Niinpä. Niin älyttömältä kun se vaikuttaakin, niin nykyaikana on erittäin paljon ihmisiä, joiden silmissä huono käytös, valehtelu ja avoimen halveksunnan osoittaminen vääränlaisille ihmisille on merkki vahvuudesta ja voittamisesta.
Ulkomaalaisviha tai rasismi yleensä kasvaa siinä missä talousnäkymät huononee. Huomaa tämän Suomessakin eräänlaisena "rajat kiinni"-mentaliteettina, joka kuohahtelee välillä oikein yksityiskohtaisesti. 2008 talouskriisi jätti paljon tuskaa ja katkeruutta USA:n sydänmaille, joita Obaman ja Clintonien globaalipolitiikka ei oikein tyydyttänyt. Trump tuli ja käytti tätä hyödyksi. Tarkoittaako se oikeasti sitä mitä se sanoo, onkin toinen asia.
Omasta mielestäni Trump on enemmän opportunisti, kuin vahvan ideologian omaava henkilö. Se oli liberaali vuoteen 2011 saakka. Enkä oikein jaksa uskoa, että yli seitkytvuotias tyyppi muuttuisi ideologialtaan enää niin dramaattisesti, kuin millaista kuvaa se nyt itsestään antaa. Toisin kuin Hillary ja Obama, Trump ei vastustanut homoavioliittoja, joka on niinkin uskovaisessa maassa aika iso juttu. Ja jos tarkastelee Trumpin historiaa ennen presidenttikampanjaa, se vaikuttaa melko avarakatseiselta bisnesmieheltä, joka panostaa mielikuviin. Sitähän Trump-tavaramerkki aikoinaan oli - kultainen mielikuva, joka ei vastannut todellisuutta.
Ymmärrän myös todella hyvin, miksi Yhdysvalloissa on paljon tahoja, jotka haluavat Trumpin pois vallasta. Yhdysvaltojen iso taloudellinen selkäranka on aina ollut aseteollisuus, ja presidentti, joka ei ole maailmalla kylvämässä sotia, vaan pikemminkin kauppasotia, ei ole heille ihanteellinen presidentti. Trump erottuu selkeästi kaikista muista Yhdysvaltain presidenteistä sotien määrässä. Se on ollut jopa poikkeuksellisen maltillinen aseellisten konfliktien kanssa, vaikka varmasti siihen on ollut iso paine. Siksi en oikein ymmärrä, miksi sitä täällä Euroopassa niin kiihkeästi halutaan virasta. Kaipaammeko mekin sitä painetta maailmaan?
Onhan se niin, että USA:n vaikutuksen vähentyessä Euroopassa, meillä on turvattomampi olo, koska pelkäämme Venäjän ja Kiinan täyttävän USA:n jättämää tyhjiötä. Ja Trumpille EU on selkeä taloudellinen kilpakumppani - toisin kuin minkälaiseksi mielsimme aiemmat USA:n presidentit. Mutta toisaalta - aiempien USA:n presidenttien kausien alla, EU oli lähinnä apulainen, jolla ei ollut oikein tilaa kasvaa itsenäiseksi Yhdysvaltojen ison varjon alla. Nyt siihen olisi mahdollisuus. Ja sitä tarvitsisimme pitkällä tähtäimellä, mikäli haluamme Euroopan pysyvän vahvana pelinappulana, etenkin Kiinan vaikutusvallan kasvaessa ympäri maailmaa.
Voisin vielä mainita, etten itse äänestäisi Trumpia, mikäli olisin Amerikan kansalainen. Itsekeskeisillä populisteilla on tapana ajatella asioita vain lyhyellä tähtäimellä, eikä Trumpilla ole ikääkään juuri lyhyttä tähtäintä pidemmälle. Hän halunnee nauttia kansansuosiosta nyt. Joten en usko hänen ratkaisujensa vahvistavan Amerikkaa pitkässä juoksussa. Mutta kuten edellä pohdin, se voi tarjota Euroopalle mahdollisuuksia. Olettaen, ettemme odottele isä-ameriikan paluuta, vaan alamme itsekin ajatella Europe First-tyylisellä mentaliteetilla ja kehitämme omavaraisuutta. Tästä huolimatta toivoisin jonkun Sandersin olevan seuraava Yhdysvaltain presidentti, mutta minun on erittäin hankala uskoa, että demokraatit valitsisivat ehdokkaakseen jonkun, jonka munista merkittävillä eturyhmillä ei ole otetta. Uskon Joe Bidenin olevan demokraattien seuraava ehdokas, mikäli se saa edes siedettävästi kannatusta alleen esivaaleissa. Sillä on kuitenkin aseteollisuuden lobbari presidenttikampanjassaan.