Näinhän se näyttäisi kiistatta tapahtuneen. Arvelisin, että tässä palataan pitkälti Harrisin kampanjan sisäänleivottuun mahdottomuuteen. Kampanja itsessään ei ollut edes kovin huono, mutta jos kampanjoit "demokratian säilyttämisen" puolesta ilman esivaaleja valitulla ehdokkaalla, taidat olla tekemättömän paikan edessä.
Harrisin kampanjan virheitä on tietysti aika turha retostella jälkikäteen. Aikaa oli vähän ja kampanjan kärki olisi pitänyt löytää nopeasti.
Kohteena olisi pitänyt olla "omat äänestäjät" eli demokraateiksi rekisteröityneet ihmiset. Oli jokseenkin turhaa turhaa yrittää saada edes Trumpin morsiamia eli hänen naisäänestäjiään Harrisin leiriin. Kohtalokasta oli, kuten jo Bill Clinton aikoinaan evästi Hillarya, työväenluokan unohtaminen vaalikampanjassa. Mutta tämä virhe tehtiin kuitenkin uudestaan.
Jälkikäteen on myös helppoa muodostaa puolivillaisia mielipiteitä erilaisista siirtymistä ryhmien välillä, koska siirtymätkin selittyvät pääosin sillä, että tietty osa äänestäjistä jätti äänestämättä. Hyvänä asiana Harrisin kannalta, laihana lohtuna tosin, näen sen, että riippumattomatkin olivat aika vahvasti Harrisin takana.
Trump oli myös hyvä vaalikampanjoissaan. Hän osaa löytää ne ryhmät, joihin pitää vaikuttaa. Se, mitä ei-amerikkalaisen on erittäin vaikea käsittää, on se, miten Trumpin monologit voisivat millään lailla vaikuttaa hänen valintansa positiivisesti. Ihmiset ovat kuitenkin oppineet jättämään Trumpin lätinät huomioitta ja uskoivat hänen vaalilupauksiinsa.
Harrisin lähtökohdat olivat vaikeat, koska Bidenin hallinto oli erittäin epäsuosittu: demokraattien olisi pitänyt kilpailuttaa ehdokkaat kunnon esivaaleissa. Ehkä sieltä olisi löytynyt haastaja, jota ei olisi liitetty niin kiinteästi Bidenin hallintoon. Tämä olisi tietysti edellyttänyt, että Biden olisi hyvissä ajoin ilmoittanut jättävänsä seuraavat vaalit väliin.
On korostettava myös tiettyä ylimielisyyttä, joka on täysin kohtalokasta vaalitaistelussa. Vastustaja pitää ottaa tosissaan: Euroopassa Trumpia ei yleensä arvosteta, mutta demokraattien olisi pitänyt tuntea oma kotikenttänsä paremmin. Täältä katsoen näytti vielä vuosi sitten siltä, että lähes kuka tahansa ehdokas päihittäisi Trumpin kevyesti.