Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Yhdysvaltain presidentinvaalit 2024

  • 613 397
  • 4 394

ML17

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins
Republikaanien kansallinen puoluekokous on käynnissä ja laitoin pyörimään, kun ajattelin että Trump pitää puheen (en tiedä pitääkö). Mutta jätin sen tuohon taustalle pyörimään ja tässä kyllä näkee sitä jenkkien republikaanipuolta aika kivasti, kun annetaan osavaltio kerrallaan äänet. Aikamoista jyväjemmaria ja lehmäpoikaa on monessa osavaltiossa. Uskonto on monessa vahvassa roolissa ja aika sakeaa settiä on muutaman osavaltion kohdalla tullut. "Fight" on nopeasti otettu käyttöön uutena iskulauseena. Välissä vanha rouva erittäin vahvalla etelän murteella ohjaa kokousta.
 
Trumpin edellinen varapresidentti oli Pence. Nyt samaan tehtävään on ehdolla Vance.

Vancen valinta noudattelisi hyvin sitä kaavaa, että tulevassa Trumpin hallituksessa soraääniä ei edellisen 2016-2020 hallituksen tapaan suvaita. Selvästi nuorempi MAGA-käännynnäinen, joka varmaan tekee kuten käsketään. Tässäpä nämä tärkeimmät J.D. Vancesta:


"In February, he declined to criticize Trump for encouraging Russian President Vladimir Putin to attack America's NATO allies if they failed to increase their defense spending.

While the Republican Party historically stood for free markets and embraced foreign intervention as an important national security tool, Trump's 2016 election opened up significant rifts within the party. Vance has been one of the most vocal opponents of continued aid to Ukraine in the Senate, a stance at odds with many Republican legislative leaders."


"Off the campaign trail, some of Trump's highest-profile allies - including Donald Trump Jr, Carlson, and Steve Bannon - have been delighted by Vance's brief tenure on Capitol Hill."

"Vance has been criticized for just copying Trump.

"Vance is an echo to Trump," said Niven, "not a new voice.""


edit. Tässä vielä vähän Vancen aiempia mietteitä Trumpista. Mutta mitäpä ei poliitikko tekisi uralla edetäkseen.



 
Viimeksi muokattu:

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Trumpin edellinen varapresidentti oli Pence. Nyt samaan tehtävään on ehdolla Vance.


Joopa joo, ei nyt varsinaisesti ainakaan maltillistavalta voimalta vaikuta tämä potentiaalinen varapressa. Ehtinyt jo vierittää salamurhayrityksestä vastuun Bidenille, X:ssä kuinkas muutenkaan.

Tosin vaikuttaisi olevan lähinnä täysin häikäilemätön opportunisti ja siltä osin isäntänsä kaltainen. Mistään aatteellisesti aidosta trumpistista, mitä se tarkoittaakaan, tuskin on kyse ottaen huomioon Vancen kovasanaisen kritiikin Trumpia kohtaan. Siis siihen asti, että hänen kannattikin alkaa mielistellä Trumpia jonka jälkeen on ollut ilmeisen täysillä magailemassa.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Eilisessä Hesarissa oli juttua Samuel L. Jacksonista. Trumpin salamurhayrityksestä tuli mieleen Pulp Fictionin kohtaus, jossa luodit iskeytyvät seinään joka puolella Julesin ympärillä, ja tämän ihmepelastumisen seurauksena mies päättää vaihtaa ammattia. Olisi hienoa, jos Donny tulisi samoihin aatoksiin. Tiedän... ei tule tapahtumaan, mutta saahan ihminen haaveilla.
 

Jurvanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Äsät!
Kuka täällä oli lyömässä jallupullosta vetoa ettei Trumpia valita pressaksi?
Hep. Kahdesti esitin vetoa. Ei tarttunut kukaan. Nyt varmaan kuivasuita harmittaa ohi mennyt tilaisuus.

On muuten aika murhainfo-tasoa tämöm ketjun ekat sivut ammuskelun jälkeen.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Jos yksi mies tai puolue kykenee kahdeksassa vuodessa kaatamaan lähes 250 vuotta vanhan demokratian, niin sen perustukset on rakennettu aika huonolle maaperälle ja se sietääkin kaatua.

