Anyway, etten saa banneja, niin tosiaan tuo de facto 60 äänen kynnys senaatissa on yksi USA:n hämmentävän systeemin hämmentävimpiä asioita - mitäs siitä kirjoitetaan perustuslaissa, siis ihan normilainsäädännön suhteen, sinä varmaan tietäisit?
60 äänen filibusteri on satoja vuosia vanha senaatin sääntö, jota on käytetty 1970-luvulta alkaen varsin systemaattisesti. Idea on tietysti yrittää välttää ’enemmistön diktatuuria’ ja pakottaa puolueet sopimaan keskenään.
https://en.wikipedia.org/wiki/Filibuster_in_the_United_States_Senate
Senaatin demokraatti-johtaja Harry Reid kuitenkin poisti yllättäen filibusterin tuomari-nimityksiltä 2013, jotta sai ajettua vasemmiston tuomareita alempiin oikeusasteisiin.
Tämä oli radikaali veto, josta Reidiä silloin kovasti varoiteltiin ja sanottiin, että se saattaa iskeä lujaa takaisin.
Niin on sitten käynytkin, kun Trump ja senaatti ovat pystyneet varsin vapaasti täyttämään tuomarinpaikkoja konservatiivi-tuomareilla.
Trumpin valinnan jälkeen, kun demokraatit ottivat toimintaperiaatteikseen 'resistance' ja 'obstruction', kaikesta senaatin toiminnasta on tullut hyvin vaikeaa, mm. Trump ja Ted Cruz ovat vaatineet filibusterin poistamista.
Toistaiseksi republikaanit ovat olleet hyvin haluttomia, mutta mahdollisesti se päivä tulee eteen, että Mitch McConnell poistaa filibusterin täysin.
Tiedätkö, en halua mitenkään yhtyä mihinkään spekulaatioon väitetyistä aiemmista inkarnaatioistasi tällä palstalla, mutta teen sen huomion, että olet aivan liian älykäs ja tietäväinen postaamaan n. 80-90% siitä mitä postaat. Ilmeisesti välillä lipsut performanssistasi.
En pelaa mitään roolia. Olin vielä 5 vuotta sitten demokraattien puolella, koska he olivat eurooppalaisen silmään ’järkevämmän tuntuisia’, ja harrastivat vähemmän agressiivista ulkopolitiikka.
Asiat ovat kuitenkin kääntyneet viime vuosina päälaelleen. Demokraateista on tullut vasemmistolainen radikaalipuolue, jolla ei ole enää liberaaleista arvoista tietoakaan. Käytännössä tilanne on se että nyky-demokraatit:
- haluaa vähentää sananvapautta kilpailevilta ajatuksilta
- tuoda maahan laillisesti ja laittomasti mahdollisimman paljon uusia ihmisiä, jotka eivät tunne Amerikan historiaa ja arvoja - ihan vain jotta saisivat uusia äänestäjiä - koska eivät pärjää kilpailussa vanhoista. Tässä ei ollenkaan ajatella mitä se tekee maalle, sen työpaikoille, palkoille ja ylipäänsä yhteiskunnalliselle tasapainolle.
- jo enemmistö demokraateista haluaa sosialismia, ei kapitalismia.
- suojella tiedustelupalvelujen korruptiota
- vauhkota ja luoda teko-skandaalin asiasta kuin asiasta
- harrastaa typerää ja maata hajottavaa identiteetti-politiikkaa
Väitän että trumpilaiset ovat Amerikassa tällä hetkellä se porukka, joka parhaiten tajuaa, mitä maa tarvitsee. Se on uusi porukka, joka on noussut pinnalle ja Amerikan politiikan keskiöön vasta ihan viime vuosina.
Jos haluaa ymmärtää, miten he ajattelevat, kannattaa katsoa YouTubesta ja seurata Twitterissä mm. seuraavia: Tucker Carlson, Candace Owens, Rand Paul, Scott Adams, Laura Ingraham. Heitä on vaikea kutsua tyhmiksi tai tietämättömiksi.
Miten itse näkisit budjetti-tasapainon onnistuneen kun kaikki on ollut republikaanien kontrollissa? Onko triljoona alijäämää vai ei. kyllä tai ei riittää.
Kaikki ei ole todellakaan republikaanien kontrollissa. Tämä on kanssa yksi median levittämä epätotuus. Republikaaneilla on senaatessa nyt 51 ääntä, kun filibusteri vaatii 60 ääntä. Eli demokraateilla on vahvat pelikortit sanella mm. budjettiin haluamansa asiat, ja republikaanien ainoa mahdollinen vastaveto on hallinnon sulkeminen (government shutdown).
Vaikka verouudistus lisää vajetta tänä vuonna, se maksaa itsensä varsin mahdollisesti takaisin kiihtyneen talouskasvun kautta.
Vajeen suurin aiheuttaja tänä vuonna on kevään Omnibus-bill, johon republikaanit ja Trump vaativat isoa puolustusmenojen lisäystä ja demokraatit hyväksyivät sen vain, jos myös kaikkia muita menoja lisätään reippaasti, ja niin rakennettiin nopeasti (ja kansan katseilta piilossa) hirveä rahareikä täynnä kaikkea kivaa Washingtonin lobbareille, paikallispoliitikoille, etujärjestöille, jne, eli Omnibus.
Trumpilaiset ja konservatiivit olivat todella pettyneitä Trumpiin, Mitch McConnelliin ja Paul Ryaniin Omnibuksen läpimenon jälkeen. Trump on luvannut seuraavan Omnibuksen kanssa kovempia otteita, kun tajusi kentän reaktion, ja on mm. uhannut hallinnon sulkemisella. Hallintoa tuskin suljetaan juuri ennen välivaaleja, mutta joulukuussa se on varsin mahdollista.
RINO:jen (McConnell, Ryan, jne) ongelma on siinä, että tositilanteessa heitä ei välttämättä Washingtonin hirveä kulutushalu haittaa, koska he ovat niin syvällä suossa ja lähellä kaikenmaailman vaali- ym. rahoittajia (konsultteja, lobbareita, etujärjestöjä, sotateollisuutta, jne).