Oman näkemykseni mukaan valtaosa viime vaaleissa Trumpia äänestäneistä oli ihan tavallisia kansalaisia, jotka olivat kyllästyneitä USA:n poliittiseen ja yleiseen ilmapiiriin. Heidän ymmärryksensä poliitikasta ja sen tekemisestä oli (ainakin silloin) niin heikkoa, että he naivisti kuvittelivat, että joku ulkopuolelta tuleva henkilö tulee ja muuttaa kaiken paremmaksi. Valtaosa Trumpia äänestäneistä ei varmaankaan allekirjoittanut ihan kaikkia Trumpin ajamia asioita, mutta toivo siitä, että asiat muuttuisivat parempaan, oli olemassa ja niin voimakasta, että niillä muilla asioilla ei lopulta ollut niin paljon merkitystä, että olisivat jääneet kotiin tai äänestäneet HRC:tä. Muutosta toivottiin ja se myös saatiin, mutta tuskin ihan sellaisena kuin toivottiin. Luottamus myös rebuihin puolueena ja sen arvostelukykyyn oli korkealla, mutta nyt voi olla toisin.
”Paluu vanhaan” nähdään suurena saatanana, vaikka todellisuudessa enemmistö taitaa oikeasti lopulta kaivata vanhoja hyviä aikoja. Aikaa, jolloin koti, uskonto ja isänmaa oli voimissaan ja Amerikka oli maailman hienoin maa. Omalla työllään oli mahdollista tulla toimeen ja ihmisillä oli aikaa keskittyä myös muihin asioihin: perheeseen, harrastuksiin, uskontoon ja yhteisöllisyyteen. Näitä arvojahan erityisesti Rebut ajavat edelleen voimakkaasti, mutta sanahelinäksi tuntuvat jäävän, kun esim. perinteiset teollisuuden työpaikat ovat kadonneet, keskiluokan elämä on muuttunut selviytymiseksi ja maailma on muutenkin muuttunut suvaitsevaisemmaksi. Sivistyksen ollessa huonoa ja jos ollaan nykymeiningissä oman mukavuusalueen ulkopuolella, nämä kaikki asiat ovat suuria uhkia ja silloin toivoksi paremmasta riittää sekin, että joku antaa edes kateettomia lupauksia. Naivisti ajatellaan, että eihän kukaan nyt päin naamaa valehtele. Lisäksi ympärillä olevien ihmisten esimerkki näyttelee suurta roolia. Jos pikkukaupungin ”valtaeliitti” äänestää Trumpia, minäkin äänestän, koska sen on pakko olla paras vaihtoehto, ovathan nämä ihmiset menestyneitä. Valtaosa ihmisistä pystyy helposti perustelemaan itselleen lähes mitä tahansa omia tekojaan, jos on pakko, oli ne miten järjenvastaisia tai moraalisesti arvelluttavia tahansa. Tällöin riittää vaikka, että valitsee itselleen tietyt kynnyskysymykset, joiden pitää täyttyä. Muut, itselle suoraan vähemmän merkitykselliset asiat, on helppo näin sivuuttaa tarvittaessa kokonaan. Tässä Trump onnistui viimeksi niin hyvin, että se riitti valintaan.
Nyt on kysymys myös Trumpia äänestäneiden ylpeydestä ja kyvystä ymmärtää ja myöntää omat virheensä. Valtaosa Trumpia äänestäneistä taisi lopulta äänestää omien etujensa vastaisesti. Painetaanko faktat jälleen villaisella ja uskotaan fiilistä? Vai olisiko aika jo kypsä perehtyä monipuolisesti eri asioihin ja kohdata todellisuus? Mitä luvattiin ja mitä toteutettiin? Ketkä voittivat Trumpin kaudella ja sitäkö haluttiin? Halutaanko näitä ylipäätään edes selvittää vai onko helpompi vain uskotella itselleen, että Trump kyllä yritti kaikkensa, mutta kun demokraatit ovat pilanneet kaiken? Pää perseeseen vai sieltä pois?