Köh köh.
Lisää voi lukea tästä. Myös tuosta IFF-järjestelmästä. Rudimentary, mutta kuitenkin.
16 miles away from Imam Khomenini International Airport, two Islamic Republic of Iran Air Defense Forces (IRIADF) crew were awaiting any…
medium.com
Hyvä linkki, jossa erinomaisesti avattu tuota ampumapäätöksen tekemisen hankaluutta ja varsinkin aikaikkunan kapeutta ja kiirettä, sekä sijainnin ja maastokatveiden vaikutusta ohjustorjuntaan tutkatekniikkaan.
Rudimentary on itselle ihan tuntematon sana, mutta voisiko se tarkoittaa sitä, että TOR-M2 järjestelmän IFFon samaa tasoa kuin BUK-järjestelmässä. Jossa siinä IFF-ominaisuus on kyllä olemassa, mutta ei yksittäisessä ohjusvaunussa, vaan patterin johtokeskuksesta eli Joke-vaunussa. Tuo IFF tarkoittaa venäläisen kaluston omakone-tunnistusta, joka saadaan johtokeskuksen näytölle, kun johtokeskus saa dataa maalinosoitustutkalta (siis isolta valvontatutkalta, ei ohjusvaunun tutkalta). IFF-tunnistuksen omakone-tunnistus venäläisistä koneista tehdään johtokeskusvaunussa. Ohjusvaunussa ei ole (buk-järjestelmässä) IFF-tietoja.
Näin ollen (ainakin BUK-järjestelmä Joke-vaunun) IFF ei kykene automaattisesti erottamaan amerikkalaista konetta ranskalaisesta tai kiinalaisesta koneesta. Se kertoo vain, onko kyseessä venäläinen kone vai ei-venäläinen kone.
Iranin ilmavoimilla on käytössä lähteiden mukaan hyvin sekalainen kalusto eri vuosikymmeniltä, amerikkalaista F-14, ranskalaista miragea, kiinalaista Chengdua ja venäläistä MiGiä ja Sukhoita... joten kysymys kuuluu, kuinka hyvin TOR-M2 antaa näistä kaikista automaattisesti IFF-tunnistuksen ja luottaako ohjusvaunussa ampumapäätöksen tekijä siihen, että kyseessä on oikeasti oma kone, eikä vihollinen.
(Suomalaisille BUK-järjestelmän IFF-omakonetunnistus on siinä mielessä helppo, että järjestelmän tunnistama ”omakone” on varmasti venäläinen ja sen voisi huoletta ampua. Tunnistamaton kone voi olla mikä tahansa)
Tähän liittyen kysyinkin, että tiedätkö (tietääkö ystäväsi), että onko irakilaisten käyttämä TOR-M2 tässä suhteessa kehittyneempi kuin BUK? Itse en siis todellakaan tunne TOR-M2 järjestelmää lainkaan ja siksi on mielenkiintoista kysyä, jos amerikkalainen ystäväsi tuntee kyseisen järjestelmän hyvin. Itsellä kokemusta siis vain samankaltaisesta järjestelmästä samasta sukupolvesta ja mietityttää, onko niissä niin valtava ero automatiikassa ja ominaisuuksissa..?
Täsmentäviä detaljeja kysymykseen:
Onko TOR-M2 tekniikaltaan samanlainen kuin saman sukupolven BUK, eli onko sen IFF toteutettu samalla tekniikalla kuin BUK, näyttääkö se IFF-omakoneina vain venäläiset koneet, joissa on omakonetinnistus. Vai onko järjestelmää modifioitu ja integroitu kattamaan kaikki Iranin käyttämät koneet, joita on lähteiden mukaan amerikkalaisia, kiinalaisia, ranskalaisia ja venäläisiä?
Tehdäänkö TOR-M2 IFF ampuvassa ohjusvaunussa vai Joke-vaunussa (yhteen patteriin kuuluu neljä ohjusvaunua ja yksi Joke-vaunu)?
Voiko tosiaan olla niin, että tuon ammutun ohjuksen takana on amerikkalaisen ystäväsi näkemys ”Nykyaikaiset ilmatorjuntaohjuspatterit yms voidaan asettaa AUTO-moodiin, jossa on IFF systeemi (Friend or Foe) ja jos IFF feilaa, tai kohde ei anna oikeaa infoa, käyttää häirintää yms, liputetaan se automaattisesti viholliseksi. Ja toisin kuin kahvinkeittimiä, ohjuksia EI pitäisi jättää yksin AUTO-moodin kun käy istunnolla WCssä.”