Yhdysvaltain presidentinvaalit 2024

  • 619 162
  • 4 405
Suosikkijoukkue
Kärpät

Trump on ilmoittanut, ettei aio asettua ehdolle 2028, jos häviää vaalit. Itselläni mielenkiinto kohdistuu siihen, että tällä kertaa Trump on puhunut muutaman kerran siitä, että hän voisi ylipäätään hävitä vaalit. Tämä kertoo siitä, että Trump ei näytä valmistautuvan vaalituloksen kiistämiseen ja kumoamiseen häviön koittaessa, ainakaan samassa mittakaavassa kuin 2020. Tuolloinhan Bidenia vastaan hän ennen vaaleja toistamiseen sanoi ettei hän voi hävitä vaaleja. Silloin jo käytännössä tiesi mitä tuleman pitää.
Eilen julkaistussa artikkelissaan, verkkolehti Axios on hieman koonnut yhteen Trumpin nykyistä retoriikkaa, joka siis viittaisi siihen suuntaan, että mahdollisen vaalitappion kiistäminen erinäisiin syihin vedoten kiehtoo edelleen Trumpia:

Trump preps catalog of "cheating" claims for potential election loss (axios.com)

Myös toinen Trumpin kestoteema on jälleen noussut esiin, nimittäin poliisiväkivalta ja sitä ihannoivat kommentit. Trump ehdotti sunnuntaina, että myymälävarkauksien määrää saataisiin pudotettua ottamalla käyttöön tunti, jonka aikana poliisi käyttäisi tavanomaista enemmän väkivaltaa:

 

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lügan kaaosseura
Hesari uutisoi tulevasta varapresidenttiväittelystä:


Sikäli ihan asiallista pohdintaa puolin ja toisin, mutta

Kampanjansa aikana Vance on antanut kymmeniä haastatteluita, ja vaalitilaisuuksiensa lopussa hänellä on tapana ottaa vastaan kysymyksiä toimittajilta. Hän on pannut itsensä alttiiksi myös liberaalimedian edessä ja on siten joutunut vastaamaan hyökkäävämpiinkin kysymyksiin.

Kaikki tämä on valmistanut Vancea väittelyyn; on vaikea kuvitella aihepiiriä, jota hän ei olisi jo joutunut jo taklaamaan. Hän on itsevarma, ketterä ja todennäköisesti hyökkäävä.

Olen nähnyt Vancelta useamman haastattelun varapresidenttiehdokkuuden jälkeen, sekä liberaali- että konservatiivimedian toimesta. Ei voi sanoa että on joutunut vastaamaan kysymyksiin läheskään koko aikaa. On kyllä vastannut, mutta usein täysin muuta asiaa kuin mitä kysyttiin.

Ja Walzin eduksi laskettava, että osaa todennäköisesti tilata donitsin kuten normaali ihminen.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Ei liity vuoden 2024 Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, mutta törmäsin Youtubessa mr. Beat youtube-tiliin. Tässä videossa hän käy läpi 5 tiukinta Yhdysvaltain presidentinvaalia. On sitä näköjään ennenkin väitetty vaaleja varastetuiksi, ei olla haluttu myöntää tappiota ja äänestyslippujen peukaloimista:



 

Jj

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, FCB
Vance on minusta parempi väittelyssä, Walz ihmisten edessä ja päin vastoin. Jos eläisi kuplassa eikä tuntisi Trumpia niin aika hyvän kuvan saisi. Vance oli selkeästi opetellut mitä haluaa toistaa ja sai väitteitään tai vääristelyjään viljeltyä. Walz ei minusta haastanut läheskään tarpeeksi eikä modetkaan korjanneet ihan kaikkea, niinpä Vance sai kiemurreltua tai vähäteltyä vaikkapa Jan 6 osiossa. Project 2025 ei tainnut tulla edes esiin, mitä hieman ihmettelin. Olisin toivonut Walzilta enemmän hyökkäävyyttä, jätti jopa pari vastapalloa käyttämättä minusta.
 

Spine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Uramaton Turun Palloseura
Vance oli mukavuusalueellaan väittelyssä ja Walz ei. Se näkyi. Walz oli aivan telineissä alussa, tosin paransi kyllä loppua kohden. Voitto pisteillä selkeähkösti Vancelle.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Lisäksi Vancea ei hiillostettu siitä millaista sohvaa panee mieluiten.
 
Viimeksi muokattu:

septi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Yllätti kyllä kuinka hyvin Vance tässä väittelyssä esiintyi, ehkä siksi että ei miehestä ollut itsellä juuri muuta ennakkotietoa kuin muutamat IP-lehtien otsikot. Todella lahjakas puhuja ja mielestäni tämän väittelyn melko selkeä voittaja.

Vielä suurempi yllätys oli kuitenkin kuinka hyvässä hengessä ja tyylikkäästi väittely käytiin molempien ehdokkaiden toimesta. Oli aivan toista kuin nuo pressaehdokkaiden väittelyt ovat viime vuosina olleet. Tuli jopa pieni toivonkipinä, näinkin pienestä otteesta, että ehkä Trumpin jälkeisellä aikakaudella jenkkien sisäinen polarisoitumiskehitys voisi ainakin hiukan rauhoittua.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Onhan maailmantilanne ollut paljon rauhattomampi Bidenin aikakaudella kuin se oli Trumpin aikakaudella. Tätä ei taideta millään päästä karkuun. Toisaalta kumpikaan ehdokkaista ei oikein herätä luottamusta sen suhteen tässä tilanteessa. Vaikka Trumpin aikana ei sodittu samaan malliin, niin tilanne ei myöskään ollut sotaisa hänen otettua pestinsä vastaan. Nyt kun soditaan valmiiksi, niin aika pelottavalta tuo yhdistelmä kuulostaa. Harris varmaan tämänkin suhteen pienempi paha, mutta jokin hänessä tökkii. Ei paini mielestäni Hillaryn sarjassa esim.

Tuli vaan mieleen tuosta Lähi-idän tilanteen eskalisoitumisesta.
 
Viimeksi muokattu:

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Onhan maailmantilanne ollut paljon rauhattomampi Bidenin aikakaudella kuin se oli Trumpin aikakaudella. Tätä ei taideta millään päästä karkuun.
Mutta. Maailmassa moni asia ei tapahdu sillä silmänräpäyksellä vaan usein vähän viiveellä, ja monet konfliktit ovat pidemmän tapahtumien ketjun seurauksia. Joten tämänhetkinen tilanne saattaa olla yhtä paljon seurausta Trumpin kaudesta kuin Bidenin kauden aiheuttamaa. Tai jopa enemmänkin.

Tai voi olla myös niinkin, että Trumpin arvaamattomuus toimi pidäkkeenä. Kuka tietää. Mutta automaattisesti ei kannata minusta ajatella niin, että kun näitä konflikteja on puhjennut nyt Bidenin kaudella, niin se olisi hänen aiheuttamaansa ja hän olisi huonompi presidentti kuin Trump. Tämä ajattelu menee minusta samaan sarjaan kuin se, että hallituskaudesta toiseen riittää näitä huutelijoita, jotka syyttävät kaikesta pahasta virassa olevaa hallitusta. Viime hallituskaudella kaikki maailman paha oli oikeistolaisten mielestä vihervasemmistohallituksen syytä, ja nyt ongelmat on käytännössä samat mutta huutelijat on vaihtuneet vasemmistolaisiksi ja kohde sinne oikealle.
 

kharon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tps
Maailmassa moni asia ei tapahdu sillä silmänräpäyksellä vaan usein vähän viiveellä, ja monet konfliktit ovat pidemmän tapahtumien ketjun seurauksia.
Tässä olet ihan oikeassa. Yhteiskunnassa on kaivettu poteroita helposti jo kymmenkunta vuotta. Siitä yksi esimerkki on juuri Trumpin kaltaisten hahmojen nousu valtaan - ihmisten mielipiteet kovenevat ja ajatusmaailma on "me vastaan joku paha"

Tulevaisuuden museossa joku tätä aikaa tarkkaileva varmasti ihmettelee, että miten nuo ihmiset eivät ole ymmärtäneet, että ovat sadon kynnykselllä.

Se milloin joku yksittäinen konflikti puhkeaa on ollut vain ajan kysymys. Mitä nyt ihmiskunta tarvitsee, on sovittelevia ja yhdistäviä ihmisiä, jotta tilanne ei lähde kovin pahasti laukalle.

Ilmastonmuutoksen ja teknologisen vallankumouksen edessä myös perinteiset vallajaot hakevat uomiaan.

Eletään mielenkiintoisia ja pelottavia aikoja.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Yllätti kyllä kuinka hyvin Vance tässä väittelyssä esiintyi, ehkä siksi että ei miehestä ollut itsellä juuri muuta ennakkotietoa kuin muutamat IP-lehtien otsikot. Todella lahjakas puhuja ja mielestäni tämän väittelyn melko selkeä voittaja.

Vielä suurempi yllätys oli kuitenkin kuinka hyvässä hengessä ja tyylikkäästi väittely käytiin molempien ehdokkaiden toimesta. Oli aivan toista kuin nuo pressaehdokkaiden väittelyt ovat viime vuosina olleet. Tuli jopa pieni toivonkipinä, näinkin pienestä otteesta, että ehkä Trumpin jälkeisellä aikakaudella jenkkien sisäinen polarisoitumiskehitys voisi ainakin hiukan rauhoittua.
Vance pystyy argumentoimaan asiallisesti, mikä ei ole kovin kummallista, koska hän kykenee sekä suullisesti ja kirjallisesti korkeatasoiseen argumentaatioon. Valmistunut Yalesta, kirjoittanut myös katolisesta teologiasta esseitä. On kääntynyt katolisuuteen, mikä sekin on aika jännä yhdistelmä rebuissa, jossa useimmiten johtajat ovat protestantteja.

Vancestahan vastapuoli kirjoittaa täysin perusteettomia luonnehdintoja, idiootti lienee yksi vähiten tärppäävistä nimityksistä. Tällaisten typerien leimojen iskeminen osoittaa sen, että Valloissa on ajat sitten menetetty poliittisen vastustajan kunnioittaminen. Suurin syypää tähän on tietenkin Trump, joka nimittelee itseään älykkäämpiä vastustajiaan tunnetuilla leimoillaan.

Trump on se virtahepo olohuoneessa, jota fiksut rebut inhoavat, mutta joiden täytyy häntä sietää, koska Trump houkuttelee erilaista roskaväkeä puolelleen. Kun Trumpista päästään, toivottavasti keskustelukulttuuri muuttuu tutun piikittelevään, mutta kohteliaaseen suuntaan. Rebuilla on kuitenkin syvä ongelma käsissään, koska heillä ei ole karismaattisia seuraajia Trumpille, tyyppejä, jotka aidosti puhuvat kansan kieltä.

Vance tai joku muu vastaava ei herätä magassa innostusta, koska nämäkin ihmiset vaistoavat sen pilkallisen asenteen, mitä Vancesta kuitenkin magaa kohtaa huokuu. Sen äänet kelpaavat, mutta vain Trump resonoi tässä väessä. Lähinnä Vance voisi houkutella eri tahojen konservatiiveja ja talousliberaaleja puolelleen, mutta näiden äänten lisäksi tarvittaisiin jonkin verran magaakin mukaan.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Vance pystyy argumentoimaan asiallisesti, mikä ei ole kovin kummallista, koska hän kykenee sekä suullisesti ja kirjallisesti korkeatasoiseen argumentaatioon. Valmistunut Yalesta, kirjoittanut myös katolisesta teologiasta esseitä.
Kun miettii nimenomaan argumentaatiota niin hän tosiaan valmistui lakimieheksi Yalesta. Se ei ole mikään erityisen pieni meriitti.

