Ydinvoima – mitä mieltä?

  • 188 895
  • 1 802
Ydinvoimasta riippuu miljardien teollisuustulot. On siksi selvää miksi ydinvoiman puolustusrintama on suomessa niin vahva, kun sen puolesta liputtavat maan teollisuuspohatat ja heidän kädestään syövät insinöörilaumat.
Kyllä noista miljardien teollisuustuloista syövät likipitäin kaikki tässä maassa. Pohatat, insinöörit, laitosmiehet, siivoajat, trukkikuskit, rekkakuskit, professorit, kansanedustajat, sairaanhoitajat, poliisit, rajavartijat, kalakauppiaat, esikoululaiset, amislaiset, hyödyllisiä aloja opiskelevat, huuhaa-aloja opiskelevat, höpöhöpötutkijat, museoamanuenssit jne. jne.

Ja onhan se Kuparisaarenkin tulostaulua mukavampi - ainakin ottelun alkuhetkillä - tuijotella, kun sähköt pelittää. Ja hymiö.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Mitä ydinvoimaan tulee; on erikoista että ydinvoimaa lisäämään pyrkivä Suomi on valinnut aivan toisen tien ydinvoimakysymyksessä kuin monet muut Euroopan maat, toinen insinöörimaa Saksa mukaanlukien, joka on päättänyt luopua ydinvoimasta kokonaan.

Saksassahan onnistuikin tämä uusi strategia ihan helvetin hyvin... Tämän ydinvoiman alasajon takia maassa poltetaan tällä hetkellä ruskohiiltä (joka muuten on monin verroin haitallisempaa kuin ydinvoima) enemmän kuin koskaan. Suomen ydinvoimahysteriaa lietsovassa mediassahan tätä Saksan strategiaa kovasti kiiteltiin Fukushiman jälkeen, mutta kovasti on ollut hiljaista viime aikoina kun osoittautuikin että se suunnitelma ei mennyt ihan kuten suunniteltiin.

Minä olen kyllä valmis ydinvoimasta luopumiseen heti kun vaan keksitään ydinvoimalle joku järkevä ja realistinen vaihtoehto, joka olisi yhtä puhdasta. Kivihiili ja ruskohiili on ne todelliset ongelmat joiden käytöstä pitäisi pyrkiä pääsemään eroon, mutta tätähän ei esim. Suomen mediassa koskaan nosteta esille koska ydinvoima on paha ja vaarallinen ja sienipilvet tappaa meidät kaikki.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Sen lisäksi, että hiilen poltto on noin niinkuin likaista puuhaa niin kuin kaikki likaisen ymmärtävät, se vapauttaa myös enemmän radioaktiivisia partikkeleita ilmakehään kuin ydinvoima.

Toki, kaikki sanovat, että hyi hyi hiili on paha, mutta realistisia vaihtoehtoja ei osata esittää. Saksa on osoittanut, että reaalimaailmassa, missä sähkö oikeasti pitää tuottaa ihan oikeissa voimalaitoksissa, ydinvoiman vaihtoehto oli hiili, ei joku söpö kymmenen neliökilometrin tuulivoimapuisto.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Luonto kierrättää hiilidioksidin uudestaan hapeksi yhteyttämisprosessissa, joten hieman skeptinen täytyy olla sen suhteen, mistä ilmastonmuutos (ilmaston epävakaus) todellisuudessa johtuu. Onko voitu osoittaa, että ihmiskunta tuottaa hiilidioksidia enemmän kuin mitä kasvusto kykenee käsittelemään?
Ilmasto on jatkuvassa muutoksessa, jääkaudet ja lämpimmät jaksot vaihtelee ihan luonnostaan.

On pystytty mittaamaan, että maapallon CO² pitoisuus on hiljalleen kasvamassa ja tämä johtuu ihmiskunnasta. Häiriötekijät mittauksesta on jollain saarella keskellä valtamerta pystytty eliminoimaan ja tulos on tieteellisesti varma. Se mitä ei ole pystytty osoittamaan, että CO² lämmittäisi. Teorioita on ollut useampia, mutta mittaamalla ei ole pystytty yhtään niistä toteamaan paikkansa pitäväksi. Esim tämän kuluneen 17 vuoden aikana on CO² pitoisuus tasaisesti kasvanut, mutta lämpömittari ei ole reagoinut. Pitääkö IPCC julistaa luonto kerettiläiseksi, kun se ei toimi kuten IPCC edellyttää?
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
Saksassahan onnistuikin tämä uusi strategia ihan helvetin hyvin... Tämän ydinvoiman alasajon takia maassa poltetaan tällä hetkellä ruskohiiltä (joka muuten on monin verroin haitallisempaa kuin ydinvoima) enemmän kuin koskaan. Suomen ydinvoimahysteriaa lietsovassa mediassahan tätä Saksan strategiaa kovasti kiiteltiin Fukushiman jälkeen, mutta kovasti on ollut hiljaista viime aikoina kun osoittautuikin että se suunnitelma ei mennyt ihan kuten suunniteltiin..

2022 oli muistaakseni se vuosi, jolloin Saksan pitäisi Merkelin mukaan olla ydinvoimavapaa maa. Kahdeksan vuotta on Saksan hallituksella vielä aikaa kehitellä meriselityksiä siitä, miksi tämä ei nyt toteutunutkaan, ja miksi tarvitaan vielä 50 vuotta ennen kuin pystytään olemaan ydinvoimavapaa. Ruotsilta voivat käydä kysymässä neuvoa, siellähän vastaavaa jo kokeiltiin. 2010 piti olla ydinvoimalat kiinni Ruotsissa, mutta ei se ihan onnistunut.

Eli ihan kuin Vilpertti sanoo, ydinvoiman vaihtoehto tällä hetkellä on hiili. Ei mikään muu. Siis tällä hetkellä.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Sanotaan vielä lyhyesti:
Onkos nuo tyhjentävästi vastanneet miksi ei ole lämminnyt? Eivät ole, sen sijaan repivät hatusta jatkuvasti suurempia asteita ja keräävät suurempia apurahoja tutkimukseen. Kyllä poliittisesti korrekti on tiedettä vahvempaa, kun harmaata aluetta on niin paljon.

No rehellisyyden nimissä on myönnettävä, että skeptikot eivät ole kyenneet osoittamaan päinvastaista, mutta kerta toisensa jälkeen ne on repineet lätkämailojen esittäjien teoriat riekaleiksi, kun ovat päässeet vihdoin ja viimein lähdeaineistoon käsiksi. Ja se on fakta.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Eivät ole, sen sijaan repivät hatusta jatkuvasti suurempia asteita ja keräävät suurempia apurahoja tutkimukseen.
Kummalla puolella luulisit olevan suuremmat "apurahat" tutkimusten tekemiseen per capita, öljyteollisuuden tukemalla "ilmaston lämpeneminen on huuhaata"-puolella vai pääosin yliopistoissa tehtävällä tieteellisellä tutkimuksella? Jos tiedemiehet olisivat suurelti asiassa rahan perässä, veikkaisin, että jakaumat eivät olisi pari prosenttia öljyteollisuuden taskussa, 98% konsensuksen parissa.
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
..No rehellisyyden nimissä on myönnettävä, että skeptikot eivät ole kyenneet osoittamaan päinvastaista, mutta kerta toisensa jälkeen ne on repineet lätkämailojen esittäjien teoriat riekaleiksi, kun ovat päässeet vihdoin ja viimein lähdeaineistoon käsiksi. Ja se on fakta.

Ilmastonlämpeneminen on sellainen asia, että sitä ei pystytä todistamaan puoleen tai toiseen koskaan kukaan. Ilmasto on muuttunut aina, ja tulee aina muuttumaan. Ihmiset vaan tuppaa käyttämään tätä hyväkseen pelottelemalla milloin jääkaudella, ja milloin lämpenemisellä. Mikä kulloinkin tilanteeseen sopii. En siis kiellä ilmastonmuutosta, mutta en myöskään tunne syyllisyyttä asiasta.
 
Ydinvoiman käyttöä tukee se fakta, että siitä on mahdollista oppia jotain uutta, ja sitä on mahdollista kehittää riskittömämpään ja ympäristöystävällisempään suuntaan.

Hiilen kanssa asia on toisin.

Niin kauan kun vaihtoehdot ovat nuo, niin ei ole vaikea valinta mielestäni.

Kuitenkin on todettava, että esim aurinkopaneelit voisivat olla hyvä keino paikallisesti (omat kennot yhdellä talolla) olla ratkaisu ulkopuolisen energian tarpeen kasvun taittamiseen. Tässä pitäisi kuitenkin onnistua niin, että kennojen rakentaminen ei kuluta ympäristöä kohtuuttomasti ja niistä saataisiin pitkäikäisiä/uusiokäytettäviä sekä järkevän hintaisia. Suomessa kennot ovat toki talvisin ilkeän tehottomia (silloin niitä eniten tarvittaisiin), mutta kyseessä ei olekkaan pelkkää Suomea koskeva ongelma ja kesä käytössä niistä saataisiin täälläkin hyvä etu.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ydinvoiman käyttöä tukee se fakta, että siitä on mahdollista oppia jotain uutta, ja sitä on mahdollista kehittää riskittömämpään ja ympäristöystävällisempään suuntaan.
Tässähän se on ja tuo on se seikka mitä fanaattiset ydinvoiman vastustajat ei tahdo ymmärtää millään, eivät ilmeisesti edes halua. Kas kun kerran on jotain päätetty, että näinhän se on, niin...

Ydinvoima on tosiaan kehittyvä ja jatkuvasti tulee parempia reaktoreita ja turvallisempia ja varmempia. Mitään uusia innovaatioita ei voi tehdä, ellei ole sähköä käytössä, että asiaa voidaan tutkia ja edistää. Ei se kaikki missään liitutaululla synny. Ja mieluiten sitä sähköä tuotetaan siihen energian kehittämiseen sitten ydinvoimalla kuin hiilipäästöjä syytämällä.

Jos minunlaiseni paukapää on tämän asian vuosien saatossa tajunnut, niin ihmettelen miksi ei kaiken maailman viherpiipertäjät. Ei nyt niin tyhmää sakkia voi olla? Luulen, että kyse on monen kohdalla ylpeydestä, jota ei voida niellä ja myöntää, että on ollut väärässä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Jos minunlaiseni paukapää on tämän asian vuosien saatossa tajunnut, niin ihmettelen miksi ei kaiken maailman viherpiipertäjät. Ei nyt niin tyhmää sakkia voi olla? Luulen, että kyse on monen kohdalla ylpeydestä, jota ei voida niellä ja myöntää, että on ollut väärässä.

Voi hyvinkin olla juuri näin.

Vihreän liikkeen poliittinen historia on vahvasti sidoksissa aatteen nousuun 1970-luvun Keski-Euroopassa (Saksassa) ja ydinvoiman vastustaminen on ollut keskeinen osa koko liikkeen identiteettiä.

Vähän samanlaista ongelmaa huomattavissa kuin demareilla, joiden aatteen suuret linjaukset ovat samaten vanhentuneita, mutta niitä yritetään keinotekoisesti pitää hengissä.

Ongelma on nähdäkseni se, että vihreiden on pakko uudistua, ihmiset eivät enää helpolla mene tähän ydinvoima-hämäykseen.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Luonto kierrättää hiilidioksidin uudestaan hapeksi yhteyttämisprosessissa, joten hieman skeptinen täytyy olla sen suhteen, mistä ilmastonmuutos (ilmaston epävakaus) todellisuudessa johtuu. Onko voitu osoittaa, että ihmiskunta tuottaa hiilidioksidia enemmän kuin mitä kasvusto kykenee käsittelemään?
Luonnon kyky kierrättää hiilidioksidia on suoraan verrannollinen kasvuston määrään (ml. valtameret ja sademetsät). Jotta öljyn ja hiilen polttamisesta tuleva kiistatta kasvanut hiilidioksidin määrä olisi saatu kompensoitua olisi kasvuston määrän tullut kasvaa. Kuitenkin tiedossa on, että kehitys on ollut päinvastainen eli sademetsiä on hakattu eli pelkkä fossiilisten polttaminen ole ainoa tapa, jolla ihminen ilmastoon vaikuttaa.

Ydinvoiman vastustajat leimataan tässä maassa vainoharhaisiksi häiriköiksi, joiden argumentit ovat täysin epätieteellisiä.
Näkisin että pallo tässä asiassa on ydinvoiman vastustajille. He voivat muuttaa mielikuvaa alkamatta esittämään tieteellisesti kestäviä argumentteja. Esim alkaen vaikka nyt.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Eihän mikään asia maailmassa ole lopullinen totuus. Silti juuri nyt esim. tuulienergia on järjettömän kallista ja tehotonta, hiilivoima tappaa joka ikinen vuosi enemmän kuin satatuhatta ihmistä, ydinvoima ei tapa ketään ja on (suhteellisen) edullista ja tehokasta. Tällä hetkellä se on kiistatta turvallisin, ilmaston muutosta hidastavin ja saasteettomin tapa tehdä kustannustehokkaasti sähköä. Ei minusta silti väärin ole kehitellä muitakin sähköntuotannon tapoja, mm viimeinkin pitäisi ne muutamat vesivoima-altaat rakentaa, mutta nykyinen tapa, missä vaikka tuulivoimasähkön hinnasta tuottajalle maksetaan 60% veronmaksajan kukkarosta on kertakaikkiaan väärä.
Eli tällä hetkellä ydinvoima on paras sähköntuotannon muoto melkein millä tahansa mittarilla mitattuna. Kilpailijoita ei ole edes näköpiirissä.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ilmastonlämpeneminen on sellainen asia, että sitä ei pystytä todistamaan puoleen tai toiseen koskaan kukaan. Ilmasto on muuttunut aina, ja tulee aina muuttumaan. Ihmiset vaan tuppaa käyttämään tätä hyväkseen pelottelemalla milloin jääkaudella, ja milloin lämpenemisellä. Mikä kulloinkin tilanteeseen sopii. En siis kiellä ilmastonmuutosta, mutta en myöskään tunne syyllisyyttä asiasta.
Pelottelu maailmanlopulla on ollut kautta aikain kansaan menevää. Pelko taas on politiikassa erittäin hyödyllistä, koska sen tyynnyttämiseen ei tarvita järkiperäisiä perusteluja tai ratkaisuja. Pelastuksen saarnaus riittää ja vaalikarja antaa äänensä "oikein". Eikö muka voi tapahtua nykyaikana? Miksi 1930-luvulla pidettiin juutalaisia ei toivottuina kautta maailman Saksan esimerkin mukaisesti, vaikka ei siihen mitää järkiperäistä syytä ollut? (Muut maat eivät huolineet pakolaisia Saksasta.)
 

EEspoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoolainen jääkiekko & Leijonat
Itse en lähtisi ajamaan perinteistä ydinvoimaa, vaan thoriumvoimaa (vai torium suomeksi?). Thoriumreaktorin etuja ovat: Thoriumia löytyy 4 kertaa enemmän kuin uraania, se on turvallisempaa kuin uraani (ei vaaraa reaktorin sulamiselle) ja sillä tuotettu sähkö on n. 5000 halvempaa kuin uraanilla tuotettu (1 tonni thoriumia vastaa 250 tonnia uraania). Lisäksi thoriumin puoliintumisaika on maksimissaan 300 vuotta. Ymmärtääkseni uraani valittiin alunperin reaktorikäyttöön vain sattuman kautta, vaikka thoriumin hyödyt tiedettiin.

Pahoittelut jos teksti jäi epäselväksi.

Thorium pähkinänkuoressa: Thorium - Riemurasia.net

Thorium wikipediassa: Torium - Wikipedia.org
 

Jeffrey

Jäsen

Ihan mielenkiintoista foliohattuilua kyllä. Onhan teillä toisinajattelijoilla tärkeä rooli myös tiedemiesten työssä, sillä teidän haastaminen aiheuttaa tiedemiehille tarpeen tutkia lisää, hankkia pitävempiä todisteita, ja sitä myötä ratkaisuja.

Se on tässä depatissa oikeastaan epärelevanttia, että onko ilmasto lämmennyt nyt tässä kymmenen, sadan vaiko tuhannen vuoden aikana. Tämä johtuu siitä, että ilmastonmuutokset ovat fakta, ja yhtä vedenpitävä fakta on se, että co2 päästöt aiheuttavat ilmaston lämpenemistä.

Edellinen jättimäinen co2 -katastrofi johti yhden aikakauden loppumiseen miedän planeetallamme. Tätä katastrofia huomattavasti pienempikin katastrofi aiheuttaisi ainakin ihmiskunnalle mittavia tappioita. Se puhuttaisiinko miljoonista vai miljardeista, ja euroista vai ihmisistä, on jällein melko epärelevanttia koska tuho tulee joka tapauksessa olemaan todella suuri.

Planeettamme onneksi kykenee myös puhdistamaan itse itseää, joka tarkoittaa sitä, että tällainen jatkuva tupruttelu ei ole yhtä paha kuin kertalaaki, mutta kyllähän tosiasia on taas se, että se co2 -katastrofi tulee ennemmin tai myöhemmin joko luonnon-, tai ihmisen järjestämänä. Nähin vain toiseen voimme vaikuttaa, joten miksi emme sitä tekisi?

Luonnon järjestämä ilmastonmuutos saattaa tappaa koko aikakauden muutamassa tunnissa. Ihmisen järjestämä tappaa hiljalleen, joten sen toteen osoittaminen on vaikeampaa koska muuttujia on niin mahdoton määrä, että aina löytyy joku joka sanoo, että hei tätä asiaa ei otettu huomioon, joten tutkimuksenne on huuhaata.

Sakon esiin nostamaa tutkimusten kyseenalaistamista voi tehdä ihan joka ikiselle nykyaikaiselle tutkimukselle. Aina löytyy joku joka sanoo, että "epätosi".
 

Jeffrey

Jäsen
Mitä ydinvoimaan tulee; on erikoista että ydinvoimaa lisäämään pyrkivä Suomi on valinnut aivan toisen tien ydinvoimakysymyksessä kuin monet muut Euroopan maat, toinen insinöörimaa Saksa mukaanlukien, joka on päättänyt luopua ydinvoimasta kokonaan.

Niin, sellainen pieni insinöörimaa kuin Ranska tuottaa lähes kaiken energiansa ydinvoimalla. Lisäksi sellainen pieni insinöörimaa kuin Iso-Britannia on aloittanut aivan järjettömän kokoisen ydinvoima hankkeensa, joka tulee tuottamaan energian 5 000 000 kotitalouden tarpeisiin.

Itselläni ei ole kompetenssia arvioida omaa kantaani ydinvoimaan. Mutta kun ollaan tekemisissä samojen ketjureaktioiden kanssa kuin mitä auringossa tapahtuu, voi jokainen ymmärtää ettei tulella tule leikkiä.

Vastustat sitten myös ilmeisesti maalämpöä, koska kyseessä on uraanin halkeamisesta johtuvan lämpöenergian talteenoton järjestelmä, ja kai se aurinkosähkökin on auringon energiasta kotoisin? Joku vääräkieli voisi mainita, että myös aaltovoima ja tuulivoima ovat auringon ja kuun ketjureaktioiden tuottamaa.
 
Lisäksi sellainen pieni insinöörimaa kuin Iso-Britannia on aloittanut aivan järjettömän kokoisen ydinvoima hankkeensa, joka tulee tuottamaan energian 5 000 000 kotitalouden tarpeisiin.

Mikäli tarkoitat tätä hesarissa uutisoitua hanketta niin järjetöntä siinä on se että Britannian hallitus on sitoutunut 35 vuoden ajaksi lähes 110 € takuuhintaan/MWh. Hääräähän tuolla mukana Arevakin ja lisäksi Kiinan valtio suunnilleen vastaavalla osuudella kuin Rosatom tällä hetkellä Pyhäjoella. Näyttääkin vahvasti siltä, että tätä nykyä uutta ydinvoimaa on mahdotonta rakentaa ilman julkista rahoitusta. Mitähän muuten TVO:n Olkiluoto 4:lle kuuluu tällä hetkellä?

Ranskalaisjätti EDF rakentaa Kiinan tuella Britanniaan ydinvoimalan - Ydinvoima - Ulkomaat - Helsingin Sanomat, linkki hesariin.
 

Jeffrey

Jäsen
Mikäli tarkoitat tätä hesarissa uutisoitua hanketta niin järjetöntä siinä on se että Britannian hallitus on sitoutunut 35 vuoden ajaksi lähes 110 € takuuhintaan/MWh. Hääräähän tuolla mukana Arevakin ja lisäksi Kiinan valtio suunnilleen vastaavalla osuudella kuin Rosatom tällä hetkellä Pyhäjoella. Näyttääkin vahvasti siltä, että tätä nykyä uutta ydinvoimaa on mahdotonta rakentaa ilman julkista rahoitusta. Mitähän muuten TVO:n Olkiluoto 4:lle kuuluu tällä hetkellä?

Niin, no... Suomessa maksetaan tuulivoimalle 105,3 €/MWh takuuhintaa, lisäksi miljoonia investointitukina.

Tuo Brittien hanke on niin järjettömän suuri, että ei sitä toteutettaisiin ilman mm. mainitsemiasi tahoja. Ei sitä yksikään organisaatio tällä planeetalla pystyisi omavaraisesti tuottamaan. Mielestäni on vain positiivista, että hankkeessa on mukana monia eri tahoja, joskin hankkeen läpivienti on monimutkaisempaa. Lisäksi kun voidaan todeta, että hanke on 1. Järjettömän tehokas ja 2. Järjettömän ekologinen, niin en näe syytä sille, miksi kuluja pitäisi varsinaisesti laskea. Se on vain rahaa, joka pelastaa ihmishenkiä ja tätä planeettaa.

OL4:lla ilmeisesti tällähetkellä viimeistellään sopimusehtoja, jollain järjestelmällä valittujen voimalatoimittaja vaihtoehtojen kanssa.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Saksassahan onnistuikin tämä uusi strategia ihan helvetin hyvin... Tämän ydinvoiman alasajon takia maassa poltetaan tällä hetkellä ruskohiiltä (joka muuten on monin verroin haitallisempaa kuin ydinvoima) enemmän kuin koskaan. Suomen ydinvoimahysteriaa lietsovassa mediassahan tätä Saksan strategiaa kovasti kiiteltiin Fukushiman jälkeen, mutta kovasti on ollut hiljaista viime aikoina kun osoittautuikin että se suunnitelma ei mennyt ihan kuten suunniteltiin.

Tämä on korkeintaan osatotuus.

Hiilen renesanssi johtuu päästöoikeuksien kaupalla toteutettavan hintasäännöstelyn epäonnistumisesta. Hiili on tällä hetkellä halpaa ja sen käyttö on lisääntynyt vahvasti viime vuosina myös ydinvoimaan ja uusiutuviin panostavissa maissa - mukaanlukien Suomessa.
 
Niin, no... Suomessa maksetaan tuulivoimalle 105,3 €/MWh takuuhintaa, lisäksi miljoonia investointitukina.

Tuo Brittien hanke on niin järjettömän suuri, että ei sitä toteutettaisiin ilman mm. mainitsemiasi tahoja. Ei sitä yksikään organisaatio tällä planeetalla pystyisi omavaraisesti tuottamaan. Mielestäni on vain positiivista, että hankkeessa on mukana monia eri tahoja, joskin hankkeen läpivienti on monimutkaisempaa. Lisäksi kun voidaan todeta, että hanke on 1. Järjettömän tehokas ja 2. Järjettömän ekologinen, niin en näe syytä sille, miksi kuluja pitäisi varsinaisesti laskea. Se on vain rahaa, joka pelastaa ihmishenkiä ja tätä planeettaa.

OL4:lla ilmeisesti tällähetkellä viimeistellään sopimusehtoja, jollain järjestelmällä valittujen voimalatoimittaja vaihtoehtojen kanssa.

Ei tuossa tuulivoimankaan takuuhinnassa ole mitään järkeä. Mielestäni yksikään hanke, jota pitää tukea jollain tapaa, olipa se takuuhinta tai veronmaksajien rahat, ei ole järkevä. Se mikä tuossa mietityttää on että mitä tuollainen takuuhinta tarkoittaa pörssisähkön hinnankehitykselle ja sitä kautta tavallisille kuluttajille. Ainakaan ne, jotka tuohon hintaan ovat sitoutuneet, eivät näytä uskovan pörssisähkön pysyvän vastaavalla aikavälillä nykyisellä tasollaan. Energiasta, niin kuin ruoastakin, pitäisi maksaa sen verran mitä niiden tuottaminen maksaa. Nyt tuo takuuhinta ei ainakaan ole laskemassa sähkön hintaa, sehän on ollut tähän asti ollut keskeinen ydinvoiman perustelu. Olkiluoto neloselle on vaikea uskoa markkinoilta löytyvän rahoitusta. Silloin ilmeisesti tarvettakaan ei ole.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Kyllä ihmeellistä on että firman tarvitsee noin käytännössä tuoda asia esille rahoitusta yms. yhteistyötä hakeakseen, kyllä tuollaiseen hankkeeseen saisi rahaa vaikka DARPA:lta jos se olisi tosiaan noin lupaavaa, joten nähtäväksi jää. Olisihan se toki äärettömän suuri paukku että tuollaisiakin voisi pykäistö jo 10v tähtäimellä, miten kustannustehokasta se sitten on onkin eri asia. Eli vähän haiskahtaa että jotain sellaista olisi ehkä kasassa millä tuoda energiaa juuri vaikkapa lentotukialukselle missä laitteen kustannus on täysin toissijainen asia mutta soveltuuko sitten laite energiantuotantoon kustannuskriittisillä markkinoilla on eri asia ja nyt juuri yritetään hakea lisäpaukkuja toteutukseen ja jatkojalostukseen. Elämme jännittäviä aikoja joka tapauksessa, mutta on noita kylmäfuusioita yms. "toimivia ratkaisuita lähiaikoina" jo julkaistu moneen kertaan, ei tosin ihan noin isojen tahojen toimesta.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Mikäköhän tuossa on se mekaniikka millä yrimet saadaan ylittämään Coulombin valli. Kiinnostaisi kovasti, mutta mitään varsinaisesta tekniikasta ei uutisartikkeleissa ole ollut.

Jenkit (ja etenkin asevalmistaja) kun ovat kyseessä, varmaan joku räjäytysmekaniikka...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös