Periaatteessa puolesta, vaikkakin enerigankulutuksen vähentäminen olisi sydäntäni enemmän lähellä - ja fossiilisten polttoaineiden vastustaminen. Muutamia kommentteja asiasta:
- Amerikan liikennevalot: Luonnonsuojelijatko sen ovat laskeneet (että säästyisi yksi ydinvoimala)? Miksi juuri ydinvoimala, kuinka monta hiili- tai öljyvoimalaa voitaisiin poistaa käytöstä ja saataisiin hiilidioksidipäästöjä pienemmäksi?
- Säästäminen: Energian säästö on aina "The Right Thing(tm)", mutta ennemmin poistaisin noita hiili-, hake-, turve- ja öljyvoimaloita käytöstä sitä mukaa, kun sähkönkulutus pienenee.
- Öljy ja hiili: Minusta erityisesti öljyn käyttö polttoaineena on suorastaan rikollista. Öljy olisi parempi käyttää erilaisten muovien yms. raaka-aineena kuin polttaa savuna ilmaan. Mutta tästä vallinnee aika suuri yksimielisyys.
- Energian ostaminen: Kuten täälläkin ollaan todettu, ostaminen ei ole pidemmällä tähtäimellä hyvä vaihtoehto. Se on mielestäni vastuun siirtämistä jollekin muulle maalle, joka voi hyvinkin turvautua - mikä pahinta - tuottamaan sen fossiilisilla polttoaineilla. Tai ydinenergialla.
Muutamat argumentit ydinenergiaa vastaan ovat mielestäni olleet melko perusteettomia:
- "Ydinenergia ei ole kokonaiskustannuksiltaan niin edullista kuin väitetään": Onneksi tästä argumentista on pääosin luovuttu nykyisen keskustelun yhteydessä. Kuvitellaanko, että uraani louhitaan ja käsitellään ja voimaloita pyöritetään talkoohengessä? Kyllä energian hinnalla joudutaan maksamaan koko ketju louhimisesta loppusijoitukseen. Se on totta, että ydinsähkön kustannusrakenne on suureksi osaksi rakennuskustannusten poistamista, jolloin reaktori maksaa itsensä takaisin (ja tuottanee voittoakin) vain silloin, kun se voi olla toiminnassa koko käyttöikänsä. Myös korkojen heilahtelut vaikuttavat kustannusrakenteeseen. Tässä olikin jo puhetta siitä, että uraanin hinnan nousu ei aiheuta suurta nousua ydinsähkön hintaan - tämä on totta, koska itse uraanin hinnalla ei ole suurta merkitystä, enemmän on merkitystä louhinta-, kuljetus- ja voimalan käyttökustannuksilla.
- "Ydinenergian käyttö aiheuttaa merkittäviä hiilidioksidipäästöjä louhinnan ja kuljetuksen yhteydessä" sekä "Uraanikaivokset tuhoavat ympäristöä / maisemaa": Ja tätähän ei tee hiili- ja öljyenergia, ei myöskään puu-, biomassa- ja turve-energia? Maisemaa voidaan sanoa myös massiivisten tuulivoimalapuistojen sekä mahdollisten aurinkopaneelifarmien pilaavan, eikö totta?
Vaihtoehtoiset energiamuodot:
- Puulämpö/-sähkö: Luonnonsuojelijat vastustavat jo tälläkin hetkellä erinäisiä hakkuuhankkeita. Pitäisikö jättää ydinvoimala rakentamatta ja aloittaa metsien hakkuu energiakäyttöön? Mielestäni puulle on parempiakin käyttökohteita kuin sen polttaminen savuna ilmaan enkä muutenkaan kannata hakkuiden kovin suurta laajentamista. Enintään korvaamaan fossiilisia polttoaineita.
- Turve: Turve saa itseltäni saman tuomion kuin puun käyttö - soiden ojittaminen ja turpeen nostaminen on mielestäni ympäristölle ja maisemalle sen verran haitallista, että tämän energialähteen voisi hyvällä omallatunnolla jättää marginaaliseksi hätävaraksi.
- Vesivoima: Täällä jo todettiinkin, että Suomessa joet ovat pääsääntöisesti valjastettuja. Valjastamattomia löytyy, mutta ympäristön kannalta en näkisi järkeväksi enää valjastaa vapaita luonnonkoskia, samalla suurien alueiden jäädessä tekojärvien alle.
- Tuuli- ja aurinkoenergia: Käytetään nämä poistamaan hiili- ja öljyvoimaloiden tarvetta, jooko? Sähkön hintakin on kilpailukykyisempi näitä fossiilisia laitoksia vastaan.
- Nk. vetytalous: Tästä jo puhuttiinkin, että kyseessä ei ole energian tuottaminen, koska veden erottaminen vedyksi ja hapeksi kuluttaa (häviöineen) enemmän energiaa kuin sen polttaminen takaisin vedeksi antaa. Käyttökelpoista lähinnä liikenteeseen ja esim. talojen lämmitykseen.
Tulevaisuus: Näen fuusiovoiman lähes ainoaksi kehittämisen arvoiseksi
sähkön perustuotannon välineeksi. Ilman ongelmia se ei ole sekään: fuusiovoimalan reaktori muuttuu pikkuhiljaa radioaktiiviseksi jätteeksi, joten käytetyt reaktorikammiot joudutaan loppusijoittamaan kuten fissiovoimalankin lopputuotteet ja reaktorikammiot.
Aurinkoenergian (suora eli paneelit, tuuli, vesi, fossiiliset) käytöstä: Vaikka aurinkopaneelien hyötysuhde saataisiin huomattavasti paremmaksi, niin miettikääpäs tätä: kasvit sitovat auringon energiaa jo nyt hyvällä hyötysuhteella ja näyttävät vielä paljon paremmilta kuin laajat paneeli- tai tuulivoimalapellot. Ts.
biomassan (puu, vesakot, biojäte, jätepaperi, jätteestä vapautuva metaani, etc) käyttäminen energiantuotannossa (esim. niihin varastoituneen vedyn ja hiilen hyödyntäminen polttokennossa) olisi mielestäni enemmän kehittämisen arvoinen ajatus kuin paneelien hyötysuhteen nostaminen. Biomassan käytössä on huomioitava hiilidioksidipäästöt, mutta uskoisin laajamittaisemmankin käytön aiheuttavan niitä vähemmän kuin fossiilisten polttoaineiden käytön.
Aurinkoenergiaa voidaan Suomessa hyödyntää myös toisella tavalla: käytetään sitä talvisin osana talojen lämmitystä oikealla suunnittelulla - vaikutus ei ole suuri, mutta taatusti saman verran kuin olisi mahdollista kaapia sähköenergiaa vastaavasta säteilymäärästä.
PS. Tuossa näyttää olevan laskettuna, paljonko menisi rahaa, jos korvattaisiin ydinvoimala tuulivoimalla. Korvataan mieluummin muutama hiilivoimala, eikös?
PPS. Tuulivoimaloiden tuotantotilastot Suomesta:
http://www.vtt.fi/ene/tuloksia/enerap/2001/rap13_01.pdf
Oulunsalon tuulivoimalan hinta oli n. 8 mmk ja nimellisteho 1.3MW.