Vancestahan vastapuoli kirjoittaa täysin perusteettomia luonnehdintoja, idiootti lienee yksi vähiten tärppäävistä nimityksistä.
Taitaa olla taustalla video esimerkiksi siitä kun Vance oli tilaamassa donitseja ja se oli hyvin vaivaannuttavaa seurattavaa. Ja muutenkin julkinen puhuminen ja "normaalit" interaktiot ihmisten kanssa näyttävät tuottavan ongelmia. Sitten kun näkyi että hän onkin väittelyssä ihan pätevä niin se taisi yllättää ihmisiä.

Sinällään idiootiksi nimittely ei ehkä ole parasta, mutta pidän häntä tietyllä tapaa naiivina ja pahantahtoisena. Esimerkiksi vahva maahanmuuttokriittinen toiminta ja muu sellainen samaan aikaan kun hänellä on intialainen vaimo. Tuosta onkin tullut kommenttia sieltä avoimen rasistisesta päädystä että hän on suunnilleen rotupetturi ja muuta sellaista. Sitten aborttikannat ja muut sellaiset lisäksi.
 

Infamous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Penguins, Steelers
Kyllähän Vance tuossa väittelyssä niskan päällä oli, varsinkin alkupuolella. Molemmilla osapuolilla omat heikot hetkensä, joista vastapuoli tulee lähiviikkoina repimään omat isot otsikkonsa. Vancen "täydellisen" illan pilasi lopun kompastuminen kysymykseen 2020 vaaleista. Ei suostunut antaan vastausta, vaan kiemurteli koko aiheesta pois kääntäen sen ontuvaan vastapalloon demokraatteja kohtaan.

Kaikkiaan tätä voitaneen pitää pienenä voittona Trumpin kampanjalle - Walz ei saanut maalattua Vancesta sitä "outoa" kuvaa, mitä julkisuudessa on viime ajat toitotettu. En kuitenkaan lähde liioittelemaan VP-väittelyn merkitystä vaaleille, tuskin vaikuttaa paljoakaan mihinkään suuntaan. Toki vaikutus hieman normaalia suurempi saattaa olla, mikäli emme enää varsinaista presidenttiväittelyä tule näkemään.
 

avatar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raimon Rakuunat
"Näin nämä asiat koetaan"

Eilen telkkarissa todettiin ettei tavan äänestäjää ulkopolitiikka juurikaan kiinnosta.

Ei tuo sisäpolitiikkakaan ole ihan aina hallussa.

Tässä lyhyt haastattelu Trumpin kannattajalta. Video ei ole tuore mutta mielipide tuskin on mihinkään muuttunut.

Käsitykset asioista on niin syvällä.

Kuukauden päästä on vaalit ja tällä hetkellä suurin riski sille että se löysä paskasanko tippuu sieltä katosta suoraan tuulettimeen on nyt Netanjahusta kiinni.

Iso konflikti johon myös yhdysvaltalaiset sotilaat joutuvat konkreettisesti ottamaan osaa sataisi suoraan porkkanamulkeron laariin.


 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Vaaleihin aikaa kuukausi ja tilanne on gallupien mukaan äärimmäisen tiukka: US election polls tracker 2024: Who is ahead - Harris or Trump?

Koko vaalit näillä näkymin ratkaistaan Pennsylvaniassa: Pennsylvania : President: general election : 2024 Polls

Ero gallupien mukaan on vain 0,6% keskimäärin Harrisin hyväksi. Tämän osavaltion voitto käytännössä ratkaisee vaalit, Harrisilla ei ole mitään muuta polkua vaalien voittamiseen näillä näkymin toisin kuin Bidenillä, joka voitti esim. Georgian ja Arizonan. Trump on viime vaaleista kirinyt todella paljon ja näyttää vaivatta ottavan vaikkapa Ohion tai Floridan ja myös voittavan Pohjois-Carolinan. Arizonakin menee Trumpille.

