Vaalien todennäköinen ratkaisu tapahtuu siis Pennsylvaniassa. Osavaltio on perinteisesti ollut demokraattien, sillä ennen Trumpia viimeksi Bush senior voitti siellä v.1988. Ja Trump v. 2016. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että kamppailusta tulee äärimmäisen kireä ja ennakoimaton. Republikaanit ovat kuitenkin aktivoituneet rekisteröinneissään, joten tässäkin suhteessa Trumpin tilanne näyttää hyvältä:
Pennsylvania Democrats see weakest voter registration edge in decades
Demokraattien etu rekisteröinneissä on pienin vuosikymmeniin. Joten ratkaisu jää riippumattomien äänien varaan. Kuvioita mutkistavat Vihreiden Jill Stein, jolla on 1 % kannatus osavaltiossa ja Libertaari Chase Oliver samansuuruisella kannatuksellaan. Kumpikin "vievät" luultavasti toiselta ehdokkaalta ääniä.
Gallupit ennakoivat todella tasaista kilpaa: vielä syyskuun alussa Harrisilla oli reilu johto, mutta nyt sen on selvästi kaventunut ja jotkut gallupit ennakoivat Trumpin voittoa. Paljon riippuu nyt siitä, ovatko demokraatit heränneet tilanteeseen ja pystyneet aktivoimaan puolueeseen kallellaan olevia äänestäjiä. Republikaanit ovat tähän pystyneet. Viimeistään nyt kaikki epäilykset Trumpista ovat menneen talven lumia ja puoluekanta ratkaisee äänen. Vain joku harva vielä jaksaa taivastella Trumpin tekemisiä ja äänestää häntä vastaan.
Vaalien tapa luoda bipolaarinen asetelma johtaa siihen, että Trumpin vastahakoinen kannattajakin valitsee puolueen tai talouden syyksi äänestämiseen. Peruste voidaan tällä tavalla ulkoistaa, löytää ikään kuin neutraali peruste äänestämiseen. Vaalikuume tai huuma johtaa myös vanhojen polkujen kulkemiseen: moni samaistuu omaan puolueeseensa ja haluaa tällä tavoin kuulua "meihin".
Naisten ja nuorten aktivoiminen olisi vienyt Harrisin helppoon voittoon, mutta ainakin nuorten kohdalla tilanne näyttää komplisoidummalta. Uutiset Lähi-Idästä kertovat heille sen, että Bidenin hallinto ei ole sen enempää palestiinalaisten puolella käytännössä kuin aikaisemmatkaan hallitukset. Miksi siis äänestää, jos sorto jatkuu entiseen tapaan. Naisille luultavasti aborttikysymys ja Trumpin persoona painaa vaakaa enemmän Harrisin suuntaan. Miehet perinteisesti kallistuvat hiukan enemmän Trumpin suuntaan.
Iäkkäät äänestävät mieluimmin Trumpia, erityisesti talouskysymykset painavat vaakaa Trumpin hyväksi. Toisaalta, ikä voi myös olla peruste nuoremmille valita Harris, jos ei muuta perustetta keksi. Miltei kaikki ovat jo tehneet äänestyspäätöksen, mikä lukitsee aika vahvasti asetelmat.
On siis merkkejä, jotka ennakoivat Trumpin voittoa Pennsylvaniassa, mutta toisaalta myös Harrisin voitolle riittää mahdollisuuksia. Riippumattomat saattavat pitää Harrisista enemmän. Pennsylvaniassa ikäkysymys on aika harmillinen Harrisin kannalta, koska ikääntyvä väestö ei välttämättä innostu kovin vahvasta kuittailusta Trumpin iälle. Jokainen ääni on tärkeä ja kohdeviestintä myös: pitää siis muistuttaa alle 50-v siitä, että ikäkulun ehdokkaan valitseminen ei ole järkevää.