valtaan. Mutta toivottavasti päättäjät ymmärtävät.
Kyllähän Euroopassa olikin aiemmin, Iso-Britannia oli hallitseva maailmanvalta käsittääkseni 1. Maailmansotaan saakka (ja keräsi hyödyt siitä). Sittemmin USA ollut ykkönen. Neuvostoliitto koitti haastaa kylmän sodan aikana muttei riittänyt. Tulevaisuudessa kenties Kiinan vuoro yrittää. Venäjäkin haluaisi, Putinin unelmissa muttei todellisuudessa.Ja jos tosiaan tuo maailmanpoliisina huseeraaminen on omalle kansalle noin tuottoisaa toimintaa, niin miksi ihmeessä esimerkiksi EU ei tee sitä samassa mittakaavassa? Meillähän olisi siihen kyvyt ja varat, joten eikun vaan tienaamaan! Vai onko se vain oikeasti niin, että on yksin USA:n velvollisuus pelastaa maailma, eikä myös sitten EU:n? Ja miksi niin?
Kyllähän Euroopassa olikin aiemmin, Iso-Britannia oli hallitseva maailmanvalta käsittääkseni 1. Maailmansotaan saakka (ja keräsi hyödyt siitä). Sittemmin USA ollut ykkönen. Neuvostoliitto koitti haastaa kylmän sodan aikana muttei riittänyt. Tulevaisuudessa kenties Kiinan vuoro yrittää. Venäjäkin haluaisi, Putinin unelmissa muttei todellisuudessa.
Nämä valtasuhteet vain muuttuu historiassa tuolleen joidenkin geopoliittisten tekijöiden johdosta. Mikä on varmaan oman jännittävän keskustelun aiheensa, miksei joku Euroopan maa tai koko EU voi olla nykyään johtovaltio vaan sen pitää olla USA? En tiedä miksi, mutta näin se kuitenkin on. Ei sitä voi vain päättää että nytpä EU rupeaa kukkulan kuninkaaksi, vaan olosuhteet pitää olla sellaiset että se on mahdollista.
Kyllä sä varmaan tiedät nämä jutut, vaikka muuta haluatkin esittää. Kyse ei välttämättä ole maailmanpoliisina toimimisesta, mistä ne hyödyt tulee. Vaan enemmänkin siitä, että USA on voittavan tiimin (NATO, tai yleensä samoja läntisiä arvoja edustava liittouma) tähtipelaaja. Tiimin menestyminen tuo etuja kaikille joukkueessa, myös sille tähtipelaajalle, vaikka se joutuukin vetämään kivirekenä perässään joukkueen vähemmän kyvykkäitä yksilöitä.
Siitten tähtipelaaja kyllästyisi siihen, että joukkuetovereita pitää aina auttaa pulasta johon he ovat joutuneet omasta syystään, ja päättäisi erota joukkueesta ja mennä höntsäilemään yksikseen? Kuulostaa melko typerältä liikkeeltä uran kannalta.
Kyllähän esim Medicaid:n avulla varattomat ja/tai vähän ansaitsevat pääsevät päihdekuntoutukseen. Voisi kuvitella että jollain narkomaanilla ei ole tuloja niin jos on haluja kuntoutukseen niin pääsee.
JOL
Tällaisia vaihtoehtoja ei valtaosalle käyttäjistä ole tarjolla, koska se maksaa ja paljon.
Ei millään mittarilla?? Ei edes niillä mitatuilla onnellisuus-mittareilla, tai vaikkapa tasa-arvon, oikeusvaltion, yhteiskuntarauhan tai luonnon avulla mitattuna tms? Raha ei ole ainut mittari, tai jos on, otan osaa.