Mainos

Vuoden urheilija 2019

  • 28 921
  • 178

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Tuosta Anttilan valinnasta vastuussa on käsittääkseni noin kymmenhenkinen ryhmä toimittajia. Ja korostan, urheilu-, eivät kiekkotoimittajia, joten siellä on voinut olla niitä 70vee Martti-Kalervoja, jotka eivät mitään NHL:ää seuraa.

Sinänsä Anttilan valinta ei ole poikkeuksellinen, sillä vuosina 1994 ja 1995 valittiin vielä SM-liigaa pelannut Saku Koivu ja 2011 Mikael Granlund.
 

Saimaannorppa

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä

Bryggaren kanssa helppo olla samaa mieltä yksilöurheilun tilasta, mutta omituisesti tämä ketutus tuntuu kanavoituvan katkeruutena Pukkia, jalkapalloa ja yleisesti joukkuelajeja kohtaan.

Vaikka yksilölajien osalta vuosi olikin surkea, niin mielestäni Pukki olisi ollut kova ehdokas vuoden urheilijaksi noilla meriiteillä aika monena muunakin vuonna.

Ymmärtääköhän Bryggare yhtään mitään jalkapallosta?
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Mielenkiintoinen kesksutelunavaus tuo Bryggaren ja Kyrön kommentointi. Siinä on paljon totuutta mukana, en lähtisi kommentoijia tässä tilanteessa moittimaan, keskustelua ja avointa sellaista tarvitaan koska taso on luokaton ajatellen esimerkiksi juuri Tokiota.
Pukki saa tuossa ehkä kärjistäen hiukan turhaa vähättelyä, mun silmissä jalkapalloilijankin tulee olla huippuyksilö siinä missä keihäänheittäjän, ei voida verhota menestystä joukkueen piikkiin, ei todellakaan.

Anttilan valinnassa olisin kriittisempi, en Pukin joka yksilönä on Suomessa selkeä poikkeus lajissaan tällä hetkellä. Anttila enemmänkin edustaa tuota mestaaruuden voittanutta joukkuetta mutta ei ole lähelläkään lajinsa kärkeä Suomessa.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Noiden vanhojen jermujen suhtautuminen joukkueurheiluun kuvastaa kyllä enemmän heitä kuin suomalaisen huippu-urheilun tilaa. Yksilölajit nyt eivät enää kiinnosta samalla tavalla suomalaisia eikä nuoria urheilijoita. Kaikki tietävät ettei yksilöurheilulla voi rikastua tai edes elää. Se ei johdu siitä, että valtio ei maksa tarpeeksi, vaan siitä ettei ole maksavia sponsoreita kun ei ole maksavia katsojiakaan. Se ei tarkoita sitä, että suomalaisen huippu-urheilun taso olisi laskenut. Huippu-urheilua ovat myös joukkuelajitkin. Joukkueet taasen koostuvat yksilöistä. Pukin tasolle pääseminen jalkapallossa ei ole mikään sellainen suoritus mitä pitäisi väheksyä millään tavoin. Sopivasti nämä bryggaret eivät mainitse kuinka paljon jalkapallolla on harrastajia ja pelaajia ympäri maailman verrattuna esimerkiksi vaikka aitajuoksuun.

Alkoi vituttaa.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Pukin tasolle pääseminen jalkapallossa ei ole mikään sellainen suoritus mitä pitäisi väheksyä millään tavoin.
Tässä asiassa alittivat riman tosiaan. Kommentti on joko todella toimittajan kärjistämä tai sitten ajattelematon tölväisy, se että on tuhannen parhaan joukossa maailman suosituimmassa lajissa on todellakin kova saavutus.

Helppo olisi sanoa että meillä on formulakuskeja jotka ovat lajissaan 10 kärjessä, ja sitäkin lajia katsotaan ympäri maailman vaikkakin harrastajia vähemmän.

Toinen kova saavutus mikä sai arvostusta mutta olisi sietänyt saada enemmän oli Jarkko Niemisen ura ja tenniksen top20 oleminen, sen lajin harrastajia on koko maailmankolkka tulvillaan ja tuossa yksilölajissa maailman ranking 13 on todella kova saavutus.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
Valmentajana, jonka suojatit eivät hiihtäneet metriäkään ilman piikkiä perseessä, olisin ihan hiljaa. Ainakin pitäisin nämä pojittelut ihan omana tietona: – Mutta ei se ole Pukin vika, että hän on kova poika potkimaan palloa maaliin.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Bryggarelle ei ilmeisesti Heike ole kertonut, että Saksassa jalkapalloilijaa ei saa valita Vuoden urheilijaksi, koska jalkapalloilija voittaisi muuten joka vuosi.

Kärkkäistä kommenteista huolimatta Bryggaren ja Käry-Pekan jutuissa on perääkin, sillä onhan se aivan kiistaton fakta että olympialajeissa Suomen taso on romahtanut täysin ja juuri olympiatasolle urheilussa (pääsääntöisesti) katseet kohdistetaan. Joukkuelajit ovat joo nousseet, mutta ei sieltäkään varsinaisesti jääkiekkoa ja salibandya lukuun ottamatta olla jatkuvaa menestystä saavutettu, ja kesäolympialaisten palloiluun Suomella ei ole aikoihin ollut asettaa edes joukkuetta.

Teemu Pukkia on kuitenkin ihan turha lähteä väheksymään missään tapauksessa. Puhutaan maailman suurimmasta lajista, jossa jo ammatikseen pelaamaan pääsy vaatii poikkeuksellista lahjakkuuta saati sitten Euroopan huippusarjoissa menestyminen.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Bryggaren laji oli juosta 110m suora, merkitty linja jossa oli vakiopaikoissa vakiokorkuiset aidat. Kyrön laji yhtä suoraviivainen. On ihan luonnollista, että heillä on alemmuudentunne älyä/pelisilmää/kamppailua vaativia pallopelejä kohtaan.
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Itse ymmärrän Anttilan valinnan vuoden jääkiekkoilijaksi. Olihan hän yksi suomalaisen jääkiekon kasvoista viime vuonna. Mielestäni vuoden urheilija tai vuoden jääkiekkoilija ei valita pelkästään sen perusteella kuka on paras urheilija. Muutoin valintaperusteet olisivat esimerkiksi vuoden urheilijaa valittaessa hyvinkin mielenkiintoiset. Anttilan kohdalla on hyvä miettiä kuka teki suomalaisen jääkiekon eteen enemmän vuonna 2019?
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Bryggaren kanssa helppo olla samaa mieltä yksilöurheilun tilasta, mutta omituisesti tämä ketutus tuntuu kanavoituvan katkeruutena Pukkia, jalkapalloa ja yleisesti joukkuelajeja kohtaan.

Bryggaren pointti oli, että maailmassa tuhannen parhaan jalkapalloilijan listalla oleva urheilija valitaan Suomen parhaaksi. Tuossa tosin oli yksi nolla liikaa, Pukki taidettiin rankata jossain jonnekin sijalle 80-90 maailman jalkapalloilijoista, mutta kuitenkin. Pointti ei ole se, ymmärtääkö jalkapallosta jotain eli ei vaan se, että jalkapallo on urheiluna poskettoman yliarvostettu. Toki se taitaa olla näkyvyydeltään maailman suurin laji, mutta tuollaiselle 110 metrin korkuiselle jalustalle nostaminen yli muiden laijen on perseestä. Jalkapallo on hieno laji, mutta ei mikään kuningaslaji jossa vähänkin jossain menestyvä on automaattisesti vuoden urheilja.

Viime vuonna Pukki sitä ehkä oli, mutta pääasiassa siksi, että kukaan muu ei sitten menestynytkään oikein missään. Lisäksi maajoukkueen EM-kisapaikka toi vielä "Anttila-lisää" suosion osalta.
 

Barney

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL-SaiPa
Olipa taas kerran tuubaa Bryggarelta. Väite siitä, että Pukki valittaisiin vuoden urheilijaksi pelkästään tuon Suomen EM-kisapaikan takia on ihan naurettava. Tässä miehen saavutuksia viime vuoden puolelta:

- Championshipin mestaruus
- Championshipin vuoden pelaaja
- Championshipin maalikuninkuus
- Maalin päässä Championshipin yhden kauden maaliennätyksestä
- Valioliigan kuukauden pelaaja elokuussa
- Vuoden päättyessä Valioliigan maalipörssin sijalla kymmenen. Yhtä paljon maaleja tai vähemmän olivat tämän syksyn aikana tehneet sellaiset pelaajat kuin Mo Salah, Gabriel Jesus, Antohony Martial ja Roberto Firmino. Yhden maalin Pukkia enemmän oli tehnyt sellainen pelaaja kuin Sadio Mane ja kahden maalin etumatkalla olivat Raheem Sterling sekä Harry Kane.
- EM-karsintojen maalipörssin jaetulla neljännellä sijalla. Cristiano Ronaldo maalin päässä ja takana aika monta huippupelaajaa.
- Tärkein yksittäinen pelaaja Huuhkajien historiallisessa saavutuksessa.

Ei noilla saavutuksilla pitäisi olla mitään asiaa vuoden urheiljaksi. Kyllä joku Krista Pärmäkosken MM-pronssi olisi todella paljon kovempi saavutus.
 
Jalkapalloa harrastaa arviolta n. 265 miljoonaa ihmistä, eli 4% ihmiskunnasta.

1000 parhaan joukkoon päästäkseen on oltava 1/ 2 650 000 joukossa, tai 0,000000374 parhaimmistossa.

Luulisi, että yleisurheilussa monessa lajissa ei tarvitse olla edes yksi satastatuhannesta ollakseen parhaan 1000 joukossa.

Moni yleisurheilussakin pärjännyt urheilija pyrkii siirtämään osaamisensa jalkapalloon (ml. Amerikkalainen NFL), koripalloon, jne.

USA:sahan vitsaillaan, että jos juostessa ei saa palloa kiinni, päätyy yleisurheilijaksi...
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Vaikka muuten puhuukin taas aika tuubaa, niin siinä asiassa Bryggare on oikeassa, että ei ole mitään tapaa mitata eri lajien urheilijoiden paremmuutta. Lisäsin tähän, ettei voi myöskään vertailla saavutuksia. Koko "vuoden urheilija" -kriteeristöäkin voisi muokata siihen suuntaan, että valinta kohdistettaisiin urheilijaan, jolla on ollut eniten yhteiskunnallista vaikutusta.

Teemu Pukilla viime vuonna oli juuri tämmöinen yhteiskunnallinen vaikutus. Hän oli ja on monella tavalla Huuhkaja-ilmiön ruumiillistuma - hänestä kirjoitettiin ja häntä haastateltiin myös kansainvälisesti jutuissa, joissa käsiteltiin Suomen futisbuumia.

Toinen yhteiskunnallisesti merkittävä (toki selvästi pienempi) urheiluilmiö oli se, kun Mörkö löi sisään. Marko Anttila ei tietystikään kuulu Suomen absoluuttisesti parhaimpien jääkiekkoilijoiden joukkoon, mutta hän oli yhteiskunnallisesti erittäin merkittävä urheilija viime vuonna.

On aivan helvetin typerää vertailla, että oliko Teemu Pukki viime vuonna parempi urheilija, kuin vaikkapa Iivo Niskanen. Vertaillaan mieluummin sitä yhteiskunnallista vaikuttavuuspuolta.
 
Viimeksi muokattu:

Rara

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kumma kun Bryggare ja Kyrö juuri nyt ovat tätä mieltä. Tuskin olisivat näin sanoneet vuosina 2012 tai 2015 kun vuoden urheilijan valintaan riitti olympiahopea tai keihään MM-pronssi. Tämähän ei olisi tullut kuuloonkaan Virenin, Matikaisen tai Myllylän aikaan. Petäjä-Siren ja Pitkämäkikin valittiin vain koska parempiakaan ei ollut tarjolla vai mitä Kyrö? Tämän vuoden suorituksillaan Teemu Pukki olisi ollut selkeä valinta vuoden urheilijaksi myös noina vuosina.
 

VT

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllä joku Krista Pärmäkosken MM-pronssi olisi todella paljon kovempi saavutus.
Yhtään Bryggaren typerää kommentointia puolustelematta on sanottava, niin näinhän hän ei sanonut tai se ollut hänellä pointtina. Yhtä turhaa kuin Bryggaren kommentit on vastata siihen jollain väsyneellä vastakkainasettelulla futiksen/muiden joukkuelajien ja hiihdon/yleisurheilun välillä.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Yhtään Bryggaren typerää kommentointia puolustelematta on sanottava, niin näinhän hän ei sanonut tai se ollut hänellä pointtina. Yhtä turhaa kuin Bryggaren kommentit on vastata siihen jollain väsyneellä vastakkainasettelulla futiksen/muiden joukkuelajien ja hiihdon/yleisurheilun välillä.
Bryggarehan sen vastakkainasettelun aloitti.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Brittilehti listasi maailman 100 parasta jalkapalloilijaa. Teemu Pukki sijalla 84.
Suomen vuoden paras on siis omassa lajissaan nippanappa sadan joukossa.
"Ei hyvin mene".

Mutta tottakai satojen miljoonien harrastajien ja kymmenien tuhansien ammattipelaajien lajissa sadan joukossa oleminen vastaa pienen lajin maailmanmestaruutta tietyllä tavalla.

Jari Litmanen kun oli 1995 Suomen vuoden urheilija niin valittiin maailman futaajien joukossa sijalle 3. Tuosta Pukki yli 80 sijan päässä.
Meneekö siis hyvin?
 

Barney

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL-SaiPa
Jari Litmanen kun oli 1995 Suomen vuoden urheilija niin valittiin maailman futaajien joukossa sijalle 3. Tuosta Pukki yli 80 sijan päässä.
Meneekö siis hyvin?
Veikko Hakulinen kun oli 1954 Suomen vuoden urheilija, niin hän voitti kaksi MM-kultaa ja kaksi MM-hopeaa. Iivo Niskanen valittiin 2017, vaikka hän voitti ainoastaan yhden MM-kullan ja yhden MM-pronssin. Meneekö siis hyvin? Jos Mietaa ja Tami urheilisivat vielä nykypäivänä, niin ei tällaisten pukkien ja niskasten tarvitsisi edes haaveilla mistään vuoden urheilija -palkinnoista.
 

Harzan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joe DeLoach
Jalkapalloa harrastaa arviolta n. 265 miljoonaa ihmistä, eli 4% ihmiskunnasta.

1000 parhaan joukkoon päästäkseen on oltava 1/ 2 650 000 joukossa, tai 0,000000374 parhaimmistossa.

Luulisi, että yleisurheilussa monessa lajissa ei tarvitse olla edes yksi satastatuhannesta ollakseen parhaan 1000 joukossa.

Moni yleisurheilussakin pärjännyt urheilija pyrkii siirtämään osaamisensa jalkapalloon (ml. Amerikkalainen NFL), koripalloon, jne.

USA:sahan vitsaillaan, että jos juostessa ei saa palloa kiinni, päätyy yleisurheilijaksi...

Harrastajamäärä ei ole yhtä kuin lajin taso. Lähinnä suuret lukemat kertovat siitä, että lajia on helppo harrastella.

Tuosta jalkapallon harrastajamäärästä suurin osa on täysin höntsämeiningillä mukana olevia pelailijoita, joilla ei ole minkäänlaista tavoitetta nousta maailman huipulle. Sitten taas esimerkiksi 110 metrin aitajuoksu on sellainen laji, jota kukaan ei harrasta höntsämeiningillä tai ajankulukseen.

Bryggaren pointti tuossa jutussa oli se, että jalkapalloilijoita ei voi laittaa absoluuttiseen paremmuusjärjestykseen. Jonkun asiantuntijaryhmän arvio siitä, että Pukki on 84 paras on yhtä tyhjän kanssa.
 

Stirner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Che Guevara
Kyllähän Vuoden urheilijaa valittaessa yksilölajeissakin ratkaisee "win the right games" eikä urheilijan absoluuttinen taso edes omassa lajiryhmässään. Eli pitää myös saavuttaa jotain, ei riitä jos vain olet tosi hyvä.

Suomen maajoukkue pelasi Miracle on ice-kisat, ja NHL:ssä ei mitään erikoista, joten Anttila kapteenina on hyvä valinta. Oli ihan poikkeukselliset clutch-suonenvedot, näistä kerrotaan tarinoita.
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Harrastajamäärä ei ole yhtä kuin lajin taso. Lähinnä suuret lukemat kertovat siitä, että lajia on helppo harrastella.

Tuosta jalkapallon harrastajamäärästä suurin osa on täysin höntsämeiningillä mukana olevia pelailijoita, joilla ei ole minkäänlaista tavoitetta nousta maailman huipulle. Sitten taas esimerkiksi 110 metrin aitajuoksu on sellainen laji, jota kukaan ei harrasta höntsämeiningillä tai ajankulukseen.

Bryggaren pointti tuossa jutussa oli se, että jalkapalloilijoita ei voi laittaa absoluuttiseen paremmuusjärjestykseen. Jonkun asiantuntijaryhmän arvio siitä, että Pukki on 84 paras on yhtä tyhjän kanssa.

Jalkapallossa voidaan arvioida ja laittaa muutama pelaaja järjestykseen ja siinäkin pelikavereilla on mukana aika iso panos. Sen muutaman jälkeen onkin vain ja ainoastaan mielipideasia seuraavan 100 pelaajan ryhmässä.

Bryggarella on aika kovalla ja teknisellä matkalla 1983 MM-hopea ja 1984 olympia- pronssi. Olympialaisissa vielä Foster varasti toisella lähtöyrityksellä. Artsilla on noiden mitalien lisäksi Euroopan mestaruuksia ja läjä muita mitaleja. Oli kyllä huikea urheilija.
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Jari Litmanen kun oli 1995 Suomen vuoden urheilija niin valittiin maailman futaajien joukossa sijalle 3. Tuosta Pukki yli 80 sijan päässä.
Meneekö siis hyvin?

Kannattaa katsoa, missä seurassa Pukki on listalla. Lähes kaikkien pelaajien nimen perässä lukee joku Barcelona, Real Madrid, Liverpool, Manchester City, Tottenham, Bayern München, Chelsea, Juventus, Paris Saint-Germain, Borussia Dortmund, Manchester United jne.

Listalla on 11 Manchester Cityn pelaajaa, 10 Liverpoolin pelaajaa, 9 Barcelonan pelaajaa, 9 PSG:n pelaajaa, 7 Real Madridin pelaajaa, 6 Tottenhamin pelaajaa, 4 Juventuksen pelaajaa ja 4 Bayernin pelaajaa. Tuo on jo 60 prosenttia listatuista. Kaikki nämä seurat joko oman maansa mestareita tai muuten ehdotonta kärkeä.

Pukin nimen perässä lukee Norwich. Pikkuseurojen ja muiden kuin eurooppalaisten suurseurojen pelaajia listalla on vain muutamia. Sanoisin, että on Pukilta oikein hyvä saavutus päästä tuolle listalle. Ei siellä ole suomalaisia liikaa ollut.

Litmanen pelasi vuonna 1995 Ajaxissa, joka oli tuolloin Euroopan paras seura. Oli toki johtavia pelaajia siellä. Mutta maajoukkueessa Litmaselta jäi saavuttamatta se, minkä Pukki saavutti.

Pukin valinta oli täysin oikea.
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Lukematta viestiketjua, niin ihmettelen Pukin valintaa vuoden urheilijaksi. Suomessa täytyy olla ja toisaalta onkin todella heikko taso, mikäli maan kakkossarjan paras maalintekijä valitaan Suomen parhaaksi urheilijaksi. Käytännössä voitaisiin valita siis AHL:n pelaaja myös meidän parhaaksi. Suomen maajoukkueen saavutus oli hieno, mutta sekään ei nosta mielestäni Pukkia noin korkealle.

Lisätään nyt tähän samaan, että Pukki on erinomainen jalkapalloilija ja en yritä vähätellä kaverin saavutusta, toisaalta monessako suurseurassa mies pääsisi edes kentälle avauskokoonpanoon? Tämän kauden alku oli lentävä, mutta nyt vauhti on jo hiipunut ja valinta tuskin tulee toistumaan ellei Suomi tee jättiyllätystä kisoissa.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ihmeen vakavaksi mennyt joku subjektiivinen kunnianosoitus. Minusta oli ihan itsestään selvää, että Pukki valitaan. Anttilankin valinta on perusteltu, kun ottaa huomioon, millaiset olivat Leijonien lähtökohdat kisoihin. Tuskin kukaan odotti, että Anttila rykäisee kaikissa pudotuspeleissä kiekon pussiin. Kyllä se niinkin on, että teot ratkaisupaikoissa merkitsevät.

Näissä keskusteluissa tulee aina esille, että yleisurheilu nauttii jonkinlaista ihmeellistä kulttiasemaa Suomessa. Liekö sitten taustalla menneisyyden kaiho, yleinen konservatiivisuus vai nationalismi. On kuitenkin selvää, että maailma muuttuu ja siihen on mukauduttava. Millaisen arvostuksen palkinto saisi, jos sitä olisi liki mahdotonta saavuttaa kaikissa suosituimmissa lajeissa?

Sekin olisi syytä huomioida, että jotku 50-luvun melontamitalit eivät ole tulleet samanlaisen kilpailun vallitsessa kuin vaikkapa 2010-luvun tenniksen GS-puolivälierät. Maailma on tässä mielessä lähentynyt, ja moniin lajeihin on tullut ihan uusia kansallisuuksia ja talentteja mukaan. Ei enää eletä sitä aikaa, jolloin maailmassa oli 10 vakavasti otettavaa yleisurheilumaata, joista Suomi oli yksi. Nyt pitää pärjätä lajeissa, joita harrastetaan globaalisti satojen miljoonien muiden kanssa. Toki jos joku on harvinaisessa yksilölajissa absoluuttisen hyvä, niin hänet voidaan yhtä hyvin valita. Ei se mikään automaatio saa kuitenkaan olla.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Käytännössä voitaisiin valita siis AHL:n pelaaja myös meidän parhaaksi. Suomen maajoukkueen saavutus oli hieno, mutta sekään ei nosta mielestäni Pukkia noin korkealle.
Eiköhän Englannin Valioliiga ole vähän kovempi sarja kuin jääkiekon AHL.
 

Pitkävedossa tänään

Päivän pelit:

  • 1
  • x
  • 2
  • 1
  • x
  • 2
  • 1
  • x
  • 2
HPK vs KalPa
  • 3.05
  • 4.20
  • 2.06
KooKoo vs Kärpät
  • 2.48
  • 4.30
  • 2.60
Pelicans vs Jukurit
  • 1.85
  • 4.45
  • 3.50
Sport vs Lukko
  • 3.40
  • 4.40
  • 1.88
Tappara vs Ässät
  • 1.71
  • 4.60
  • 4.00
Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös