Mainos

Ydinvoima – mitä mieltä?

  • 192 075
  • 1 803

Glove

Jäsen
Onneksi huolesi on aiheeton sillä OL3 on jo pystyssä ja toiminnassa - sitä ei siis tarvitse rakentaa enää uudelleen. Seuraava laitos on käytännössä lähes varmasti reilusti halvempi ja myös nopeammin pystyssä.
Kauankos ne nyt on tuota Pyhäjoen voimalaa rakentaneet? Taitaa mennä vuosia vielä.
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Itävallassa yksikään merkittävä poliitikko ei ole vuosikymmeniin kannattanut ydinvoimaa (jota maassa ei ole eikä ole koskaan ollutkaan), ja myöskin Saksassa ydinvoiman alasajolle on koko puoluekentän tuki.

Tässä on vielä sellainen mielenkiintoinen yksityiskohta, että 70-luvulla tuonne piti tulla kolme ydinvoimalaa, joista yksi rakennettiin käytännössä valmiiksi, mutta marraskuussa 1978 järjestetyn kansanäänestyksen tuloksena sen käyttöönotto peruttiin ja muut suunnitellut voimalat jätettiin rakentamatta.
 

kehveli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Rosatomin johtava asiantuntija Jukka Laaksonen: "Minä en ole koskaan ymmärtänyt, mikä tämä riski voisi olla, josta puhutaan"


Hiljaiseksi vetää maallikon...
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Nyt on pakko kaivaa vanha viestini esiin ja taas kerran todeta olleensa oikeassa...
Tulevaisuus tulee osoittamaan venäläisten kanssa yhteistyössä rakennettavan ydinvoimalan virheeksi, jota nyt nämä palstan päätöstä ylistävät putinnuoret sitten selittelevät ettei asiaa voinut päätöksen syntyhetkellä mitenkään tietää.
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ei muuta kuin piirustukset uusiksi ja jatketaan rakentamista länsimaista reaktoria varten. Mielellään useampikin.
Sehän se ongelma jo alun perin oli, että länsimaiset vapaat markkinat eivät halunneet sitä voimalaa rakentaa. Sen takia nämä pässit menivät ja pyysivät putlerin apuun. Että saattaa olla edelleen vaikeuksia saada se länsimainen reaktori rakennetuksi. Paitsi tietenkin silloin, jos tykkää käyttää taikaseinää rahoittajana.
 

Glove

Jäsen
Sehän se ongelma jo alun perin oli, että länsimaiset vapaat markkinat eivät halunneet sitä voimalaa rakentaa. Sen takia nämä pässit menivät ja pyysivät putlerin apuun. Että saattaa olla edelleen vaikeuksia saada se länsimainen reaktori rakennetuksi. Paitsi tietenkin silloin, jos tykkää käyttää taikaseinää rahoittajana.
Tät en tiennytkään tai sitten olen autuaasti unohtanut. Toivottavasti niitä joku alkaa tekemään ettei tarvi itse keksiä ydinvoimalaa uudestaan.
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Toivottavasti niitä joku alkaa tekemään ettei tarvi itse keksiä ydinvoimalaa uudestaan.
No onhan siellä kaikenlaista uutta tutkimusta koko ajan vireillä. Jos sieltä jotain kannattavaa löytyy, niin kyllä sen vapaat markkinat käyttöön ottavat. Jos ei löydy, niin sitten ei kannata ottaa. Ei se sen kummempaa ole. Ideologinen hirttäytyminen ydinvoimaan on typerää riippumatta siitä onko puolesta tai vastaan.

Politiikkojen tehtävä on hinnoitella saastuttaminen sen verran kalliiksi, että markkinoiden kannattaa kehittää ja ottaa käyttöön saastuttamatonta energiantuotantoa. Markkinat ratkaiskoot mikä se paras tapa on.
 

