Tuo liittyy enemmän varmaan Brexit ketjuun kuin tähän, mutta onhan tuossa Brittien rämpimisessä huomannut kuinka vaikeata tuo eroaminen on sitten käytännössä, kun lähes kaikki byrokratia on tehty menemään EU:n kautta. Britit ovat kuitenkin tavallaan pysyneet monilla tavoilla ulkona ihan sieltä EU:n ytimestä ja monella tavalla se on maa, jolle eroaminen olisi helpointa ja silti tuo on helkkarinmoista rämpimistä. Suomen kohdalla joka on paljon pienempi ja vientiriippuvainen maa ja sijaitsee sellaisen suurvallan naapurissa, jolla on lähihistoriaa pienempien naapureiden kyykyttämisestä, tuo prosessi olisi paljon vaikeampi. Tietenkin mahdollisuutena voisi olla Norjan tapaan ETA/EFTA-jäsenyys, mutta silloinkin jouduttaisiin silti noudattamaan Brysselistä tulevia sääntöjä ja maksamaan jotain EU:n sisämarkkinoille pääsemisestä, mutta ilman että pääsisi oikeasti vaikuttamaan asioihin.
Tuo Brysseli byrokratiakin on monella tavalla vähän ylisuurenneltu asia. Tuossa täytyy ottaa huomioon, että tuolla on edustajia 28 eri maasta ja joiden pitäisi hyväksyä nuo säännöt, joten monessa tapauksessa ne eivät voi olla kovin tiukkoja. Suurempi ongelma on enemmän siinä, että Suomessa virkamiehet ja poliitikot lisäävät paikallisessa lainsäädäntötyössä direktiivien päälle ns. Suomi-lisää, jolloin monen direktiivin soveltaminen on Suomessa paljon tiukempaa mitä EU-tasolla oli sovittu.
Tuo pakolaiskriisi on monella tavalla suuri ongelma EU:lle ja sen tulevaisuudelle, mutta senkin kohdalla isona ongelmana on se, että siellä on tiettyjä maita joiden intresseissä ei ole oikeasti ratkaista sitä, koska silloin eivät voisi sisäpolitiikassa ratsastaa sillä. Ei EU ole ongelmaton ole ja varsinkin euroalue nykyisessä laajuudessa oli virhe (varsinkin Etelä-Euroopan maille), mutta silti EU on parempi kuin jos sitä ei olisi.