EU:n talous on lähes yhtä iso kuin Yhdysvalloilla. Eli paukkuja olisi sotilaallisiin voimavaroihin kyllä. Mutta tuo halu on kynnyskysymys; Jos EU:n kaltaista toimijaa ei kiinnosta ihmisoikeudet, niin miksi USA tunkisi rahansa lähellä EU:n rajaa käytäviin sotiin ?
Ei EU:n talous ole lähelläkään USA:n taloutta. Yksikköinä BKT on USA 19.3 ja EU 12.6. USA on siis yli 50 prosenttia suurempi. Kun Britannia lähtee, EU:n talous on noin 10.0 ja USA siten lähes 100 % suurempi. Ja tuosta tulevasta noin 10.0 Saksa ja Ranska muodostavat noin 6.0. Merkelin Saksa on ollut erittäin vähän kiinnostunut sotilaallisesta toiminnasta tai edes Saksan puolustuskyvystä. Muutos tulee, mutta se vie kymmeniä vuosia. Macron on halukas erilaisiin operaatioihin, mutta Ranskan osoittamalla tavalla.
Tiivistäen: ei ole edes olemassa EU:ta, joka voisi operoida yhtään missään sotilaallisesti. Eikä tule. Euroopan lähellä käytävät sodat ovat EU:lle ongelma, koska Venäjä on usein niissä hyökkääjä. Pitkälti Merkelin Saksan valitsema linja on ollut, että Venäjää ei laiteta ahtaalle eikä Venäjälle tärkeisiin energiatoimituksiin uloteta esimerkiksi pakotteita. Perusteeksi Merkel on kertonut, että Venäjä on aina Euroopan vieressä ja sen kanssa on siksi tultava toimeen ja tarvittaessa autettava Venäjää.
Voisi siis sanoa, että tässäkään asiassa edes Saksalla saati EU:lla ei ole yhteistä linjaa. Saksalainen Manfred Weber on keskustaoikeiston yhteinen ehdokas EU-komission uudeksi puheenjohtajaksi. Hän on sanonut vapaasti suomentaen, että laittaa Venäjän ja Putinin haaveet mm. NS2 osalta hylkyyn, koska Putin käyttää energiaa EU:n vangitsemiseen ja esim NS2 hanke on Putinin juoni. Jos EU uskaltaa toteuttaa Weberin linjaa, EU:n linja kovenee vihdoin Venäjän suhteen. Tällöin uskon, että Putin ryhtyy harkitsemaan aivan uudenlaisia aloitteita Ukrainan kanssa.
Eurooppalainen NATO on puolustusorganisaatio, ja se ei teee mitään sellaista, mitä politiikot eivät tahdo. Koska Euroopan NATO-jäsenmaissa on hyvin erilaisia näkemyksiä, NATO heijastelee niitä.
Päädytään siihen, että USA on ollut omasta ja muiden halusta se tekijä, joka hoitaa kriisejä milloin missäkin. On toisaalta hyvä, että Trump vetää joukkoja ja välttelee tulevia sotia, koska USA on ihan omilla toimillaan yksi suurimpia syyllisiä moniin sotiin. Mutta on todella heikko esitys Trumpilta palkita mm. kurdien joukot Isisin kaatamisesta sillä, että ne jätetään Turkin ja Venäjän tuhokoneiston tapettaviksi. Tosin vastoin Trumpin ilmoituksia, näin ei ainakaan vielä tapahdu.