Toisaalta Harris saanee Wisconsinin ja Michiganin, joten kaikki mittarit osoittavat yhteen suuntaan: vaalien voitto ratkeaa Pennsylvaniassa.

Näiden lukujen valossa Trumpin voitto näyttää todennäköisemmältä kuin Harrisin. Perusteena on se tunnettu ujous, miten Trumpin kannattajat gallupeissa esiintyvät. Toinen on se, että lokakuun yllätys mitä suurimmalla todennäköisyydellä vahingoittaa Harrisia. Jos sitä ei tule, se on Harrisille voitto. Trumpia ei voi enää mikään vahingoittaa. Kaikki järjelliset äänestäjät tietävät, millainen Trump on, eikä se vaikuta mitenkään heidän äänestämiseensä. Sen sijaan, jos Harrisista paljastuu pieninkin rikkomus, hairahdus, se vaikuttaa välittömästi hänen kannatukseensa. Harrisin äänestäjiin kuuluu prinsessanherkkiä moralisteja.

Myös Lähi-idän tilanne vaikuttaa negatiivisesti Harrisin kannattajiin. Kaikkein kiihkeimmät vasurit olisivat oivallisia vaalivankkureita, mutta nyt nämä arpovat jopa äänestämistään. Yhdenasian kiihkoilijat voivat ratkaista vaalit poissaolollaan.

Harrisin voisi pelastaa suurempi äänipotentiaali. Demokraatit aktivoituisivat tosissaan äänestämään Trumpia vastaan. Tämä edellyttää vaalipropagandan kiihdyttämistä äärimmilleen ja kunnolla negatiivista mainontaakin. On unohdettava kohteliaisuudet ja maalattava raskaalla kädellä uhkakuvia. Onko demokraateista tähän, sen näemme kuukauden päästä.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Tämä oli ihan mielenkiintoinen video siitä, että jos valitsijamiehet päätyisivät presidenttiehdokkaiden kesken 269-269 tasatilanteeseen, niin kuinka Yhdysvaltain presidentti sitten valittaisiin. Yhdysvaltain perustuslain 12. lisäyksessä todetaan, että silloin seuraavan Yhdysvaltain presidentin valitsee Yhdysvaltain edustajainhuone, jossa on kullakin osavaltiolla käytettäviissään yksi ääni.


 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tiukalta tosiaan näyttää - Harris toki on hyvin todennäköinen kokonaisäänten voittaja, mutta se on laiha lohtu jos pari avainosavaltiota kääntyy äärimmäisen niukasti Trumpille, mikä näyttää täysin mahdolliselta. Omalaatuinen vaalisysteemi, omalaatuinen valtio, omalaatuinen perustuslaki.

edit: Jos sitten marginaalit ovat niin kapeita, että maga-republikaanivirkailijoiden vaalihuijaukset kääntävät tilanteen Trumpin hyväksi niin sitten helvetti pääsee irti, ja sama tietysti jos Harris voittaa äärimmäisen niukasti - sieltä tulee sellaista retoriikkaa ja propagandaa, että hörhöt voivat hyvinkin lähteä runsaine aseineen kaduille. Hulluja ja pelottavia aikoja todellakin elämme. Lännen perusta horjuu.
 
Viimeksi muokattu:

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jenkkien presentinvaalien electoral collegea on perusteltu ainakin aluepolitiikalla. Mikäli valitsijamiesjärjestelmää ei olisi, vaan presidentiksi valittaisiin suoraan eniten ääniä kerännyt, keskittyisi huomio ja kampanjointi vaaleissa ennen kaikkea väkirikkaimpiin osavaltioihin, eli käytännössä itä- ja länsirannikolle ja Texasiin. Nyt kun vaa'ankieliosavaltioilla on iso painoarvo, myös Middle American ja Rust Beltin kysymykset nousevat esiin.

Purppurana osavaltiona oleminenhan saattaa olla sinänsä hyväkin tilanne, kun molemmat leirit huomiota sinne päin ohjaavat. Nythän ilmeisesti kun Florida on selkeästi kääntynyt rebuille, ei osavaltio ole enää niin framilla, kuten aiemmin. Samalla tapaahan ainakin Colorado oli vielä hiljattain vaa'ankieliosavaltio, mutta nyt demokraateille lock.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Jenkkien presentinvaalien electoral collegea on perusteltu ainakin aluepolitiikalla. Mikäli valitsijamiesjärjestelmää ei olisi, vaan presidentiksi valittaisiin suoraan eniten ääniä kerännyt, keskittyisi huomio ja kampanjointi vaaleissa ennen kaikkea väkirikkaimpiin osavaltioihin, eli käytännössä itä- ja länsirannikolle ja Texasiin. Nyt kun vaa'ankieliosavaltioilla on iso painoarvo, myös Middle American ja Rust Beltin kysymykset nousevat esiin.

Purppurana osavaltiona oleminenhan saattaa olla sinänsä hyväkin tilanne, kun molemmat leirit huomiota sinne päin ohjaavat. Nythän ilmeisesti kun Florida on selkeästi kääntynyt rebuille, ei osavaltio ole enää niin framilla, kuten aiemmin. Samalla tapaahan ainakin Colorado oli vielä hiljattain vaa'ankieliosavaltio, mutta nyt demokraateille lock.
No siis ei tuo minusta näytä kauhean nerokkaalta ratkaisulta - nyt puhutaan ehkä 6-8 osavaltiosta, jotka ratkaisevat vaalit. Suurin osa muista, niin pienet kuin suuretkin jäävät lähes täysin ilman huomiota. Ellen väärin muista niin enemmänhän tuo ratkaisu oli aikoinaan kompromissi orjavaltioiden ja pohjoisen välillä, kolme viidesosaa orjaa kohden laskettiin äänestäjäksi tmv.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
No siis ei tuo minusta näytä kauhean nerokkaalta ratkaisulta - nyt puhutaan ehkä 6-8 osavaltiosta, jotka ratkaisevat vaalit. Suurin osa muista, niin pienet kuin suuretkin jäävät lähes täysin ilman huomiota. Ellen väärin muista niin enemmänhän tuo ratkaisu oli aikoinaan kompromissi orjavaltioiden ja pohjoisen välillä, kolme viidesosaa orjaa kohden laskettiin äänestäjäksi tmv.
Jep en itsekään systeemistä perusta. Sinänsä toki mielenkiintoista, etteivät nuo vaa'ankieliosavaltiot ole mikään stagnantti ryhmä, vaan ovat vaihdelleet vuosikymmenien saatossa todella paljon. Eihän siitä ole kuin reilut 30 vuotta kun Kaliforniakin oli sellainen.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: mjr

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Mikäli valitsijamiesjärjestelmää ei olisi, vaan presidentiksi valittaisiin suoraan eniten ääniä kerännyt, keskittyisi huomio ja kampanjointi vaaleissa ennen kaikkea väkirikkaimpiin osavaltioihin, eli käytännössä itä- ja länsirannikolle ja Texasiin.
Se tarkoittaisi myös sitä, että valtava määrä ääniä muuttuisi merkityksettämistä merkityksellisiksi. Nythän jos osavaltio on vahvasti suuntaan tai toiseen, niin vähemmistönä olevan puolueen äänestäjillä ei ole mitään merkitystä, vaan enemmistöpuolue vie valitsijamiehet nimiinsä. Otetaan nyt esimerkiksi viime aikoina esillä olleet Selänteet. Jos ja kun äänestävät Trumpia Kaliforniassa, niin eipä sillä ole mitään vaikutusta, koska osavaltio on niin selvästi sininen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös