mutta kun se ei ole faktaa.
Mutta arviossa käyttämäni numerot olivat. Jokainen toki päättää lopulta itse, kokeeko toteutuneen tuloksen taakse tilastojen avulla katsomisella olevan arvoa.
Jos noita tilastoita lähdetään noin rajusti muuttamaan, niin silloin siloitetaan paitsi muiden pelaajien, myös Kaltevan virheitä, esim. Kaltevan virheet omassa päässä -> torjuntaprosentti.
Niin, siksihän mä kuvailin rangaistuslaukauksilla, mitä ero Kaltevan ja Eklundin torjuntaprosenteissa tarkoittaa jos muut muuttujat vakioidaan ja oletetaan pelkän pelaajien henkilökohtaisen suoritustason selittävän Eklundin etumatkan.
Ja tottakai sä voit näin tehdä, mutta silloin se ei ole enää faktuaalinen osoitus pelaajan suoritustasosta. Kuten jo aiemmin sanoin, niin onhan Eklundin ja Kaltevan molempien PDO:t tosi erikoiset.
Enää? Tehotilasto ei ole faktuaalinen osoitus pelaajan suoritustasosta lähtökohtaisestikaan.
Syy miksi tartuin tähän on se, että teen duunissakin aika paljon kaikkea tilastollista analyysiä ja mulla meni siis enemmän henkilökohtaisella tasolla "tunteisiin" toi tilastopeli, varsinkin kun et oikeastaan esittänyt tätä hypoteesinä.
Ymmärrän. Kyllä sitä itekin tulee välillä vaivaannuttua toisten numeroiden pyörittelystä ja olen elämäni aikana ihan kiitettävästi mutkia suoriksi vetäviä corsinörttejä sivallellut.
Jos me haluttaisiin vertailla tilastojen kautta näitä kahta pelaajaa, niin sen voisi tehdä esim. siltä 16 pelin jaksolta kun Eklund on joukkueessa ollut -> minimoidaan joukkueen suoritustason väliset erot tai sitten niiden vaihtojen osalta, kun Eklund/Kalteva on pelannut saman hyökkäysketjun takana.
Jep, mutta sellaista dataa ei ole nyt tähän hätään saatavilla.
Korostetaan vielä ettei mun tarkoitus ollut dissata Eklundin peliesityksiä, tai kertoa että Kaltevan esityksiin täytyy olla tyytyväinen. Niiltä osin mitä mä näin Eklundia, mies esiintyi oikein mallikkaasti – paremmin kuin helsinkiläisten ja kouvolalaisten kommenttien perusteella uskalsi odottaa. Mutta tilastollisesti Eklund juoksi stintillään epärealistisen hyvin, siinä missä Kalteva on juossut tämän kauden epärealistisen huonosti, joten vaikka Kaltsilla ilman muuta on tietty virhemäärä jonka saamista pienemmäksi pitääkin vaatia, niin noi kritisoinnit ovat lähes satavarmasti menneet övereiksi.
@Vili Huli sinänsä mielenkiintoista tilastokikkailua, mutta vaikka antaisikin tuon osumatarkkuuden verran eteen, niin ei se poista sitä tosiasiaa, että Kalteva on ollut tällä kaudella kuin varjo itsestään jokaisella kentän osa-alueella. En toki myöskään ymmärrä, miksi tilastoja pitää vääristää väen vängällä, koska ei se paperiin kääriminen paskasta konvehtia tee.
Mielestäni tehotilasto osoittaa varsin hyvin Kaltevan nykytason ja hyökkäyspäässä hän on ollut tasan yhtä hyödyllinen kuin tilastot osoittavat. Vääriä ratkaisuja, lepsua pelaamista, muuta hutilointia, kaikkea tätä ja kentän molemmissa päissä.
Ironista että syytät mua tehotilaston vääristämisestä silloin kun osoitan kahden muun tilaston yhdistelmällä sen olevan nimenomaan nykyisellään erittäin todennäköisesti erittäin vääristynyt. Hyväksyt sitä tai et, mutta PDO:lla saa tehtyä paremman arvion Kaltevan keräämien plussien ja miinusten loppukauden kehityksestä kuin tehotilastolla itsellään. Kalteva on kauden päättyessä todennäköisemmin nykyisen miinuslukemansa huitteilla kuin jatkanut miinusten keräämistä kauden alkupuoliskon tahtiin päätyen johonkin miinus kahdeksaantoista. Kaltevahan on jo ollut edelliset pari kuukautta +-0. Alkukaudesta miinustili karttui eniten Hongan parina pelatessa (-5). TOP4-minuuttilaisten (Vainio, Kuukka ja Eklund) kanssa Kaltevan kausi näyttää lukemaa +2.
Jaksat jauhaa tehotilastosta ja pisteistä, mutta miksemme vilkaisisi tilastoja syvemmin? Tsekataan miltä Kaltevan edelliskausi näytti tähän verrattuna.
Kokonaispeliaika per peli, 17-18: 19:06
Kokonaispeliaika per peli, 18-19: 20:49
Ylivoimapeliaika per peli, 17-18: 2:36
Ylivoimapeliaika per peli, 18-19: 2:44
Alivoimapeliaika per peli, 17-18: 1:48
Alivoimapeliaika per peli, 18-19: 1:39
Osan, mutta vain osan, lisääntyneestä jääajasta selittänee se että tällä kaudella ollaan päädytty jatkoille edelliskautta selvästi useammin. Olisi hyvä jos noita kokonaisminuutteja saataisiin alemmas.
Ylivoimapisteet per 60 min, 17-18: 3,47
Ylivoimapisteet per 60 min, 18-19: 3,86
Tämän perusteella Kaltevan taso ylivoimapelaajana ei ole pudonnut, vaan jopa päinvastoin, mutta kyseessä on melkoisen pintapuolinen ja kohinaa sisältävä tarkastelu jota kannattaa kyylätä yhtä varauksella kuin tehotilastoaan.
Kakkoset per peli, 17-18: 0,25
Kakkoset per peli, 18-19: 0,29
Marginaalista nousua jäähyyn johtaneissa rikkeissä, mikä saattaa kieliä siitä ettei Kaltevan pelinluku/jalkanopeus ole ollut aivan edelliskauden tasoa, mutta pidetään mielessä toki lisääntynyt peliaikansa joka kutistaa eroa.
Laukaukset per peli, 17-18: 2,94
Laukaukset per peli, 18-19: 3,74
Eli Kaltevan laukausmäärä on kasvanut viime kaudesta suhteessa enemmän kuin jääaikansa. Kuulostaako loogiselta tasonsa menettäneen pelaajan tapauksessa? Mä kun ajattelisin tason roiman putoamisen vähentävän vetopaikkoihin pääsyä.
Henkilökohtainen laukausprosentti, 17-18: 5,8
Henkilökohtainen laukausprosentti, 18-19: 0,0
Laukausprosenttinsa on sen sijaan romahtanut. Viime kauden prosentilla Kaltevalla olisi tällä hetkellä kasassa seitsemän maalia, mutta 5,8% tietysti on miehelle epärealistisen korkea pitkässä juoksussa eikä täten ylläpidettävissä. Jos mennään uraprosentein (2,8), Kaltevalla olisi 3,56 maalia lisää. Neljä maalia pistesaldoonsa ja tahdiksi totuttu puoli pistettä per peli.
Henkilökohtainen / joukkueen corsi%, 17-18: 52,8 / 54,5
Henkilökohtainen / joukkueen corsi%, 18-19, 54,1 / 52,2
Siinä missä viime kaudella Kalteva suoriutui koko joukkueen numeroita heikommin, tällä kaudella miehellä on ollut niihin KOHENTAVA vaikutus. Tämäkin loogista tasonsa menettäneen pelaajan tapauksessa? Siitähän pääsemme varmasti yhteisymmärrykseen ettei minuuttiensa laatu ole muuttunut oleellisesti. Ne ovat edelleen vaativia, ei Kaltevaa suojailla.
(Korjaan siltä osin aikaisempaa viestiäni että joukkueen corsikuningas onkin ollut Allén, ei Kalteva. Skannasin silmilläni muiden pakkien luvut liian nopeasti. 57,1% Allénilla. Aika helvetin hieno lukema, vaikka minuuttinsa ovat arvatenkin olleet Kaltevaa suotuisampia corsin kehitykselle.)
Hyökkäys/puolustusalueen starttien suhde (%), 17-18: 51,9
Hyökkäys/puolustusalueen starttien suhde (%), 18-19: 51,4
Kalteva on siis aloittanut tällä kaudella lievästi enemmän puolustuspäästä. Ero on mitätön ja tilasto ylipäätään vaikuttaa corsiin paljon pienemmin kuin aikoinaan ajateltiin, mutta laitetaan nyt näytille siltä varalta että joku yrittää selitellä eroja corsissa hyökkäys/puolustusalueen lähtöjen eroilla.
Joukkueen laukausprosentti 5v5 kun kentällä, 17-18: 11,5
Joukkueen laukausprosentti 5v5 kun kentällä, 18-19: 5,9
Joukkueen torjuntaprosentti 5v5 kun kentällä, 17-18: 92,2
Joukkueen torjuntaprosentti 5v5 kun kentällä, 18-19: 89,7
Ihan varppina Kaltevan ja pudonneen tasonsa piikkiin, vai? Asiat, joihin Kalteva itse ei voi vaikuttaa, eivät ole missään nimessä muovanneet suuresti näitä lukuja? Ja nämä numerot kun sattuvat heijastumaan aivan helvetillisellä tavalla tehotilastoon, kuten aikaisemmin osoitin.
Jos sä Repe edelleen julistat sen olevan tosiasia että Kalteva on varjo viime kaudesta, luulet ittestäs liikoja. Kyllä tässä kohtaa "kalteva ihan paska, kuin varjo, menköön mestikseen" -osaston on jo syytä kyseenalaistaa omaa silmätestiään. Vai keksittekö näkemyksenne ja esitetyn tilastokokonaisuuden väliselle ristiriidalle syitä jotka ovat uskottavampia kuin oma erehtymisenne? Muistakaa ettei sitä tartte hävetä; sattuu ja tapahtuu jopa ammattilaisillekin.
Nostetaan mietittäväksi muutama asia, jotka voivat viedä harhapoluille.
Joukkueen voittosarake on tällä kaudella selvästi edelliskautta surkeampi, ja virheet tappiopeleissä porautuvat mieleen paremmin kuin voittopeleissä. Lopputuloksena 0-1 ja sen avauserän maaliin johtaneen virheen muistaa suorastaan murhaavasti, kun taas 6-1 eivätkä ajatukset pyöri siinä samassa virheessä läheskään samalla tapaa pelin jälkeen, jos hetkeäkään, sillä ihmisillä on tapana hakea syyllisiä vain silloin kun tulee turpaan. Tappiopeleissäkin pohjimmiltaan samanarvoiset virheet saattavat olla mieleenpainuvuudeltaan eri luokkaa; esimerkiksi 3-4 rankkareilla päättyvässä matsissa muistaa helpommin sen vastustajan 3-3-tasoituksen ajassa 56:21 kuin 1-1-tasoituksen ajassa 22:44. Eivätkö aika monet Kaltevan mokailuista ole sattuneet just viimeisen vitosen aikoihin tai siihen suuntaan?
Tota Kaltevan kasvanutta jääaikaakin voi funtsia. Vaikka mies sortuisi nykyään virheisiin ainoastaan yhtä tiheään kuin ennenkin, kiitos kasvaneen kentällä olonsa, Kaltsin virhemäärä matsia kohden on suurempi -> luo illuusiota virheherkkyyden voimistumisesta. Omissahan Kalteva alkoi tehdä yllättävän paljon virheitä jo silloin kun keskittymisensä lähti jakautumaan puolustamisesta kohti kiekollista peliä. Ekan kauden Mikko Kalteva paras Mikko Kalteva. Mutua, mutta jäänyt kuva kuinka pakkipari vaikuttaa muodonmuutoksen kokeneen miehen kiekkoon enemmän kuin vaikkapa Vainiolla ja kuinka esimerkiksi Hongan kaltainen hyökkäävä pakki vierellä aiheuttaa nyky-Kaltsille pienen identiteettikriisin poikasen.
Vahvistusvinoumaakin on tullut havaittua monella kriitikolla. "Kalteva mokas taas, yllätys" -tyyliset toteamukset huokuvat latautuneisuutta ja työntävät koko ajan kauemmas ja kauemmas objektiivisuudesta.
Joukkueen ja Kaltevan kauden ekassa puoliskossa on muuten paljon yhteistä. Sekä joukkue että Kalteva ovat saaneet peliesityksistään saatanasti kritiikkiä ja toteutunut tulos on ollut luokaton, mutta molemmilta löytyy lupaavat numerot pohjalta. Pellisen
varjosarjataulukossa (perustuu laukaisukartoista johdettuihin maaliodottamiin) sijoitus on kuudes. Nähdyt matsit jääneet iteltä sen verran vähiin ettei oma silmä ole ehtinyt muodostaa kaudesta kunnon kuvaa, mutta numeroita tarkastellessa mun on ollut hyvin hankala uskoa pitkin syksyä täällä sudittua taulua täydestä paskakiekosta. Tunne vienyt liikaa, veikkaan mä.