Varmasti nykyteknologian avulla pystyttäisiin äkkiä saamaan koko sivusto alas, jos niin halutaan. Samaten pystyttäisiin uhkaamaan Wikileaksin pitäjiä, jos he yrittäisivät silti pitää toimintaa yllä.
Mitäpä tuo auttaisi? Nyt esimerkiksi lehdistölle oli vuodettu koko paketti ja avain paketin avaamiseen oli X määrän henkilöjä tiedossa "vakuutena". Toisin sanoen tieto olisi virrannut kokonaan lehdistön kautta julkisuuteen ja uhkailulla, salamurhilla ja vastaavilla tilanne olisi vain ollut entistä pahempi Yhdysvaltojen kannalta: tieto olisi levinnyt aivan samalla tavalla ja lisäksi kilpeen olisi saatu helvetin ruma tahra. Maan imago, kansainväliset suhteet ja sisäinen vakaus eivät nyt ainakaan paranisi sillä, että maan johto syyllistyisi vielä uhkauksiin ja jopa "hiljennyksiin".
Tulos olisi todennäköisesti vähän sama kuin heittäisit leijat sen jälkeen kun olet ripuloinut housuusi julkisella paikalla: haju vain pahenee ja vahinko on jo tapahtunut. Peittely-yrityksestäsi huolimatta vahinkosi huomataan ja äänimerkillä vain epämääräisen hajun lähde on entistä helpompi paikallistaa. Huonoimmassa tapauksessa mukaan tärähtää vielä pari teelusikallista lisää.
Ketä on yllättänyt esim. tuo "collateral murder" -video? Järkyttävää, kyllä, mutta kaikki tiesivät, että tuollaista toimintaa sodissa tapahtuu, ja että se myöskin pyritään salaamaan.
Itse näen suurimpana pointtina todisteiden julkistamisen. Kyllä varmasti jenkkidiplomaatit tietävät venäläisten vakoilevan siinä missä hekin, mutta missä on todisteet? Tällaisen julkisuuden jälkeen jenkkien rooli diplomatiassa on melkoisen uhattuna, sillä muilla mailla on nyt selkeä osoitus epämääräisistä toimintatavoista ja pelko perseessä salaisten asioiden päätymisestä lehtien palstoille. Samaten ei ehkä ole mikään yllätys, että Saudi-Arabia ei pidä Iranin mahdollisesta ydinaseprojektista. Nyt vain Iranilla on todisteet käsissään Saudi-Arabian vihamielisyyden osoittamiseksi, toisin sanoen tapa saada tukea omalle politiikalleen sekä kotimaassa että ainakin jossakin määrin kansainvälisellä kentällä.
Ja jos tartutaan vain mainitsemaasi "collateral murderiin", niin eipä tuokaan ole mitenkään Yhdysvaltojen etuja puolustava julkistus. Totta kai sodassa esiintyy myös tuollaista, ei se itsessään ole yllättävää. Sen sijaan kotirintamalle on varmasti nöyryyttävää nähdä kuinka heidän sotilaansa ovat "raakalaismaisina murhaajina" sotimassa, kuinka verorahoilla tikataan viattomia ihmisiä ja miten muut maat saavat vain lisää tukea sodanvastaisuudelleen. On kuitenkin helpompi olla naiivi ja uskoa omien sotilaiden taistelevan "pahaa" vastaan jaloin menetelmin.
Samaten liittolaisten hankkiminen ja/tai pitäminen ei ainakaan helpotu sillä, että toisen maan kansalle sotaa myytäisiin syyttömien ihmisen tappamisella. Esimerkiksi nyt Suomessa hallituksen olisi helpompi myydä eduskunnalle ja kansalle "terroristien toiminnan estämiseen tähtäävä sotilaallinen operaatio" jos vastustavilla tahoilla ei olisi käsissään todisteita siitä, miten todellisuus eroaa sanahelinästä.
Vietnamin sodassa "väärällä" informaatiolla oli merkittäviä vaikutuksia kotirintamalle ja tuon jälkeen suhteita tiedotusvälineisiin on muokattu maan tilannetta paremmin tukevaksi. Ei esimerkiksi Irakissa huvin vuoksi tai vapaan tiedotuksen takia ole lennätetty omia journalisteja, kyllä tavoitteena on muokata myös median kautta välitettävää kuvaa sodasta. Tuntuisi järjettömältä ajatella, että nyt esille tulleet "virallisen median" ohi putkahtaneet ja sodanvastustajien puheita tukevat todisteet eivät olisi haitaksi maan imagolle, saatikka että nuo olisi itse vuodettu.
Julkinen ja kansainvälinen paine ovat sellaisia hommia, joita jokainen maa haluaa välttää. Onhan se nähty miten Saudi-Arabia tai Iran ovat muuttaneet kivitys- ja vankilatuomioita kansainvälisen paineen avulla. Samoin Suomessa muun muassa eläin- ja ympäristöaktivistit pyrkivät vaikuttamaan juuri luomalla julkista painetta omilla kampanjoillaan. Näiden julkistusten jälkeen varsinkin Yhdysvaltojen paine kasvaa sen verran, että itse en ainakaan usko heidän olleen masinoimassa tällaisia vuotoja.
scholl kirjoitti:
Kertoo muuten aika paljon Halosen painoarvosta, jos Ahtisaaren nimi esiintyy 1167 krt ja Halosen ei kertaakaan.
Saattaa kuitenkin johtua Ahtisaaren roolista kansainvälisten kysymysten ratkojana, ei toimimisesta Suomen presidenttinä. Esimerkiksi nyt Kosovon tapauksessa Ahtisaari otti isoa roolia ja varmasti sai nimeään myös diplomaattien papereihin. Samaten Indonesiassahan tuo on toiminut sovittelijana tai vastaavana, tarkkaa tehtävänimikettä en nyt tähän hätään jaksa kaivaa. Molemmat ovat kuitenkin kansainvälisesti melko merkittäviä tapahtumia ja aivan varmasti on ollut myös Yhdysvaltojen intresseissä tietää mistä puhutaan ja mitä mieltä kukin on.
Halonen ei ole pahemmin ottanut mitään suurta kansainvälistä roolia, eli nimen puuttumien tähän mennessä julkaistuista jutuista ei kauheasti yllätä. Ei nyt sentään joku väkiluvultaan Dallasin metropolialuetta pienemmän maan presidentti kiinnosta ellei mukana ole aktiivista toimintaa osana maan ulkopolitiikkaa ja ulkopolitiikassakin tapahdu jotakin kansainvälisesti merkittävää. Jos tuolla jotain Tarja Halosen juttuja olisi, niin eiköhän asiakirjojen lukija Yhdysvalloissa ihmettelisi jotain tyyliin "who the fuck is Tarza Halonnen, why does she have such a retarded smile and why the hell did you bring me a memo saying she looks like Conan O'brian?"
Saapa nähdä mitä nyt seuraa. Jos jotain omia arveluja pitäisi heittää ilmoille, niin...
- Hillary Clinton ei asetu ehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa. Ilman tätä skandaalia hän olisi hyvinkin saattanut olla demokraattien seuraava edustaja, Obaman suosio on kuitenkin laskussa ja Hillary oli vielä eiliseen asti saanut olla melko kuivilla toimiessaan korkeimman oikeuden palveluksessa.
- Venäjä ja Kiina ottavat enemmän roolia kansainvälisessä politiikassa. Yhdysvaltoihin kohdistuva luottamus on kuitenkin nyt sen verran pahassa kriisissä, että kovinkaan luottamuksellisesti heidän edustajilleen ei puhuta: salaiset asiat halutaan pitää salaisina ja Yhdysvalloilta se ei onnistunut. Seuraava "Saudi-Arabia" tuskin pyytää tuskin apua "omaa Iraniansa" vastaan Yhdysvalloilta, sillä seuraamukset saattavat olla melkoisia.
- Iranin ydinasekehittely ja varustelu eivät ainakaan hidastu tämän takia. Nyt maalla on osoittaa todisteita ulkovaltojen halusta vaikuttaa jopa sotilaallisesti maan toimintaan, eli molempien toimien perustelu on helpompaa kuin viikko takaperin. Viikko takaperin maan piti puolustella molempia asioita retorisila heitoilla, nyt se voi nojata todisteisiin.
- Tarkkaan en ole aineistoon tutustunut, mutta olettaisin Jäätteenmäen skandaaliin liittyviä tietoja tulevan/tulleen julki. Tämän seurauksena odottaisin julkista uudelleenarviointia Irakgatesta, mahdollisesti jopa Jäätteenmäen maineen palauttamista ja uusien henkilöiden ristiinnaulitsemista.
edit: korjattu lainaus, sulje meni sitten väärään paikkaan.