Vapauttamisesta kun seurasi myös nopeaa talouskasvuakin joskin epävakaisuuskin on lisääntynyt
Eri ihmiset suhtautuvat eri tavoin siihen, että talouskasvu lisää eriarvoisuutta. USA:ssa ollaan nyt Obaman toisen kauden päättyessä tilanteessa, jossa eniten ansaitsevan viidenneksen keskimääräiset bruttotulot kohosivat viime vuonna lähes prosentilla 166 000 dollariin, kun taas keskipalkat laskivat lähes prosentilla 64 000 dollariin. Keskipalkat laskivat maassa toista vuotta putkeen. Vähiten tienaavan viidenneksen ansiot putosivat eniten, 3,5 prosenttia alle 10 000 dollariin. Näin kävi Yhdysvaltojen talouden kasvusta ja sadoista tuhansista uusista työpaikoista huolimatta.
Tämä ei tietenkään ole yksin Obaman vika, sillä kehitys on pitkäaikainen. Mutta tyytymättömyyttä yllä kuvattu kehitys varmasti aiheuttaa jo siksi, että siihen ylimpään viidennekseen voi kuulua vain yli viidennes. Sen takia noin neljä viidestä amerikkalaisesta pitääkin taloudellista epätasa-arvoa ongelmana.
Obaman kauden aikana ei näyttäisi tulleen minkäänlaista käännöstä, vaan keskiluokka jatkaa häviämistään (ylös ja alas) ja alin viidennes köyhtymistään, nousematta ylös. Vastoin yleistä käsitystä, myös republikaanit ovat nostaneet edellä kuvatut USA:ta koskettavat laajat ongelmat esille, kuten Rick Santorum linkissä.
Itse en täten pidä Obaman kautta taloudellisessa mielessä kovinkaan onnistuneena. Ulkopoliittisessa mielessä käsittelin aihetta jo aiemmin, ja isoja miinuksia löytyy myös sieltä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että jos olisin amerikkalainen, äänestäisin Trumpia. Mutta se tarkoittaa sitä, että Trumpia äänestävät ovat ymmärrettävästi pettyneitä siihen, että Obama ei ole tarjonnut heille mitään.
Vika ei ole tälläkään kertaa peilissä. Demokraatteihin ja Obamaan pettyneiden tyhmyydestä puhumattakaan.
Lähteet:
http://www.nytimes.com/2012/01/05/u...ise-from-lower-rungs.html?pagewanted=all&_r=0
Tuloerot repesivät Yhdysvalloissa - vähiten tienaavien ansiotaso romahti - Ulkomaat - Uutiset - MTV.fi