Tämä on suoraan Orwellin kirjasta 1984. Ihmiset jotka kannattavat säätelyä ja korkeaa verotusta ei ole liberaaleja. Liberaalit ovat niitä, jotka levittävät taxation is theft -tagilla puolitotuuksia (kuten että tuloverot eivät ole tarpeellisia yhteiskunnan rahoittamiseen). Liberaalit vastustavat kaikenlaista asekontrollia.
USA:ssa monet liberaalit äänestävät näistä syistä Trumpia. Ehkä jopa suurin osa.
Liberaalit korostavat yksilönvapautta ja yksilön roolia yli valtion. Sitä on liberalismi.
Tässä menee teillä sekaisin 'liberalism' ja 'libertarianism'.
Amerikan politiikassa liberaalit (liberals) ovat yksiselitteisesti vasemmistolaisia (left-wing) ja konservatiivit (conservatives) oikeistolaisia (right-wing). Tämä on yleisesti hyväksytty totuus molemmin puolin.
USA:n kolmanneksi suurin puolue on 'Libertarian Party', joka on mm. sai 3.3% kaikista äänistä 2016 presidentin vaaleissa. Se kannattaa valtion roolin minimoimista asiassa kuin asiassa, mm. vähäisiä veroja ja yksilön maksimaalista vapautta.
Amerikan liberaalit (siis demokraatit) haluavat yksiselitteisesti lisätä veroja ja lisätä valtion harjoittamaa sääntelyä. Siis kasvattaa valtion roolia taloudessa ja yhteiskunnassa.
Jahas demokraattien ja republikaanien ehdokkaat Tennesseen seuraavaksi senaattoriksi ovat selvinneet. Vastakkain tulevat olemaan demokraattien suosittu entinen kuvernööri Phil Bredesen ja Trumpin puolesta avoimesti liputtava republikaaniedustaja Marsha Blackburn.
Bredesen on Blackburniä tavannut gallupeissa johtaa (tosin dataa ei vielä valtaisia määriä ole tähän mennessä kun esivaalit ovat vasta nyt ohitse ja lopulliset ehdokkaat selvillä), joten demokraateilla lienee ihan realistinen mahdollisuus voittaa senaattorinpaikka Tennesseessä ja sitä myöten myös enemmistö senaatissa (mikä toki edellyttää suotuisia tuloksia myös esim. Arizonassa ja/tai Nevadassa ja istuvien uudelleenehdolla olevien demokraattisenaattorien uudelleenvalintaa). Edellämainittu tarkoittaisi Trumpin vallan kaventumista käytännössä.
Lähde:
Blackburn, Bredesen easily win Tennessee Senate primaries | TheHill (Linkki vie The Hillin uutiseen)
https://realclearpolitics.com/epolls/2018/senate/tn/tennessee_senate_blackburn_vs_bredesen-6308.html (Linkki RealClearPoliticsin sivuille ja gallupdataan)
Eilen olivat nämä esivaalit. Republikaanien esivaalissa annettiin 717,800 ääntä ja demokraattien 378,500 ääntä. Näiden äänien perusteella republikaanien Blackburn olisi voittanut suhteessa 65-35, eli 30%:n erolla.
Mielenkiintoista, että demokraattien teettämät gallupit ovat silti väittäneet Blackburnin olleen niukasti häviöllä. Kertoo taas paljon gallupeista ja niiden manipuloinnista.
Heil Trump vaan sun heiluville. Hyvin ostat sekä läskin että alt rightin propagandan.
Kun argumentaatio on nimittelyä tasolla 'läski' ja 'fasisti', ei tarvitse kauheasti ihmetellä, miksi vasemmiston kannatus on laskussa kaikkialla maailmassa.
Tuossa kun noita luettelet, kannattaa muistaa se, että niin republikaanit kuin demokraatit uskovat USA:n tarvitsevan merkittävästi suurempaa puolustusbudjettia. Tässä kysymyksessä valtaosa demokraateissa seisoi senaatissa yhdessä rintamassa ja Trump tulee allerkirjoittamaan muistaakseni vajaan 800 miljardin puolustusbudjetin.
Obaman aikana USA:n puolustusmenot suhteessa BKT:hen laskivat rajusti, kuten allaolevasta linkistä voi nähdä. Mitä tulee USA:n budjetti-alijäämään tänä vuonna, sen kasvuun on vaikuttanut verouudistus, mutta vielä paljon enemmän ns. 'omnibus' spending bill, johon demokraatit pakottivat republikaanit lisäämään hirveät määrät kaikenlaista kulutusta, jotta republikaanit saivat puolustusbudjetin kasvun läpi. Seuraus 'omnibuksesta' oli aikamoinen 'backlash' Trumpille hänen omalta MAGA-liikkeeltään, jolla on suuria vaikeuksia hyväksyä moinen tuhlailu.
Sen kokemuksen jälkeen Trump on jopa uhannut sulkea hallinnon (government shutdown), ellei saa ensi kerralla läpi 1. muuriaan, 2. ei-puolustusmenojen kasvua kuriin.
https://tradingeconomics.com/united-states/military-expenditure-percent-of-gdp-wb-data.html
Mitä tulee Tifosin kysymykseen olenko 'pro-life' vai 'pro-choice', olen 'pro-choice', vaikka tätä asiaa en ole hirveästi tutkinut / ajatellut.
Kannattaa kuitenkin huomata, että mm. Suomessa abortti-oikeus on huomattavasti rajatumpi, kuin mihin monet USA:n demokraatit haluaisivat sen viedä. Missään yhteiskunnassa ei saa tappaa toista. Myös vauvan tappaminen pitäisi olla mahdollista vain hyvin perustelluissa tilanteissa.