TAM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers
Näin kun ketju pomppasi Fennovoiman osalta taas framille, niin mainitaan semmoinenkin asia, että OL3 on tuottanut nyt ensimmäiset wattinsa Suomen sähköverkkoon. Tästä se starttaa kesää kohti ja ajoitus on mitä parhain vähentää ostopainetta idän suunnalta.
Tämä on hyvä uutinen kyllä. Ja oliko niin että elokuussa pitäisi näillä näkymin olla täysi kapasiteetti.
Toki eihän tuo sinänsä vaikuta Venäjältä tuotavaan sähköön. Tai siis että voisihan poliittisen päätöksen tehdä vaikka heti siitä ettei Venäjältä tuoda sähköä. Tietenkin se vaikuttaisi sähkön hintaan, mutta olisi ehkä silti oikea päätös. Mutta siis joo, teoriassa OL3 voisi korvata tuonnin Venäjältä. Mutta onko todennäköisempää että jos mentäisiin markkinaehtoisessa tilanteessa, niin se korvaisi ennemminkin tuontia lännestä. Veikkaisin että sieltä tuotava sähkö on kalliimpaa kuin idästä tuleva.
Tosin omasta mielestä tässä vaiheessa pitäisi tehdä poliittisia päätöksiä eikä mennä markkinoiden mukaan venäläisen sähkön osalta.
 
Pääministeri Stubbin puheenvuoroa Fennovoiman periaatepäätöksen lähetekeskustelussa 2014:

Viimeinen ja ehkä tärkein huomio tässä on minun mielestäni se, että nyt puhutaan koko ajan Rosatomista. Ei, Rosatom on laitevalmistaja, se, joka antaa meille sen ydinpolttoaineen. Tämä yritys, joka toimii, on nimeltään Fennovoima, ja se Fennovoima on suomalainen yritys. Tämä ydinvoimala sijaitsee Suomessa, se noudattaa Suomen lakeja, sen johto on suomalainen, ja se vähentää meidän riippuvuuttamme venäläisestä energiasta. Se, mikä minua ehkä eniten häiritsee tässä keskustelussa, on se tietty asenteellisuus, jopa russofobia, joka ilmenee muutamissa puheenvuoroissa, ja se tulee nimenomaan sitä kautta, että yritetään lietsoa Venäjä-pelkoa energiapoliittiseen ratkaisuun. Minun mielestäni tässä kannattaa puhua energiasta energiana. Tämä hanke, siis Fennovoima, on energiapoliittinen päätös, se on ilmastopoliittinen päätös, se on talouspoliittinen päätös, se on työllisyyteen liittyvä päätös, ja se on investointeihin liittyvä päätös. Ja Rosatom on varmasti erittäin hyvä toimija myös Fennovoimalle.
Stubbin puolustukseksi on kylläkin sanottava, että tämä oli ennen kuin Putinin lähipiiriin yhdistyvä kroatialainen pöytälaatikkoyhtiö perustettiin täyttämään lain vaatimaa kotimaisuusehtoa, ja ennen kuin Olli Rehn käväisi Moskovassa "neuvottelemassa", jonka jälkeen viisi miljardia Venäjälle investoinut valtionyhtiö Fortum päättikin juuri ennen hankkeen kaatumista lähteä osakkaaksi vaikka ensin oli päättänyt ettei kiinnosta.

Parasta on kuitenkin se että hänellä on munaa myöntää olleensa väärässä.
”Olemassa olevan tiedon valossa päätös silloin tehtiin”, Stubb sanoo. ”Jälkiviisaana päätös oli virhe, ja onneksi se voidaan nyt korjata.”

”On kylmä tosiasia, että pitää katsoa peiliin. Jos ottaa pääministerinä kannan, joka poikkeaa peruslinjasta, niin sen kyllä löytää edestään. Ja hyvä näin, se on osa demokratiaa.”
 

Hiker

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jalkapallo, jääkiekko, yleisurheilu
Saattaisi löytyä minultakin viesti tai pari tästä ketjusta jostain vuodelta 2012, joista nyt en ole niin ylpeä enää :D En edes kehtaa kaivaa, mitä silloin tuli viisasteltua.
 

Jeffrey

Jäsen
Parasta on kuitenkin se että hänellä on munaa myöntää olleensa väärässä.

Inhimillisyyteen kuuluu antaa mahdollisuus muuttaa mieltään.

Tässä kuitenkin täytyy muistaa koko kokonaisuus. Stubb ja Kokoomus ajoivat tuolloin Suomeen kolmea uutta ydinvoimalalupaa.

Eduskunnassa oli kuitenkin tuohon aikaan melko vahvaa ydinvoiman vastustamista. Samalla Fortum oli ajautunut julkisen nälvimisen kohteeksi.

Koko hanketta ja myös Fortumin osallistumista tähän vastustettiin melko rankasti - omistusohjauksesta oli tuolloin muistaakseni vastuussa Haavisto ja sitä kautta vihreät.

Koko sekamelskan seurauksena jouduttiin tekemään kompromisseja ja lopulta TVO ja Fennovoima saivat luvan. Fennovoiman avulla pyrittiin rakentamaan suhteita itään ja tällä saatiin osa eduskunnasta hankkeen puolelle. Lopulta myös Fortum painostettiin Fennovoiman hankkeeseen mukaan ja tämä prosessi on tainnut sisältää melko likaisiakin asioita. Fortumin hanketta vastustettiin myös markkinoiden keskittymisellä ja liiallisella kapitalismin haitoilla.

Lopulta koko hankkeelle on käynyt niin, että TVO ei saanut OL4 laitoksen kanssa lisäaikaa, jota olisi tarvinnut saadakseen OL3 ensin alta pois ja tuo hanke peruuntui. Fennovoiman hanke taas ei ole oikein missään vaiheessa ole ottanut onnistuakseen ja on nyt ihan aiheesta Venäjän kaivaman kuopan reilulla valmiina aamenelle.

Palatakseen aiheeseen mielipiteen muuttaminen inhimillisyyteen - voidaan myös todeta, että mikäli Kokoomus ja Stubb olisi saanut hankkeensa oikeasti maaliin ilman vipstaakkeleita muiden hallituspuolueiden kanssa, olisi meillä nyt todennäköisesti se Fortumin laitos jonkinlaisessa vauhdissa. Samaa linjaa jos oltaisiin jatkettu niin myös OL4 olisi mahdollisesti saanut lisäaikaa ja olisi nyt jossain vaiheessa kun OL3 on vihdoin viimein verkossa. Nyt taas koko Suomen energiapolitiikka olisi huomattavasti nykyistä kestävämmällä pohjalla, ja Fennovoiman hanke voitaisiin kuopata hymyssä suin.

Retrospektiivisesti toteaisin siis, että hienoa kun tunnustaa olevansa väärässä. Kuitenkin mikäli olisi saanut olla oikeassa, nyt olisi huomattavasti helpompi siivota koko päätöksestä ne huonot puolet pois ja keskittyä hyviin. Nyt toisten osapuolien väärässä oleminen maksaa Suomelle ja ympäristölle huomattavan kovaa hintaa.
 

hege

Jäsen
Sen verran pitää edellistä kirjoitusta korjata, että alun perin FV:n osakas oli E.On ja laitostyyppi länsimainen (olisiko Arevan Kerena ollut se 1 vaihtoehto). Ongelmiin ajauduttiin kun Saksa päätti luopua ydinvoimasta niin silloin projektiin tarvittiin joku ydinvoimaosaaja E.onin tilalle -> Rosatom. Meidän kannalta olisi ollut hienoa jos projekti olisi E.On luovuttaessa ollut pidemmällä ja siirtynyt Uniperille kuten E.Onin ruotsalaiset nukeomistukset. Silloin meillä olisi toteutuskelpoinen laitos jonka isoin yksittäinen omistaja olisi Fortumin tytäryhtiö...
 

Jeffrey

Jäsen
Silloin meillä olisi toteutuskelpoinen laitos jonka isoin yksittäinen omistaja olisi Fortumin tytäryhtiö...

Hyvä korjaus! Jossittelu on aina jossittelua, mutta tässä tosiaan olisi ollut sellainenkin mahdollisuus. Jossa palasten loksahtaessa kohdalleen kaikki kolme hanketta olisi onnistunut kotimaisin tai EU voimin. Tämä olisi merkinnyt koko Suomen sähköistymiselle valtavaa loikkaa ja samalla lähialueiden auttamista omissa tilanteissaan.

Vastustus sen sijaan johti siihen, että Fortum hassannut kassaansa esimerkiksi sinne Venäjälle.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli

mike owen

Jäsen
Suosikkijoukkue
tepsi, hjk ja kiisto
Se oli toivottavasti Rosatomin osalta siinä.

Eikös tuo ollut lopulta lopetuspäätös kyseiselle myllylle. Rosatom on poissa pelistä lopullisesti.

Kuitenkin se on tosiasia, että Suomi tarvitsee vielä yhden ydinvoimalan lisää Suomeen. Suomen on pyrittävä olemaan omavarainen energian suhteen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös