Jos ajatellaan amerikkalaista yhteiskuntaa, sen infrastruktuuria, kallista korkeampaa koulutusta, vähäistä sosiaalista liikkuvuutta, vieläkin puutteellista terveydenhoitoa ja yhä huonontuvaa peruskoulutusta ja keskiluokan yhä ahtaampaa tilannetta sekä työelämän huomattavaa kovuutta niin voisi ajatella, että olisi tiettyä varaa nostaa kokonaisveroastetta tuosta n. 25%:sta eikä suunnata yhä uusia veroleikkauksia suuryrityksille ja superrikkaille.
Totta. En pidä USA:n kokonaisveroastetta riittävänä monista eri syistä. Vastasin kuitenkin hieman eri asiasta eli yritysverosta (joka on alle Suomen vastaavan) ja superrikkaiden verotuksesta, joka on 37 prosenttia.
Ne ovat eri asioita, kuin kokonaisveroaste, johon lasketaan kaikki julkisen puolen keräämät pakolliset veroluonteiset ja vastaavat maksut ja verrataan niitä bkt:hen. USA:ssa ei ole samanlaista alv:ta kuin meillä, ja vaikka osavaltiot keräävät omiaan, tulot jäävät selvästi alle OECD:n vastaavien (kokonaisveroasteen osalta).
Joo, onhan nuo perusluvut, mutta siis juuri yksittäisen kansalaisen kannalta kokonaisveroaste osavaltioittain(nämä "alvit" yms. vaihtelevat) ja mitä menoja keskimäärin tulee vielä päälle verrattuna suomalaiseen systeemiin.
Kyllä ja suuri ero Suomeen on siinä, että osavaltiot yms keräävät "alveja" liittovaltion sijasta. Myös energia, kuten bensa, on huomattavasti halvempaa USA:ssa. Alvit jäävät kuitenkin selvästi alle Suomen (Euroopan) määräältään, ja tämä selittää ison osan siitä, miksi kokonaisveroaste USA:ssa on noin 26 prosenttia ja Suomessa sitten 44 prosenttia. Samalla se tarkoittaa sitä, että vähemmän tienaavalle vaikkapa ruoka tai bensa on suhteessa halvempaa USA:ssa kuin Suomessa. Vastaavasti erot (julkisen) terveydenhoidon tai koulutuksen osalta ovat Suomessa (Euroopassa, Kanadassa) kustannuksiltaan ihan toista luokkaa eli paljon edullisemmat kuin USA:ssa.