Ja ihmisiltä tuntuu unohtuvan se, että Trump ei ole mikään kansan ylivoimainen suosikki. Hän ei tule saamaan taakse mitään 70% kannatusta. Jos hänet valitaan presidentiksi ja JOS hän rupeaa jotain "Project 2025" hommia käynnistelemään on jenkeissä 120miljoonaa ihmistä jotka ovat saman tien pistämässä kaupunkeja palasiksi. Mellakoida se kansa kyllä osaa.

Jos jotain historiaa lukemalla oppii niin sen, miten hauraita pysyviksi kuvitellut asiaintilat ja valtakunnatkin ovat. Jatkuvuusharhaa pönkittävät monet ihmiselle tyypilliset psykologiset tekijät, kuten negatiivisten asioiden todennäköisyyksien aliarviointi. Emme toivo asioiden menevän huonosti, joten ravistamme mielellämme mielestämme sen mahdollisuuden tai vähintäänkin kaunistelemme asioita. Koska toisen maailmansodan päättymisestä on kahdeksan vuosikymmentä, länsimaihin syntyneet ovat tottuneet pitämään äärimmäisiä katastrofeja ulkomaan uutisina. 250 vuottakaan ei ole pitkä aika, joskin Yhdysvaltojen kohdalla siihen kuuluu mm. imperialistinen laajeneminen, sisällissota, orjuuden lakkauttaminen ja myöhemmin viime vuosisadalla kansalaisoikeustaistelut. Koko teollistumisen jälkeinen maailmanjärjestys on historiallisesti hyvin tuore ilmiö ja epävakauttaa itseään parhaillaan.

1900-lukua pidettiin tavallisen ihmisen vuosisatana - sellaisena, joka selätti suuret konfliktit ja toi ihmisiä yhteen kylmästä sodastakin huolimatta. Kylmän sodan loppuminen vuosisadan lopulla todisti monien mielestä demokratian ja markkinatalouden voittokulun vääjäämättömyyden. 2000-luku ei valitettavasti taida päättyä yhtä positiivisissa merkeissä. Demokratiakehitys on heikentynyt ja ottanut jopa valtavia taka-askeleita paikoin. Vaikka yksi Trumpin kausi lisää ei suistaisi amerikkalaista järjestelmää täydelliseen sekasorron tilaan, on se joka tapauksessa paljon lähempänä sellaista kuin ennen.

Trump varustettuna paljon ensimmäistä kauttaan radikaalimmalla taustajoukolla tulee jakamaan Yhdysvaltoja varmasti vähintään samalla voimalla kuin 1960-luvun myllerrykset. Silloin etuna oli se, että ruohonjuuritason liikehdintää pyrittiin hillitsemään liittovaltion politiikassa - nyt tilanne on täysin toisenlainen. Miten kiehumisen voisi saada loppumaan neljän vuoden myllyttämisen jälkeen v. 2028? Omassa optimistisessa visiossani republikaanit olisivat hävinneet vaalit, Trump käpertyisi vanhuuttaan pois valokeilasta ja puolue joutuisi sisäiseen valtakamppailuun, jossa olisi mahdollista valita toisenlainen suunta kuin mitä on nähty. Tämä ei näytä tällä hetkellä kovin todennäköiseltä.

Ensimmäisen maailmansodan yhteydessä puhuttiin "sleeping sicknessistä", taudista, jossa valtiot kuin unissakävelijät raahustivat jyrkännettä alas modernin ajan historian suurimpaan katastrofiin. Nytkin tunnutaan nukkuvan ja vähättelevän kaikkea tekeillä olevaa, jännitteitä ruokkivaa ja epävakauttavaa liikehdintää. Tai ehkä emme ole unessa vaan kyvyttömiä ongelmien ratkaisuun? Iso joukko akateemisesti ansioituneita tarkkailijoita näkee, mitä esim. tammikuun 6. päivä 2021 viestii, mutta mitään ei tunnu olevan tehtävissä. Populismi iskee ihmisiin niin lujaa, että viha ja epätoivo vain kasvavat ja näköjään myös teot kärjistyvät. Poikkeuksena viime vuosisataan, tällä kertaa olemme automatisoineet kahtiajaon syventämisen. Ennen valtiot kiihottivat kansalaisten verenhimoa nationalistisella paatoksellaan, nyt samaa tekee yksityinen sektori somejättien algoritmien avulla edistäen "osallistumista" erilaisiin kuva- ja videojulkaisuihin ja merkkirajoitettuihin turahduksiin. Salamurhaajalla on päällään ei äärisuuntauksen hihamerkki, vaan aseharrastajien YouTube-kanavaa mainostava paita. Olisi mielenkiintoista kirjoittaa historiaa juuri tästä ajasta 50 vuoden päästä, toivottavasti se on silloin vielä mahdollista.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Vance on ihan hyvä valinta - täysin kyyninen ja periaatteeton, ei siis mikään "true believer". Sikäli kuin jotain vakaumusta jossain on niin se lienee suht rationaalinen pragmaattisuus.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Jokaisella on oikeus omiin mielipiteisiinsä ja arvoihinsa. Ne on kaikki yhtä hyviä ja paskoja.
Ensimmäinen kohta on täysin totta, jälkimmäinen ei. Jos esimerkiksi sinulla on mielipide ja arvo, että juutalaiset ovat ali-ihmisiä niin se on huono ja tyhmä mielipide, ihan paska. Mutta jos sinulla on mielipide ja arvo, että juutalaisille kuuluvat samat ihmisoikeudet kuin muillekin niin se mielipide ja arvo on paljon parempi kuin edellinen. Emmehän halua olla postmoderneja äärirelativisteja.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Ruotsila kirjoitellut Verkkouutisiin. En minä oikein tiedä, että pitäisikö tämä jakaa humpuuki-ketjuun, kun on jo kohtuu kulttimaista meininkiä.

Olen Ruotsilasta pitänyt paljonkin sen vuoksi, että hän on kyennyt valottamaan noita syitä Trumpin menestyksen takana sellaisella tavalla, johon hyvin harva suomalainen on pystynyt, tai halunnut edes yrittää. Hänellä on ihan kiistatonta ja kovaa asiantuntemusta USA:n poliittisesta historiasta ja muutenkin tuosta politiikan kentästä. Varsinkin oikeiston puolelta.

Mutta hän ei sitten niin milään kykene näkemään aivan ilmiselviä ja edessä olevia tosiasioita. Jos joku väittää, että Donald Trump ei muodosta uhkaa demokratialle, tai että nuo puheet diktaattorin aseman tavoittelusta ovat täysin tuulesta temmattuja, niin kukkuluuruu vaan sinnekin suuntaan.

Jos paras suomalainen USA-asiantuntija pitäisi nimetä, niin mielestäni Maria Lindénin nimeä ei voi ohittaa. Hänellä on vankan asiantuntemuksen lisäksi sellainen hyvältä tutkijalta vaadittava objektiivisuus, että kykenee molempia leirejä tarkastelemaan aika tasapuolisesti.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Olen Ruotsilasta pitänyt paljonkin sen vuoksi, että hän on kyennyt valottamaan noita syitä Trumpin menestyksen takana sellaisella tavalla, johon hyvin harva suomalainen on pystynyt, tai halunnut edes yrittää. Hänellä on ihan kiistatonta ja kovaa asiantuntemusta USA:n poliittisesta historiasta ja muutenkin tuosta politiikan kentästä. Varsinkin oikeiston puolelta.

Mutta hän ei sitten niin milään kykene näkemään aivan ilmiselviä ja edessä olevia tosiasioita. Jos joku väittää, että Donald Trump ei muodosta uhkaa demokratialle, tai että nuo puheet diktaattorin aseman tavoittelusta ovat täysin tuulesta temmattuja, niin kukkuluuruu vaan sinnekin suuntaan.

Jos paras suomalainen USA-asiantuntija pitäisi nimetä, niin mielestäni Maria Lindénin nimeä ei voi ohittaa. Hänellä on vankan asiantuntemuksen lisäksi sellainen hyvältä tutkijalta vaadittava objektiivisuus, että kykenee molempia leirejä tarkastelemaan aika tasapuolisesti.
Asioita voi nähdä monella tapaa ja siksi en osaa ottaa amerikkalaiseen politiikkaan kantaa niin kuin nuo asiantuntijat.

Trumpin Jeesukseen vertaamisen koen joka tapauksessa rienaamisena.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Jos paras suomalainen USA-asiantuntija pitäisi nimetä, niin mielestäni Maria Lindénin nimeä ei voi ohittaa. Hänellä on vankan asiantuntemuksen lisäksi sellainen hyvältä tutkijalta vaadittava objektiivisuus, että kykenee molempia leirejä tarkastelemaan aika tasapuolisesti.
Eilenhän nämä oli molemmat A-studiossa, ja Linden oli kyllä parempi.
 

TyöUkko

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Vallitseva konsensus on demaripiireissä se, että harmittaa kun ei osunut kunnolla päähän.

Myös se, että jos Bidenia ammuttaisiin olisi ampuja republikaani, äärioikeistolainen uusnatsi.
Jos Trumpia ammutaan päähän on ampuja republikaani, äärioikeistolainen uusnatsi.

Eli suht perus meininki.
Jos Bidenia olisi ammuttu, olisi koko maailma ollut järkyttynyt ja surullinen. Taas olisi media kierrättänyt samoja kolumneja äärioikeiston vaarallisuudesta. Paremmat ihmiset olisi järjestänyt mielenosoituksia väkivaltaa vastaan.

Kun Trumpia ammutaan, on se vain vitsien ja meemien aihe.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Jos Bidenia olisi ammuttu, olisi koko maailma ollut järkyttynyt ja surullinen. Taas olisi media kierrättänyt samoja kolumneja äärioikeiston vaarallisuudesta. Paremmat ihmiset olisi järjestänyt mielenosoituksia väkivaltaa vastaan.

Kun Trumpia ammutaan, on se vain vitsien ja meemien aihe.
Jos rekisteröitynyt demokraattien kannattaja olisi ampunut Bidenia, niin tuskin merkittävissä määrin olisi kirjoitettu äärioikeiston vaarallisuudesta.

Sehän tässä ampumavälikohtauksessa tuntuu monia trumpisteja ja persuja haittaavan, että ampuja paljastui rebuksi. Vaikeuttaa kovasti tapauksen politisoimista.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Olen Ruotsilasta pitänyt paljonkin sen vuoksi, että hän on kyennyt valottamaan noita syitä Trumpin menestyksen takana sellaisella tavalla, johon hyvin harva suomalainen on pystynyt, tai halunnut edes yrittää. Hänellä on ihan kiistatonta ja kovaa asiantuntemusta USA:n poliittisesta historiasta ja muutenkin tuosta politiikan kentästä. Varsinkin oikeiston puolelta.

Mutta hän ei sitten niin milään kykene näkemään aivan ilmiselviä ja edessä olevia tosiasioita. Jos joku väittää, että Donald Trump ei muodosta uhkaa demokratialle, tai että nuo puheet diktaattorin aseman tavoittelusta ovat täysin tuulesta temmattuja, niin kukkuluuruu vaan sinnekin suuntaan.

Jos paras suomalainen USA-asiantuntija pitäisi nimetä, niin mielestäni Maria Lindénin nimeä ei voi ohittaa. Hänellä on vankan asiantuntemuksen lisäksi sellainen hyvältä tutkijalta vaadittava objektiivisuus, että kykenee molempia leirejä tarkastelemaan aika tasapuolisesti.

Minua harmittaa toimittajien kyvyttömyys haastaa Ruotsilan tapaisen asiantuntijan sanomisia.

Aamu-tv:ssa hän kommentoi toisen asiantuntijan kommenttia, että USA:ssa kaikilla on samat oikeudet. Tämä liittyi rebujen puoluekokouksen puheenvuoroihin, joissa oli puhuttu mm. transihmisten oikeuksista. Kyllähän rebut pyrkivät rajoittamaan mm. aborttioikeutta, joten taustatyönsä tehnyt toimittaja olisi pystynyt tarttumaan tuohon.

Ruotsilaa on mukava kuunnella, tosin hänen sokeus Trumpin suhteen tekee hänestä huonon asiantuntijan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös